22
  • Cyberdog
    #22
    Tisztában vagyok vele... viszont ha Pentagon eljátszott az ötlettel, akkor mi miért ne beszélhetnénk egy hipotetikus állapotról. :))
  • wraithLord
    #21
    Ezzel inkább azt akarom mondani, hogy a kinézetük alapján max. egy nekromanta reanimálta őket. :D

    De a TWD így is hajlamos ezt a témát karcolgatni, hogy etikus-e "kinyírni a walkereket", mert nem tudjuk, mi történt velük... Betegebb elméjű egyének pedig egyenesen védték őket, hogy nem szabad csak úgy lelőni/lekaszálni őket, hiszen ők is emberek, csak betegek...
    Míg az egyiket látszólag a józan ész hajtja, a másikat pedig az elmebetegség, mind a kettőnek nagyon el kellett rugaszkodni a valóságtól, hiszen ki hiszi azt büdös, rohadó hullákra, hogy csak valami bajuk van, betegek.
    Vagy a TWD nem a mi valóságunkban játszódik, hanem egy fantáziavalóságban, ahol a biológiának, kémiának (akár fizikának) más szabályai vannak... vagy inkább nincsenek szabályai. :D
  • Cyberdog
    #20
    Akkor ezzel azt mondod, hogy a (Romero féle) TWD zombik valójában élnek? Ha igen, akkor viszont jócskán adtak egy pofást az emberi jogoknak a túlélők. Azaz a zombikon ezt nem lehet számon kérni, mivel nem beszámíthatók a vírusnak köszönhetően. Viszont a túlélők meg, tömeggyilkosok mind.

    Na ez szép kis dilemma.
    Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2020.02.22. 17:04:26
  • wraithLord
    #19
    "lelassítja a bomlási folyamatokat jócskán"

    Eleve, ha valami bomlik, az azért bomlik, mert halott, megszűnt benne mindenféle önfenntartó folyamat (ami az entrópia ellen dolgozik). Halott=nem működik. Nem működik, mert valami kritikus sérülést/kárt szenvedett.
    Egy élő szervezetnél a nem működésnek a jele a bomlás. Egy autó az folyamatosan bomlik (pl. rozsda), mégis működik. Egy élő szervezetre ez nem igaz. Ha bomlásnak indul, az azt jelenti, hogy molekuláris szinten kb. nem csinál semmilyen molekula semmit, legalábbis élettel összeegyeztethetőt, aminek idővel szemmel látható jelei is lesznek (rothadás). Persze vannak olyan sejtfolyamatok is, ami a sejt halálát és lebomlását segítik elő, de egy halott szervezetnél, csak a nem működésből eredő degradációs folyamatok játszanak szerepet.

    Egy nem működő szervezet nem tud ellátni egy agyat vagy annak egy részét, ami szintén nem működik, a nem működő agy pedig nem tud impulzust küldeni a nem működő izmoknak, amik pedig nem fogják megmozdítani a testet, mert nem működik. :D
    Tegyük fel, hogy a halott agy tud impulzust küldeni az izmoknak. És azok hogy tudnak megmozdulni? :D

    Egy zombinak élőnek kell lennie ahhoz, hogy mozogni tudjon, vagy a parazitának a saját erőforrásaiból pl. mozgató exoszkeletonrendszert kell köré fejlesztenie. Utóbbi nem éri meg, előbbi meg könnyen elpusztítható.
    Ez az egész zombi téma szimpla fantasy, amíg halott (nem működő és rotható) emberi szervezeteket neveznek zombinak, akármit is találnak ki köré.
  • Cyberdog
    #18
    Már fogalmam sincs melyik zombifilmben vagy sorozatban volt benne, de az ami a zombiállapotért felelős, lelassítja a bomlási folyamatokat jócskán. A TWD-ben még a CDC-s ívnél, hogy a vírus átveszi az irányítást a test felett. Annyi agyi kapacitás van, amivel még impulzusokat küldhet a végtagokba. illetve néhány más funkciót is bekapcsol a testben,

    Engem nem a zombik logikátlansága akaszt ki, hanem az emberek viselkedése.
    Miért hiszik egyes túlélőcsoportok, hogy kötelesek a sikeresebb, jobban védekező csoportok segíteni nekik.
    Alkalmazkodjanak, tervezzenek, cselekedjenek. S ők is sikeresek lesznek, s nem pedig piócaként az erőforrásaikat fogyasztják a sikeresebb csoportoknak. S ha befogadók elvárják a jövevényektől, hogy kivegyék a részüket a munkából, a csoport védelmében vagy beszerzésében, akkor nem érezzék magukat sértve. Számtalan filmben, sorozatban, nem egy ilyenre láthattunk példát.

    S az benne a pláne, hogy ezen fajta viselkedésábrázolásban lehet, igazság, Nagyon is elképzelhető, hogy tényleg ilyen az ember. Ha beütne a zombiapokalipszis nagy valószínűséggel eléggé elterjedtek lennének, az e fajta "pióca" túlélőcsoportok.

    Szerintem sikeresebbek lennének azon csoportok, akik
    1) nem nagy lélekszámúak, 8-10 fő maximum
    2) viszonylag mobilak számos területen elrejtett tartalékokkal, menedékekkel
    3) Akik az Alkalmazkodj! Tervezz! Cselekedj! szabályok szerint működnek.
    4) nem engedik be a pióca csoportokat maguk közé
    5) hasonló beállítottságú csoportokkal kötnek szövetségeket. Egymásnak szolgáltatásokat biztosítva.
    Orvosi ellátás, kutatás-keresés, eszközök készítése-cseréje meg még néhány egyéb szolgáltatás.

    a pióca csoportok ha nem fejlődnek, elbuknak. Bár mivel eleve piócák, kevés stratégiai érzékkel és intelligenciával, ezért a legvalószínűbb fejlődés számukra a fosztogatócsapattá válás. Ahol erőforrásokat pazarolnak, más csoportok kifosztására szükségtelenül.
  • wraithLord
    #17
    Hát most végül is ez az egész zombi téma egy hülyeség. Egy emberi test sérült szervrendszerekkel nem mászkál, hanem fekszik, mint egy rakás csont meg hús.
    Ezek meg nemhogy sérültek, hanem szanaszét vannak rohadva meg lyuggatva-szaggatva.

    Ahhoz, hogy egy "zombi" tudjon mozogni, minden szervrendszerének tökéletesen intaktnak kell lennie. Max. úgy lehet zombi, hogy az agy tudatért felelős része ki van iktatva, és egy valamilyen parazita valamilyen céllal el akar jutni a testtel valahova, vagy pl. minél több másik emberi testet akar megfertőzni vele.

    Ez a TWD meg általában a zombi filmek kb. olyanok, hogy a lyukas lufi ahelyett, hogy leeresztve a földön heverne, nem ereszt le, és az ép lufikat lyuggatja ki... :D
    És ez nem is csak egy sántító analógia. Ha egy embernek elég nagy léket kap a keringési rendszere, nem fog működni semmilyen más szervrendszere sem, nem fog az nekiállni mászkálni.

    És minek kell a zombikat fejbelőni? Ilyen oszlottsági állapotban, amilyenben ezek vannak, az agyuk már régen elrohadt. (Ha nem vesszük azt figyelembe, hogy az agynak tápanyag és oxigén kell a működéshez, és egy szétrohadt, szétlyugatott szervezet ezeket nem tudja biztosítani neki, tehát ha elrohadt már, ha nem, akkor sem működik.

    Bocs a hosszú okfejtésért, csak úgy eszembe jutott a realitásról. :D
  • Ellaberin
    #16
    Na most induljunk ki abból, hogy maga a zombi egy mítosz, ebből kifolyólag bármit beletehetnek az írók, forgatókönyv írók, rendezők. Ezen nincs mit fennakadni. Egyfajta Sci-Fi ami volt emberekkel játszódik nem pedig más organizmusokkal (tudom; a Sci-Fi nem feltétlenül jelent bármilyen organizmust :) ).
    Ha vájkálni akarnánk benne, már ott megbukna a mutatvány, hogy mennyi idő alatt rohad szét egy élő test. Vagy, hogy az egyik embert szanaszét tépik és felfalják a másikat meg csak megharapják, hogy azért legyen zombi is a fojtatásra. Aka olyan logikai hibákkal is tele vannak ezek a történetek, amikkel azonnal el lehetne gáncsolni bármelyiket.

    De! Nem ezért szeretjük ezt a fajta horrort vagy bármelyik műfajt: a látvány, a történetek, a szereplőkért való izgulás vagy éppen utálat, stb.

    Szóval én általában nem keresek bennük realitást és valszeg hülyeség is lenne ezt tennem, mivel ha ilyesmi megtörténne nagyjából semmi sem úgy történne, mint egy fikcióban. Hogy egy gyakran emlegetett parafrázissal éljek: a valóság felülírná a legdurvább forgatókönyveket is :D

    A TWD-re visszatérve, nekem nagy kedvencem volt, de már 3-4 évada elengedtem, nem nézem. Sajnos elfogyott a puskapor és bekövetkezett az, ami a sorozatoknál általában szokott, hogy ismétli önmagát csak pepitában. Illetve átmegy családi drámába és annyira lesz érdekes, mint a barátok közt. :(
  • ostoros
    #15
    A valóságban már ott elbukna egy ilyen apokalipszis, hogy a zombi nem tud bejönni az ajtón. Se a kerítésen. Az első zombit percek alatt agyonverik egy szívlapáttal, és jóccakát...

    Más kérdés, ha kezdetben máshogy terjed a kór, mondjuk fertőzött élelemmel vagy ivóvízzel.
    Vagy a zombi képes rohanni esetleg, és inkább fertőzött/őrült ember, de embert megközelítő intelligenciával. Na, akkor már van miért aggódni.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2020.02.20. 21:08:07
  • Kelta
    #14
    Ne röhögtessük ki magunkat, egy valós világban ilyen zombi apokalipszisnek esélye se lenne..már ott bukna, hogy egy Abrams század kimenne, és szépen addig taposná az összeset míg péppé nem válnak..és igen akár milliós mennyiségben is eltaposnák :)
    Már a sorozatban se értettem mért gond a zombi hordák kiiktatása? keresek egy szép mély szakadékot meredek peremmel (csak akad) 10 méteres karókra kifüggesztek föléjük egy kazettás magnót amire végtelenítve felveszek emberi kiabálását beszélgetést
    és utána csak nézem ahogy százezerszám hullanak le, szép sorban..
    Vagy egy nagy mély völgyben kiengedek 20-30 benzines tartálykocsit, és utána magnók mehetnek, majd ha tele a völgy mehet a rakéta :)
    nem ráérnének az emberek? ehelyett üres házakért vergődnek..mikor akár hajókon is lakhatnának messzebb a partoktól..
    :)
    Utoljára szerkesztette: Kelta, 2020.02.20. 20:02:36
  • Kelta
    #13
    Több tízmillió ember...hol???
  • Cyberdog
    #12
    Most sincs nagyon története :))) Már amit érdemes annak nevezni. El lehetne menni érdekesebb irányba is, minthogy mindig van egy.:
    Gyerekek, most összeverbuváltunk egy jó kis közösséget, Akkor mehet a tinidrámázás ezerrel. Te d*god az én feleségemet, én dugom a te feleségedet. A lányom kefél az ellenséges település vezetőjének a fiával, a másik fia pedig a lányom aranyhörcsögére gerjed. Ezért most lemészárlunk mindent és mindenkit. De csak óvatosan, mert van itt néhány csoszogó, járkáló, tengő-lengő, ingó-bongó, szuszogó, morgó, hapci vidor, kuka...

    hogyan lehetne folytatni? mondok egy szót rá: vírusmutáció,
    mondok még egyet: evolúció... vagy műfajokat:
    steampunk
    desertpunk (nem az anime)
    biopunk

    S végül kaphatnánk egy Hellsing vagy egy Trinity Blood féle világot. Csak nem vámpírokkal a középpontban, hanem zom... akarom mondani csoszogókkal a középpontban.

    Beszélek hülyeséget... most sincsenek középpontban. A középpontban az a quuuh'va aranyhörcsög van az összes family-drámázással körülötte...

    Ja és eltelt mennyi is már Rick halála óta 10 - 15 év? Valaki már igazán feltalálhatta volna a zombi szót, ez idő alatt.

  • Zombee
    #11
    Jó, de miről szólna 10+ évadon át, ha az emberek nem hadakoznának egymással, hanem elbarikádoznák magukat, meg néha kilőnének pár csoszogó élőhalottat. Tudod milyen unalmas filmek lennének? :)
    Ha megnézed bármelyik zombifilmet, amiben csak csoszogó élőhalottak vannak, mindig 1-1 szereplő viselkedése okozza akár többek halálát, akár az védett hely elestét. Nyilván a rohanó zombiknál ez más, mert gyorsak, és ugye a lövés csak megtorpantja, ha nem fejre megy.
  • molnibalage83
    #10
    Ez pontosan így van. Semmiféle logika nincs a TWD nagy részében.
  • Cyberdog
    #9
    S ahol soha senki még nem látott zombifilmet. Azt sem tudják, hogy mi az a szó, hogy zombi. :))

    S talán az oroszok meg inkább a Marsra költöztek az egész elől. :)
  • Cyberdog
    #8
    Ez igaz, az utánajövő csapatnak nem kell összerakni egy bázist, vagy főhadiszállást. De megéri megtámadni szintén egy 4-5 esetleg 6-7 fős csapatnak egy olyan házat, amit megerősített egy 4-5 fős csapat? Ha azt nézzük, akkor ez egy klasszikus erődostromnak is lehetne mondani, ami taktikailag mindig a védőfélnek kedvez rövidtávon - addig amíg rendelkeznek erőforrásokkal (élelem, fegyver, lőszer).

    Ebben a helyzetben viszont luxus elnyújtani egy ostromot, mint azt megtehették régen a támadófél, egy tényleges erődostromnál ezzel elérve, hogy a védők idővel kifogyjanak az erőforrásaikból. Miért is? Mert ahogy mondtad, nem 100 élőhalottról beszélünk jelenesetben, hanem több millióról. Rosszabb esetben akár több százmillióról (az USA esetében mindenképp). Még egy kisvárosban is élhetnek jó pár ezren, akik potenciális zombikká válhatnak.

    Legjobb esetben csak néhány száz van egy adott kisvárosban, reálisan nézve legalább a volt lakosság fele (ha egy 5000-s kisvárost veszünk alapul) lehet zombi. Pesszimista forgatókönyvet tekintve akár 95% a lakosságnak.

    Egy elnyújtott "erődostrom" egy ilyen helyzetben több problémát is felvethet.
    1) A környék minden zombija el kezd a küzdő felek felé venni az irányt.
    2) A csetepaté zaja miatt megnövekedett zombipopuláció nem csak az elnyújtott ostromot teheti igen nehézzé, hanem azt is, hogy a támadófél is nehezebben jusson hozzá erőforrásokhoz, a környező házakból, esetleg a környékbeli kisboltokból.
    3) Ahhoz, hogy egy támadás sikeres legyen, ahhoz a támadóknak állandó nyomást kell gyakorolni a védőkre, s ezt csak úgy tehetik meg, ha az utánpótlási útvonal biztosítva van. Viszont a megnövekedett zombihorda pont ezt akadályozza meg. A támadók csak úgy tudnak további erőforráshoz, hozzájutni, ha egyre több embert vonnak ki az ostromból, akiket további erőforrások felkutatására küldenek vagy a kutatást végzőket védjék.

    Összegezve. Egy kvázi erőddé alakított ház megtámadása, nem feltétlen a legjobb megoldás, mivel a ráfordított erőforrásokat, nem biztos, hogy fedezik a védők erőforrásai. S még lehet, hogy a környéken csak néhány 10-20 zombi barangolt, de a végére már biztos, hogy a város zombilakosságának a fele, ott fog tobzódni néhány harapnivaló reményében.

    Szerintem egy ilyen világban a fosztógatócsapatoknak egyszerűbb és biztosabb az elhagyott házak, raktárak, utakon hagyott autók, kamionok kifosztása, sem mint egy jól védett közösség, település megtámadása.Ebben a világban mindenki harcedzettnek számít még a védők is. S van még egy előnyük. Nekik legtöbbször van kit védeniük a közösségen túl is. Életben maradt családtagok, szeretők, azaz olyan személyek akik a védőknek, egy olyan élet bizonyságai, ami még ilyen helyzetekben is az emberségük igazolja.

    De ez, csak az én véleményem.
  • molnibalage83
    #7
    A TWD-ben egy alternatív USA van, ahol a fegyverek ritkák. :)
  • Ellaberin
    #6
    Több dologgal nem számolsz:

    Egy összerakott bázist nem kell már felépíteni, oda már valszeg összegyűjtöttek mindent; fegyvert, kaját, piát. Igen elvenni általában könnyebb, mint összeszedni hosszú idő árán.
    Ugyan ez vonatkozik arra is, hogy miért fegyverboltot, rendőrőrsöt, stb keresnek és nem Juci néni fészerét forgatják fel hátha lesz ott egy függetlenségi háborús elöltöltős.
    Szóval csak a realitások mezsgyéjén mozognak az írók. Mind az emberi, mind a fizikai tényezők figyelembe vételével.
    Más kérdés a zombik mozgása, ami jó eséllyel nem indokolható. De pl. ezért is van több filmben, hogy nem feltétlenül élő halottak, csak átalakultak; valamiféle fertőzéstől vezérelve fel kell falniuk a még meg nem fertőzötteket.
    Aztán meg, ha tényleg maroknyi ember marad meg a másik oldal milliós/milliárdos nagyságrendben kóborolhat vagy zúdulhat az utcákra.

    (Na megelőztek, de már bepötyögtem :) )
    Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2020.02.20. 11:22:22
  • zetortraktor
    #5
    te most komolyan azon akadsz ki, hogy az emberek ostobák? vagy erőszakosak? vagy, hogy önzőek? ha azon múlna egy sorozat minősége, hogy mennyire reális, akkor a walking dead lenne a legjobb, mert nem mindenki kapál a kertben, hanem mert vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy sokkal egyszerűbb elvenni a másét, mint megdolgozni érte.

    tapsoljuk meg!

    "alig él párszáz normális ember, és ahelyett hogy élnének békében"

    pár száz? normális? több tízmillió ember él.
  • Cyberdog
    #4
    Én is így vélem...

    Mondjuk azt soha nem értettem a zombifilmekben és sorozatokban (ahol klasszikus zombik vannak, azaz átlagsebességük max. 2km/h).

    Adott egy 2-3 fős kis túlélőcsapat. Behatolnak egy házba, s szerencséjükre nincs benn egy zombi sem, de még ha lenne akkor sem lenne nagyobb gond elintézni őket. Na szóval, behatolnak a házba, elbarikádozzák. Majd jön egy másik túlélőcsapat és nekiállnak dörömbölni, hogy engedjék be őket is. Ha nem, akkor elkezdenek harcolni egymással.

    Na itt jön az értetlenkedésem tárgya. Az új túlélőcsapat, miért nem keres magának egy szintén üres házat, aminek még lehet, hogy az éléskamrája is tele van.

    A másik... mindenki fegyverüzletet keresgél vagy egy elhagyott rendőrőrsöt, vagy katonai raktárt, vagy támaszpontot, ahol fegyvert tudnak szerválni...

    De könyörgöm... az USA a legnagyobb fegyvertartó nemzet. Statisztikák szerint, 400 millió fegyver van magánszemélyeknél legálisan. Szinte majdnem minden embernek legalább egy fegyvere van. A lakosság 35%-nak viszont legalább 3-4 fegyvere is van. Viszont 10%-a olyan a fegyvertartóknak akik gyűjtik őket, azaz előfordul, hogy néhány 10 db-s gyűjteménytől egészen a több száz darabos gyűjteményig terjedhet. Az illegálisan tartott fegyverek száma meghaladhatja a 1-1,6 milliárdot is.

    A legális lakossági fegyvereladások megközelítőleg 70%-t nem a fegyverboltok és a fegyvergyártó manufaktúrák forgalmazzák az Államokban, hanem a szupermarket-hálózatok. Az összes áruházlánc közül a Wallmart a legnagyobb fegyverforgalmazó az államokban. Most már kb 10 éve az első helyen áll a fegyvereladások terén.

    Azaz egy 2-3 vagy esetleg 4 fős túlélőcsapat venné a fáradságot végignéz legalább három-négy házat, biztos, hogy jó eséllyel fel tudnák fegyverezni a csapattagokat.

    Tanács zombiapokalipszis idejére az amerikai állampolgároknak
    1) Ha egy csoport elfoglalt már a Te csoportod előtt egy házat... fölösleges megpróbálni behatolni, erre energiát és egyéb erőforrásokat pazarolni. Van elég üres ház, amit el lehet foglalni.
    2) Nincs fegyvered? Akkor csak nézz be néhány ház gardróbjába, garázsába, biztos, hogy lesz elfekve néhány vadászpuska, maroklőfegyver, néhány félautomata puska, némelyik államba, még géppuska is lehet, meg egyéb nyalánkság. Nem kell egy nehezen megközelíthető elhagyott rendőrösön vagy egy katonai támaszponton barangolni fegyverek után kutatva.
    3) Az a kevés megmaradt túlélő megközelítőleg 300 millió ember élelmezésére berendezkedett országban barangol.
    Amerika a konzervkaják, a 10-20 évig is elálló fejadagok hazája. A gyorsan megromló élelmiszerek után sem kell aggódni, hogy nem lesz mit enni. Ha meg nincs más, akkor meg lehet vadászni és halászni.

    Na szóval. Szeretem a zombis filmeket és sorozatokat. De ezek mindig is idegesítettek bennük, amiket leírtam.
    A TWD meg egy ...talicska az 5. évadtól, ahogy már korábban is mondtam.
  • Kelta
    #3
    egy abszurd marhaság az egész
    alig él párszáz normális ember, és ahelyett hogy élnének békében, mert hely van bőven..egymást öldöklik, miközben a zombikat kb 1-2 hónap alatt szinte nullára lehetne redukálni, és akkor bőven megférnének ...de nem,
    egetverő ostobaság halmaz az egész..
    Utoljára szerkesztette: Kelta, 2020.02.19. 23:44:39
  • Cyberdog
    #2
    A sztori már a 4. évad után elhalt. Igaz nem azonnal, hanem szép fokozatosan az 5. évad közepére ha nem is teljesen de az évad végére már abszolút teljesen halottá vált.