25
  • Merces2
    #25
    ez nagyon off topic lett DE: elég baj az hogy beletörödsz , hogy a coca cola meg a politikusok a szemedbe hazudnak, a politikában már mindegy is hogy a politikus mit szeretne az a lényeg hogy meglovagoljanak valamilyen érzelmet, csak a szavazat meglegyen aztán jöhet a brexit , meg jujj bazmeg én lettem az usa elnöke mit a faszt csináljak.....egyáltalán nem értelmetlen, a pokolba tartó vonaton csücsülünk és leszarod.....
  • Archenemy
    #24
    "De amikor azt mondja, hogy "nincs korrupcio es mi nem lopunk" "

    A politikai marketing már csak ilyen. A Coca Cola marketingesétől se várod el, hogy úgy álljon hozzá, hogy "Hát igazából a Pepsi Cola is elég jó, a Coca Cola meg roncsolja a fogakat", akkor a politikusoktól miért. Politikai marketingszövegeket veszel kézpénznek és azon kattogsz, tök értelmetlen. Azon is kattoghatnál, hogy az ellenzék 9 éve minden egyes évre megjósolja, hogy most megy csődbe az ország, csak gondolom orbánozni menőbb felétek vagy nemtom.
  • Omega
    #23
    Nem értek hozzá, de valaki elmagyarázná mi értelme volt ennek a kísérletnek? Mert, ha jól értem a cikket ezt már eddig is tudták, el játszhattak volna egy darab papíron kísérlet nélkül.
  • VolJin
    #22
    Valóban több valóság van, mert ezt az állítást el is hiszem, meg nem is, de lehet, hogy csak szuperpozícionálok!
  • weine
    #21
    Nem, jót mond. A távolság csak azért jött be, hogy érzékeltesse a 2rés kísérletből (https://www.youtube.com/watch?v=9RrBerbbhMw&t= )
    fakadó következményeket így lehet jól szemléltetni .
    Gondolatkísérlet a 2 rés követezményeiről:
    https://www.idokep.hu/hirek/quantum-radar-delayed-choice-eraser

  • weine
    #20
    Ekkor azonban lehetne (kellene) mérni ezeknek a fotonoknak az oszcillálási a frekvencáját...Ilyen meg nincs(vagy csak nem tudok róla)
  • Sequoyah
    #19
    A radiohullamoknak nincsen hatotavolsaga. A fotonok addig mennek amig valamibe nem utkoznek. Az egy dolog hogy a zaj miatt a gyakorlatban nem igazan dekodolhatoak, de mivel kvantumfizikarol van szo, es az elmeleti lehetosegekrol, ez nem igazan relevans ebben a temaban.

    A radihullamoknak csak az szab hatart, hogy egy bizonyos tavolsagban az univerzum gyorsabban tavolodik mint a feny sebessege, igy sohasem er oda.
  • Sequoyah
    #18
    Azt eddig is tudtuk, hogy ez a pont kb 14 milliard fenyev tavolsagban van.
  • Cyberdog
    #17
    Biztos, hogy szükség van olyan nagy távolságra? Hisz, egyéb más tényezőket figyelembe véve, biztos, hogy másképp látják.
    Még ha egy időben is létezünk, s valami oknál fogva a mi naprendszerünket pásztázzák, akkor is számukra, a megfigyelt állapot nem a valós idejű állapotokat tükrözi. S ha millió fényévre vannak tőlünk, akkor az 1 millió évvel ezelőtti állapotokat látják, nem ami most zajlik nálunk.

    A rádiózással az a probléma, ha jól tudom, de ha nem akkor elnézést kérek - 50 fényév az a távolság ameddig a rádiójelek tisztán vehetőek. Utána torzulnak, széteshetnek ilyen-olyan okokból kifolyólag. Míg bizonyos távolságban már alig megkülönböztethető az univerzum háttérzajtól. Igen csak fülelniük kell, ahhoz, hogy meghallják. Nem produkálunk akkora rádiókitöréseket, mint egy pulzár vagy egy feketelyuk.
  • NEXUS6
    #16
    Igen, ennek lehetősége eddig is benne volt a kvantummechanikában, most ennek realitása igazolást is nyert, úgy tűnik.
  • NEXUS6
    #15
    Az eredmény szerintem felveti annak lehetőségét is, hogy egy tőlünk jelentős távolságban levő pontban az univerzum más képet mutat. Akár mi sem létezünk abból a nézőpontból egy idegen civilizáció számára bármennyit is rádiózunk.
  • Sequoyah
    #14
    Ez attol fugg mit mernek. A double-split experimentben interferenciat mernek, ami mindig allando tok mindegy ki es mikor nez ra. Itt valoszinu hogy mas tulajdonsagot mertek, ami idoben valtozhat. Peldaul a szubatomi reszecskek pontos pozicioja az nem egy allando (Heisenberg), hanem egy valoszinusegfuggveny, ami mas mas erteket vesz fel minden egyes mereskor.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2019.03.28. 16:52:09
  • kvp
    #13
    A cikk pont az ellenkezojet allitja. Marmint, hogy kepesek voltak ketszer megfigyelni es mast mertek. A ketfele kiserleti eredmeny ellentetes.
  • Sequoyah
    #12
    A double-split experiment bizonyitja hogy a megfigyeles destruktiv. A szuperpozicio nem valtozik attol hogy maskor nezel ra. Viszont valtozik annak a fuggvenyeben hogy merjuk-e vagy nem.
  • Sequoyah
    #11
    Az a baj, hogy ma mar rengeteg informacioforras all rendelkezesunkre, szoval egyaltalan nem szukos az eroforras. Viszonylag kis erofeszitesbe kerul utananezni a tenyeknek.
    De megis tovabbra is osember modjara dontunk, csak mert azt szoktuk meg. Last itt lejjebb end3 se nezett utana semmilyen tenynek, csak befogadja a propagandat egy az egyben, es elintezi annyival az egeszet hogy "minden ugyis korrupt"
  • kvp
    #10
    A fenti fizikai temaju cikknel maradva szerintem a kiserlet eredmenyet vagy nem jol ertelmeztek vagy az egesz alapfelteves hibas.

    Tehat peldaul az is lehet, hogy a ket foton se nem szuperpozicioban se nem determinalt allapotban nincs, hanem egy hullamfuggveny szerint oszcillal a ket determinalt allapot kozott, raadasul mindezt teszik szinkronban. Igy ha valaki megfigyelo oket az egyik idopillanatban, akkor az akkori allapotukat latja, ha mindezt nem destruktivan tette es megnezi egy masik idopillanatban, akkor pedig az akkori aktualis allapotukat latja. Tehat nem a megfigyelestol esnek be egy adott allapotban, hanem pillanatfelvetelkent latjuk az aktualis allapotukat, mikozben vegig megorzik a 'hullamzo' jelleguket is.

    A fenti leiras -amennyiben helyes- megmagyarazna a kiserlet eredmenyet es nem igenyel se tobb valosagot, se indeterminisztikus vilagegyetemet. Egyebkent nem sajat kutfobol jott az otlet, Einstein ezt a hipotezist kepviselte anno a determinisztikus vilagegyetem elmeletevel kapcsolatban.

    ps: A politikahoz meg annyit, hogy az nem korrupcio ha torvenyileg legalisan csinaljak. Marmint jogilag nem korrupcio, az aktualis magyar jogrend szerint. Mas jogrendek es erkolcsok szerint persze meg siman lehet az.
  • dyra
    #9
    Kevesen tudjak megkulonboztetni hogy mi a szubjektiv velemeny, es mi az objektiv teny. Pedig nagyban megkonnyiti a mas velemenyu emberek megerteset...


    Az emberi agy többnyire statisztikai alapon "ítélkezik" vagy "dönt". Pl sok a roma bűnelkövető, elolvas egy cikket ami egy esetről szól és rámondja romák voltak. 90%-ban el is találja.

    Az "objektiv" tények kimutatása az élet megannyi területén nem járható út a szűkös erőforrások miatt (kevés idő, kicsi agykapacitás).

    Ehhez képest szerintem mondhatni, hogy statisztikai alapon "eszméletlen jól" dolgozik. A tévedéseket is beleszámítva. Még ha az szubjektív is.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.03.28. 09:08:11
  • end3
    #8
    A korrupció csak a hatalom megtartásának egyik eszköze. Vegyük már tudomásul végre. A vegytiszta, korrupciómentes emberi világ soha nem volt és nem is lesz. Mert az emberi gondolkodás természetes velejárója hogy a többi emberrel, emberi közösséggel szemben előnyökre törekszik. A hatalomgyakorlás soha nem létezett nélküle. Soros-féle európai iszlamizáció is egyféle hatalmi állapotra törekvési forma. Korrupt az egész Európai Parlament, mert a képviselői meg vannak vásárolva a pénzvilág nemzetek feletti hatalmasai által? Mondhatjuk azt igen. (Emberek judás-pénzen mindig is megvásárolhatók voltak, mert a lényegüktől nem idegen a haszonszerzésre való törekvés, a hatalmi poziciók megszerzése és megtartása okán is. Aki nem tartozik ezen csoportba az az álmodozó naivak életképtelen csapatát erősíti, és ha nem tartják el a másik oldalról őket, akkor rövidesen éhen halnának. Ezek az emberi történelem tényei, - hozzáteszem, sajnos...)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2019.03.28. 08:59:20
  • Nos
    #7
    En mondjuk nem epp a migraciora gondoltam, mert annak megitelese tenyleg velemenyes, szubjektiv. En sem szeretnem, ha lerohannak Europat. De amikor azt mondja, hogy "nincs korrupcio es mi nem lopunk" akkor nyilvanvaloan valamelyik masik valosagban el (ha feltetelezzuk hogy az aktualis miniszterelnok nem hazudik).
  • Sequoyah
    #6
    Azert ez nem egeszen igy van. Valosag csak egy van, velemenybol viszont sok. Mas emberek mas eletet kepzelnek maguknak mint legjobb elet, de attol a tenyek meg tenyek maradnak.
    Peldaul egy nepszeru temanal maradva, lehet hogy en szeretek hasonlo kulturaju es kinezetu emberek mellett elni es ugy erzem kenyelmesen magam. Mas emberek viszont nem erzik kenyelmetlenul magukat, sot szeretnek nyitottak lenni es mas kulturaju emberekkel megismerkedni, akar mellettuk elni. Mind a ketto egyeni velemeny es vilagnezet, es egyik sem tudja konnyen elfogadni, hogy hogy a fenebe tud a masik ugy elni... Ez ket kulonbozo valosag. Pedig mindketto teljesen valid felfogas.
    Viszont amikor az egyik azt mondja hogy az immigransok 1600 buncselekmenyt kovetnek el, a masik pedig azt hogy csak 5-ot, az nem ket valosag, ilyen szempontbol csak egy objektiv valosag van. Legalabb az egyikuk biztosan hazudik.

    Kevesen tudjak megkulonboztetni hogy mi a szubjektiv velemeny, es mi az objektiv teny. Pedig nagyban megkonnyiti a mas velemenyu emberek megerteset...
  • Sequoyah
    #5
    Akkor most szepen osszekevertek a szuperpoziciot a kvantum-osszefonodassal. Most akkor honnan tudjuk hogy melyikuk okozza a komplikaciot?
  • nortu30
    #4
    Ott a pont :)
  • tom_pika
    #3
    Ez nem helyes megközelítés, mert feltételezed, hogy van egy valóság, és Orbán ezen kívül él. Pedig valójában párhuzamos valóságok vannak, és senkinek sincs jobban vagy kevésbé igaza.
  • Nos
    #2
    Asszem ennel tobbet en sem tudnek hozzatenni a temahoz, de jo hogy a magyar median keresztul komolyabb apparatus nelkul is bizonyithatjuk a tetelt :) Orban nem is hazudik folyamatosan, csak tenyleg masik univerzumban el?
  • zola2000
    #1
    "Egyszerre több valóság létezik"

    persze, elég megnézni a magyar híroldalakat :)