3
 • Zero Albedo
  #3
  Segítsetek pls. Az SLS rakéta akkor most a térgörbítéses, a hyperspace, az antigravitációs vagy az antianyag hajtóművet használja majd?
 • kvp
  #2
  Jelen esetben az SLS program csak a politikai lobbi eredmenye. Tehat nem az idealis rendszert valasztjak a feladatra, hanem azt amit leginkabb tamogatnak a kulonbozo kepviselok es szenatorok, tehat azt amibe a legtobb visszaosztott penzt teszik a beszallitok. Ez ket dolgot eredmenyez: egyreszt a legolcsobb megoldasokat adjak el a legmagasabb aron, masreszt megbizhatatlan es draga rendszereket kap a NASA, jellemzoen nagy kesesekkel.

  Anno az urverseny idejen nem igazan volt ilyen lobbi tevekenyseg, aki leghamarabb tudott eredmenyt szallitani, azt biztak meg a feladattal. Igy jott letre az Apollo rendszer, ami csoda volt, hogy mukodott, de mukodott. Es a NASA menet kozben kijavitotta a legtobb hibat. (szinte minden Apollo kuldetesnel volt valami gond, amit az 1-es legenyseget leszamitva valahogy mindenki tulelt)

  Jelenleg is van a NASA-nak mukodo beszallitoja, a Spacex. Csak a lobbistak nem hagyjak, hogy a masik ket project-et kikukazzak es csak egy beszallitotol vegyenek minden jarmuvet, meg ugy is, hogy ok a legolcsobbak. Ennek fo oka az, hogy a Spacex lobbizas helyett a befektetoik erdekeit kepviselve probal meg olcson jot gyartani, ami a modern technologiak es a tomeggyartas miatt jobban megy nekik mint a tobbi cegnek.
 • NEXUS6
  #1
  Van egy rémisztő érzésem. Hogy mindaz, amivel általában a NASA az aktuális politikai vezetést, az elnököket vádolja, hogy túlságosan beleszolnak a szakamai kérdésekbe, pl. törlik a nagy, tudományos és technikai előrelépést jelentő projektjeiket, valójában a NASA saját belső működésének a következménye! :O

  Addig tökölnek, mondhatni direkt, amíg végül a forrásokból való kifutás, vagy a program sikerével kapcsolatos jelentős kockázat miatt a politika gyakorlatilag kénytelen kihátrálni a pénzherdálásból.

  Gondoljunk bele, hogy az Apollo-1 katasztrófája után valójában milyen hatalmas is volt annak esélye, hogy a hasonló tényezők miatt az egész programot törlik. Egyetlen tényező csoport szólt mellette, hogy még hivatalosan űrverseny volt, és az oroszok még nem léptek a Holdra.

  Ezzel szemben gyakorlatilag viszont akkori állapotában a projekt technikai csőd közelében volt, az 1967-es világűr egyezmény, amit a katasztrófa napján írtak alá, mondhatni véget vetettt a nagyhatalmak közötti űrversenynek, az embereket egyre kevésbé érdekelték a technikai dolgok, terjedtek a hippi, a környezetvédő mozgalmak, társadalmi feszültségek éleződtek, diáklázadások, + Vietnám-i háború stb. Szal az a csoda, hogy végül mégiscsak támogatta, nem kaszálta el a politika.