16
  • ostoros
    #16
    Értem én, hogy nem akarod megérteni amit mondok, de azért próbálkozhatnál. Magyarország: a közember szidja az oligarchákat.
    USA: a közemberek jelentős része szidja az oligarchákat.
    Dél_Korea: A közember tisztelettel figyeli az oligarchák minden mozdulatát.
    Érted már a különbséget?
    A filmgyártásuk nem oszt nem szoroz, mint ahogy a magyar filmgyártás sem. Egyébként is, a filmgyártás szinte mindenhol szembe megy a köznép véleményével/ízlésével.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2020.02.22. 19:59:54
  • IMYke2.0.0.0
    #15
    Gyakorlatilag nem mondtal semmit. A jelenseg, amit tarsadalmi tudomanyos megalapozottsag nelkul elenk kivantal tarni, ugyanis a teljes emberisegre elmondhato - a gazdagok kasztja mindenhol erinthetetlen, de nem azert, amiert szimplan beallitod, hanem azert mert a mindenhol (ertsd: minden orszagban) a tarsadalmi berendezkedesbol es/vagy vallasi okokbol fakado kulonbsegek egyaltalan lehetove teszik a felso tiz-szazezer mindenkori elkulonuleset a tobbi retegtol. Meg szep, hogy ezzel egyuttal belterjesekke, szinte erinthetetlenekke (penzuk, belterjes kapcsolataik reven), es irigyeltekke, gyuloltekkevalnak.
    Csak hogy ha eleg koreai filmet lattal volna eddig, akkor tudnad, hogy epp naluk dongetik ezeket a dogmakat es dramarizaltan bar, de sokkal batrabban nyulnak a gazdagok vs szegenyek temahoz, mint tobb mint a fel vilag. Sorozataikban is teszik, de nagy altalanossagban toluk is a gazdag, irigyelt szferaba helyezett dramak sikeresebbek... Naluk is, hat meg az oket ujabban felfedezo nem azsiai orszagok kepernyoi elott is.

    Szegenyseg, bunozes nakuk is duhong, de ok batrabban eled is tarjak ezt. Szorakoztatasba csomagolva, de akkor is.
  • ostoros
    #14
    Én nem a koreai filmekről beszéltem, hanem a koreai társadalomról. Tudod, az amerikai társadalom sem Hollywood termékkínálatából ismerhető meg.
  • IMYke2.0.0.0
    #13
    Nyilvánvalóvá tetted, hogy nem nézel koreai filmeket és sorozatokat.
  • ostoros
    #12
    "mert nem hollywoodi klisék mentén (szimpatikus szegények, sznob gazdagok) mozog"
    Nem hát, hanem koreai klisék mentén. Ahol a gazdagok, azok alapvetően jó emberek és tiszteletet érdemelnek.
    Komolyan beszélek. Ott, ha van pénzed, egy rossz szót nem szólnak rád, ha meg nincs, akkor egy utolsó kutya vagy. Szabályos kultusza van az oligarcháknak arrafelé.

    Ettől függetlenül biztos jó film, és érdemes is kimozdulni Hollywood bűvköréből.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2020.02.10. 19:17:35
  • gombabácsi
    #11
    melyik film ami témában hasonló az élősködőkhöz? mert ahogy néztem, végig az volt bennem hogy én láttam már tök hasonlót, de nem jut eszembe.
  • Montanosz
    #9
    Snowpiercer zseniális, ugy kétszer is megnéztem, az Élősködök annyira nem érdekelt mert témában van ennél keményebb film is és inkább a Snowpiercer sorit várom ami végre jön május végén
  • gombabácsi
    #8
    na de ez a legjobb idegen nyelvű és legjobb film díját is elnyerte.
    nem tudom volt-e már ilyen egyáltalán, sőt, én nem is tudtam hogy ilyen lehetséges
  • gombabácsi
    #7
    hát pedig szerintem nem igazán voltak kidolgozottak a karakterek... nem mondom hogy papírmasé, de elég sablonosak voltak...
  • Sequoyah
    #6
    Azt hiszem egy ilyen kulfoldi filmnel eleg magas a merce, mar csak ahhoz is hogy egyaltalan szamitasba vegyek, jobbnak kell lenni minden masnal.
    Szoval a heten meg kell neznem...
  • WoodrowWilson
    #5
    Mért ne kaphatnának színész díjat?
  • Cat #4
    Valószínűleg ezért tartod közepes filmnek.

    Szerintem azért nem értik az emberek, mert nem hollywoodi klisék mentén (szimpatikus szegények, sznob gazdagok) mozog, és rengeteg rétege van, mindezt úgy, hogy nem nyom le a torkodon semmit. Műfajilag is nehéz besorolni, mert az elején komédia, aztán dráma, utána krimi, majd horror, és soha nem tudod, hogy mi fog történni. (Tipikusan nem az, mint ami egy amerikai filmnél megtörténne.) Mindegyik színész remek, az alakítások fenomenálisak, és a karakterek élők, egyik sem 2D papírmasé figura. A párbeszédek brilliánsak, humorosak, és eközben néha tragikusak. Olyan film, ami után muszáj megbeszélni másokkal a látottakat.
  • zetortraktor
    #2
    Ez nem az a film, ami mindenkit meg fog győzni - ráadásul most, hogy sokan elmennek rá majd, akiket nem érdekelt, az értetlenkedők aránya még nagyobb lesz - az Akadémia egy része is erőteljesen mereszti most a szemét. Cserébe, akit meggyőz, az nagyon oda lesz érte.

    Szerintem piszok jó volt (mondjuk úgy érdemes megnézni, hogy egyrészt az ember nem tud róla semmit, másrészt, hogy nem tudja, hogy ez egy ennyire elismert film - ez utóbbi hajó már elment), de ha valaminél, itt tökéletesen érthető, ha közömbös marad egyeseknek. Eleve mondjuk a koreaisága nem annyira fog bejönni sokaknak.
  • gombabácsi
    #1
    a parasite szerintem közepes film, ráadásul nem igazán értettem az üzenetét se...