8
 • VolJin
  #8
  A megoldás az, hogy kizárólag néger személyzettel töltik fel az úrhajókat, és felvisznek pár betanított csimpánzt, akik képesek kezelni a berendezéseket! :-D
 • ostoros
  #7
  A szovjetek tanulmányozták bőven a ß+ sugárzást egy rakás élőlényen. A gond csak annyi, hogy ezek régi anyagok és nem ártana megismételni őket.

  A ß+ sugárzást elég könnyen elnyelik a műanyagok is, ezért célszerű műanyaggal burkolni az űrjármű oldalát, hogy ne érje el a sugárzás a fémet, és akkor nem történik meg amit te írtál.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2020.02.19. 18:09:45
 • NEXUS6
  #6
  A kutatások a melanin elektromágneses sugárzással elleni védelméről szólnak. A melanin nagy energiájú fotonok, alapesetben és elsősorban gyak UV ellen védenek. Szerencsére a védelem spektruma ezekszerint szélesebb, és a gamma és röntgen tartományt is érinti.

  Az űrben viszont a sugárzás 90%-át protonok alkotják. A protonsugárzás hatását általában kevésbé vizsgálják, merthogy a földi nukleáris technológia alkalmazása során viszont szinte soha nem találkozunk vele. Alap ionizáló sugárzás ugye az alfa, béta, gamma és a neutron sugárzás. Szal a protonsugárzást még csak nem is említjük ebben a kategóriában, pedig az.

  A proton sugárzás ellen, ami gyak ugye egy nagy sebességű hidrogén atommag, ion, igazából a melanin sem védhet jobban, mint bármi más szerves molekula. Azonban az űrhajó burkolata szerencsére elnyeli a protonsugárzás nagyrészét, ami jó. A rossz hír viszont az, hogy az elnyelődéskor nagy energiájú elektromágneses sugárzás lép ki a fémből.

  Ez utóbbi sugárzást viszont már hatékonyan, másnál hatékonyabban elnyelheti a melanin. És a linkelt egyik cikk szerint ezáltal egyfajta energia forrásként is hasznosítható a sugárzás, ahogy az elnyelés hatására megváltoznak a melanin bizonyos elektromos tulajdonságai.
 • gosub
  #5
  "sötétebb bőrszín jobban véd a sugárzással szemben" Lám a természet mégiscsak rasszista.
 • NEXUS6
  #4
  Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön! :O
 • Mentol
  #3
  Vajon, milyen kémiai energiává alakítja? Égés? Elnyeli, viszont, de kigyullad...
 • Celeborn
  #2
  Nem hiszem, hogy szánalmas lenne a cikk. Egyrészről ha igaz is lenne amit írtál, akkor sem a cikk hibája lenne, ha a NASA azon agyal, hogy hogy tud valamit hasznosítani az űrutazásban (végülis mi a NASA dolga?). Viszont a cikkben nem az szerepel, hogy csak űrutazásnál használnák. Leírja, hogy valaki(k) csinált(ak) egy tanulmányt, miszerint ilyen tulajdonságai vannak annak a bizonyos gombának. Ráadásul most készül egy újabb tanulmány. Meg azt is leírja, hogy a NASA ezen tanulmányon felbuzdulva érzi úgy, hogy nekik is hasznos lehet ez a gomba. Mi ezzel a probléma? Szerinted más nem látja azt a tanulmányt? Szerinted a világon nincs olyan tudós (tudós csapat) akinek ne jutna eszébe, hogy ezt a gombát lehet használni valamire, csak a NASA-nak? Már ha tényleg használható. Hiszen már elég sokszor feltaláltak világmegváltó dolgokat, ami vagy nem vált be, vagy elnyomta valami nagy cég az egész projektet.
 • gombabácsi
  #1
  tehát véd a sugárzástól, energiát állít elő, és nem ám szenzációs módon a földön használnánk, hanem az emberiség űrmeghódiccsa álmaiban.
  szánalmasak ezek a "tudományos" hírek...