5
 • Ayma
  #5
  kvp-vel egyetértve (az első kommentben is a 5g/wifi mizériával) én a raktári részhez tudok hozzászólni. Ahogyan a cikkben is volt róla szó, targoncák vezérlése, irányítása vagy a "humán vezerlésű" targoncákon a terminálok hozzáférése a raktárvezérlő programhoz. Ugyanez csukló/kézi terminálok raktárakban/üzletekben.

  Otthon én pl. inkább szétvésetem a falat a következő festés előtt:) Inkább kábel mint wifi.
 • kvp
  #4
  "Lehet én vagyok maradi, de egy üzemcsarnokban miért kell vezetéknélküli technologiát alkalmazni?"

  A mobil robotok miatt, amibol egyre tobb van a gyarakban. Altalaban a szallito es rakodo gepek ilyenek, meg a szemelyzet altal hasznalt kezi terminalok. Ha meg mar azok radios nettel mennek, akkor igazabol barmi mas is mehet azzal. Eleg sok kabelezest meg lehet sporolni ha csak tapot kell adni a gepeknek. Raadasul igy ha egy flex gyartosor atall masra, akkor csak odebb kell tolni a gepeket es nem kell oket ujrakabelezni. Ma mar eleg olcso a radios technologia, hogy a kabelezes koltsegevel osszemerheto legyen a kiadas.
 • Sith
  #3
  Lehet én vagyok maradi, de egy üzemcsarnokban miért kell vezetéknélküli technologiát alkalmazni?

  értem én hogy otthon nem akarja az ember szétvésni a falat a kábelezés miatt de egy üzemcsarnokban?
 • Cat #2
  Szerintem érthető mindkét oldal álláspontja. A távközlési szolgáltatók készítettek egy üzleti tervet, milyen bevétel és kiadás várható az 5G kapcsán, ez alapján sok milliárd eurót fizetnek a frekvenciáért. Magyarországon is 5 és 20 MHz közötti szegmenseket árulnak majd, várhatóan komoly bevétele lesz belőle az NMHH-nak.

  Ezek után közlik a hatóság közli a távközlési cégekkel, hogy nem csak ti hárman fogtok szolgáltatni, hanem a legnagyobb ügyfeleitek külön fizetnek nekünk, és önállósodnak. Tökre megértem hogy idegesek lettek, mert borul minden tervük. Ezt már a tendereztetés előtt közölni kellett volna, és akkor nyilván kevesebb pénzt ajánlanak.
 • kvp
  #1
  Azert nyomtak az 5G-t, hogy a wifi-t mindenhol le lehessen (es kelljen) valtani az uj 5G-s rendszerekkel. Amit persze direkt ugy terveztek, hogy ne lehessen helyi halozatokat kialakitani es ne lehessen ket helyi hotspot-ot azonos frekvencian mukodtetni (mint wifi eseten). Ezek utan csodalkoznak, hogy azok a cegek, ahol eddig jol lezart wifi-n ment a kommunikacio most sajat 5G-s lan-t szeretnenek? Komolyan gondoltak, hogy a ceges wifi-s halozatok helyett minden cegnel a belso halozatot csak siman kirakjak az 5G-s publikus halozatra es a folyamatiranyitas forgalma majd megy amerre tud, pl. Kinan at? Vagy minden intelligens villanykapcsolo es palackozogep sajat tuzfalat, vpn klienst es mogotte egyfos ipari lan-t kap? Ertem, hogy ez volt az uzleti modell, ahol minden intelligens villanyego is sajat telefonszammal es internetes elofizetessel rendelkezik, de amit a maganemberekre talan ra lehet eroltetni, az a nagyvallalatok eseten mar nehezebb lesz, ugyanis szamukra csak a profit a fontos, amit az ilyen fejlesztesek jelentosen rontananak. Mindezek melle kello lobbiero is tarsul, ami az atlagos EU-s lakosnak egyszeruen nincs meg (meg tomegesen sem, lasd a legutobbi szerzoi jogi torvenyt).