3
  • kvp
    #3
    "Az optikai jellegű adatátvitel miatt nem túlságosan irányérzékeny? Vagy minden oldalán képes fogadni, sugározni?"

    Csak a tetejen egy ponton. Ugyanugy olvashato mint egy matrican levo qr kod, csak nem masolhato le a chip feltorese nelkul. Es mivel csak a villogast kell latni, ezert olyan messzirol is latszik hogy villog, ahonnan egy qr kod mar csak 1x1 pixeles.

    ps: Egy infra taviranyito kb. 6 meterre megy el egy szobaban ha nincs kozvetlen ralatasa a vevonek az adora. De ha pont jo iranyba celzunk vele, akkor meg 20-25 meterrol is mukodik, csak tokeletes ralatas kell.
  • Cefet
    #2
    Az optikai jellegű adatátvitel miatt nem túlságosan irányérzékeny? Vagy minden oldalán képes fogadni, sugározni?
  • kvp
    #1
    Na jo, emberi nyelven ez azt jelenti, hogy hosugarzasbol kap energiat es a visszavert sugarzashoz adja hozza a sajat jelet. Ez gyakorlatilag infraledes energiafogadast es kuldest jelent. A kriptografia pedig lehetove teszi vagy termektipus kulcsok, vagy termek azonosito kulcsok hasznalatat. Fogad egy ECC-s adatot, hozzafuzi a sajat szeriaszamat ha van neki, alairja es visszakuldi. Az alairasbol pedig ellenorizheto, hogy ki irta ala. Egy arduino siman kepes ra, tehat ezt a tudast kellett osszenyomni kis meretbe, majd egy infraledes energiakinyelo/tarolo/led villogtato aramkort melletenni. Ez kis ugyesseggel ra is gozolheto a chip sziliciumlapjara, igy tokozas elott egy ilyen kis apro aramkort kapnak. Batar nagy hazibarkacs aramkor meretben egy kisebb de nem tul hatekony led-kent is hasznalhato infras napelem, egy kondi es egy mikrovezerlo kellene hozza.

    A megoldas nagy elonye, hogy egy, a sima emberi testhomerseklet folotti hoforras is kepes ellatni eleg energiaval ahhoz, hogy mukodjon, persze fele kell villogni egy megfeleloen modulalt kerest az ertelmes valaszhoz. Az eredmeny egy kriptografiailag megbizheto, kis meretu, olcso, infras rfid tag.