11
  • defiant9
    #11
    Ha lófasz lenne akkor nem tiltakoznának ilyen vehemensen szankciók ellen, ahogy mondtam az 5G-s ebrendezések is egy jelentős piac, csak itt nincsenek havi %-os eladási adatok, egyszerűen nem rendelnek tőlük a network szolgáltatók berendezéseket.
    Ha ki kellene csengetned a 15% mögött lévő pénzt, akkor arra jutnál hogy ez egy baromi nagy lófasz.
  • ostoros
    #10
    15% az lófasz.
  • defiant9
    #9
    A cikk annak következményéről szól hogy a két nagyhatalom kölcsönösen szívatja egymást azért hogy jobb tárgyalási pozíciója legyen:
    A kínai vezetés május végén kilátásba helyezte, hogy korlátozni fogja az elsősorban elektronikai és katonai eszközök gyártásához használt ritkaföldfémek exportját az után, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium feltette a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalatot és 68 leányvállalatát arra a feketelistára,
    Kína pedig megérzi azt hogy az egyik legnagyobb piaca beszűkül a számára, ahogy az USA is. Egyiküknek sem érdeke a háború, de akinek több aduja van az tud kedvezőbb megállapodást elérni. Erről szól az egész ritkaföldfém gyár projekt is, ezért más ez a politika mint amit a szovjetek ellen alkalmaztak, teljesen más a cél és a környezet is.

    "hogy ezt ma már meg sem érez"
    A Huawei 15% esést produkált a nemzetközi okostelefon piacokon úgy hogy otthon tarolt, tehát érzi hogy nem fér hozzá a Google Play-hez. Ahogy azt is érzi ha az 5G network piacról kiszorítják nyugaton. Nagy a kínai belföldi piac de nem a világ, az export ami idáig eljuttatta őket.
  • ostoros
    #8
    Nem a fegyverkezési versenyről beszéltem. Hanem arról, hogy az orosz technológia fejletlenebb volt a civil szférában, mint a nyugati, mert tiltotta az USA az eladását a keleti blokkba. Kínának van olyan kutatás fejlesztése, hogy ezt ma már meg sem érezné, ráadásul messze nem olyan elszigeteltek mint a szovjetek voltak.
  • Csatabika
    #7
    Nem új keletű ez a dolog.
    Ott volt példának okáért az SR 71 amihez nagy mennyiségű titánt használtak fel.
    Olyan sokat amennyi nem ált rendelkezésére az USA-nak.
    A CIA megoldotta a feladatot, a hidegháború csúcsán megvették az oroszoktól...;-)
  • defiant9
    #6
    Elég más volt ott akkoriban a helyzet 1-1% volt a két ország közt az export-import részaránya, ma sokkal erősebb az összefonódás, a harc a piacért megy, az nyilvánvaló hogy Kína nem fog beleroppanni egy fegyverkezési versenybe.
  • ostoros
    #5
    Ez a politika ugyan működött a szovjetek ellen, de nem működik Kína ellen.
  • defiant9
    #4
    "Mikor lenne egy ilyen amcsi feldolgozóüzemnek értelme? Mondjuk egy évekig elhúzódó háborúban,"
    Vagy a kereskedelmi háborúban elvenni az ellenfél ászát. USA nem ad fejlett technikát vs. Kína nem ad nyersanyagot -> mi tudunk magunknak is termelni Alaszkában de ti továbbra sem fértek hozzá a fejlett amerikai technológiához.
  • NEXUS6
    #3
    Háááát szerintem ez a tipikus "jó ötletnek tűnt" szitu.
    Onnan ered a dolog, hogy a kínaiak több évtizede tudatosan növelik a befolyásukat a ritkaföldfém piacon, gyak a kínai olajfegyverként használva.

    Adott piaci viszonyok között kb ez az amcsi kezdeményezés annyit ér, mintha Oroszország próbálna jelentős befolyást gyakorolni az olaj árára. És valóban próbálta ezt, próbált megegyezni az arab OPEC országokkal is a olaj árának emelésében. De egyszerűen olyan jelentős az USA hatása, hogy bukta volt.

    Mikor lenne egy ilyen amcsi feldolgozóüzemnek értelme? Mondjuk egy évekig elhúzódó háborúban, gyak világháborúban, amikor az elektronikai eszközök gyártását hazai földről kell biztosítani. Na ez az a dolog, ami senkinek, semmilyen jelentős gazdasággal rendelkező országnak nem érdeke a világon, az amcsiknak pláne nem. Szal lehet ilyenre készülni, de gyak ha bekövetkezik, akkor kb mint halottnak a csók. Trump atomtámadás elleni bunker programot is támogathatna ebből a pénzből.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.12.14. 19:19:57
  • Zoli007
    #2
    Mint a mémben?

  • csicso82
    #1
    Kínával, vagy az afrikai bányákkal nem lehet versenyképesen üzemeltetni egy bányát az USA-ban, ez tény. Ami inkább fontos, hogy ha hirtelen a külföldi források megszűnnek akkor viszonylag hamar lehessen felpörgetni a hazai bányászatot. Tehát egyfajta "Csipkerózsika" álomban kellene tartani ezt az ipart és ha beüt a hiány akkor rövid idő alatt felpörgetni.

    Mert ha nincs egyetlen bánya sem akkor akár évek is eltelhetnek mire a termelés beindul.