68
-
TokraFan #28 Csupán arról van szó, hogy ide nem a metafóra szó illett volna, hanem a tanmese! Tehát igazad van, nem pontos szót használtam! A papok jelentős része is úgy tekint már a bibliára, mint egyfajta tanmese gyűjteményre. De a lényeg itt azon van, hogy a bibliai történetek igen jelentős részére mint megtörtént, tényszerű eseméyekre történő hivatkozást már az egyház is vállalhatatlannak tartja. Viszont ha pl. azt nem kell komolyan venni mert csak tanmese, hogy egy szuperhero egy bottal kettéválasztotta a tengert -ami nyilván képtelenség-, akkor miért kéne komolyan venni bármelyik másikat? Egyáltalán, ki dönti el, hogy melyik a kitalált tanmese amiből csak a tanulságot kell levonni, és melyik az, ami tényszerűen meg is történt?
Ádám és Éva történetét az evolúció élből kizárja, ezt tehát nyugodtan vehetjük kitalált mesének. De hogy ON maradjak, a cikkben szereplő 60millió éves leletek is erre utalnak...! Vagyis a levezetésem ezzel kapcsolatban helyes volt!
Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.04.07. 22:48:09 -
TokraFan #27 Elgurult a gyógyszered? Akkor itt is megkérdezem: Melyik templomba menjek "megtérni", melyik istenhez? Mert az elmúlt párezer évben behaluztak az emberek annyit, amennyit ép ésszel követni sem lehet...és ez a tendencia jelenleg is folytatódik. -
defiant9 #26 "Mivel akkoriban Holdévekben mértek"
??? Egy holdév az 12 holdhónap ami kb. 354 nap. Érdemben nem módosít a szoláris évhez képest.
Ha a 930-ból 73-at csinálsz(hónap alapú) akkor mennyi lesz a 70-ből? 6 évesen már gyereket nemzett?
"Éle pedig Kénán hetven esztendőt, és nemzé Mahalálélt."
Sehogy sem stimmel ez. -
Csaba161 #25 Mivel akkoriban Holdévekben mértek, így Ádám kb 73 évesen halt meg... -
defiant9 #24 "Úgy tudom, hogy a '6000 éves Föld' ""elmélet"" egy XX. századi kreacionista marhaság"
Én meg úgy hogy összeadogatták az eleve irreális éveket és ez jött ki.
És lőn Ádám egész életének ideje kilenczszáz harmincz esztendő; és meghala.
Ha ezek a számok csak kitalációk akkor ilyen alapon az egész bibila is az, ha meg "szimbolikus" számok akkor meg hiányzik a megoldókulcs.
A legvalószínűbb magyarázat hogy valaki nagyot akart mondani párezer éve, ezt úgy abszolválta hogy ex has beírt hihetetlenül nagy számokat egy fiktív családfa mellé.
-
Merces2 #23 tehát olvasom: Tömegzsír igazolja a disznóölő aszteroida becsapódását ...... -
Antracit #22 A szökőárból önmagában nem következik a meteorit, lehetett akár egy erősebb földrengés-sorozat a kiváltó ok, vegyítve vulkánkitörésekkel. Olyan geológiai pillanat amikor minden összejátszik.
Ez nekünk mondjuk most már mindegy, Istennek meg pláne! :-) -
ostoros #21 Ezek szerint amúgy például a Japán cunami után is maradt ilyen összehordott törmelékhalom? Ha ezek a dolgok rendszeresek, akkor a történelemben közelebbi cunamik után is érdekes dolgokat lehet majd találni, ha célszerűen ezen lerakódások lehetséges helyein ásatnak. Akár emberi maradványok is fellelhetők lehetnek ilyen módon.
Mondjuk nem tudom, mennyire könnyű ilyen helyekre akadni, gyanítom, hogy ezeknek a kutatóknak óriási mázlija volt. -
#20 Úgy tudom, hogy a '6000 éves Föld' ""elmélet"" egy XX. századi kreacionista marhaság, semmi köze a Bibliához (ami valóban egy tanításgyűjtemény/mese, és nem a valóság egzakt leírása.)
Szerintem is felesleges volt flémelési felületet csinálni egy amúgy egész érdekes felfedezésről szóló hírből. -
ostoros #19 Persze hogy nem... Jézusnak például a csodái nagyrészt metaforikusak. Amikor azt mondja, hogy "lássátok" abban a pillanatban a közelben álló vak is látni kezd, mintegy illusztrálva azt amit mond.
Mindenesetre a legértelmesebb ateisták is lealacsonyítják magukat azzal, hogy vallástudósok helyett általában kretén újkeresztény szektavezérekkel állnak le vitatkozni, akiket könnyű legyőzni vitában. Lealacsonyítják a vita szintjét, és utána visszamutogatnak, hogy "láttátok hogy mennyivel értelmesebb vagyok, meg mennyivel jobban érvelek, höhö" úgy persze könnyű, hogy kretént választanak ellenfélnek...
Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.04.06. 18:38:01 -
ostoros #18 Ne örülj annyira, szánalmas bábként lógni a gonosz tökén... jobban tennéd, ha elfogadnád megváltódat Jézus Krisztust, és teremtődet az Úristent. -
fonak #17 "ha ádám és Éva nem létezett, akkor bűnbeesés sem történhetett, ha a bűnbeesés nem történt meg, akkor pedig az egész jézus köré kerekített hablaty értelmét veszti"
Nem igazán érted a metafora szó jelentését. -
TokraFan #16 Értelmezés kérdése! Idéztem a cikkből azt a részt, mely nyilvánvalóan ellentmond a genesisben foglaltaknak. Tehát kapcsolódik a témához. Értem én, hogy neked ez nem tetszik, de javaslom akkor utánanézni a "fórum" típusú kommunikációs felület, alapvető értelmének! Mindenki elmondja a véleményét, aki akarja. Ha téged zavar mások véleménye és álláspontja, akkor nem olvasod. Period! Nem bonyolult!
Javaslom számodra a facebook-ot, ott egyetlen kattintással kidobhatsz mindenkit, aki más véleményen van és magadra zárhatod a kört. Azon persze lehetne vitázni, hogy mennyire hasznos egy ilyen önzáró közösség! De ez már a te dolgod, te döntésed. -
Cefet #15 A cikkben egy hang sincs a vallásról, sem a Teremtésről. Neked mégis azzal kellett kezdeni a topikot, hogy (szándékosan) másokat sértegess. Kisebb valószínűséggel a tajparasztság esete forog fenn, de sokkal inkább a rosszindulatú provokáció. -
TokraFan #14 Az egyszeri hívő semmit nem tud a világról, még a saját egyházának állásfoglalását sem ismeri pl. az evolúció kapcsán, ezt rendszeresen megtapasztalom különböző vitákban. Holott az evolúciót mára a Vatikán is elfogadja (naná, kénytelen volt sok-sok évnyi ellenségeskedést követően, mert a tények önmagukért beszélnek, már csak magukból csináltak teljes idiótát az állandó ellenkezéssel). Ugye Ferenc pápa nemrégiben állt be ezzel kapcsolatban abba a sorba, amit egyébként XII. Pius pápa már 1950-ben megtett, vagyis elismerte az evolúciót. Emellett elismerte II. János Pál pápa is, Más kérdés, hogy próbálják most betuszkolni istent ida, ahova még a tudomány képtelen jelenleg eljutni, nevezetesen az ősrobbanás pillanatához. A gond ott van, hogy észázadokon át nem erről volt szó, már csak a tudományos eredmények tükrében kénytelenek ehhez igazítani az egész mesét, hogy talpon tudjanak még maradni.
A biblia metafóraként történő értelmezése pedig egy újabb totális öngól. Ha a bibliában foglaltak valójában nem történtek meg, akkor Ádám és Éva sem létezett (az ő létezésüket egyébként az evolúció önmagában is kizárja), ha ádám és Éva nem létezett, akkor bűnbeesés sem történhetett, ha a bűnbeesés nem történt meg, akkor pedig az egész jézus köré kerekített hablaty értelmét veszti.
Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.04.06. 16:37:45 -
Csaba161 #13 Hülyeségekben hinni az nem HIT!
Hogy csak a utóbbi idők legnagyobb keresztény teológusait említsem:
Pierre Teilhard de Chardin
Karl Barth
Karl Rahner
Weissmahr Béla
Mindannyian tudományos tényként tekintettek az evolúcióra és a törzsfejlődésre.
De ha neked ezek túl modernek, akkor ott van - bár ahogy a hozzászólásaidból kiderül, valószínűleg nem hallottál róla - Szent Ágoston, Hippo Püspöke, aki már több mint 1500 éve azt tanította, hogy a Biblia példázatok gyűjteménye és csak szimbolikusan lehet értelmezni, nem szó szerint. Például Szent Ágoston a Ter 2. fejezetének leírását az ember teremtéséről ,,nimium puerile"-nek, azaz fölöttébb gyermetegnek nevezi.
-
TokraFan #12 Nem, az én vagyok, most mondták...kélrek ne vedd el tőlem a címet! -
Csaba161 #11
Látom a Sátán szolgája vagy...
-
ostoros #10 Nem hogy keresztény ember, de ember nem beszélt így régebben... nagy a züllés a kommunikációban...
Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.04.05. 21:21:58 -
Sequoyah #9 Csak azert mert hivo vagy, meg nem jelenti azt hogy aljas es tragar legyel. Nem tudom milyen vallas ez, de akkor inkabb terj meg a keresztenyseghez. Kerszteny ember igy nem beszel... -
ostoros #8 Ideje lenne, ha megtérnél az Úristenhez, sokkal jobb és teljesebb lenne az életed. Még számodra is van remény, a megváltás elérhető a lelkednek. :) -
ostoros #7 Tokra a sátán szolgája. -
HyBrIDNyLA #6 Kussoljál, senkiházi. Azt se tudod ki vagyok, vagy éppen miben hiszek. Megint csak osztod itt az észt, az fogalmad sincs dolgokról. Sok problémád lesz még az életben... -
TokraFan #5 Haha, itt egy kiváló példa a klasszikus képmutató hívőre. Pofázik a szeretetről a vallása miatt, miközben trágár módon anyázik és személyeskedik! Bort iszik, vizet prédikál. Szánlamas...
Egyebekben, én csak rávilágítottam egy konkrét tényre -még csak nem is én, hanem a cikk-, kb. ezer sebből vérzik a genezis butaság, megcáfoltuk ezt is már sokadszorra. Ahogy a többi mesét is.
Szerinted a valóságról beszélni "tiszteletlenség mások hitével szemben"? Természetesen nem, bár megértem, hogy szar lehet szembenézni a valósággal. Egyedül te anyáztál itt, tehát talán fuss neki még egyszer, kit, mire tanított anyuci!
raveride
+1
Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.04.05. 18:11:24 -
HyBrIDNyLA #4 Mit ja nem? Szedd már össze magad, Torkrag€ci... téged sem nevelt meg anyád, hogy legyél tisztelettudó mások hitével szemben? Nem magánügye miben hisz? Ki kérte, hogy oszd itt az észt? Esetleg ha valami érdemlegeset hozzá tudnál fűzni, 2 értelmes összetett összefüggő idevágó mondanivalód lett volna, de nem. Ostoba vagy. -
HyBrIDNyLA #3 Ki a f@sz vagy te, hogy véleményt mondjál mások hitéről? -
raveride #2 a biblia mesekönyv felnőtteknek, aki ezt nem látja be, az egy *********** -
TokraFan #1 "korábban mi is többször írtunk a 66 millió évvel ezelőtti becsapódás jelentőségéről és annak főbb következményeiről. Az évek óta zajló ásatások révén most további eredményekről számoltak be, eszerint egy méretes tömegsír igazolja a katasztrófa bekövetkeztét, a helyszínen pedig bőven van miből válogatni."
Ez hülyeség, hiszen tudjuk, hogy a rőtszakállú mindössze 6000évvel ezelőtt teremtette a világot 6 nap alatt! ... Ja NEM!