15
 • ostoros
  #15
  'Jó 30 éve az imperialistáknál 90/10 volt a termék/selejt arány, a keleti blokkban ez 10/90 volt."
  Ez a mondat mire válasz?
 • duke
  #14
  Sacc per kb, talan ott tarhatnak most a kvantum gepek, mint a 1930-40-es evekben epitett felig mechanikus, felig elektronikus cel gepek. (es ugy is neznek ki ) Programozasrol meg nem volt szo, inkabb csak konfiguralasrol, atepitesrol. Aztan lassan eljutottunk a jelenlegi 5 GHz -es sok magos processzorokig.
  Ez most meg felmerhetetlen, de lehet hogy a kvantum gepek is ekkorat fognak fejlodni, milliardszor, 10 milliardszor hatekonyabbak lesznek.
 • VolJin
  #13
  Jó 30 éve az imperialistáknál 90/10 volt a termék/selejt arány, a keleti blokkban ez 10/90 volt.
  A 90-es, 2000-es években minden az adott csúcskategóriás terméknek készült, de a feléből celeron lett. Ahol a cache egy része hibás volt, vagy egy mag, ott nem selejt lett, hanem celeronra, quad helyett duora tiltva, de sok jó lett volna felső-kategóriásnak, de tiltva lett, mert arra volt megrendelés. Az órajellel is így játszottak. A 3 Ghz-en selejt, az ment 2-őn pöpec.
  Szerintem ez ma is így van...
 • Sequoyah
  #12
  Sajna a kvantumszamitogep meg egy jo darabig sokkal dragabb lesz, mint amennyivel gyorsabb, az arcsokkenes pedig valoszinuleg lesz annyira gradualis, hogy senki ne tudja beelozni a piacot egy hirtelen alkalmazasba alllitott kvantumszamitogeppel.
 • Sir Cryalot
  #11
  Tudtommal az nvidia gpuinak ebből volt növekménye utóbb hogy került egy extra cache réteg rá de ezt ők is elismerik hogy az az utolsó eset volt . Egy két rétegtől még nem egy kategória a stackelt chip és a "vadállat" , 3d chipekben tudtommal azok a microbump összeköttetések meg 25 mikronosak ami nem éppen apróság abban a mérettartományban így egyrészt nem is nagy # (főleg redundanciával) meg annak is van yield-je. Mintha utalás volna rá hogy két számjegyű ezer dollár vs. 3plusz számjegy.
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2019.10.04. 21:14:23
 • Sequoyah
  #10
  A root kulcs feltoresehez a SHA256-ot kellene feltorni, arra pedig a kvantum szamitogepek pont nem alkalmasak...

  A kvantum szamitogep maximum arra jo, hogy a Bitcoin RSA-val kodolt uzeneteit elkapjak MIELOTT hozzaadodnak a blokklanchoz. Ez azt jelenti, hogy legjobb esetben is percek, ha nem masodpercek allnak a rendelkezesre, amire meg a kvantumszamitogepek sem lesznek kepesek egy jo darabig.
 • kvp
  #9
  "80as években való igaz hogy buktak bele ebbe. Ez pont arra jó hogy nem kell kezdetleges optikai interconnect."

  Az elmelet szerint minden kiforrott csikszelessegnel 100%-os yield-nek kellene lennie. A gyakorlatban meg nem eri meg anyagilag.

  Az optikai interconnect helyett stack-el pl. a Samsung is. A stack-elt chipeknel az ostyak 3d-ben kapcsolodnak, kozos tokozasban. Oda semmi nem kell interconnectnek, mert osszernek a belso vezetoretegek.
 • ostoros
  #8
  Az ott Nigel?
  https://vignette.wikia.nocookie.net/godzilla/images/9/9f/N.I.G.E.L..jpg/revision/latest?cb=20070717193152
  :D
 • Sir Cryalot
  #7
  Olvasunk , vagy pötyögünk? "As a result, the company can theoretically have 100% yield of all tiles on a wafer and all wafers produced." 80as években való igaz hogy buktak bele ebbe. Ez pont arra jó hogy nem kell kezdetleges optikai interconnect.
 • Sydra
  #6
  Köszönöm a felvilágosítást, de az alapelvekkel tisztában vagyok. Tudom mi az a qbit, meg mit jelent a párhuzamos keresés kvantum processzor szempontjából. De ennek még 99%-a elmélet. A maradék 1% gyakorlat meg amit mutogatnak kezdetleges prototípusokat ott sem egyértelmű, hogy tényleg az történik, amit mondanak.
 • kvp
  #5
  "Akkor nincs más hátra, bitcoin bányászatra kell felkészíteni egyet, aztán lesz lóvé bőven!"

  Igazabol a kvantum gepek pont arra jok, hogy az adott kriptopenz root kulcsat torjek meg vele. Onnantol barmelyik coin-t es barmelyik alairast azonnal elo lehet allitani a es a teljes penz ertektelenne valik. Ahogy a titkositasok, ugy a kriptopenzek is ertektelenek egy mukodo kodtoro kvantum szamitogep eseten. (Nagyjabol ezt ugy kell elkepzelni, mint amikor valaki kepes tokeletes hamisitott penzt eloallitani, ami annyira valodi mint az eredeti. Onnantol ki mondja meg melyik a valodi es melyik a hamis?)

  "Arról kellett volna hírezni hogy csináltak egy vadállat "chipet" egy egész 300mm-nyi szilicium ostyából teli SRAM-al, az kissé leegyszerúsíti a szerver oldali distributed computing-et."

  Nem eri meg. Annyira nagy a hibarata a mai technikakkal, hogy evek alatt sem tudnanak egy hibatlan chipet legyartani. A 3d-s technika erdekesebb, ott tobb reteget raknak egymasra es egy szilicium lapka eleg vekony, szoval eleg sok proci befer egy kockaba. A gond a megoldassal a hutes, ugyanis a belso retegeket nem lehet kozvetlenul huteni tisztan kivulre helyezett hutessel. A regi IBM-es megoldas, a chipek belsejebe helyezett hutes (hocsoves vagy vizes) pedig akadalyozza a retegek kozti interconnect-eket, ami az egesz lenyege lenne. Persze nagyobb csikszelesseggel mukodik a dolog, ugy keszulnek az inorganikus led panelek, akar fel fal meretben. Ez meg draga es ott is tul sok a hiba, meg mai szemmel mar oriasi tranzisztorok es diodak (led-ek) hasznalata eseten is.

  De akkor mondok en is egy jo technologiat: Optikai szamitogepek. Fennyel mukodo logikai kapuk es memoriak. Kb. egy nagysagrenddel gyorsabb lenne mint a mai leggyorsabb megoldasok (terahertzes mukdesi tartomany). Meretben viszont nem lenne jelentosen kisebb, talan csak a soros memoriak kapacitasa lenne tobb, az viszont tobb nagysagrenddel.

  ps: A kvantum optikai gepek viszont meg erosen scifi, bar oszinten szolva konnyebb lenne oket szobahomersekleten uzemeltetni, mint a cikkben leirt szupravezeto alapuakat.
 • Sir Cryalot
  #4
  Arról kellett volna hírezni hogy csináltak egy vadállat "chipet" egy egész 300mm-nyi szilicium ostyából teli SRAM-al, az kissé leegyszerúsíti a szerver oldali distributed computing-et.
  https://www.forbes.com/sites/tiriasresearch/2019/08/20/ai-start-up-cerebras-develops-the-most-powerful-processor-in-the-world/#47d813a16592

  Ezekután szerintem páran mehetnének kocsikázni egy jó kis időre.
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2019.10.04. 18:12:32
 • Sequoyah
  #3
  Attol fugg hogy honnan tajekozodsz.
  Ha a szakertoket hallgatod meg, akkor ok eleg egyertelmuen elmondjak hogy mire alkalmas, es mire NEM alkalmas a kvantumszamitogep. Akkor nem lesz neked meglepetes, hogy a a kvantumszamitogep az nem csak egy szupergyors szamitogep, mivel csak bizonyos tipusu szamitasokra kepes. Ezzel szemben a hagyomanyos CPU az altalanos celu.

  Ha a napilapok tudomanyos rovatainak is csak a szalagcimet olvasod el, akkor nyilvan lesz pofaraeses, de akkor ez talan a te hibad is...
 • Sydra
  #2
  Szerintem a kvantum számítógépek iparában még lesz pár nagy pofára esés meg lelepleződés. Szerintem ezek nagy része üres ígéret, PR fogás, vagy túlzott bizakodás.
 • globint
  #1
  Ha jól értem, egy feladatra készített, vagy kalibrált gépet tudnak készíteni.
  Akkor nincs más hátra, bitcoin bányászatra kell felkészíteni egyet, aztán lesz lóvé bőven!