4
 • esztyopa #4
  Sajnos az analóg,és a digitalizált megoldások egymás mellett - hosszú távon nem működtethetők.
  Az infrastruktúra az emberiség *keringési rendszere*.Ha kritikus pontokon sikerül megbénítani,akkor a rendszer működésképtelenné válhat !
  Az emberiséget nem lehet sem*lecserélni*,sem érettebbé tenni.
  Így *sírunk* egy ásonyomnyival már mélyebb lett...
 • NEXUS6 #3
  Az azért rendesen nagy probléma, hogy a korábbi fizikailag is zárt, elkülönült informatikai rendszerekről áttértek a sima nyílt internetes rendszerekre, vagy legalább is található olyan kiskapu, amelyen keresztül egy ilyen intranetre be lehet jutni anélkül, hogy hekkerünknek fizikailag is a helyszínre kéne mennie.

  Nyilván szükséges ezeknek a rendszereknek a digitalizálása. Csak éppen ha nem az általánosan elterjedt protokollokat használnák, fizikailag továbbra is elkülönítenék őket az internettől, akkor nagyságrendileg lehetne növelni a biztonságot.
  A gond lassan az, hogy manapság nem lehetne olyan informatikus teamet összeállítani, akik ezt meg tudnák csinálni.
 • kvp #2
  Mar tobb mint 30 eve folyamatosan mondjak. Igazabol akkoriban keszultek az elso hollywood-i akciofilmek az infrastuktura automatizalas lehetseges arnyoldalairol, de majd egy evtizeddel korabban mar voltak aktiv tamadasok. Az elso infrastruktura elleni kibertamadast elvileg az USA hajtotta vegre a Szovjetuntio ellen 1982-ben, egy szovjet olajvezetek nyomasvezerlo rendszeret szabotalva. Oriasi robbanas lett a vege. Ugyanilyen tamadas volt az irani urandusito centrifugak szofverenek modositasa is. Csak egy picit kellett mindkettot elhangolni.

  Na ehhez kepest most arra figyelmeztetnek a szakertok, hogy szep es jo hogy digitalizalnak, de azert csak esszel, azaz nem csak mukodnie kell, hanem biztosangosan kell(ene) mukodnie az uj digitalis rendszernek. A cegek meg mindig nem hallgatnak a szakertokre, mert olcsobb egy katasztrofa utan helyreallitani, mint egy jo rendszert kiepiteni es mukodtetni.
 • Macropus Rufus #1
  "Nem a digitális világhoz készültek a kritikus infrastruktúrák"
  milyen meglepő.
  A legnagyobb probléma, hogy un. szakértők 2019-ben értekeznek erről. Már 20 évvel ezelőtt kellett volna. Ennyit a szakértők előrelátásáról. Akkor miért is nevezik őket szakértőnek?