8
  • molnibalage83
    #8
    A statisztika egészen biztosan nem az, mert konkrét gyakorlati alkalmazások vannak annak köszönhetően...

    Amit Bill bácsi mondani akart kb.

    Ha mutatsz egy híd vagy épület statikai tervet X mérnöknek a szakterületen, ha rendesen tervezték és mind ért a szakmájához, akkor mind ugyanazt fogja mondani, hogy "jó" vagy "nem jó" vagy mik az adott terv korlátai, hogy a híd teherbírása mekkora, stb. Ehhez képest kérdezz meg közgazdászokat valami hasonló kompexitású dologról és kapsz n+1 féle választ. Hidak és nagy épületek elég ritkán dőlnek össze, ehhez képest a "megjósolható" gazdasági trendek csak annyira voltak eddig megjósolva, mint a biztpolt érintő komoly változások. Kb. random néha eltalálta valaki vagy senki. Másképp fogalmazva, miben különbözik egy rakás közgazdasági húzás a szerencsejátékoktól, ahol 0 beleszólásod van vagy a pókerhez hasonlít, ahol lehet blöffölni és saccolgatni, de pontosan számolni semmit.

    Ezt azért elég markáns differenciának vélem és valahol erre gondolhatott Gates is. Mert a mérnök semmit nem úgy tervez, hogy "hát, remélem kibírja"... "remélem bejön"

    Mondjuk valahol érdekes, hogy az orvostudomány is ilyen, de ott azért az komolyan játszik, hogy az emberek nem egyformák, nem mint a híd szerkezeti anyagai, ha normálisan gyártják, tehát tervezhető.
  • quatlander
    #7
    az ÜRÖT. :)
  • quatlander
    #6
    "nyugszik a beteg"
  • ostoros
    #5
    A történelem írás már csal ilyen... :)
  • zola2000
    #4
    "mai napig arról vitáznak az emberek, hogy pontosan mi is történt 2008-ban, a legutóbbi nagy gazdasági válság kezdetén"

    Majd pár évtized múlva a történészek eldöntik, és onnantól kezdve az volt.
  • gombabácsi
    #3
    egyszer áttörik ez. pszichológia, statisztika stb stb mind áltudományok...
  • gombabácsi
    #2
    közgazdaság: áltudomány...
  • Akva
    #1
    "A Microsoft társalapítója úgy vélte, hogy a területen dolgozó szakemberek gyakorlatilag semmit sem értenek a gazdasági folyamatokból."

    Igen régóta hangoztatom ugyanezt, csak rólam nem írta meg a média.