15
  • Sequoyah
    #15
    Igy van, komoly mennyisegu CO2 van lekotve az Amazonas erdoiben. Igazabol nem is olyan nehez kiszamolni, mert a terulet ismert, az egysegnyi teruleten levo biomassza tomege ismert, ugyhogy a lekotott szen mennyisege eleg jol becsulheto, ami megadja hogy mennyivel fog noni a CO2 mennyisege a legkorben. Nagysagrendileg annyival, mint amennyit az emberiseg osszesen kibocsajtott az elmult evszazadban, ami tobb mint szignifikans.

    Mas kerdes, hogy mivel az Amazonas egy onfenntarto rendszer, ha ez a rendszer osszeomlik, az esozesek is megszunnek, es konnyen valhat az egesz egy szaharai sivatagga. Ez utobbi onmagaban minket nem kene hogy erdekeljen a vilag tulso oldalan, de a Brazilok jol tokonszurjak magukat vele...
    A Kozel-Kelet es Egyipton tersege sem volt sivatagos, amig az emberek ki nem vagtak az erdoket mar az okorban...
  • Sequoyah
    #14
    Hisztit egyelore csak toled latok. A tudosok csupan kozze tettek egy megfigyelesen alapulo tenyt. Az Amazonasi tuzeket is te kever ide, a kettonek az egvilagon semmi koze egymashoz, es nem is allitotta hogy kozuk lenne egymashoz rajtad kivul senki...
  • wraithLord
    #13
    Ja, nyilván parciális nyomásról van szó, mert más is van a légkörben, ez lemaradt...
    És a szennyezéstől is pusztulnak a planktonok, nem csak a melegedés miatt.
  • wraithLord
    #12
    Viszont a légköri oxigént nem napról-napra kell megtermelni, hanem kb. 2.5 milliárd éve termelődik. 800000 év alatt 0.7%-ot csökkent a légköri oxigén nyomása (legalábbis az biztos, hogy 800k évvel ezelőtt 0.7%-kal több volt). Ugyanekkora százaléknyi oxigénnyomás csökkenést tapasztalhat meg az ember, ha felmegy egy tengerszinten lévő 100 méter magas épület tetejére.

    Tehát valószínűleg van 1-2 millió éve a tengereknek (légkörnek) lehűlni annyira, hogy megint elég fitoplankton legyen bennük.

    Az Amazonas full leégésének az lenne a hátránya, hogy még több szén-dioxid kerül a légkörbe...
    Persze azonkívül, hogy az élővilág egy részének is búcsút mondhatunk, és olyan életközösségeknek, élőlényeknek, ami sehol máshol nincsen.


    ...Na de mindegy, ne adjuk itt az ötleteket, hogy miért is lehet leszarni a bolygót... :D...
  • NEXUS6
    #11
    Hát akkor van egy rossz hírem! :(
    " A 20. századtól a fitoplankton mennyisége évente 1%-kal esett vissza, ez lehetséges, hogy összefügg az óceánok hőmérséklet-emelkedésével. 2010-ben 1950-hez viszonyítva 40%-os visszaesést tapasztaltak. A fitoplankton mennyiségének csökkenése érinti a teljes vízi táplálékláncot, beleértve az embert is.[7][8][9] Egyébként az egyik legfigyelemre méltóbb tápláléklánc - a kapcsolatok kevés száma miatt - az óceánban található, mely a fitoplanktonnal táplálkozó krillből és a krillel táplálkozó sziláscetekből áll, ezt nevezzük antarktiszi táplálékláncnak. "

    A szárazföldi életet még nem is baxtuk oda, azonban úgy tűnik, hogy a tengereket már annyira, mintha a szárazföldön minden egyes őserdőt, fát kiirtottunk volna és csak fű, meg bokor maradt volna.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.09.14. 20:58:10
  • VolJin
    #8
    Nyilván, ahol meleg a víz.
    A Fekete-tengerben viszont geológiai okai vannak, és kénes.
    Talán 100 méteren van a határ, ami alatt minden halott.
  • NEXUS6
    #7
    Azt olvastam, hogy az óceánokban egyre több az ilyen oxigénhiányos terület.
  • NEXUS6
    #6
    Múltkor néztem végig egy sorozatot a Youtubon a nagy kihalásokról, szerintem ez is benne volt. :D
  • VolJin
    #5
    A Fekete-tenger egy mélység alatt teljesen halott.
    Feldúsultak benne a kénvegyületek, de ez embertől független és földrajzi okai vannak. A Boszporuszon csak a felső rétegek jutnak át, az alsó rétegekben csapdába esik az üledék, és nem tud felhígulni, mint az óceánokban. Ami lokálisan a kőzetekből a tengerbe került vulkanikus úton, az csapdába esett.
    Kérdés, hogy mi történne akkor, ha valami földcsuszamlás ezt megkavarná, mennyire veszélyeztetné a szárazföldet.
  • csigafi #4
    Vajon hány féle képen lehet még kihalni a tudósok szerint? A Biblia egyik modernebb feldolgozása szerint Ádám meg Éva is dinokra vadászót és úgy éltek együtt velük mint a két kőkorszaki szaki Flistons és Béni. :-) Hát nem tudom csak annyit tudok hogy hülyeségeket már nem kéne kutatni és még ezért a hülyeségért pénzt is kapnak. Hát találgatni én is tudnék. Szerintem ezt már tudósi képesítés nélkül is megírta valami fantasy író ezt az oxygén kihalásos verziót. Vagy képregényben volt, nem tudom már.
  • zola2000
    #3
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!


    "szcenáriókat"
    Nani the fuck?

  • NEXUS6
    #2
    Nem azért mondom, de szerintem ezt már jó pár éve olvastam, láttam valami ismeretterjesztő filmben is. Csak ott azt is leírták hogy mi okozhatta az oxigénhiányt! ;)
  • duke
    #1
    "Oxigénhiány okozta a nagy kihalást"

    Most is ez lesz, leeg az esoerdo, es mind meg fulladunk.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2019.09.13. 00:21:44