19
  • TokraFan
    #19
    Pontosan így van! Ráadásul egy katonai beavatkozás csak tovább gyengítené a stabilitást, miközben rettenetes költségekkel is jár. A cikkben is említik, hogy az USA gyakorlatilag import-függő a ritkaföldfémekből, mégsem indított még rakétát sehova emiatt, hanem megveszi ahonnan tudja.
  • Sequoyah
    #18
    Na pont ez az amire nem latunk peldat. A magasabb ar az az uzlet resze, es a balhe es beavatkozas sosem a magas ar miatt tortent, hanem minden esetben a stabilitas es kiszamithatosag romlasa eseten. A magas arral lehet kalkulalni, es kifizettetni a fogyasztokkal, de a kiszamithatatlansag alapvetoen veszelyezteti az uzletnek magat a letet.

    Nem csak a katonai beavatkozasok, de a techologiai ugrasok is nagyon gyakran ilyenekbol erednek. Pl a kikotoi rakodomunkasok helyett kontenereket alkalmazni hatalmas sporolas, megsem csereltek le a munkasokat egeszen addig amig folytonos, es foleg szervezetlen sztrajkokba nem kezdtek amik az uzletmenet folytonossagat veszelyeztettek.
  • ostoros
    #17
    Arról beszélünk, hogy ha a nyugatnak nem tetszik az üzlet, magasabb árajánlat helyett, meggyőzés helyett, indítanak egy rakétát/ szerveznek egy merényletet/ szítanak egy lázadást.
    Franciák mai napig hatalmas összegeket akasztanak le az egykori gyarmataikról. Kína nyomulása Afrikában nagyobbnak van lefestve amilyen, miközben az egykori gyarmattartók mai napig tartó beágyazottságáról mély kuss van.
  • TokraFan
    #16
    Ezt a helyi kis zsebdiktátoroktól kell megkérdezni, ők kötik az üzleteket bárkivel, nem csak az USA-val (sőt, Afrika jórészt már inkább a köcsög kínaiak kezén van, tehát miről is beszélünk itt megint nyugat hater ügyekben??)
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.06.13. 21:28:34
  • ostoros
    #15
    "Arányos mértékben igényt tart" Mikor volt bármikor is arányos az üzlet afrikai országokkal?
  • Sequoyah
    #14
    Vannak USA teruleten belul is forrasok, de ott a kitermeles nagyban leepult, mivel Kina sokkal olcsobb. Na ERRE kene vamot tenni, nem a froccsontott muanyag jatekokra...
  • Sequoyah
    #13
    Amig penzert aruljak, barmennyi penzert, de viszont kiszamithatoan, addig az USA nem jellemzo hogy beszallna a politikajukba.
  • kvp
    #12
    "A cikk főleg arról szól, hogy Kínán kívüli forrásokat keresnek.
    ...vagy ami Kínán kívül van, az már az USA területe? Mint Pl. Malawi?"

    Kinan kivuli olyan teruleteket, amikre Kinanak meg nincs exkluziv banyaszati joga. Marpedig Afrika nagyreszere mar van. Nagyjabol marad az amerikai kontinens...

    "Azután jöhet a feldolgozó ipar kiépítés, vele párhuzamosan a szakemberek képzése. Sacc/kb trump már nem lesz elnök - még ha megnyeri a következő választás is - mire értékelhetően ezeket az anyagokat használni tudják.
    Öngól gyanús a dolog."

    Nem a valasztasra gyur, hanem arra, hogy az USA ra legyen kenyszeritve az onellatasra, mivel akkor garantalni tudjak, hogy Kina nem tudja oket egy gazdasagi blokaddal sarokba szoritani. Ha minden maradt volna ahogy van, akkor Kina szepen lassan atveszi a gyarmatosito szerepet es ok lesznek a gyarmat. Mar eleve pont ez tortnik most az amerikai banyanal, ahol az USA nyersanyagot exportal, majd az abbol gyartott termeket importalja. Na ilyet a gyarmatok csinalnak.

    ps: Ezzel szemben Magyarorszag nyersanyagot importal es kesztermeket exportal, viszont nem sajat tulajdonu cegek reven, ez tipikusan a fejlodo orszagokra jellemzo, ilyen volt pl. Japan a 2. vilaghaboru utan vagy par evvel ezelottig Kina.
  • TokraFan
    #11
    Szövegértés? Én azt írtam, hogy a cikk _főleg_ arról szól...

    Mindössze ennyiben említik a külföldet:
    "minden olyan forrást igyekeznek fellelni, amelyek Kínán kívül találhatók.
    Ezek közül 31 esetében szorul importra az USA, míg 14-et egyáltalán nem tud a saját területén kibányászni.

    Az a 14 nyilván mindenképpen külföldről kell származzon (hacsak nem találnak időközben az USA területén is), de a leigázás nem tudom, hogy jön ide, jelenleg sem igázott le senkit ritkaföldfémek miatt, pedig mint látható, igen jelentős importra szorulnak.

    A cikk többi részében meg tisztán az USA saját megoldásairól van szó:
    "A Donald Trump amerikai elnök által kiadott 13 817-es számú rendelet célja az, hogy az Amerikai Egyesült Államok csökkentse a kritikus ásványi anyagok külföldi forrásaitól és a külföldi ellátási láncoktól való függőségét."

    "Az új stratégia hazai feldolgozással számol"

    Az elképzelések között van az is, hogy hosszú távon felgyorsítanák a bányászati engedélyek kiadását és az új bányászati területek feltérképezését (ehhez nyilván csak a saját területén van hatásköre)

    "Emellett fontos az USA eddiginél pontosabb geológiai feltérképezése"

    Termelési terveket ismertetett nemrég a Lynas nevű konszern is, amely legnagyobb nem kínai piaci szereplőként Texasban akarja létrehozni a nyersanyagokat szétválasztó üzemét.
  • Ellaberin
    #10
    Azt nem tudtad, hogy a világon minden amerika területe? Max még nem ratifikálták a békeszerződést. ;)
  • Ellaberin
    #9
    Azután jöhet a feldolgozó ipar kiépítés, vele párhuzamosan a szakemberek képzése. Sacc/kb trump már nem lesz elnök - még ha megnyeri a következő választás is - mire értékelhetően ezeket az anyagokat használni tudják.
    Öngól gyanús a dolog.
  • hypno
    #8
    A cikk főleg arról szól, hogy Kínán kívüli forrásokat keresnek.
    ...vagy ami Kínán kívül van, az már az USA területe? Mint Pl. Malawi?
    Utoljára szerkesztette: hypno, 2019.06.13. 09:27:33
  • TokraFan
    #7
    Parádés, csak kár, hogy a cikk főleg arról szól, miszerint az USA elsősorban a saját területén szeretné megoldani a problémát, ezáltal csökkenteni az importot és a függőségét más országoktól!

    ostoros

    Afrika sz*rt nem ér a nyugat nélkül, önerőből kb. a középkor szintjét sem képesek tartani, nemhogy olyan technológiákat kifejleszteni, melyekkel ritkaföldfémeket lehet bányászni és feldolgozni. Ha tehát ezt a tech.-et valaki odaviszi -nem feltétlen az USA, mások is alkalmasak rá-, akkor evidens, hogy a befektetésével arányos mértékben igényt tart arra, amit kiszed onnan. Ez kb. alapvetés, semmiféle kizsákmányolás ebben eddig még nincsen. Afrikában egyébként jelenleg is saját népeiket legjobban az ottani kis f*sz diktátorok zsákmányolják ki, de ez a tény az ilyen ugh féle nyugat hatereket nem szokta zavarani.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.06.12. 23:06:42
  • ostoros
    #6
    Nem pontos. Elnyomó akkor lesz, ha túl sokat kér a bányákért, vagy a kínaiakkal akar üzletelni. Egyébként békés és baráti diktátor.
  • ostoros
    #5
    A gyarmatokon mennek majd a proxy háborúk mint a régi szép időkben. :)

    Én nem bánom, ha USA megszerzi az afrikai bányákat, csak ne felejtsenek a szokásos árnál 10-szer többet tejelni a helyieknek, ha már annyira nélkülözhetetlen amit ott elrabolnak.
  • ugh
    #4
    Es ott ahol megtalalja lesz hirtelen egy ujabb rohadt elnyomo diktator aki miatt fel kell szabaditani az orszagot.
    Ismerjuk a lemezt.
    Next...
  • Sequoyah
    #3
    Biztosan nem merulnek ki, hogyha meg se talaljak oket:D

    A baj az, hogy ezek tipikusan nagy surusegu, nehez elemek, szoval a fold magja kozeleben helyezkednek el inkabb. Oda nyilvan nehez leasni, szoval a kerdes az hogy hol van olyan nagyobb vulkanikus terulet ahol a felszinre torhettek valamikor a multban. Abbol pedig nincs sok, de megfelelo kutatassal meg siman lehet hogy talalunk olyan melyebb, de nem tul mely reteget ahol szinten elofordulnak.
  • Zulu12
    #2
    Szerintem fölösleges ilyeneken gondolkozni hisz a Föld ásványi anyag tartalékai kimeríthetetlenek :D
  • sárkánylovag
    #1
    Remélem nem talál és Kína vissza embargózza őket aztán majd gyárt műanyagból ájfónt...