15
  • ostoros
    #15
    Ha esetleg el kell tenni láb alól őket, kevésbé kapja fel a nép a fejét egy 70+ éves ember szívrohamára, mint egy negyven évesére.
    Ráadásul azokat a hosszú évtizedek alatt már kiismerték, van róluk zsaroló anyag is, egyszóval megbízhatóak, kevéssé valószínű, hogy egy kissé begyepesedett és a magas körökbe beágyazott ember hirtelen a gazdái kezébe harapna, mint egy fiatal, aki kiszámíthatatlanabb.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.12.11. 19:59:26
  • ugh
    #14
    Nem csak az it cegeket lehetne feldarabolni.
    Az ossze vissza mindent tulajdonlo pudva bankszektort, energia szektort stb is.
    Tamogatando az otlet, de ez alapjan mar tudhato, hogy nem fog valasztast nyerni.
    Az antiszemita vad ugyan ertelem szeruen nem allna meg a laban de majd "talalnak" mast amirol kiderul hogy nem igaz de akkor mar mindegy lesz.
    Trump mindent elo fog banyasztatni az kurva elet.

    Utoljára szerkesztette: ugh, 2019.12.11. 19:45:29
  • felemelő
    #13
    Remélem nem mosod egybe a "demokrata támogatók" és a 'demokrácia támogatók' fogalmakat :)

    Megjegyzem a demokrácia halála nálam ha bármilyen cégek a pártok támogatásába beszállnak.
    Egy cég ne politizáljon (különösen ne akarjon számára hasznos törvény alkotást vásárolni).

    Mióta az USA-ban (és nálunk is) annak van "igaza" akinek több a pénze, onnan nem demokratikus a választási rendszer.
  • felemelő
    #12
    Én hiszek az ingyenes internetben, mint ahogy az ingyenes ivóvíz vagy áramszolgáltatás biztosításában is.
    Egy határig!
    Hasraütve: mindenkinek állampolgári jogon jár egy minimális ellátás, pl. napi 20 liter ivó és tisztálkodó víz. Persze akinek ennél több kell az fizesse ki. Ha pl. az állam normális lenne és minden polgárnak biztosítana egy normális állami ügyintézést, akkor az ennek eléréséhez valamint az alapvető tájékozódáshoz (alaphírek, orvosi rendelők információi, hivatali és céges időpontfoglalások, stb.) szükséges netes elérést ingyen adhatja az állam. Akinek ennél több kell (munkavégzés, szórakozás a neten) annak ezt ki kell fizetnie.
  • Kryon
    #11
    Aztán gyorsan át is vennék a helyüket a kínai IT óriások, ha egyáltalán sikerülne effektíven darabolgatni, amit kétlek. A távközlési vállalatokon (ahol a fizikai infrastruktúra, a hálózat az érték) kívül a többi nagy IT céget nehéz lenne érdemben feldarabolni, egyrészt azért, mert a többségük már most is több darabból áll (pl. az Alphabet), másrészt azért, mert mert az erejüket legnagyobbrészt a know-how adja, azt pedig nem lehet darabolgatni. Olyan ez, mint egy meteor szétrobbantása. Nem egy nagy, hanem sok kisebb darabban esik a fejünkre, úgyhogy érdemben nem csináltunk semmit.
  • csicso82
    #10
    Nincs az USA-ban olyan elnökaspiráns aki max 50 éves? Mi a faxom, hogy csupa 80 éves akar elnök lenni, és egy közel 80 éves helyére beülni?
  • Caro
    #9
    Nem lesz egyszerű dolga, az biztos.

    Egyébként ő független, nem tagja a Demokratáknak.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #8
    Szerintem az USA már túl korrupt ahhoz, hogy egy Facebook-ot, vagy egy Google-t fel tudjon darabolni. Sőt ez lehet 40 éve sem sikerült volna már, az AT&T semmi sem volt ezekhez képest.

    Bernie pont ilyen megszólalásai miatt nem lesz sosem elnök, pedig simán legyőzte volna Trombitát, ha pártja engedte volna, hogy elinduljon a választásokon, de ilyen sosem lesz ^_^
  • Caro
    #7
    Azért az AT&T-t is szétszedték... közel 40 éve.
    Azóta nem volt nagyobb darabolás, de kellene.

    Arra hogy miként, arra pedig több mód van, az adórendszeri változtatásoktól egészen az operatív intézkedésekig.

    Az USA továbbra is ezen cégek legfontosabb piaca, és ha ott darabolnak, akkor már nem lesz szentségtörés az EU-ban meg máshol sem.
  • NEXUS6
    #6
    A gond az, amikor az ország kritikus infrastrukturájának 1-1 elemére és ma már az informatikai szolgáltatások is ide tartoznak, ráteszi a kezét egy-egy cég, ráadásul az meghatározhatatlan érdekeket szolgál, kihasználja, visszaél a kliensek adataihoz való hozzáféréssel, akkor az ember elgondolkodik, hogy nem kéne-e ha nem is feldarabolni, de egy erősebb állami kontrollt alkalmazni?

    Persze ilyenkor meg jön a diktatúrával, meg 1984-gyel riogatás, lásd kínai internet kontrol. Azonban had kérdezzem meg, hogy miért is kéne egy ország állampolgárainak a saját államától, választott vezetőitől, hatóságaitól jobban félnie, mint a más országok érdekeit szolgáló óriáscégektől, más országok kormányaitól, vezetőitől, titkosszolgálataitól?
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.12.10. 14:08:56
  • Zoliz
    #5
    Az internetet és a vizet is fel kéne darabolni és akkor nem lenne diktatúra mint ami van.
    Ezek a "Demokraták".
  • kvp
    #4
    Fontos problema, hogy hogyan darabolna fel az USA a globalis cegeket? Ha akar csak a veszelye fenyeget egy ilyennek, akkor a cegek atmennek egy masik, semleges orszagba. Onnantol a cegeknek legfeljebb az USA fennhatosaga alatt levo reszet lehet allamositani vagy feldarabolni, de egyertelmu, hogy a fizikai infrastrukturakon kivul semmi nem maradna az USA-ban, meg a szerverkozpontok sem. Ezzel csak annyit ernenek el, hogy az adott multi kulfoldrol szolgalna ki az USA-t es max. betiltani lehetne, de szabalyozni onnantol nem. Raadasul egy feldarabolas eseten sok kis, amerikai allampolgarok neven levo ceg venne meg ezeket, amik jo esellyel kinai ugynokok iranyitasa alatt lennenek. Nem papiron, a valosagban. Es ugy mar sokkal konnyebb beleallitani egy ceget a foldbe, aztan max. eladhatjak ami marad a kinai konkurencianak. (lasd az IBM pc, laptop, szerver, stb. uzletagai, amit a sajat beszallitojuk vett meg tokkal-vonoval)

    Szoval egy globalis ceget max. egy valodi globalis kormany tudna hatekonyan feldarabolni, de ahhoz Kinanak es meg az Oroszoknak is lenne par szava. Kinanak mar van is, kinal egy alternativat, meghozza azt, hogy ha a globalis nagytokesek annyira szeretnek, hogy legyen, akkor ok szivesen adnak azt a vilagkormanyt.
    Utoljára szerkesztette: kvp, 2019.12.10. 12:44:46
  • takysoft
    #3
    Igazad van, de ne felejtsd el, hogy Trump se kíméli őket...

    A feldarabolás érdekes kérdés. Mert Igaza van Sanders-nek. Csak.... gazdasági szempontból ezek a cégek nem USA cégek.

    Képzeld el, hogy van egy pékséged, és ellátod a falut. Sütöd a kenyerek 2000 emberre.
    aztán kapsz megrendeléseket még 5 faluból, és veszel fel embert.
    Aztán jön valaki a faludban, aki elkezd pattogni, és nem érti, hogy a gazdaságod már nem a faluból él. Nem csak.

    Ezek az IT cégek már globálisak, és ha globálisan bebuknak, akkor helyi szinten is csődbe mennek.
    Alapvetően azt várnák az anyaogrszáguktól, hogy támogasság a világpiaci dolgokat.
    A Googe, Facebook, Amazon amúgy sem erősek Ázsiában... EU-ban még azok, de itt is tör be Kína. (tegye fel a kezés, akinek "made is china" teleofnja van.... igen, Ti iPhone-osok is!)

    Amit Trump csinált a Huawei-jel, abból az Alphabet-nek(Google) dollármilliárdos kiesése voltak.
    Szóval az, hogy ezeket a cégeket szétdarabolják, az amerikai piac szerint jó ötletnek tűnhet... de valójában tönkrevágná őket, utat nyitva ezzel Kínának.

    Más kérdés, hogy terjeszkedő kínai cégeknek kapu mutat-e az USA.
  • Kryon
    #2
    Nem sok értelme lenne az IT óriások feldarabolásának, azok most is sok darabból állnak, legalábbis papíron. A távközlési cégeknek már inkább.
  • Myers
    #1
    Nem pont ezek az IT óriások demokrata támogatók és Trump ellenesek? Erre fel akarják őket darabolni. :)