88
  • mrzed001
    "Én az év kvázi minden napján tekerek."
    Gratulálok. Sportemberként sportolsz tehát egy SPORTESZKÖZÖN :D
    Azért ugye érted, hogy Mancika, Julika meg a pici Jocóka erre nem képes, és agyatlanság lenne erre kötelezni őket ?!??
    Nem, nem érted? Sajnálom, elfelejtettem, hogy ugyanígy a nem szellemi sportembertől a gondolkodást se szabad elvárni ...

"Miért is 14 év a limit?"
    14 év alatti SEMMI KRESZ ismerettel nem rendelkezik. Segédmotorra is csak utána lehet letenni jogsi.
    Ergo: SEMMI HELYE KÖZÚTON !

"Mennyi a 14 év alattiak tömegközeledők"
    Nos, tippre az általános iskolások 20-50%-a. Elég sok apró gyereket látok reggelente.
    Tudod, ahol apucinak nincs kocsija (vagy ideje), az iskola meg nem épp a sarkon van.

"Érvedszered"
    Te, legalább egy béna 1.0 helyesírás ellenőrzőt engedélyezz már a böngésződbe.
    Nem vagyok egy grammarnazi (mert szerintem a mondandó fontosabb, mint a tökéletes helyesírás), de ez azért már az én szememet is bassza.
    És próbáld már meg értelmes emberként egy hozzászólásban a választ egy üzenetre (azaz ne flood-olj !)

"Az igazi büdöstroll autós mentalitást tolod. "
    Ez a realitás picikém, és nem a 8-80 évesig bringára paraszt.

"A nagyapám és nagyanyáb bringázott 70 évesen. Más egyéb elmés észrevétel? Ellenben egyiknek sem volt jogsija."
    Nos nagyapám is cangázott 70 évesen. El is b.szta egy busz a templom mellett.
    Tanyán, vidéken még ok. Kicsi a forgalom, kacsázhatnak, de városban ahol pörög az élet és a forgalom bizony halálos dolog ez nekik. Egy eleséstől, megcsúszástól (nem kerékpár, gyalog is!) combnyaktörés = halálos ítélet az időseknek.
    Ötleteddel tehát kiválóan meg lehet oldani az elöregedő népesség problémáját .... kinyírod mindet a picsába

"A 90-100 nap használat helyett a realitás kb. 300+ nap. Ennyi időben nincs még fagypont sem és csontszáraz idő van."
    https://www.metnet.hu/napi-adatok?sub=5&pid=9662&date=2018
    A realitás, bizony az a fránya realitás ... igen messze elkerül téged:
    Csapadékos napok száma 183
    Jelentős csapadékú napok száma 39
    Zivataros napok száma 32
    Hőségnapok száma 24
    Nyári napok száma 110
    Fagyos napok száma 83
    Téli napok száma 16
    Zord napok száma 4
    Ködös napok száma 40
    Na ezek között van átfedés, de azért le tudod vonni a 365-ből.

" Pontosan abban a cuccban lehet brnigázni kényelmesen, amiben az utcás is sétálok."
    Pfúúúúúúúj, undoríííítóóóóóó. Aztán abban a leizzadt, átázott vizes göncben ülsz egész nap ?

"Egy polóváltás kell és annyi, de csak kinézet miatt. "
    És a gatyába nem izzadsz bele bakker? Fél gyerekkorom cangán töltöttem, de első volt hazaértem hogy még alsógatya is csere.
    És igen, sajnos 1x próbáltam öltönyben tekerni 6km.
    - öltönynadrág szára szar, beakad. És Kva meleg. Gáz.
    - öltöny piszok meleg, szarrá izzadod magad. És Kva merev. Gáz.
    - ing szar. Dörzsöl, vág, smirgli
    - nyakkendő = halál
    Azért megnézném hogy tekersz be úgy, hogy egy váltás ruhát (öltöny) is viszel magaddal.

"Minden melóhelyemen volt eddig egy kis öltöző. "
    Irodában én még életemben nem láttam öltözőt.

@M2
    "Részemről drasztikus lépéseket tennék Budapesten az autók kiszorítására. Körutakon belülre csak különleges engedéllyel, nagykörúton belülre fizetősen lehetne autóval behajtani, az egész városban közterületen parkolást fizetőssé tenni."
    Ne nevess, de TÁMOGATOM !
    Viszont nem úgy, eszetlenül ahogy egyes fasisztoid állatok kitalálják, hogy "holnaptól ez van, pofa be, és old meg magadnak ahogy akarod ... hej"
    Ésszel.
    Előbb a szükséges fejlesztések, amiket felsoroltam.
    Ha az mind megvan, tapsikolva fogja fogadni a nép.
    Ha nem, akkor kb ... TV székház (jogosan).
  • molnibalage83
    Simán irritál az ostobaság. Ennyi.

Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.10.15. 11:16:18
  • putyi
    Bántott valaki?

• molnibalage83
    Édes istenem.

1. Miben releváns, hogy alkalmazott vagyok? A korábbi munkahelyemen a vezérigazgató is volt, hogy bringával járt be. Az emberek nagy része alkalmazott és az alkalmazottak nagy része nem visel semmit a hétköznapi viseleten túl.

2. A korunk legnagyobb tévedése beszólásod azt mutatja, hogy fejben valahol a pattintott kőkorban élsz te is és láthatólag arról beszélsz, amit soha nem próbálták ki. Vagy csak simán te is a körömszakadtáig autós vagy, aki mindig kitalál valami kifogást, hogy miért kell az.

3. Senki nem mondta, hogy tömegközlekedést váltja le 100%-ban az önvezető taxi. Basszus a linkelt videók pont arról szólnak, hogy ezek az eszközök tökéletesen arra, hogy alacsonyabb népsűrűségű területről ráhordjanak a gerincre, ahova nem érdeme más buszt sem jártatni, mert túl ritkán járna vagy túl kevés embert szállítana. Viszont egy 4-8 fős autó / kisbusz összeszed pillanatok alatt 3-8 embert és vinné az S banhra. Hétvégén meg point to point taxi akár az éjszaka közepén is.

4. Az elektromos rollert próbáltad már? Soroljam a korlátait, amit saját szememmel is láttam?

ad.1 A jelenlegi szabályozás szerint sehol nem lehet vele legálisan gyorsan menni. Járdán veszélyes és tilos, az útra sem mehetnek. A jövőben max. a kerékpársávon mehetnek, de nyomon asszem már nem.

ad.2. Még, ha engedik is, a bringa számára "na és" méretű úthibákon akkorát lehet vele perecelni, hogy azt öröm nézni. Kétszer láttam már ilyet. Felpúposodik az aszfalt, felbontás után 4-8 cm-es és több cm rés marad, stb. Miért? Mert rohad kicsik a kerekei... Ha kerékpár nyomon esne le a rolleres, akkor van rá esély, hogy megy a kocsi alá...

ad.3. Télen ugyanez. Már kisebb csúszós foltok esetén is istenkísértés menni vele. Bringával meg séta a parkban.

ad.4. Kerékpárra lehet tenni elöl-hátul kosarat,. ha az ember tényleg sok mindent akar vásárolni. Ezt hol teszed meg rollerrel?

A roller képes kiváltani a kerékpározás egy részét, de teljesen nem, mert gyakorlatilag hibátlan infrastruktúra kell neki.

Egy normálisabb villanyroller ára úgy kétszerese egy teleszkópos városi trekkbringának, amire veszel még első hátsó defektállót és normális ülést. Ha teleszkópot nem akarsz, akkor háromszorosa vagy még több. Az egyetlen igazi előnye, hogy könnyebb a lakásban tárolni, de metróra tömegközeledésre (még?) azt sem viheted fel. Pedig az lenne az igazi. Persze csakis összecsukható kivitelben.

A bringa meg mehet az úton is, ha nincs kerékpár út. A rollert nem fogják ráengedni, mert ahhoz nem megfelelő kialakítású. Túlságosan láthatatlan.

A Bubit említette korábban más. Részben a villanyrollerek nyírták ki. Elektromos rásegítési bringa esetén bringa rendszer továbbra is működhet, mert hosszabb távon számottevően gyorsabban lehet vele menni, mint a rollerrel és terhet is lehet vele vinni. A roller erre nem alkalmas. A másik probléma, ha saját rollerrel jár az ember és nem összecsukható, hogy kialakítása miatt sokkal nehezebb odakötni bárhova.
  • putyi
    A hozzászólásodból kitűnik, hogy alkalmazott vagy(mindenféle él nélkül, csak, mint tényt jegyezném meg). Azért azt megnézném, hogy egy tárgyalás előtt, hogyan öltözöl át :-) .
    Szerint korunk egyik legnagyobb tévedése, hogy a városi tömegközlekedésben alternatívaként tekint a kerékpárra. Gyakorlatilag még az elektromos roller is jobb(sőt!). A bicikli szerintem kisvárosban, elővárosban, vagy falun lehet megoldás. A fenti elektromos taxi, pedig sehol :-). Elég csak elképzelni, hogy a mostani utaslétszámot átpakoljuk tömegközlekedésről ilyen szerkentyűkbe.
  • molnibalage83
    Megfelelően kell felöltözni. Technikai pólóban nem nagyon izzad le az ember mérsékelt tempóval. Egy polóváltás kell és annyi, de csak kinézet miatt. Ha nem tekersz 6-7 km-nél messzebb, akkor a poló kb. insta elpárologtat mindent és minimális dezodor mellett semmféle szag nincs. Leveszem a pólót, felveszem a hétköznapit és csá. Ennyi. Nyáron 30+ fokban kell a hátad és homlokod megtörölni, de ennyi. Szó se róla nyáron simán sétálva is megizzadsz sima pamutban, szóval ezt a kifogást soha nem értettem...

Minden melóhelyemen volt eddig egy kis öltöző. Annál több nem kell. Az év felében egy csepp izzadság sincs rajtam. Télen csak akkor, ha nagyon gyorsan tekerek és emelkedőn, de egyébként semmi.

Nem neked, hanem generálisan. Egyébként valami XXI. századi ökörség, hogy mindenkinek elvágóság kell és egy csepp izzadság sem lehet? Basszus az ember így működik. Letörlöd és minimális dezodor miatt semmit sem érezni.

Az alanyi jogon történő autózás illiúziójától én is a falnak megyek.
  • M2 #42
    A kerékpáros bejárásnál hogy oldod meg a leizzadás kérdését?
    Nálam sokszor ez a visszatartó erő, hogy nem akarok egész nap bűzölögni, fürdési lehetőség meg nincsen.

Részemről drasztikus lépéseket tennék Budapesten az autók kiszorítására. Körutakon belülre csak különleges engedéllyel, nagykörúton belülre fizetősen lehetne autóval behajtani, az egész városban közterületen parkolást fizetőssé tenni. Nem érdekelne senkinek a sírása, senki nem szerzett jogot semmivel a 6-8 négyzetméter közterület elfoglalására.
  • molnibalage83
    Télen főleg. És igen, -10 fokban is tekerek ma Bp-n csak nem 15 km-et. Akkor BKV-éznák már. De basszus nézd már meg az év hány napja ilyen. Egy kézen megszámolható. Volt olyan, hogy 3 évig nem volt ilyen hideg.

A 90-100 nap használat helyett a realitás kb. 300+ nap. Ennyi időben nincs még fagypont sem és csontszáraz idő van. Az, hogy te kényelmeskedő fasz vagy, aki azt sem tudja miről hadovál, az nem az én dolgom. Pontosan abban a cuccban lehet brnigázni kényelmesen, amiben az utcás is sétálok. Csak kesztyűből kell durvább. Ennyi.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.10.14. 19:47:25
  • molnibalage83
    A nagyapám és nagyanyáb bringázott 70 évesen. Más egyéb elmés észrevétel? Ellenben egyiknek sem volt jogsija. Anyámnak ma sincs. Akkor az autó nem közlekedési eszköz?

Réteg eszköz? LOL. Lásd sok országot, ahol mai napig fő eszköz.

Sötétségedre szavak nincsenek.
  • molnibalage83
    Nem használható télen, a hóban, a szakadó esőben, erős szélben, tikkasztó melegben ... Jó ha 90-100 nap lehet használni egy évben erősen LIMITÁLT hatótávval.
    Ebből látszik, hogy arról dumálsz, amit soha nem csináltál. Én az év kvázi minden napján tekerek. Kb. akkor nem lehet tekerni, ha 10-20 cm-es hó van a főutakon. De még ilyen időben is tekertem és mentem el álló kocsisor mellett. Szóval lol.

Esőálló ruha is van. 3-7 km-re kibírható. Egyébként meg esős napon akkor BKV és csá. 1 nap kibírható hó is. Éves szinten 5-nél többet nem vettem fel soha az esőállót. Mert lehet, hogy gyakrabban esik napokat nézve, de pont akkor, amikor mozogsz, akkor igen kicsi a valószínűsége.

Limitált hatótáv? Mondom, olyan szar a közlekedés már, hogy 15 km távolságon csúcsidőben lehagyod vele az autóforgalmat.

És nem használhatja 14 alatti, sérült, idős, mozgáskorlátozott, egyéb korlátozott (látás, hallás) ...
    Miért is 14 év a limit? Mennyi a 14 év alattiak tömegközeledők
    A többi csoport akiről beszélsz szintén töredék. Ők most is BKV-znak nagyrészt. Aki meg mozgássérült és súlyoan az BKV-zni sem tud, mert nem is akadálymentesített. Talán ezen is lehetne dolgozni. Mert a mozgássérültnek is olcsóbb a BKV, mint a kocsi.

"Érvedszered" valahol a röhejesen és nevetséges között van. Az igazi büdöstroll autós mentalitást tolod.
  • mrzed001
    "A kerékpár mindig is közlekedési eszköz volt, amiből sporteszközt is csinálnak. "
    Egy közlekedési eszközt mindenki tud használni. A 70 éves anyádtól kezdve bárki.
    És bármikor, nem csak az év 1/4-ében amikor épp nem esik, nem fúj, nincs túl meleg és nincs hó.
    Fel kellene fogni végre, hogy RÉTEGESZKÖZ és nem tömeges.

" Amikor bringával munkanapon gyorsabb volt Szigetszentmiklósról bringával beérni Kelenföldre, mint kocsival, akkor miről hadoválsz?"
    Minden nap? Ha esett, ha -10 volt akkor is? Jaaaaa, hogy akkor nem? Látod, ezért nem lehet a kerékpárra alapozni tömegek mindennapi mozgatását. Erre van a tömegközlekedés. Amit amúgy szintén gátol az idióta kerékpáros, mert nekiáll a buszsáv közepén gyökkettővel szlalomozni.
  • mrzed001
    "Az Hungária meg tranzit jelenleg (ami kurvára nem kéne)"
    És elgondolkodtál már rajta, hogy miért ?
    Megsúgom, már 2x leírtam: MERT NINCS MÁS KÖRÚT.
    Mert az elvtársak csak sugárútban gondolkodtak, és elfelejtették körúttal összekötni őket.

"USA-ban NÉPSZAVAZÁSON szavaztak meg ADÓEMELÉST, hogy legyen tömegközlekedés."
    Persze, hogy legyen tömegközlekedés. Hülye aki mást mond.
    DE, legyen HOL átszállni kocsiról a tömegközlekedésre, nem gondolod ?
    Mert nem fogják ők se Jockey farmjáig kivinni a metrót, meg Southfork Ranch buszmegálló se lesz.
    De úgy érzem már nagyon az 1x1-et magyarázom itt neked.

" Ennél több soha nem lesz városon belül, mert még ez is káros. "
    Fogalomzavarod van. Város = belváros + külváros + városhatár.
    Belváros az ahol valóban nem több út kell, hanem több tömegközlekedés.
    Külváros az ahol át lehet szállni a tömegközlekedésre (ez gyakorlatilag 0).
    Városhatár az ahol az agglomerációból érkezők leteszik a kocsit és átszállnak a tömegközlekedésre (ez meg a sosevolt kategória).
    És vannak az agglomerációs járatok (vasút, hév, volán), amik a környező városok központjából viszik be az utasokat.
    Ez utóbbinál külön gáz, hogy pl nincs egy városon átmentő vonat/hév/metró ... akármi
  • molnibalage83
    A kerékpár mindig is közlekedési eszköz volt, amiből sporteszközt is csinálnak. Olyan balfasz komment volt ez, mintha azt mondanám, hogy az autó az sporteszköz, mert van F1.

Ne haragudj, de kb, most érted el az utolsó büdös troll szintet.
    Mondd ez Ázsiában, hogy a kerékpár sporteszköz és kiröhögnek. Vagy Hollnadiában.

Fejben te valahol valahol a kőkorszakban élsz.
  • molnibalage83
    LOL. Amikor bringával munkanapon gyorsabb volt Szigetszentmiklósról bringával beérni Kelenföldre, mint kocsival, akkor miről hadoválsz?
    A bátyám azért kelt fel 5:45-kor, hogy ne ragadjon be a dugóba. Ha csak 10 perccel hamarabb jött a dugó, akkor 50 perc is volt az út Kelenföldre. Én meg felkeltem 7:00-kor és kényelmes keléssel értem be és húztam el az álló km-es kocsisor mellett. Ma ugyanez Bp-n lakva.

Mondom, az emberek túl kényelmesek és ezen oltárán basszák szét más életét és pazarolják saját pénzüket. Az emberek nagy része kőhülye. Ez van.
  • molnibalage83
    Mert az M0 arra való, hogy be sem menj a városba. Az Hungária meg tranzit jelenleg (ami kurvára nem kéne) és még nagyobb városon belüli forgalmat nem kell bátorítani. Így is az van, hogy több helyen az autók miatt szedték le a villamost, ahova vissza kéne építeni és kivinni a külső kerületek széléig a szutyok és nem teljes buszsávok helyett.

Fejlődésnek? Hogy 2-3 sávos autópályák szelik át a belvárost? Köszi nem. Ez a "fejlődés" csúcsa. Nem kell több út. Inkább kevesebb. A világon mindenhol a forgalomcsillapítás a trend, mert végre rájött az világ értelmesebb fele, hogy a hülyeséget kár erőltetni. Megnézted a vidókat, amiket linkeltem. A hagyományos adógyűlő USA-ban NÉPSZAVAZÁSON szavaztak meg ADÓEMELÉST, hogy legyen tömegközlekedés. Ennyire jó a "fejlődés".

Tekintsd úgy, hogy az autós infrastruktúra, amit adott "sávszélességben látsz, az a max." Ennél több soha nem lesz városon belül, mert még ez is káros.
  • mrzed001
    "Miért? Mert minden reteknek saját kocsi kell, még azoknak is akik pár saroknyira járnak dolgozni és bringával is simán bírható az út télen. Az egész városon át lehet jutni 15 perc alatt táblától tábláig bringával..."
    Ideje lenne belátni, hogy a kerékpár egy SPORTESZKÖZ, és NEM jármű.
    Nem használható télen, a hóban, a szakadó esőben, erős szélben, tikkasztó melegben ... Jó ha 90-100 nap lehet használni egy évben erősen LIMITÁLT hatótávval.
    És nem használhatja 14 alatti, sérült, idős, mozgáskorlátozott, egyéb korlátozott (látás, hallás) ...
    Erre építeni a "tömeg"közlekedést ... nemmondoksemmit.

@NEXUS6
    "A többiek, meg a jövőben is egyre drágább egyre jobban felszerelt és ezeket az exrákat egyre kevésbé kihasználtan fognak saját kocsit fenntartani. Kb ez a realitás, ebből kell kiindulni."
    Sőt, abból, hogy messzebbről jár be. De ez nem gond, ha a város határában van hol letennie a kocsiját, egy P+R (minden irányban).
    Ha nincs, akkor ugye 100% hogy nem teszi le, megy be vele.
    A realitás az, hogy a jelenlegi pár pici P+R is folyamatos 100%-on van (sőt "okosba" megoldják az embere HÉV/Metró megálló közelében ugyanígy), mert az emberek szívesen teszik le autóikat ha a belvárosba mennek.
    Hagyni kellene nekik, támogatni kellene őket benne tömeges P+R építéssel.

@molnibalage83:
    "Beleférne, hogy legyen autóm, csak akkor havi megtakarítás -50k úgy, hogy évi 350 napban állna a kocsi. Nem kell. "
    Ha 2x 2,5 óra lenne naponta BKV-val, amit kocsival 2x 30 perc alatt megteszel, akkor DE, lenne kocsid (mert ennyire senki sem mazochista).
    A többi rizsa ...

"A vellanyrollert annyian használják Bp-n, hogy az iszonyat. 1 éve sehol nem láttam őket. Most bringával kerülhethetem a bringa úton és mellette otthagyott ilyeneket, mert sokan IQ-ban ennyit értnek.
    A bibi az, hogy a többség láthatólag soha nem bringázott és önveszélyes módon teszik."

A bibi az, hogy az átkosban még volt KÖTELEZŐ elméleti és gyakorlati KRESZ oktatás az általánosban, és már nincs.
    A bibi az, hogy kerékpáron is olyanok közlekednek, akik azt se tudják hol mehetnek, vagy hogy mennyivel (osztrákba van kerékpáros jogsi).
    A bibi az, hogy a sok KRESZ-t nem ismerő kerékpáros (azt se tudja mi a jobbkéz-szabály !!) LÉTEZÉSE a közutakon is a bizalmi elv véresen komoly megsértése.
    A bibi az, hogy a kerékpáros nem beazonosítható. Azaz miután balesetet okozott egyszerűen elteker, és soha senki nem fogja tudni számon kérni.
    A bibi az, hogy a kerékpárok felszereltségét, műszaki állapotát senki sem ellenőrzi. Nem megfelelő (vagy nem létező) lámpa, fék, kézifék mindennapos. Közlekedésre alkalmatlan versenykerékpár (vízszintes ráfekvő testtel, lefele néző fejjel) is mindennapos.

@M2:
    "A lakótelepen 40 évvel ezelőtt a parkolók helyén fociztunk, ha tele voltak a rácsos pályák.
    Mára elbontották a focipályákat és parkolókat építettek a helyükre."
    A gáz az, hogy az átkosban még KÖTELEZŐ volt parkolót építeni. Meg volt szabva, hogy hány lakásos társasházhoz mennyi parkolót köteles létesíteni. Ezt már rég törölték.
    Ezért van az, hogy egyáltalán VANNAK parkolók a lakótelepeken. Megnyugtatlak, az újonnan felhúzott társasházaknál, na ott nincs.
    Majd megoldja az önkori meg a lakók ahogy akarják maguknak.
    Ez az az egyetlen probléma, amin a robotaxi VALÓBAN tudna segíteni.

• Sequoyah
    Az uj utak epitese nagyon gyakran kontraproduktiv. Epitesz egy utat, vagy kibovited az egyik regit a belvarosban, aztan rosszabb lesz a helyzet mint volt. Ez mar egy jol ismert, es alapvetoen megertett paradoxon.
    A belvarosi utak felszamolasa, es az elkerulo utak bovitese az egy gyakran jo modszer.

Persze egyiket sem azert kell mert a kornyezetvedok mindenfele utat elleneznek, az EU penzbol elo politikusok meg minden utat megepitenenek mert onnan lehet jol sikkasztani. Hanem szakertok tanulmanyait kellene latni eloszor, esetleg szimulaciokkal alatamasztva.
  • mrzed001

"Természetesen az M0-át be kell fejezni értelmesen és nem a most kitalált balfasz módon, de körutak bővítése és újak építése az NOGO. "
    Miért? De komolyan, mi alapján szelektálsz, hogy M0 körbe OK, de Hungária-M0 közé körút már nem kell. Vagy Budára egy normális körút ?
    Na ez, ez a sötétzöld-ség. Amikor jön valaki, hogy bár curvára nem értek a forgalomvezérléshez és tervezéshez (de még az alapokat se ismeri), és akkor én most beszólok, hogy ÁÁÁÁLJON le az M0 építése mert ....( XY illogikus kifogás badarság ide) ... mert csak.

"Ez nem sötétzöldség. Ez történik, ha az ember bővíti a kapacitást a végtelenségig az "igények" szerint. Ha az ember gátat szab ennek, akkor elkerülhető ilyen ökörség."
    Végtelenségig semmit se lehet növelni. Ellenben ökörség útját állni a fejlődésnek.
    Meg kell találni az egyensúlyt, ki kell találni egy olyan rendszert ami mindenkinek kielégítő.

Az utasok nem ellenség, nem úgy kellene kezelni. Azért utazik, mert KÉNYTELEN.
    És oda fog jutni a céljához (iskola, munkahely) nap nap után, ha tetszik neked, ha nem.
    Ha nem hagyod egyszerűen, kényelmesen, akkor megoldja magának az egyszerű és kényelmes utazást.
    Szóval ilyen fasisztoid "gátat szabni" elképzelésekkel kontraproduktív eredményt érsz el.
  • M2 #29
    A lakótelepen 40 évvel ezelőtt a parkolók helyén fociztunk, ha tele voltak a rácsos pályák.
    Mára elbontották a focipályákat és parkolókat építettek a helyükre.
    Persze az új parkolók is tele vannak és így is kevés a hely, már a maradék fűre állnak.
    Pár fát még ki lehetne vágni...
  • M2 #28
    Az emberi tényező azért két dologgal kiiktatható, illetve korlátozható:
    - anyagiak (ne érje meg autózni),
    - kényszer (törvényileg kitiltva körzetekből).
  • molnibalage83
    A vellanyrollert annyian használják Bp-n, hogy az iszonyat. 1 éve sehol nem láttam őket. Most bringával kerülhethetem a bringa úton és mellette otthagyott ilyeneket, mert sokan IQ-ban ennyit értnek. A Petőfi híd közepén elején, de még a közepén (!) is ott szokták hagyni letéve. Vagy egy ajtó előtt 2 méterre, mert az jó...

A bibi az, hogy a többség láthatólag soha nem bringázott és önveszélyes módon teszik.

A belvárosi bringautak kihasználtsága jó időben magas. Autó meg amúgy sem férne el oda. Lásd Kiskörút. Van, amikor bringás dugó van már. Te se nagyon tekersz, csak távolról láttál bringást. Én évi 6000 km-et...

Tessék.
    Vagy itt.

És mindez úgy, hogy sokakat a hálózat hiánya tántorít el a tekeréstől. Pl. a barátnőmet is. Ha nem egy sávot, hanem egy autós sáv lenne dedikált bringaút el tudod képzelni, hogy mennyien tekernének? Ha lenne hálózat? Ha feltehetnéd a BKV-ra, mert akkor reggel legurulsz a hegyről este meg felvisz a busz vagy vili?

A világ azt mutatja, hogy nagyon sokan tekernének, csak nincsenek meg a feltételei. Mert a szájbavert kocsi az úr és nem az ember meg az élettér. Meg sok ember baszik kipróbálni a bringát. Döbbenetes, mikor rájössz, hogy az év nagy részében olyan vagy az autó és tömegezéshez képest 6-10 km távban, mintha teleportálnál kivéve, ha átszállás nélküli metró van.

A bubi későn jött és pont a villanyroller nyírja ki.

Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.10.14. 16:38:14
  • molnibalage83
    Mozgás szabadság nem = anyagi szabadság
    Mert a költségébe nem gondol bele a sok gyök2. Folyamatosan meg a gyomorgörcs és számolgatás, "hogy mi lesz ha", ha meg rommá töri valami hülye, akkor tuti anyagi bukó akkor is, ha vétlen vagy.
    Premier plánban láttam...
  • NEXUS6
    Aki eddig nem látott semmi másodlagos értéket (pl státusz szimbólum), magán a közlekedés lehetőségen kívül a kocsiban, az már ma is épp úgy nem vett autót. És pontosdan rájuk és csak rájuk lehet max számítani a jövőben, akik najd közösségi autóznak. A többiek, meg a jövőben is egyre drágább egyre jobban felszerelt és ezeket az exrákat egyre kevésbé kihasználtan fognak saját kocsit fenntartani. Kb ez a realitás, ebből kell kiindulni.

Ott a vellanyroller, a Bubi, a GreenGo az utakon, hányan használják? Egy dinamikusan fejlődő közlekedési szegmensről van szó?
    Van egy f@szt!

És akkor abba ne is menjünk bele, hogy amíg egy zsúfolt úton folyamatos a gépjármű forgalom, addig a trendiségből létesített kerépárutaknak mekkora is a foglaltsága, ugyan az az aszfalt méret autóút és kerékpár út hány ember szállítását biztosítja évente, amikor talán 5 percenként elmegy egy bicós. És sajnos hasonlóan alacsony a buszsávok ilyen kapacitás kihasználtsága is. OK hogy az szgk-ban 1-2 emberke araszol a dugóban, busz meg jó ha 3-4 percenként megy el.

Szerintem hagyjuk már a legendákat valami zöld jövőről, térjünk kicsit vissza a realitásba.
    Az emberek gyökerek, mert a vásárlásaik 2/3-a önmaguknak és a környezetnek is feleslegesen megterhelő. De ettől mozog a gazdaság és minden reklám, marketing behatás arra buzdít, hogy így legyen.

Lehet, hogy isten káromlás, amit mondok manapság, de ez így is marad! ;)
  • Sequoyah
    Nem az a lenyeg hogy ne tehetnem meg. A lenyeg az lenne, hogy megtehetem, de en megis a buszra szallok. Legalabbis az en hozzaszolasom szemszogebol nezve...

Ha allnak a millioim a bankban, es nevetve fenn tudok tartani egy autot, attol meg semmivel sem lesz penzugyileg okosabb dontes autot venni, mikozben mas alternativak is rendelkezesre allnak. Persze ha meg csak nem is telik ra, akkor kifejezetten hulye dontes:D

• molnibalage83
    Hát igen.

Lásd itt...
    A cikk nem arról szól, hogy ha megteheted, nem lehet autód. A cikk arról szól, hogy az autótulajdonosok kétharmada nem tehetné meg, hogy autóval járjon, mégis így tesz, miközben rengeteg alternatíva közül választhatna.

Pontosan ezt a mentalitást látom országszerte.

Meg itt.

Vagy itt.

Úgy gondolom, hogy ha 3-6 havi nettó keresetednél többet költesz autóra, akkor olyan autót veszel, amit nem engedhetsz meg magadnak

Beleférne, hogy legyen autóm, csak akkor havi megtakarítás -50k úgy, hogy évi 350 napban állna a kocsi. Nem kell.
  • NEXUS6
    "Miért? Mert minden reteknek saját kocsi kell, még azoknak is akik pár saroknyira járnak dolgozni és bringával is simán bírható az út télen....Az emberek kényelmesek. Ezért kell a kocsi, és nem azért mert kihasználják!"

Ezt jól megfogtad, én még hozzátenném, hogy a kocsi státuszszimbólum, illetve az önállóság, szabadság egyfajta jelképe, és megvalósításának lehetősége, a modern kor alapvető kelléke.

Nos, és pont itt halnak meg ezek a fennkölt elképzelések a közösségi és gyak csak csak közösségi alapú közlekedésről szóló álmokról. Az emberek nem csak azért vesznek saját kocsit és tartanak fenn akár jelentős teherrel is, mert igényük van rá, hanem mert meg is tehetik. És ahogy szép lassan azért kúszik felfelé a jövedelem egyre többen tehetik meg.

Szóval nem is akarok belemenni olyan apróságokba, hogy ezekből a zöld nedves álmokból mennyi a valódi előny és mennyi amit közhelyekkel pótolnak, valódi kutatás helyett. Mert az egész dolog ott bukik, hogfy kihagyják a legfontosabb összetevőt: az embert!
  • Sequoyah
    Egy okos ember (nem emlekszem ki) mondta, hogy nem az a fejlett tarsadalom ahol a szegeny is autoval jar, hanem ahol a gazdag is busszal:)
  • Szefmester
    Vidéki város. Gyerekként vidáman lehetett bringázni végig a városon. A parkolókban a lakótelepeken mindig volt szabad parkolója a messziről jött vendégnek. A város 3 fő párhuzamos útja végig 2*1 sávos volt.
    ma jelenleg életveszély a városon átkelni bringával a tömegben. A parkolóvadászat mindennapos móka, sőt sok helyen már a ház előtt a járdán is állnak. A fő utakból pedig az egyik egyirányíúsítva lett hogy az egyik sáv parkoló lehessen.

Miért? Mert minden reteknek saját kocsi kell, még azoknak is akik pár saroknyira járnak dolgozni és bringával is simán bírható az út télen. Az egész városon át lehet jutni 15 perc alatt táblától tábláig bringával... A szomszéd falvak bringával max fél órányira vannak, de akkor lassan mentem... (a legtávolabbi szomszéd település 20km, de a többi mind ilyen 5-8-10) Valahogy kétlem hogy 10 év alatt mindenkinek hobbija lett az ingázós melózás 50-100km-ekre. A nagyobb városokba a cégek céges buszokat intéznek a plebsznek, és mily meglepő... ezeknek a buszozósoknak is van kocsija... mert a hétvégén két szatyorral is vásárol a teszkóban, és évente egyszer leutazik a rokonokhoz egy megyényi távolságra, de reggel a gyerek nehogy gyalogoljon.... Még a végén akár 10 percet is kutyagolhat....

Pesten olyan 5-6 éve lenéztek (szó szerint) amiért nem akartam megvárni a következő buszt, hogy 4-5 buszmegállónyi távot megtegyek. Mire kierőszakoltam a kibaszott útirányt amerre mennem kellett a sok várakozóból, és odamentem, addigra ért oda a busz is... máskülönben hamarabb ott lettem volna mint ők busszal... Az emberek kényelmesek. Ezért kell a kocsi, és nem azért mert kihasználják!

Tesóm egyszer a csotrogányával ment wc-re a raktártelepen, de mire beindította, kiparkolt, leparkolt, kiszállt, addigra én már végeztem is és jöttem kifelé... gyalog...
  • molnibalage83

Ez nem sötétzöldség. Ez történik, ha az ember bővíti a kapacitást a végtelenségig az "igények" szerint. Ha az ember gátat szab ennek, akkor elkerülhető ilyen ökörség.

Amszterdam is 40 éve autóközpontú volt. Aztán belátták, hogy baromságot csináltak. Ma Amszerdam pont az ellenkezőjéről híres.

Bp tömegközlekedési alapjai jók, van mire építkezni.Természetesen az M0-át be kell fejezni értelmesen és nem a most kitalált balfasz módon, de körutak bővítése és újak építése az NOGO.
  • mrzed001
    "mikor 2x2 sáv volt horror. 2013 felbővítés, mintha üres lenne az út. Minden csodás. Pár évig... 2018. Pont úgy be van lakva a 2x3 sáv, mint volt a 2x2. Tökmindegy, hogy mennyi utat építesz."

Momentán M0 mindig tele volt, mióta az első "fél"útpálya elkészült. Miért? Mert az az egyetlen átjárás M3-4-M5-M6-M1-M7 között.
    Mármint a város elkerülésével.
    Mert bizony volt hogy M5 csomópont épült, és inkább átment városon forgalom.
    Amikor az M5 része volt az M0-nak, na az is durva dugókat csinált (és beállt M5-öt)

Szóval nem tudom mikor láttál te olyat, hogy M0 üres lett volna, mert én mióta megépült nem.
    Sőt, vicceset mondok, de a déli része (Szigetszentmiklós környéke) manapság az M5-ről áthaladó ROMÁN forgalom miatt dugul (a fölött bár csak 2x2 sáv, de teljesen jól járható).
    És mennyire örülnél, ha megépülne a 100km-re "kör"autópálya, mert M5-ről direkt tudnának menni M1-re (a tervekben még csak M7 van, de ostobaság lenne nem tovább vinni), nem kellene Bp-ig és M0-ig feljönniük. Na akkor tényleg járható lenne M0 déli része is.

"Mert akkor beszélgetünk is felesleges, mert láthatólag autóbuzi vagy...
    Nem elég az út? Hát akkor építsünk még."
    Ezt utálom amúgy a demagógiába, hogy ostobaság szüli. Most már hogy levezettem, érted ? Felfogtad miért kell építeni ésszel utakat ? És miért nem a jelenlegiekre kell bekényszeríteni a közlekedést ? Bottleneck ...
    És nem autóbuzi, csak egyik kedvenc mondásom (amikor dugóban vagy bolt pénztárnál várakozok), hogy:
    - Az idő pénz. És itt engem épp kizsebelnek !

"Az a legjobb autósforgalom, amit nem generál rendelkezésre álló út."
    Hát szekérre pajti, oszt uzsgyi azzal bevásárolni ... szóval ezt a marhaságot én nem mertem volna írásba adni. Ez egy szegénységi bizonyítvány, de az intelligenciáról.
  • molnibalage83
    Akkor öngólt lőttél, mint állat. 29+ éve mozgok az M0 és táján...

Amikor 2x2 sáv volt horror. 2013 felbővítés, mintha üres lenne az út. Minden csodás. Pár évig... 2018. Pont úgy be van lakva a 2x3 sáv, mint volt a 2x2. Tökmindegy, hogy mennyi utat építesz.

A vége az lesz, mint Los Angeles. 50% út és parkoló a városban. 2% tömegközlekedik, város élhetetlen.* Ez a célod? Mert akkor beszélgetünk is felesleges, mert láthatólag autóbuzi vagy...
    Nem elég az út? Hát akkor építsünk még.

Na nyugaton felismerték már, hogy ez olyan, mint kokainnal szoktatni le a drogost...

*L.A-ban adóemelést szavaztak meg népszavazáson, hogy kezdjék építeni a közösségi közlekedést.

Ennyire fenntartható ötlet az, hogy "legyen még út"... Ezért nem szabad végtelenségig bővíteni az utakat, mert sehova nem vezet. Az a legjobb autósforgalom, amit nem generál rendelkezésre álló út vagy csak úgy, hogy szabályozod a rendszert. Árral, emisszióval, bármivel. De nem úgy, hogy akkor a Hungária legyen 2x4 sáv...

Persze ehhez tömegközlekdés is kell. Az alapjai ennek megvannak, csak költeni kéne még rá és nem hagyni lerohadni.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.10.14. 14:30:51
  • mrzed001
    "Bármennyi utat is építenél, úgyis belakják az autók. "
    Ez egy nagyon káros sötétzöld hozzáállás. És full demagógia.
    Ezért volt 20 év az M0 építése, és ezért nincs még midig kész. Sötétzöldek [és köp egyet]

"Tehát az lenne a kiindulás, hogy a meglevő útfelülettel vagy kevesebbel kell számolni és arra kitalálni valamit."
    Azaz inkább kerüljön a sok autó (sugárút be, "kis"körút, sugárút ki), minthogy megépüljön a körút amin gyorsan eljut a céljához ?!??
    Ez elég hajmeresztő hozzáállás (és full ostobaság).

" Ha dugó vége, akkor szabályzóval elérni, hogy az út használható legyen. Jelenleg a városi autózás és parkolás környéke és az agglomerációs sincs valóban megfizetve az, hogy a városlakótól veszik el a felületet."
    Tévedésben vagy. Az ország vízfejű. Pest megye vízfejű. Budapest vízfejű.
    Ha tetszik, ha nem, minden út Bp szívébe vezet. És nem csak költőien, hanem SZÓ SZERINT !
    Te még emlékszel azokra az időkre, amíg nem volt se M0, se Hungária-Könyves Kálmán körút?
    Mert én igen.
    Vagy be nagykörút, vagy hátsó kisutcákon kóvászolás. Szar volt.
    És hiába nyomattál volna bármi szabályozást, ha egyszer nincs hol menni máshol, akkor ez van és kész.

"A közösségi taxi pl ráhordó is lehet a külvárosból az elsővárosi MÁV-HÉV-Metróra. Mi is autóval mentünk az elővárosi metróállomásig... "
    Nem-e éppen ezt írtam le én is. Annyival kibővítve, hogy nemcsak ráhordó, de a végén lehordó is.

Utoljára szerkesztette: mrzed001, 2019.10.14. 14:22:17
  • molnibalage83
    Igen, láttam. Bp közlekedés tervezése és üzeme a világ mögött kullog úgy 40-50 évvel. Sajnos. Ráadásul alulfinaszírozott, de minden más szarra van pénz...

Mondd, te fővárosi vagy? Hétvégén bringázva is akkora dugókat látok néha, hogy pislogok. Lehet, hogy nem rákosborzasztó külsőn, de hogy Hungárián belül, az ziher.
  • mrzed001
    "1. Talán elővárosi vasúti rendszer legyen már, ahol az összes HÉV = metró kapcsolattal bír. Lásd Németország S-Bahn. Mücnenbe a Bayern stadion irányából vagy ~15 km-ről átszállás nélkül mentem be a belvárosba. Ez most is elérhető lenne, csak erre kéne költeni stadion helyett..."
    Láttad már a terveket az Örs-nél metró-hév összekötésére?
    Te én majdnem lefordultam a székről a röhögéstől. Szánalmas ostobaság. Persze eladni a telket és hagyni az Árkádot felépíteni a metró tervezett vonalára is az volt.
    Az viszont, hogy nem képesek az elővárosi vonatozást megoldani, meg MÁV meg az utasok copatása ... hát erről inkább nem is mondok semmit.
    Rendőr, postás, vasutas, politikus ...

"2. A villamos hálózat leépítése és további elhanyagolását be kellene fejezni. A 7-es busz vonalára villamos kell. Pont. Akkor is, ha van 4-es metró."
    Az a baj, hogy 6-os metrónak kellene már lennie. Na jó, nem azon az áron ahogy az elvtársak és Mr40% csinálta.

"A point to point taxizás csak hétvégén van. A közösségi autóhasználat néhány száz méter gyaloglást jelent, ami kvázi pont to point, mert átszállni nem kell. "
    Hétvégén minimális a forgalom. Arra kár bármit is tervezni (illetve ostobaság), mert nem az a probléma. Hanem a reggel 8 hétköznap.
  • molnibalage83
    Bármennyi utat is építenél, úgyis belakják az autók. Tehát az lenne a kiindulás, hogy a meglevő útfelülettel vagy kevesebbel kell számolni és arra kitalálni valamit. Ha dugó vége, akkor szabályzóval elérni, hogy az út használható legyen. Jelenleg a városi autózás és parkolás környéke és az agglomerációs sincs valóban megfizetve az, hogy a városlakótól veszik el a felületet.

Erre lenne egy kiegészítő megoldás a közösségi autóhasználat. De csak kiegészítő. Egy jó tömegközlekedés is kell mellé. A kettő elegye teszi gyorssá a modellezés szerint a közlekedést úgy, hogy kapacitáshiány nehezebben alakul ki. A közösségi taxi pl ráhordó is lehet a külvárosból az elsővárosi MÁV-HÉV-Metróra. Mi is autóval mentünk az elővárosi metróállomásig...
  • mrzed001
    Ja Bp-el pontosan ugyanaz a gond, mint az országgal: sugárút hálózat kiépítve, körút hálózat lesz-rva.

Itt van Mo autópálya hálózata.

Ahogy látod a sugárutak kék ... a 2 körút zöld (csak tervben)

Bp úgyszintén.
    Mi is van?
    - Nagykörút
    - Hungária
    - M0
    És ezek se teljes 360 fokos, sőt nagyrészt félkörút.
    Valamint még legalább kettő hiányzik. És ez gáz.
    Így aztán szervezheted ahogy akarod a forgalmat, de a bottleneck megfolyt mindent.
  • molnibalage83
    Metró által el nem érhető helyek...
    Nos, ha XX. század eleji szemmel gondolgodsz, akkor igen...

1. Talán elővárosi vasúti rendszer legyen már, ahol az összes HÉV = metró kapcsolattal bír. Lásd Németország S-Bahn. Mücnenbe a Bayern stadion irányából vagy ~15 km-ről átszállás nélkül mentem be a belvárosba. Ez most is elérhető lenne, csak erre kéne költeni stadion helyett...

2. A villamos hálózat leépítése és további elhanyagolását be kellene fejezni. A 7-es busz vonalára villamos kell. Pont. Akkor is, ha van 4-es metró.

A point to point taxizás csak hétvégén van. A közösségi autóhasználat néhány száz méter gyaloglást jelent, ami kvázi pont to point, mert átszállni nem kell.
  • mrzed001
    "A hatalmas dugókat az agglomerációs ingázók okozzák nagyrészt. "
    Mármint ha az agglomerációnak a 15-16 és egyéb "külső" kerületeket is veszed, akkor igen.
    Valójában a metró által el nem érhető helyek.
    De belvárosban is, aki nem tudja értelmes menetidővel és max 1-2 átszállással megtenni ugyanazt az utat.

A point-to-point robotaxi az út használatában pont annyit jelent, mintha kocsival menne. Ergo ugyanakkora dugót. Ha még az elszállítandóhoz kimenetelt is hozzáveszed, akkor akár 2x akkora forgalmat is !!!
    Ha még rideshare is, akkor meg még többet. Gondold át, ez így ostobaság. Egy reggel 8-as időben a felesleges robotaxi forgalom ölné meg a forgalmat.

Ami a dugódíjat illeti, igen, 1x, valamikor a távoli jövőben, amikor :
    Országos viszonylatban:
    - M0 és Hungária közé még egy körgyűrű (hiába a sok sugár irányú út, ha az őket összekötő körutakat kifelejtik az ossstoba várostervezők)
    - M0 után 30 km-errel is körgyűrű (M00)
    - M0 után 100 km-errel is körgyűrű (ez tervben: Eger - Szolnok - Kecskemét - Dunaújváros - Veszprém vonalban)
    - M0 után 200 km-errel is körgyűrű (azaz határ közelében összekötni autópályákat)
    Budapesten:
    - a Hungária vonalán felépül >8 őrzött és biztonságos P+R (darabja min 2000 férőhelyes)
    - M0 mellett felépül 12 P+R (darabja 5-8000 férőhelyes)
    - M0-ig, a P+R-ekig meghosszabbított metrók, HÉV-ek.
    - "Metró"rendőrség (minden járatra csúcsidőben 2, azon kívül 1 rendőr), illetve BKV rendőrség (mostani létszám x20)
    - szerelvények számának 4x, akárcsak a buszok, trolik és villamosok esetén (mert ma is >180%-os leterheltséggel üzemelnek, tehát további utasokat préssel se lehet felnyomni rájuk)
    - tisztaság, közbiztonság, minimumra csökkentett BKK általi copatás, pl:
    - elektronikus jegyrendszer

Ha ezek mind megvalósulnak, állva fogok én is tapsikolni a dugódíj bevezetésére.
    Mai, mostani bevezetéssel dugódíjról beszélni ... gáz ... hipergáz.

• molnibalage83
    A tömegközlekedés aránya egy ponton túl nem növelhető, mert a napi vagy állandó speciális igényt nem elégíti ki és egyes irányokban mindig ritka marad. Viszont robottaxi az agglomerációs közeledésre nyújthat alternatívát és a városon belüli nem gerincirányú terhelésre vagy akkor, amikor már nem is jár "BKV". Mert pont úgy perceket kell csak várni robottaxira, mint csúcsidőben bármire. Csak éppen pont to point visz és mindig. Akár hajnali 3-kor is. Hétvégén.
  • ostoros
    " Igen, vannak ilyenek. De Budapesten a városon belüli utasszám 65-70%-a hétköznap még mindig tömegközlekedés. A hatalmas dugókat az agglomerációs ingázók okozzák nagyrészt. "
    Amit megint csak tömegközlekedéssel kellene megoldani, nem robottaxival...