22
 • ostoros
  #22
  Miért, Darth Vadernek szükséges volt meghalnia?
 • Macropus Rufus
  #21
  Igen igy vissza hozhatja, de akkor test sem kell neki. Neo egy orogram hiba, okozhat o is hibakat amiknek a vege Trinity lesz.
  Egy elmelet szerint Zion is a Matrix resze. Nincs menekves a rendszerbol.
  Kivancsi leszek erre a 4. reszre, hogy oldjak meg.

  A trukkok: no igen. Minden kamera csak egy kepet csinalt, hiszen a film allo kepek sorozata. Es ez elotte senkinek nem ugrott be. Marmint az, hogy fenykepezovel is lehet filmet kesziteni.
 • Zombee
  #20
  Igazából lényeges? Kell mindent tudni? Akartad tudni, hogy Anakint a midikloriánok nemzették? Neo felébredt, Smith ügynök pedig innentől tudta, hogy van igazi ellenállás. Majd ezt a nővérek, akik akkor még fivérek, szépen szájbarágósan, egyszerűen el is mesélték. De hazudnék, ha azt mondanám, tett hozzá bármelyik folytatás is bármit az első részhez érdemben. Az ilyen nagyszabású filmek végén meg az önfeláldozás szinte már alap, kell valami, amin sírva vigadhat a néző (lásd még Sötét lovag trilógia, Bosszú Angyalai filmek), még csak azt se mondanám, hogy a Mátrix hozta el nekünk ezt a csavart, anno Darth Vader önfeláldozása sokkal nagyobb csavar volt. Meg mondjuk annak jóval több érzelmi és történeti jelentősége volt. Neo-nak szükségtelen volt meghalnia szerintem.
 • Ellaberin
  #19
  Ha már teóriák :D :

  Trint meg visszahozhatja maga Neo. Hol van az egy programban, hogy hol lehet belenyúlni? Aztán már a test keresés és bármilyen DNS injektálás és növekedés gyorsítás kis ujjgyakorlat. :D Ennél nagyobb blődségekkel is magyaráztak már meg dolgokat: pl. felébred Neo a zuhany alatt :P :P :P

  A tegnapira meg: Emlékszem a technika engem ugyan csak lenyűgözött. Aztán végképp amikor megláttam a werkfilmet. Olyat találtak ki, ami előtte másnak nem is jutott eszébe. Addig a számítógépes trükkmestereknek sem, aztán persze hamar leutánozták és bekerült minden zs kategóriás "alkotásba" is.
 • Macropus Rufus
  #18
  "Már a 4. rész megléte is úgy tűnik igazolja, hogy figyelmen kívül hagyják az apró tényeket, hogy Neo és Trinity is elpatkolt... "
  ez igaz. Itt maximum Trinity vissza hozása lehet a gond. Ui. a 2. részben a programozó kifejti, hogy a Neo egy program hiba, amit a rendszer előbb v. utóbb létre fog hozni. És meg is mutatta a qurva sok különböző Neo-t amik létre jöttek a Mátrixban. Szóval a Neo még úgy ahogy magyarázható.
 • wraithLord
  #17
  Lehetséges, de azért a kontraszt érezhető az első rész és a többi között.
  Az első rész elég világos és egyértelmű, hogy mit akar.
  Inkább a többire jellemző az akciófilmbe ágyazott, első rész mondanivalóját, szellemiségét továbbvinni próbáló álfilozofikus süketelés (pl. az Architect hülyeségei), amibe aztán tényleg mindenki azt lát bele, amit akar.
 • ostoros
  #16
  Szerintem az első részbe nagyon sokan olyasmit akartak belelátni, ami nincs ott.
 • ostoros
  #15
  Azért én nem nevezném lezártnak az első film történetét. Közel sem. Annyi történt, hogy NEO felébredt, mint messiás.
  De a küldetése még csak akkor kezdődik, semmit nem tudunk az első film végén arról, hogy hogyan is fog ez a küzdelem kinézni, és hogy a végén gyakorlatilag Jézusként feláldozza magát nem csak értünk, hanem a gépekért is.
 • ostoros
  #14
  Szánalmas vagy Zetor...
 • wraithLord
  #13
  Igen, kimaradt egy "csak", bár igazából nekem nem a technika ragadt meg leginkább. (Mármint a kommented első feléhez hozzászólva.)
 • Ellaberin
  #12
  Na pont az első rész tett le olyan technikát a filmiparnak, ami előtte nem volt. De sajnos (?) elég hamar odaért a számítógépes megvalósítás, hogy boldog-boldogtalan ezt imitálja - általában szarul. (Így járt az Avatar is a 3D-vel).
  Abban egyetértünk, hogy az első kult film, a második két rész meg "csak" egy látvány orgia - így azok is beleférnek a "Hall of Fame" -be. Viszont nekem is rossz érzéseim vannak azzal kapcsolatban, hogy utána szeretnének nyúlni, legyen az folytatás, előzmény, újragondolás, stb., ne legyen igazam.
  Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2019.08.21. 17:57:11
 • nlght
  #11
  Állítólag többek között a Shadowrun univerzumból nyúlták le anno és abból gyúrták a sztorit és magát a környezetet. Ezt alátámasztja mondjuk, hogy az összes Watchowski film a Mátrix 1-et kivéve nagyon gyenge lett. (Szerintem csak a 3. lett igazán gyenge a trilógiából, a 2. még vodkával elmegy, de többi filmjük egy vödör fossal egyenértékű). Ha igazán tehetséges, kreatív alkotók lennének akkor másképp alakult volna a karrierjük.
  Egyébként meg kapásból fel lehetne sorolni vagy 20 könyvet amiből kurva jó film/sorozat készülhetne. Hollywoodban nem olvasnak könyveket? Nem a Mátrixba kéne belerúgni még egyet, hogy hátha ömlene még belőle egy kis pénz...
 • wraithLord
  #10
  Hát pont ez az. A Matrix nem azt adta hozzá a kultúrához, hogy lehet jobb akciójeleneteket is csinálni, mint amilyenek a szuperhősös filmekben vannak. Viszont a folytatások igen.
  Nem azt mondtam, hogy a második két rész szar. Hanem hogy méltatlan az elsőhöz.

  Az első rész még próbált mondani valamit. A folytatásokban meg mintha Wachowskiék visszaléptek volna, hogy ja nem, mégsem akar mondani semmit, ez csak egy gagyi szuperhősös akciófilm. (Na jó, nem gagyi.)
  Mondjuk valamilyen szinten érthető, mert ahogy Zombee is írta, az első rész kerek egész. De lehetett volna még azt tovább bontogatni, ha nagyon akarták volna, ahelyett, amit végül csináltak.
 • Zombee
  #9
  Az Alien 4-nél zavart bárkit is az, hogy Ripley halott? :)

  Amúgy már a 2-3. rész is indokolatlan volt, annyira kerek az első. Lehet persze szájbarágni, megerőszakolni a sztorit, ahogy tették, de attól még az első rész így kerek, nagyon nincs mit hozzátenni. 1999-ben még nem franchise-ban, trilógiában és mellékszálakban gondolkodtak, ez látszik is a lezárt sztorin.
  Én ugyan nem vagyok nagy rajongója, de azért elismerem, hogy mégiscsak egy gondolkodós, ugyanakkor látványos sci-fi akciófilm, amiből a folytatásokra a gondolkodást kihagyták.
 • Ender Wiggin
  #8
  Már a 4. rész megléte is úgy tűnik igazolja, hogy figyelmen kívül hagyják az apró tényeket, hogy Neo és Trinity is elpatkolt... De még mindig inkább velük, mint valami PC faszság csupa fiatallal. A 2.-3. tele volt epikus harcjelenetekkel, melyek kenterbe verik akármelyik MCU-s kaptafa koreográfiát. Már ezért sem mondanám, hogy gyenge filmek, amiket figyelmen kívül kéne hagyni. Sőt...
 • NEXUS6
  #7
  :D
  Hát egyetértek.
  Sajna nagyon gyenguskák lettek a folytatások, meg amúgy az egész további Wachowski életmű.
  Nagyon forradalmian akarják az ő nemi identitásváltásukat szájbarágni, de ez átlagember számára jobbára idegen (hogy ne használjam a visszataszító szót). Másrészt egy idő után önismétlésbe fullad.

  Sajna valszeg nem fognak ettől a gondolatkörtől elszakadni, ez pedig, legyen bármennyire is trendi és píszí a film, üzletileg halálra ítéli.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #6
  -
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2019.08.21. 10:31:32
 • wraithLord
  #5
  Szerintem meg az lenne a legjobb, ha követnék a Terminator frencsájzt, ahol csak úgy figyelmen kívül hagynak részeket, és effektíve sztornózhatnák a Matrix 2-3-at... és csinálhatnának az első részhez normális folytatást. A folytatások nagyon méltatlanok voltak az első részhez.

  De lehet, hogy valami ilyesmi is lesz, mert az Architect is megmondta, hogy Neo volt a sokadik (és nem az utolsó) csózenván... !SPOILER! A győzelem utáni pillanatnyi idill meg nem egy túl érdekes filmes téma. :D De a Wachowski fi... nővéreknél sosem lehet tudni... :D
 • Bulics
  #4
  Nem baj, épp itt az ideje hogy megint felnőttek számára is készítsenek filmeket... Na várjunk csak, nem semmi szükség erre a filmre... de amit előbb mondta az áll.
 • gombabácsi
  #3
  mindárom rész tökéletes, minden szempontból.
  kétlem, hogy ez a 4. részre is igaz lesz...
  főleg hogy azóta a rendezők nővé operáltatták magukat :)
 • Danecay
  #2
  Azért a Matrix pont az a film amiről kortól függetlenül nagyon sokan hallottak és amennyiben érdekli majd a fiatalabb korosztályt és még nem látták a korábbi részeket max. megnézik. Igaz már 20 éves a Mátrix (bele gondolni is szörnyű) de technikailag a mai napig több mint vállalható ezért ez sem lehet eltántorító már ami a megtekintést illeti.
 • NEXUS6
  #1
  Sok értelme lesz. Lassan nagykorú az a nemzedék, akik azt sem igazán tudják, hogy volt-e előző három rész.