14
  • NEXUS6
    #14
    Valóban, a világot nem tudjuk minden egyes esetben a maga egyediségében vizsgálni, nincs rá erőforrás, de talán nem is kell. A világban működnek bizonyos erők, amelyek általánosak, ha ismerjük őket, akkor tudunk helyes válaszokat adni. A túltólt rasszizmus lehet, hogy tévút, de kérdezem: a gravitáció pl. kirekesztő, mert a kövér emberekre nagyobb erőt fejt ki, mint a sportos, fitt soványakra?
    Akkor most tiltsuk be?
  • globint
    #13
    Ez kimaradt:
    Szeretjük az ismert dolgokat, a kliséket, és ha választhatunk, hogy mellénk költözzön egy magyar, tőlünk alacsonyabb foglalkozású család, vagy egy általunk sohasem hallott népcsoprt egy tagja, akkor köszönjük, nem kérjük. Ezt is rasszizmusozzák, pedig ez sem az.
  • globint
    #12
    A pirézes kérdőívvel mi is dolgoztunk a párommal. Akkor nem értettem, mi a fenének ilyen kérdés, mára összeállt a kép. Ezek már akkor erre készültek.....
    Más. Amikor diákként kimehettem az NDK-ba, nyári diákmunkára, mint egy-szem magyar egy német faluba, a szüleim a lelkemre kötötték, igyekezzek az "átlagnémetként" viselkedni, mert mint egy-szem magyar azt érem el, hogy azt gondolják a faluban, minden magyar ilyen. Szóval akár kevés az infó, akár sok, az ember igyekszik egyszerűsíteni, és nem spekulál, hogy az igaz, hogy a pirézek nagy többsége lop és nem dolgozik, de hátha ez a kis koszos alkohol és cigi szagú piréz az hátha nem ilyen....
    Rohanunk, nincs időnk és nincs pénzünk kísérletezni, előkapjuk a klisét, használjuk. Aztán meg megkapjuk, hogy rasszisták vagyunk.
    Utoljára szerkesztette: globint, 2019.09.26. 19:21:44
  • VolJin
    #11
    Az meg van, amikor a Google Photo a néger arcokat gorillának címkézte a fényképeken? :-D
    Még tüntettek is ellene, hogy rasszista.
    Az volt még a durva, amikor két MI-t hálózaton összekapcsoltak. Elkezdtek egymással kommunikálni, és közben kialakítottak egy saját nyelvet. Az embereknek fogalma sem volt, hogy ezek mit pofáznak egymással, így lekapcsolták a gépeket.
  • vilinger
    #10
    "a megváltozott külseje miatt a rendszerek nem ismerték fel."

    De olyankor kell új személyi, új útlevél. Mindenhez új fénykép. Ha ezt nem tette meg, mire panaszkodik??
  • rajdi
    #9
    Megvan a válasz a cikkben, hisz "A képeket rosszul megfizetett munkatársak töltik fel, akik az előítéleteiket is betáplálják az adatbázisba." Amikor rosszul fizetett vagyok, én is előítéletes leszek, de amint jön egy fizuemelés, ez az elítélendő hozzáállásom tovaszáll! Na jah...
  • NEXUS6
    #8
    Könyörgöm, hogy működnek ezek az algoritmusok? Van egy csomó adat, azokból mintázatokat keres, azokat meg berakja egy adott kategóriába (amit esetleg ő maga hoz létre).

    Ha teszem azt statisztikailag, mondjuk a feketék között arányiban több a bűnöző (nyilván ilyenről szó sincs :), akkor nagyobb eséllyel fog egy feketét téves azonosításkor ide rakni. Őöööö, ez akkor most rasszizmus? Mi a megoldás, ha csinálunk egy szubrutint, ami ilyen esetekben a statisztikai valószínűséghez képest torzítja a feketék bűnözővé nyilvánítását. Ez nagyon píszís módszer lenne és természetesen én is támogatom. XD

    Vagy meoldás lehet, hogy a feketék kevesebbet bűnöznek.
    A nők kevesebbet mosogatnak, a nagymamik kevesebbet kötögetnek, a pornósok kevesebbet dugnak, a politikusok pedig kevesebbet... izé, szerepelnek a médiákban. Csak hogy a fránya algoritmusok ne kezdjenek el őket szemét módon kategorizálni.

    Második alternatíva, mi lenne ha elfogadnánk, hogy a világ ilyen, mert ez gyak annak a tükörképe, és ha a tükörképem nem tetszik sem szoktam bebaxni.
  • ostoros
    #7
    Én is találkoztam már a pirézes kérdéssel, és a szociológusok bekaphatják... noha tudtam, hogy nem létezik ilyen csoport, akkor is azt írtam, hogy nem kell a szomszédomba...
    Mert olyan válaszlehetőség nem volt, hogy beírjam, hogy a kurva anyáddal szórakozz...
    Mellesleg ez nem is feltétlenül az előítéletet méri.
    Az, hogy valaki nem akar más csoportokat maga körül nem ugyanaz, mintha valaki a saját csoportját szeretné maga körül...
  • Mat666
    #6
    Az előítélet a legtöbb esetben utóit élet amikor egy csoport tagjaival jól megszívod vagy esetleg egy ismerösőd: Persze hogy lesz előítéleted hogy magadat véd ha van eszed.
    És ha nincs akkor úgy jársz mint azok a Norvég lányok akik elmentek Marrokba mert azt hitték hogy minden ember egy forma hogy a fehérek rasszisták mert stb... és mi lett a vége jól meg erőszakolták őket azt le vágták a fejüket. Ha lett volna bennük egy kis előítélet akkor elmentek volna a Spanyolokhoz Olaszokhoz vagy hozzánk.
  • zola2000
    #5
    Nézd, amit a mocsok pirézekről hallottam, jobb is hogy nincsenek


    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2019.09.25. 19:46:44
  • Archenemy
    #4
    "Ez már előítélet mikor semmit sem tudok egy adott csoportról - még azt sem, hogy nem is léteznek "

    Az információ hiánya önmagában is információ. Ha egy olyan csoportról van szó, akiknek a nevét sem ismered, akkor eleve feltételezed, hogy távoli, kicsi népségről van szó, tehát a kulturális normáik jó eséllyel mások mint a mieink. Teljesen logikus nem akarni pirézeket a szomszédba, miért akarnád, ha semmit nem tudsz róluk. Ha ártalmatlanok, semmit nem veszítesz max. egy szomszédot, de ha emberevők és te előítéletmentes vagy, akkor meg megszívod.
  • csicso82
    #3
    Az "előítélet" egy ősi ösztön az emberben, ami a gyors helyzetfelismerést és erre a helyzetre adott gyors reakciót segíti.

    Van amikor ezt tévesen alkalmazzák. Van itt hazánkban egy népcsoport akik "nem idén barnultak" ahol én lakom sokan vannak és kivétel nélkül mindegyik ugyanolyan: hangos, koszos, tiszteletlen stb.

    Tehát amikor róluk kialakítok egy véleményt az NEM ELŐÍTÉLET hanem vaskos tényeken alapuló megállapítás.

    Nem szabad ezeket a dolgokat összekeverni. Más példa: egy közvélemény kutatásban azt kérdezték, hogy szeretné e ha a szomszédja egy "piréz" lenne, a válaszok nagy része elutasító volt, a vicc, hogy ilyen nép hogy "piréz" nem létezik ez egy általános előítélet volt egy ismeretlen csoporttal szemben.

    Ez már előítélet mikor semmit sem tudok egy adott csoportról - még azt sem, hogy nem is léteznek - de elutasítom őket.
  • Zoltan1984
    #2
    Talan egyszer rajovunk, hogy az emberi gondolkodas alapveto resze az eloitelet. Elhanyagolhato meretu minta alapjan hozunk donteseket. Ha nem akarsz eloiteletes lenni, azt kulon meg kell tanulni minden egyes esetre, de ettol meg soha nem leszel altalaban veve mentes az eloiteletektol.
  • tom_pika
    #1
    megtudtam, hogy menekülő bűnöző vagyok... szerencsére egy másik képemet sebész professzornak minősítette... az igazság meg valahol odaát van