6
 • SupraMKIII
  #6
  Ha jól emlékszem, ez a rendszer már használatban van vadászgépeken...Nem emlékszem a tipusra, de a legelső két kis kacsaszárny működik így. De ugye - ahogy más is írta - ahhoz olyan szárny/szárnylapok kellenek, amelyek ehhez elég gyors.

  Én még azt is megkozkáztatnám, hogy az extra terheléshez a sárkányszerkezetet is méretezni kell...

  Szóval túlzásnak érzem, hogy feltalálta, inkább alkalmazta... De azért biztos jó lesz, bár én nagyon élveztem a turbulenciát annó :-)
 • duke
  #5
  Ez a tavcsovekben alkalmazott adaptiv optikahoz hasonlo lehet majd. Ahol lezerrel merik a legkor torzitasat, es a tavcsotukrot annak megfeleloen gorbitik masodpercenkent tobb ezerszer. Biztos lesz valami rugalmas feluletu szarny amit majd realtime hajlitgatnak.
 • kvp
  #4
  Az eredeti cikk szerint a spoilereket allitjak a szarnyakon, hogy noveljek vagy csokkentsek a felhajtoerot. Ellentartanak vele a szellokeseknek. Ehhez valamilyen gyors elektromagneses aktuator kell, pl. amilyen a modern repuloszimulatorokban van. Jo draga es sok aramot fogyaszt, de gyors es eros.
 • NEXUS6
  #3
  Gondolom, hogy ők értenek hozzá, a cikkből maradhatott ki valami.
  Az eredeti cikkben valami új mechatronikai rendszerről is szó van, ami gondolom biztosítja a kormányfelületek gyors mozgatását.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.08.22. 15:37:20
 • Ellaberin
  #2
  Tudom, hogy értesz hozzá, de nem gondolod, hogy ők is ? :D

  Más: nem régen láttam egy már szabadalmi bejegyzés alatt álló szárny és törzs kialakítást, ami lehet ezt már feleslegessé teszi. Nyilván annak is van jó pár éve mire és a polgári alkalmazás meg ezer év. :S
 • NEXUS6
  #1
  Az egy dolog, hogy mérik a légnyomást, detektálják a turbulenciát, szükséges még olyan a másodperc tört része alatt mozgó kormányszerv, ami kompenzálja is az erőhatásokat.
  Szal ilyeneket is be kell építeni a szárnyba, vagy a törzsre. (Pl. B-1B kis kacsaszárnyai, asszem azok is pont ezt a célt szolgálják, csak kis repülési magasságon elsősorban)