3
 • kvp
  #3
  Az ARM-rol mindenki tudta, hogy ertekes. A japan SoftBank eredetileg tovabbertekesitesre vette meg, valoszinuleg pont a kinaiaknak adtak volna el, de egy reszet mar tovabbpaszoltak arab befektetoknek. Az eredeti reszvenyesek pedig azert adtak el, mert elonyosebbnek tunt azonnal realizalni a ceg erteket. Nem tudom, hogy az Apple eladta-e az ARM reszvenyeit. Ha igen, akkor valoszinuleg ok valtani fognak egy masik mikroarchitekturara.

  Az intel meg tudta, hogy az ARM jo, egy idoben szinte csak ok gyartottak ARM alapu procikat StrongARM neven. A strategiajuk az volt, hogy ha nem tudjak megvenni, akkor fejlesztenek jobbat, mert ha csak tovabb licenszelik es gyartjak, akkor semmivel nem tunnek ki a sok azsiai gyarto kozzul.
 • nlght
  #2
  Az ARM milyen értékes befektetés lett, a japánok jól ráéreztek amikor a hülye britektől megvették. Az Intel meg mennyire szívhatja a fogát amiért anno leírták a RISC procikat és elvitték a pénzt a fejlesztésektől.
 • kvp
  #1
  Ezekszerint valaki rajott, hogy a kinaiak szamara a legegyszerubb megoldas a japan cegek es/vagy szabadalmak felvasarlasa lenne. Ilyen pl. a jelenleg japan tulajdonban levo ARM ceg is, de a koreaiakon kivul oled technologiaja is csak a japanoknak van.