9
  • Artyy
    #9
    Csak nagyon egyszerűsítve mondom.

    Az egyik chip generálja az összefonódást a másik meg olvassa a részecske pár másik példányát, annak ellentétes állapotát. Ez egy input jelnek számít. Több különböző jelforrások generálásával kódolt információt lehet írni, ez már egy programozott kvantumchipnek tekinthető. És attól teleportálás, hogy az összefonódás pillanatában a részecske párja bármilyen távolságban van a másiktól azonnal megváltozik, mert közeg nélkül vannak összefonódva.

    Igen, a kvantum-mechanika furcsán viselkedik. :)
  • Agyturbinikusz
    #8
    Javaslom Brian Green - quantum leap cimu filmjet(Fabric of the Cosmos) amiben elmondja világosan, pont egy Einstein hívő cáfolta meg ezt az elképzelést a két kesztyű egy dobozban elméletet.

    Vagyis az összefonódott részecskék nem predesztináltak.
  • kvp
    #7
    "Mintha azt mondanad, hogy a viz es az aram ugyanaz, mert mindketto rezet hasznal vezetekkent."

    Ha mindkettot adatatvitelre hasznaljuk, akkor mindketto kommunikacios medium. Itt a sima feny es a kiserletben szereplo feny kozott az a kulonbseg, hogy a kiserletben osszefondodott foton parokat hasznalnak. Ez fontos, de az atviteli kozeg az tenyleg ugyanaz mint sima optika eseten.

    "De akkor ez miért is kvantum teleportáció?"

    Mert a kvantum osszefonodas alapu kommunikacio nem lenne olyan jol hangzo. Az igazi kerdes az, hogy ez fenysebesseg folotti adatatvitelt jelent-e, bar en elotte azt is megkerdeznem, hogy tortent-e egyaltalan valos kommunikacio vagy a kiserlet csak azt bizonyitja, hogy ket veletlenszam generator kepes-e 91%-os pontossaggal egyutt jarni a kiserlet ideje alatt.
  • Rotary #6
    De akkor ez miért is kvantum teleportáció?
  • Zoltan1984
    #5
    Mintha azt mondanad, hogy a viz es az aram ugyanaz, mert mindketto rezet hasznal vezetekkent. :D
  • kvp
    #4
    Kell. Uvegszalas. Ez sima optikai kommunikacio, csak osszefonodott fotonokkal.
  • kvp
    #2
    Grafent konnyu kesziteni, a sima grafit alapu korom jelentos (tobb szazaleknyi) resze az es mar az 1960-as evekben ismertek. Ertelmes modon felhasznalni mar nehezebb, mint ahogy mikromeretunel nagyobb (mondjuk szabad szemmel lathato) monomolekularis grafen strukturakat kesziteni sem igazan sikerul. Nem nagy mennyisegben, egyaltalan nem megy.

    A kvantum teleportacio pedig erdekes, de elvileg tovabbra sem tudjuk megserteni vele a relativitaselmeletet, ugyanis az, hogy az egyik meres eredmenye ugyanazt hozza mint a parjanal a masik meres nem jelenti azt, hogy ezzel sikerult informaciot atadni a ket chip kozott. Egyszeruen az is megeshet, hogy kiderul az informacio mindket fotonnal jelen volt a merestol fuggetlenul. Raadasul nem lehet az egyik foton megmeresevel a masiknal ugyanolyan meres nelkul erzekelheto valtozast eloidezni, mert ha az egyiket megmerjuk, akkor a masik allapota is ismert, persze csak az eggyiket megmero keszulek szamara. Az, hogy az informacio megismerese megsemmisiti a hordozot es kozben szabadjara engedi a parjat elegge korlatozza a technika kommunikacios celu felhasznalasat. Egy dologra jo biztosan, szinkronizalt veletlenforrasnak, azaz a fotonokat egyszerre olvasva egy folyamatosan ujratermelheto one time pad-et kapunk, ami titkositasra hasznalhato es nem lehet lehallgatni, mert a lehallgatas megsemmisiti a szimmetrikus kulcs egyik felet, meg a cel elott es elvileg nem lehet a jelet ismetelni sem. A cikk reszben ellentmond ennek az utobbi allitasnak.
  • gombabácsi
    #1
    kezd ez is olyan lenni, mint a grafén, amivel forradalmi dolgokat tudnánk csinálni, ha megfelelő mennyiségben elő tudnánk állítani...