17
  • NEXUS6
    #17
    Most néztem meg egy nem olyan régi filmet, a Háborúra készülve címűt. Nem olyan régi eseményről Irak 2003-as inváziójáról szól. Helyesebben arról, hogy az amerikai kormáényzat hogy gártott hírszerzési anyagokat, hogy csapta be a saját parlamentjét, az ENSZ-t, a Világot. Hogy kezdett egy értelmetlen, megnyerhetetlen és hozadék nélküli jelentős mennyiségű ember életet és anyagi javakat felemésztő háborút.

    Sehol se vagyunk mi hozzájuk képest.
  • csigafi #16
    Hát ha csak Magyarországot nézem hazai hírek szempontjából amibe nem sorolom be a külföldi híreket akkor ez egy kamu ország. :-) Talán az egész világon nincs ennyi hazudozás meg félrevezetés mint ebben a picike országban :-D
  • NEXUS6
    #15
    Hát igen. Én pont ezért nem bírtam 15 percnél tovább nézni ezt a filmet.

    Az a gáz, hogy ezt is olyanok készíthették, akiknek talán még VR sisak sem volt a fején.
    Mondjuk az is jó buli az első 15 percben, csak az a fránya hányinger ne lenne! :D

    Általában autóversenynél, repszimnél szerintem még azért elviselhető, FPS-nél viszont halálos. XD
  • Sequoyah
    #14
    Meg ma is rengetegen hisznek el olyan tobb eves alhireket, amikrol mar tobbszor bebizonyosodott hogy nem csak hogy hamisak, de a hamissaguk egy atlag ember szamara is ellenorizheto...

    Es ezek az emberek szavazati joggal rendelkeznek, es valasztasokat dontenek el...

    Hogy a p*ba ne lenne nagy a jelentossege ennek?
  • ostoros
    #13
    Hát igen. Ez a virtualitás. Amikor a saját életünk helyett teljesen mással foglalkozunk, legyen az a Rosalinda legújabb epizódja, vagy akár egy celeb műsor, esetleg az indonéz/iraki gyerekek miatt aggódunk, vagy bármi más, amihez semmi közünk. Közben meg a közvetlen környezetünk esik szét.
    Már csak ezért sem tartom jó ötletnek a virtuális valóság fejlesztésére vonatkozó vágyálmokat.

    Megjegyzem, a Ready Player One-ben is az emberek 90%-a azt vette észre, hogy hú, meg, ha milyen fejlett technika, és ott bent mindent meg lehet tenni... Azt már kevesebben, hogy amúgy a filmben szereplő karakterek többsége lepukkant helyeken lakik, kvázi gettóban.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.05.22. 19:13:34
  • NEXUS6
    #12
    Kicsit elfilozofálgatva a dolgokon, vajon nem-e eleve azokkal a kategóriákkal van gond, ahogy az információkat kezeljük?

    Sztenderd, hogy van egyrészt egy dimenziónk, ami az infó validálására vonatkozik (gyak igaz-hamis tengely). Meg egy másik, amely valójában fontosabb, amely a hír érdekességére vonatkozik (uncsi-szenzáció tengely).

    Miközben valami olyannak kéne lennie, hogy életedre való hatás (minimális-maximális), illetve a másik az esemény egyfajta közelsége (idő+térben kifejezve).

    Pl. Putyin nyilvánosan bevallotta, hogy brutálisan megöletett egy újságírót.
    Hú meg ha!!! A fél világ ezen csámcsog, tele van vele a sajtó, balra a második ajtó! Vajon tényleg igaz, vagy csak befeketítik megint?
    Miközben a hír általam javasolt értékelési szempontból megnyilvánuló értéke mindkét tengelyen gyak a béka feneke alatt, ki nem szarja le kategória.

    Ja, hogy Putyinnal vagy elfoglalva, meg hogy igaz, vagy hamis-e miközben a túlórádat lenyelik, és észre sem veszed. Fasza, hát így kell ezt csináni!
    Tedd be az embereket egy globálisnak látsző virtuális info közegbe, és nem fogják észrevenni, hogy rájuk rohad a közvetlen környezetük!!!
    XD
  • ostoros
    #11
    Ez a fajta gondolkodás viszont nem okozza a valóság tényszerű leképezését, ezt meg neked kellene belátnod.
    Meert ugyanakkora erővel lehet azt is mondani, hogy amit USA mond, álhír, amíg a többiek is meg nem erősítik.

    És van olyan, hogy bár egyik fél megerősíthetné a másik oldal híreit, de nem teszik.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.05.22. 17:10:45
  • Cat #10
    "Raadasul azota a britek, a franciaknal a Le Figaro es az index.hu is lehozta"
    Amit csak az oroszok állítanak -> álhír.
    Amit a nyugati média is megerősít -> hír.

    Én nem látok problémát, továbbra is helytálló ez a gondolkodás.
  • kvp
    #9
    ""az oroszok szerint"
    Amelyik hír így kezdődik, az nálam automatikusan álhír."

    Raadasul azota a britek, a franciaknal a Le Figaro es az index.hu is lehozta, tehat egeszen biztosan alhir. Pont az a gond, hogy most mar minden fel minden szamara nem tetszo dologra azt mondja alhir. A valodi alhireket meg egyre nehezebb felismerni, mert a tul sokrol amit kapasbol nem hisz el az ember kiderult, hogy igaz.

    ps: Ilyen a migrans kartyak esete is. Nem logikus, de tenyleg egy delkoreai bank adja ki oket es barhol jok, raadasul utalni is lehet roluk. Persze hivatalosan nem, de a tranzakcios adatok alapjan a gyakorlatban igen es mindehhez a bizonyitekot az ensz sajat weboldalara kirakott sajtos fotokon lathato kartyaszamok alapjan lehet viszonylag egyszeruen kinyomozni. Szoval ertem en, hogy alhir, csak valamiert megis igaz.
  • Merces2
    #8
    Szürke farkas Vona , Terri Blackel farkal .Szent igaz.......nincsenek álhirek :)
  • quatlander
    #7
    Ez is lehet egy álhír :)
  • Archenemy
    #6
    "Az álhír ráadásul soxor (nem mindíg) pont ugyan azzal a tényanyaggal dolgozik, mint a nem álhír. Csak, ahogy elhangzott a narratívája más.
    "


    Jaja, pl. valamelyik évben MO GDP növekedése EU 3. volt, az index meg úgy hozta le, hogy "a csoportunkban az utolsó a növekedésünk", ahol a csoportunk valahogy pont az a másik két ország volt, ami jobban növekedett.
  • NEXUS6
    #5
    Hát igen. Az "álhír" kifejezés gyak azt sugallja, hogy a nem álhír az "rendes", gyakorlatilag igaz hír lenne.
    Pedig nem feltétlenül.

    Az álhír ráadásul soxor (nem mindíg) pont ugyan azzal a tényanyaggal dolgozik, mint a nem álhír. Csak, ahogy elhangzott a narratívája más.

    Ennek az egésznek az a koncepcionális alapja, hogy azt súlykolják, hogy az ideológiai harc a hidegháború végével megszűnt. Ezt mindegyik oldal preferálja, hiszen az emberek az ideológiát történelmi tapasztalatként képesek egyfajta idézőjelbe rakni, gyak helyén kezelni. És ez a politikai vezetők számára nem kívánatos. Ha becsapjuk az embereket és azt mondjuk, hogy amit mutatunk az nem ideológia, világnézet, a valóság narrativája, hanem tény, akkor sikeresen visszalépünk az időben 40 évet és ott folytathatjuk az ideológiai háborút ahol '90-körül abbahagytuk.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.05.22. 12:33:58
  • Cat #4
    "az oroszok szerint"
    Amelyik hír így kezdődik, az nálam automatikusan álhír.
  • end3
    #3
    Az álhírekkel folyó tudatos "in" és "out" manipuláció célja egyértelmű, tudatlanságban, tévedésben tartani a választópolgárokat, hogy a szavazatukat irányítva, az "x-elő" kezüket kézen fogva tegyék meg. (Másként a választók marionett-bábként történő kezelése bármelyik választható oldalról.) - Még másként, a butaság és a zavarosban halászhatóság számukra kívánatos szintjének beállítása a mindenkori választható elit által.
  • Sydra
    #2
    Mindenre rámondják, hogy álhír, ami szembe megy valamelyik népszerű balos narratívával, mint a multi kulti, gender bender, fehér bűntudat ... stb.
  • kvp
    #1
    Klasszikus alhir tenyleg viszonylag keves van es azok nagyreszet sem hiszi el a tobbseg. Reklam celu al cikk mar tobb van, de azokrol sokszor latszik, hogy spam es atveres.

    A legtobb 'alhirrel' viszont az a gond, hogy nem alhir, csak a tartalma nem egyezik a hivatalos velemennyel. Klasszikus pelda az az alhir, hogy a kepzetlen 'nemhivatalos' (nem illegalis, ugyanis ha nem tilos atmenni egy hataron, akkor alapvetoen legalisan teszik) gazdasagi bevandorlok szamanak megnovekedese noveli a buncselekmenyek szamat. Hivatalosan ezt szinte minden nyugati allam alhirkent kezeli. A hivatalos statisztikak szerint meg valoszinuleg igaz a megallapitas. Na ilyen a 'valosag nem egyezik a hivatalos hirekkel' jelensegbol tenyleg egyre tobb van es tenyleg eleg nagy jelentoseget tulajdonitanak nekik az emberek, mert azt gondoljak, hogy ha nem azt tapasztaljak amit az allam mond, akkor az allam biztos hazudik.

    Szoval alhir van boven, pl. a franciaknal, ahol az oroszok szerint tegnap elhangzott, hogy Franciaorszag nem a franciake, hanem barki odamehet. A problema az, hogy a hivatalos forrasok szerint nem volt ilyen bevandorlasparti tuntetes es az oroszok, meg a brit hirugynoksegek videofelvetelei alhirek. Vegul is csak nezopont kerdese, hogy mi az alhir...