34
  • NEXUS6
    #34
    Az a gáz, hogy az M$-nek annyi pénze van mint a pelyva és mégsem tudja magáról a szerethető cég imidzsét kialakítani, mint pl. az Apple. Egy termékük van, ami viszonylag stabil rajongótáborral rendelkezik, az Xbox. Szal továbbra sem azért használunk wint, mert imádjuk, hanem mert nincs reális univerzálisan használható alternatíva.

    De nézzük a konzolpiacot. Az Xbox első generációjába számolatlanul öntötték a pénzt (annyit, ami talán soha nem fog bejönni nekik) és azáltal sikerült is a piac jelentős részét lenyúlniuk, pláne hogy a Sega meg beadta a kulcsot. Az X360-nal nagyon jól indítottak, jó ára volt, és azt csinálták amihez értettek, a konkurenciától felvásárolták az exkluzív címeket, gyak a pénzükkel piaci részesedést vásároltak. Emellett a Sony ebben az időszakban meg annyira gyökér volt, hogy majdnem beleállította a földbe a PS3-at, mint kisfejszét. Késői indítás, exkluzívokat hagyták elúszni, és értelmetlenül nyomták a médiacenter koncepciót, amikor egy ilyen képességű, túlárazott gépre a piac nem volt vevő. Évekig tartott amíg a Sony visszakapaszkodott, és a generáció végére ha minimálisan is, csak több konzolt is adtak el, legalább is világösszesen.
    Aztán mit csinált a M$ az X1 kiadásakor? Szintre pontról pontra megismételte ugyanazokat a hibákat, amiket a Sony az előző generációban a PS3 indításakor.

    Szal mobil piac totális elvesztése, igen ez volt a legnagyobb hibájuk, de ott volt a surface is, meg rahedli projektjük, ami nem jött össze.

    És végül továbbra is csak a PC maradt nekik jóformán.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.11.12. 20:19:38
  • wraithLord
    #33
    Viszont minden a vezetéstől jön, és előfordulhat, hogy a vezetés a perek miatt elsiklik egy stratégiailag fontos meglépnivaló mellett. Persze gondolom, minden részlegnek van saját vezetése, így a mobil szegmenssel foglalkozónak is, nem mindenre a legfőbb muftinak kell figyelnie, az csak aláirogat meg képviseli a céget.
  • Stormbird
    #32
    "...Windows Mobile valójában azért nem lett sikeres, mert akkor egy teljesen más témával, az Amerikai Egyesült Államokban ellenük indított kartelleljárással kellett foglalkozniuk."

    Persze, azért... A Microsoftnál ügyvédek hada szokta írni a programokat és ők fejlesztik az operációs rendszereket is, a development és a programozók meg járnak a bíróságra kimosni a szennyest kartellezés ügyben...
    Ejj-ejj Bill... öregszel. Régebben te tudtál volna ennél jobbat is kitalálni.
  • quatlander
    #31
    Windows Mobile 6 + Asus p535 PDA jó volt annó
  • mortep
    #30
    Persze, lehet magyarázni sokféleképpen. Talán nem kellett volna kartellezni, s akkor nem okozott volna problémát a vizsgálat sem. Egyébként, mégha a vizsgálat el is vonta a figyelmüket a windows CE által lépéselőnyben voltak, bőven fel lehetett volna zárkózni, takár öbbszöri nekifutással is... csakhát mit várunk egy olyan vállalttól amely a mai napig nem volt képes megérteni, hogy pl. rendszerfrissítést a felhasználó akarata ellenére nem illik indítani (mert lehet pont fontosabb dolga lenne).
  • gombabácsi
    #29
    az android mint valami rákos daganat, legyőzte...
  • wraithLord
    #28
    Elég bénán volt megtervezve a Windows Phone felülete, mintha valami kezdő szoftvermérnök csinálta volna. Persze a fluidságával soha nem volt gond. A csempével (telefonon) nem volt bajom, mert bár szerintem csúnya volt, de azt bírtam, hogy real-time-ban mutat infókat az adott programból, amit indít. Az jó ötlet volt.

    Végül is ha azt nézzük, lehet, hogy van benne valami igazság, amit Gates mond. Későn léptek, azt is szarul, és utána még szartak is bele az egészbe. :D Valami oka biztos volt. Szerintem inkább olyan szegmensben nem tudnak mit kezdeni, ahova nem ők teszik be először a lábukat, de akár az is lehet, hogy éppen nem tudtak/nem akartak odafigyelni. :D
  • M2 #27
    "A cég alapfilozófiája, szemlélete, a piachoz való viszonya beteg."

    Ennyi. Ezt nem lehet szebben leírni.
  • NEXUS6
    #26
    Azért szerintem elárulta a tuttit.
    Miért nem figyeltek jobban a mobilra? Mert az aktuális antitröszt perrel voltak elfoglalva.
    A M$ soha nem azért volt sikeres, mert olyan jó termékei vagy üzletpolitikája lett volna, hanem mert a kezdetektől ural egy platformot, amit nem ereszt, kiszorítja a versenytársakat, felvásárol, árukapcsolást, akármit egyszóval tisztességtelen üzletet folytat.

    Szóval vajon van-e olyan terület, ahol igazi verseny helyzetben és nem a PC-ken meglevő OS dominanciáját kihasználva tudott érvényesülni és jó piaci részesedést szerezni?

    A cég alapfilozófiája, szemlélete, a piachoz való viszonya beteg.
  • tom_pika
    #25
    Kevés benne a pénz, nem akarták más részlegek bevételéből finanszírozni (ami adott esetben megint csak hiba lehet).
  • end3
    #24
    Elkövettek egy kapitális marketing-hibát, nem vették figyelembe, hogy az átlagfelhasználók alapvetően szubjektív tényezők alapján döntenek. A nagy többséget nem érdekli még a hardver műszaki jellemzői sem, egy valami érdekli az embereket, hogy a média és a "szomszéd" felhasználók (akik akkor leginkább iPhone-t vagy Droidot használtak,) mit mondanak. A "csempék" utálatos volta szinte "minden csapból" folyt, és az átlagmegítélésnek nem tett jót az sem, hogy az MS egy nagyságrenddel kedvezőbb áron (dömping áron!) kínálta a drágákkal majd azonos értékű kamerát, telefont. (Egyszerűen kialakult a "a csóró lúzer WP-t használ" életérzés, amitől "természetesen" menekült minden magára valamit is adó felhasználó. A többihez képest olcsó termék mindenképpen gyanús a vevő szemében és "leértékeli" a terméket. (Egyszerűen még próbát se mer vele tenni. - Az általam két mobilszolgáltatóval (dual-SIM,) 5 évig használt Lumia 630-as tökéletes telefon volt, soha nem volt vele műszaki problémám, vagy 6 ezer képet gyártottam, hurcolásztam rajta SD-n. Mindezt 40 ezer forintért. - Most ugyanazt teszem 150-ér Droidon, megszoktam a hülyeségeit, de vannak kompromisszumok a kezelésben a WP-hez képest. :) - A "Store" hiányait nem tartom döntő tényezőnek, lényegében most sem használok több App-ot Droidon mint WP-n. (Bár de, van azért általam használt egy olyan fizetős alkalmazás amely soha nem készült el WP-re, helyettesíteni sem lehetne. De önmagában.., valószínűleg azt kevesen hiányolnák.) - Talán, a játékok hiánya a "gamer"-felhasználóknál probléma volt, és azok véleményformáló hatása is leértékelte a WP-mobilt. - Minden esetre, a számtech. elmúlt két évtizedében, tűntek el a süllyesztőben jó műszaki megoldások alapvetően szubjektív tényezők miatt. A WP esete is példa erre.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2019.11.11. 08:43:50
  • dyra
    #23
    A korai androidok testreszabhatóságával sem említhetők egy lapon. Ez tény. Mégis, hogy akartak a piacra belépni? Nulla testreszabhatóság a gyártóknak sem volt jó, hogyan építettek volna egyedi dolgokat a telefonjaikba? Mégis milyen kötödés alakult volna ki egy gyártó irányába ha az csak hardverben ad vagy nyújt mást mint a többi gyártó készüléke? Kiadtak egy olyan OS-t ami csak nekik volt jó. Buktak is.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.11.11. 07:44:10
  • CairoJack
    #22
    A csempés felület tényleg vacak volt, és bár a koncepció elvi szinten jó volt, a gyakorlatban nem működött, és nem volt kellően testre szabható a felület. A csempék jobbra-balra tologatását, meg a választási lehetőséget 3 méret és 7 szín között ne tekintsük testre szabhatónak. A hangok ugyan ilyen testre szabhatatlanok voltak, (jó, lehetett, csak annyi kellett szívni vele, amit ember nem szív). Egy csomó minden kimaradt az első generációs cuccokból (Pl. SD kártya támogatás).

    Valaki említette itt, hogy a saját fejlesztésű cuccaik mindig szarok voltak. Hát a vicc az, hogy a csempe "Metro UI" nem is saját fejlesztés, egy külső stúdiótól vették. Hiba volt.
  • gosub
    #21
    A cikkben a Windows Mobile-ról!! van szó, 2000-es évek vége, nem a Windows Phoneról, 2010 után. Előbbivel még lépéselőnyben is volt a MS, csak úgy mint később a WP-t is leszarta. Tulajdonképpen kétszer követték el ugyan azt a hibát. Ha bíztak volna magukban, mobiltechnológiában és nem sajnálták volna az erőforrást akkor megveszik és csúcsra fejlesztik az SPB Mobile Shell-t, és hozzá való appokat. Ezzel beelőzték volna az Androidot, iPhone-t.
  • Sydra
    #20
    Én azt nem értem, hogy most attól hogy visszacsúsztak androidhoz meg az almás foshoz képest, miért kellett feladni a megmaradt piacukat? Miért nem lehet meghagyni mellékes project-ként?
  • M2 #19
    A csempés megoldásukat oktatni fogják, hogy miként NE csináljon senki ennyire rossz user interface-t. Az első évben észre kellett volna ezt venniük és mindenkit kirúgni akinek valaha köze volt hozzá.
    Ez volt a bukásaik fő oka, a hibák sorozatos be nem látása.
  • ugh
    #18
    Asztali windowson utaltak a csempeket .
    Androidon hasznalhatsz kis fityfasz ikonokat vagy widgetet ami ugy zabalja az eroforrast, hogy az kesz.
    A legkisebb win telo is rohogve szaladt egy rakas animalt csempe mellett is.
    Az android egy fos fuggetlenul attol, hogy azt hasznalok most.
    Amugy az androidom is csempes mert van ra launcher.
    A wp keson jott es nem volt elegge tamogatva a fejlesztes ra.
    Az emberek nagy resze meg olyan kreten, hogy az androidot is alig tudja hasznalni es akkor jott egy olyan amihez megint tanulni kene.
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2019.11.10. 21:50:50
  • ugh
    #17
    Ha hasznaltad volna mindkettot nem beszelnel faszsagot.
    Az android felulete egy ipari hulladek meg most is a wp-hez kepest.
    Es hanyadik jott ki azota belole.
    5?
  • dyra
    #16
    Oké elfogadom amit mondasz. Ettől függetlenül az a véleményem, hogy az emberek az első pillanattól utálták a csempéket. Független attól, hogy az tegyük fel "jó" volt.
  • esemve
    #15
    Mert az interaktiv csempe mobilra volt jo, ahol a kepernyon egybe az app inditasa nelkul lattal minden esemenyt, es ahol ujjal nyomogatod a csempet. Mig mobilon az egyik legjobb felulet, pcn ez nem csak h felesleges, de egerrel bena is.
  • dyra
    #14
    Ez a fajta valóságtagadás jellemző az emberekre. Semmi baj nem volt a csempével? Akkor miért tűnik el szépen de lassan de biztosan a Windows-ból is? Nem használják az emberek nincs rá igényük.
  • UUUU
    #13
    Tehat akkor most burkoltan kijelentette, hogy karteleztek volna a Motorolaval ? :)))))
  • mariakandras
    #12
    Mi a cel ezzel a magyarazattal? Elnezest kert a neptol, hogy a nyomorultaknak most emiatt androidos telefont kell hasznalni? Sztem bojkottaljuk az androidot, hogy a windowsos mobilrendszer atvehesse az uralmat, mert hat szegenyeknek anno massal kellett foglalkozniuk..
  • DrSoong
    #11
    Nekem még van működő PDA-m amit szoktam is használni navigálásra. Szeretem, igaz a 6-os WinMo már erre nem jött ki.
  • esemve
    #10
    Elgepelesek miatt elnezest, buszon irtam telefonrol. (Nem winpho :D)
  • esemve
    #9
    Na, latom a tobbseg winpho kozelebe se ment, memhogy hasznalta volna. Nem, a felulettel semmi baj se volt, a mobil volt az egyetlen hely ahol az interaktiv csempek remekul mukodtek. A winpho telok akadasmentesek es baromi gyorsak voltak abban az eraban amikor a droid ugy futott az atlagos telefonon, mint red dead redemption a pcn. Ami viszont gond volt:

    1. Keson indult a rendszer, addigra mar a masik ket platform elterjedt, igy aki az ismeroseinel latott egy telot az nem ezt valasztotta.

    2. Az elso pontbol kovetkezik, hogy nem voltak ra appok, es egy okostelefon lelke az app, igy aki appokat akart hasznalni az nem ezt valasztotta.

    3. Azert, hogy elkeruljek a korai androidos telokra jellemzo szaggatast, fagyast minimum hardwaret irtak elo, ami nem volt gyenge vas, igy viszont dragabb golt mint egy belepo kategorias android, igy aki ar erzekeny az nem valasztotta.

    4. Igeretuket nem betartva tobbszor is eljatszottak, hogy vasarlasnal meg azt igertek, hogy az a twlefon kap majd frissitest, aztan megse. (A komplett winpho7 bazis cserbenhagyada ugye). Aki frissitheto telefont akart az tehat nem oket valasztotta.

    5. Nem motivaltak semmivel az app fejlesztőket akiknek viszont tul kis piac volt. Tehat aki fejleszteni akart nem ezt a platformot valasztotta.

    6. Integraltak a facebookot, gmailt stb a rendszerbe, de amikor ezek a cegek azg mondtak, hogy ezt nem lehet nem tett semmit az ms, hogy az integráció megis megmaradjon, igy sok telon hasznalhatatlan rendszer szintu menupontok karadtak.

    Osszessegeben maga a rendszer kenyelmes, gyors, fluid, interaktiv volt, azonban az ms a hozzaallasaval nyirta ki.
  • dyra
    #7
    Szerintem egyszerű oka volt. A felület. Az emberek imádták az androidban a testreszabhatóságot meg a cégek is. Mindenki jött ki az egyedi felületével meg a külömböző widgetekkel. Ők meg? Kitalálták, hogy csempe kell mindenkinek állítólag mindenféle tudományos koncepció volt mögötte de szerintem az vastagon bullshit volt. Ezt amúgy nagyon gyorsan letudták volna reagálni. Nem ők tovább nyomták a csempét. Meg is bukott mindenhol a csempe koncepció.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.11.10. 16:32:47
  • jkedzs
    #6
    ennek az embernek minden mondatán még mindig kurva sok pénz múlik sajnos (ms-be fektetett céges bizalom stb). ezért mindent, amit mond, hazugságként kell kezelni.
  • tom_pika
    #5
    Elaludtak. Ennyi.
    Pénzük és fejlesztő kapacitásuk lett volna, ha felismerik, mekkora biznisz ez. De nem ismerték fel.
  • M2 #4
    Bullshit! Soha nem értettek a szoftverergonómiához, mindig csak az volt jól megoldva, amit máshonnan másoltak le.
    Saját fejlesztéseik ergonómia szempontból mind katasztrófálisak!

    Asztali és irodai gépeken ez nem jött elő, mert nem volt versenyhelyzet. Mobilokat el kellett volna adniuk az iOS és Android mellett. Nulla esélyük volt rá.
  • CairoJack
    #3
    Óóóóóriási kamu, Óóóóóóóriási kamu...

    Egy mondattal össze lehet foglalni, hogy miért bukott el a WP. Nagyon egyszerű: "Mert Sz@* volt". - Ennyi. Nem kell magyarázni.

    Hibás alapokra építettek minősíthetetlenül gyenge, logikátlan, primitív, ronda és funkciószegény szoftvert.

    Borzalmasan rossz volt a UI, a kezelhetőség, a funkcionalitás, MINDEN.
    És a userek évekig sírtak, elmondták, hogy mit akarnak látni, az MS meg toszott rájuk, minden igényre 2-3 éves csúszással reagáltak, akkor is csak félmegoldásokkal.

    A WP a szoftvertörténelem legelképesztőbb ámokfutása, olyan szinten eltolt koncepció olyan szinten félremenedzselt szenvedéstörténete, amilyenre a világon sem előtte, sem azóta nem volt példa.

    Ezt az emberi hülyeségen, és a vízfejű multik működési mechanikáján kívül semmi mással nem magyarázható.

    BG akkor mondott volna igaza, ha csak ennyit mond. "Mert kibaxott hülyék voltunk". Pont. Ami ő most mekeg, az már csak mókosvakítás, meg bizonyítványmagyarázás.

    Win 8-al amúgy ugyan ilyen kretének voltak, és a W10-el is a kezdeti időszakban, most kezdik összeszedni magukat. Csak kidobtak 10 évet, és pár száz milliárd dollárt az ablakon.
  • mrzed001
    #2
    A Windows Mobile-al vezették a piacot. Csak WM PDA és PDA mobil volt.
    Aztán kijött az iPhone.
    Erre válaszul azt überelő WM fejlesztések, pl SPB Mobile Shell





    Na itt b-szta el Billi fiú, hogy ezt NEM VETTE MEG, tette a rendszer alap környezetévé, és fejlesztette tovább.
    Helyette kitalálták azt a minden téren (agy)halott csempézős sz-rt, ami azóta a PC környezetben is (a folyamatos userre kényszerítés ellenére) megbukott. Ebbe ugyan öntötték a pénzt, de mindenki utálja (még a fejlesztők is)
    És még egy nagy pofon volt a Win Mobil-ról Win Phone-ra váltás, mert visszafelé nem kompatibilis.
    Ezzel a 3 lépéssel totálisan ki is lőtték magukat a mobil piacról.



  • csicso82
    #1
    MIÉRT?

    1. mert nem léptek időben
    2. miután nagy nehezen léptek - Windows Phone - telibeszarták az egészet pedig lett volna esély még az elején de akkor önteni kellett volna a pénzt a fejlesztésekbe a Google-ült csak akkor lehetett volna utolérni ha 2x olyan keményen tolják, ha ezt megteszik simán lehetett volna mára kb. 30%-os részesedésük.

    Ennek az ímmel-ámmal művelt fejlesztésnek meg is lett a böjtje.