7
 • wkm
  #7
  Nyilván nem jó túlmisztifikálni egy anyag veszélyességét, de sajna az ólom tényleg nagyon veszélyes anyag. Link Nekünk volt a rokonságban egy családtag, aki a szoci időkben az üzemben végzett munkája miatt lett erős ólom vagy nehézfém mérgezése. Nem szeretnék olyan szenvedéseken keresztülmenni, és úgy meghalni, mint ő.

  Kutatási eredmények igazolják, hogy a gyerekeknél minél magasabb a nehézfém szint a szervezetben, annál alacsonyabb végzettséget tudnak csak megszerezni. Úgyhogy az ólomtartalmú hulladékokat sem szabad akárhogy kezelni, mert ha valamiért belekerül az élelmiszerláncba, azt elfogyasztva a szervezetből vagy nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem ürül ki.
 • wkm
  #6
  Igen, a cikkben szerepel, hogy kínai a beszállító, de nem a kínai fél a felelős, hanem ők maguk.
 • wkm
  #5
  A cikkben szerepel, hogy a szabályozás kerülte el a figyelmüket, egyébként nem véletlenül kerültek beépítésre a magsabb ólomtartalmú kondik.

  A jelentés meg valahol a cég érdekében is van, mert így a hatóságok méltányosan járnak el, ellenben a csaló és maszatoló magatartást tanusítókkal szemben. Az is szempont, hogy nem jelentős mértékben lépték túl a határértéket (így amúgy sem kell jelentős szankciókra számítaniuk), és a termék használata során nem, csak a hulladékhasznosítás/feldolgozásnál lesz ennek jelentősége, ha lesz.
 • Caro
  #4
  Ha az ólom szóba kerül, szeretem megemlíteni, hogy ez egy eszméletlenül káros anyag.
  Annyira, hogy még nem olyan régen is csak az üzemanyaghoz keverték (tonnaszámra).

  Ok, persze én sem szeretem az ólmot, ne használjuk ahol van jobb, de van ahol nincsen jobb. Vízcsőbe, üzemanyagba nagyon nem kell, de a forrasztásnál még mindig sok előnye van. Használják még az akksikban (ahol már szintén nem kellene, a Li-Ion jobb alternatíva), talán ólomüveget is lehet még csinálni.

  A lényeg, hogy *ésszel* kell használni, és figyelni az ártalmatlanításra. Nem csak az ólom miatt.
 • SaGa
  #3
  Gyanítom, nem maguk gyártják a kondenzátorokat az elektronikába, csak beépítik. Valamikor később kiderült, hogy valamelyik kondenzátor típus több ólmot tartalmaz, mint az aktuális határérték, a könyvelésükből rájöttek, hogy az ő cuccaikba is ilyeneket szállítottak, jelezték…
 • Macropus Rufus
  #2
  szóval a Continental hibát követett el amit a Continental kiderített és ő maga jelentette, hogy a Continental mit tett.
  Picit olyan skizo állapot nem? Vagy a Continental nem tudta, hogy mit is csinál? :)
 • csigafi #1
  Hát ez teljesen jelentéktelen információ mivel egészségre, környezetre nem ártalmas kárt okozni még annyit sem tud mint a horgászok által használt ólomsúly ami meg 100% ólom. Valamint úgy tudom az aksikban is van ólom.