9
 • Sequoyah
  #9
  Marsig/Jupiterig nyilvan el tudnank menni ha erdemes lenne. De kivancsi vagyok hogy ha talalnank foldszeru bolygot egy kozeli csillagnal par fenyev tavolsagra, elettel, vizzel, lelegezheto oxigennel, vajon kepesek lennenk-e belathato idon belul odajutni.

  Otletelni tudunk most is sok mindenrol, de minden megvaltozik amikor valaki lecsap az asztalra 1000 milliard dollart, hogy akkor induljunk:)
 • noland
  #8
  B opció: ebben az esetben könnyebb lenne, igen.
  Utoljára szerkesztette: noland, 2019.08.01. 17:49:55
 • noland
  #7
  Mondjuk kinek/kiknek mi az értékes és mindezt belátható időbe kiterjesztve is elég relativ. Kolombuszéknak is necces volt az indulás a feltételezett aranytömbökért, de aztán csak elindultak...bizonyára nagy Amerika most is, de ebben az esetben a kutatók ezt kisirhatnák a költségvetésből már csak brahiból is...
 • Sequoyah
  #6
  Hat HA talalnanak barmi ertekeset a holdon amit erdemes lenne hazaszallitani, pl deuterium, vagy kiderulnek hogy az aszteroidabanyaszatnak lenne kezzelfoghato haszna, akkor nem kene aggodni.
  Penz az van, Amerika most is van olyan nagy hogy egy ilyen befektetest meg se ereznenek. De ha nincs profitlehetoseg, akkor ez politikai dontes, a politikai dontesek pedig altalaban olyanok is...


  B opcio, hogy ha eletet talalnanak (akar egysejtueket) barhol nem tul messze, vagy barmit aminek tudomanyos jelentosege van, es emberi jelenletet kivan. Ha van tudomanyos indoka, azert csak ra tudunk szanni par milliardot mindenfele projectekre. De kezzelfoghato cel nelkul nehezen megy a dolog...
  Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2019.08.01. 17:40:59
 • noland
  #5
  Hát akkor drukkoljunk, hogy újra nagy lesz Amerika és végre telepeket épitenek a Holdon..
 • Sequoyah
  #4
  Mint kiderult, a nativ oslakosok inkabb csak akadalyozo tenyezok voltak, akiket gyorsan ki is pateroltak. A nagy kereskedelem Europa, es az uj vilagban letelepedett Europai letelepedok kozott zajlott, es ez hajtotta az ipari fejleszteseket.
  Minden ugyanugy lezajlott volna indianok nelkul is...
 • noland
  #3
  Na ja :D Mondjuk el tudunk jutni más égitestekre, csak ott nincsenek naiv marslakók akiknek aranyért mondjuk tranzisztoros rádiót adhatnánk :)
 • Sequoyah
  #2
  Kolombusszal indult Amerika kolonizalasa, ami alapjaiban valtoztatta meg a vilagot, es inditotta be a modern vilag alapjaul szolgalo gazdasagi/technologiai forradalmat.

  Szoval bar csak ott tartanank, mint ahol Kolombusz tartott:D
 • noland
  #1
  Nagyszerű! Kíváncsi leszek mennyi alatt van százon és mennyit eszik. De komolyan ott tartunk az űrben mint Kolombusz a vizen. Egyetemi kísérletnek elmegy.