24
 • Macropus Rufus
  #24
  "csúcsmobilok -idén 10 giga ramos+1tera romos készülékek jönnek"

  Szted minek kell valakinek egy olyan eszkoz amiben 1000gigas a CSAk olvashato memoria? :o :D

  Sebesseg: egy mai telefon sehol sincs egy desktop gephez kepest. Sok embert megtevesztenek az eszkozokben levo celhardverek teljesitmenye, mert ocsem 4k-ban nezem a filmet, meg az Antutu 100ezreket ad. Es ez kit erdekelnek? Az androidos 3d mark eredmenyeit nem tudos ossze hasonlitani a pc-s verzio eredmenyeivel. Ha igaz lenne a dolog akkor a pc-be megjelenne a mobil vga kartya ami semmit nem eszik de hasit. Viszont a teny az, hogy ilyen nincs es nem is lesz , legalabb is egy jo ideig.
  Ez igaz a cpu-ra is. Nekem nem fogja senki elad i, hogy a 8 magos Xeon rendszerem szamitasi kapacitasaval fel tudja venni a versenyt egy 8 magos mobil chip... nagyon gyorsak ez teny. De azert nem kell hanyat esni az adatok lattan.
 • TokraFan
  #23
  De ha kidokkolod és alkalmassá teszed a szoftverkörnyezetet, akkor kapsz egy PC-t. A laptop pl. ezt már tudja. Ennek mi értelme van? Lényeg az, hogy akkor is kellene egy egér, egy billentyűzet, egy monitor, játékhoz esetleg joy vagy kontroller, meg dokkoló. Akkor kb. kapsz egy nagyon rossz PC-t, ami még mindig iszonyúan elmarad számítási teljesítményben egy mai desktop hardvertől, aztán kapsz egy olyan OS-t, ami az érintéses vezérlésre van fejlesztve és nem az egér/bill kombóra, amiből csak a probléma van (erre ugye láttunk már pár példát), és még lehetne sorolni, hogy mi a probléma az ilyen megoldással. A telefon nem tudja kiváltani a PC-t, mert teljesen más platform, teljesen más fejlesztés és más felhasználási igényt szolgál ki. Én nem a telefont nézem le, csak azzal vitázom, miszerint használható a PC _helyett_. Nem használható helyette, a pontos megfogalmazás az, hogy használható mellette!
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.02.05. 15:56:27
 • zola2000
  #22
  Azzal kezdődött hogy a 17es hozzászólásban azt írtam hogy:

  "ha ki lehetne dokkolni, és a szoftverek is arra lennének optimalizálva akkor egy mai telefon elég lenne pc feladatokra is"

  Csak még nincs rá szabványos-kényelmes-jó megoldás.
 • TokraFan
  #21
  A szimpla tartalomfogyasztás alapján platformokat összehasonlítani, érvelési hiba! Persze, egy ikonra bárki rá tud bökni és meg tudja nézni az aktuális vloggert a csövön. Erre kiváló egy telefon is. De pl. Office-t már senki nem hfog telefonon használni, maximum dokumnetum megnyitásra. Ekkora képernyőn, egy üveglapon, több oldalnyi formázott szöveget szerkeszteni, adott esetben infografikákkal és egyebekkel, konkrétan mazochizmus. Egy eszköz használhatósága ezer paramétertől függ, nem lehet egyetlen kiragadott részlet alapján megítélni. A mobiltelefon, rendes billentyűzet és normális méretű kijelző hiányában az életben nem fog elterjedni egy irodában, mint munkaeszköz. Oda PC kell, rendes monitorral, rendes perifériákkal. Hiába elég a CPU a Word futtatására, ha 150 oldalt kell begépelni naponta. Azt egy üveglapon senki nem fogja, öngyilkossági kísérlet veszélye nélkül megtenni...Nem beszélve a komolyabb alkalmazásokról.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.02.04. 16:37:18
 • zola2000
  #20
  Nem technológiai szempontból, inkább mire használja a legtöbb felhasználó a gépet? Böngésző-office-torrent-filmnézés, erre ma már az alsó-közép kategóriás mobil hw is elég.
 • wraithLord
  #19
  Azt azért nem mondanám, hogy sehol sincs, mert pl. a legújabb ARM SoC-ok megközelítik egy második generációs Ryzen 7 vagy 8. generációs i7 egymagos teljesítményét (a többmagos még többé-kevésbé jelentősen elmarad). Inkább a szoftveres háttér szab gátat nekik.

  1-2 éven belül beéri az ARM az x86-ot, a convertible/ultrabook szegmensben minimum. A Qualcomm és a Microsoft nagyon ügyködik rajta. Sima desktop fehasználásra nem lenne rossz egy ARM alapú rendszer, csak a jelenleg elterjedt szoftverek vagy rosszul vagy sehogy sem futnak rajta. Ezen próbál változtatni a két cég.
  De tartalomfogyasztásra és irodai munkára már most is teljesen jó egy ARM-on alapú gép. Múltkor néztem ARM alapú hybrid laptop tesztet. Windows van rá, Office van rá, minden van rá, ami kellhet ilyen célra (de mondjuk Android vagy Chrome OS is jó ilyenekre elvileg, gyakorlatilag szerintem annyira nem). Azokban még Snapdragon 835 volt (mint a 2017-es high-end telefonokban), ami pl. a SD 855-höz képes, de pláne az A12x Bionichoz képest sehol sincs.

  Tudom, messze nem a hordozható gépek az Intel legfőbb piaca, de itt a Qualcomm és a MS várhatóan meg fogja szorongatni őket.
 • TokraFan
  #18
  Ezt baromásgot honnan veszed? Egy telefon SEHOL nincs még a mezei PC számítási teljesítményéhez képest sem, nemhogy HEDT vagy Workstation szinten...Nem az a baj, hogy teljesen fogalmatlan vagy technológiai kérdésekben, hanem az, hogy ezt a sok butaságot szét is szórod a neten.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.02.03. 14:19:04
 • zola2000
  #17
  Oké, de a legtöbb ember nem foglalkozik komoly 3D modellezéssel, belegondolva ha ki lehetne dokkolni (monitor+billentyűzet+egér) és a szoftverek is arra lennének optimalizálva akkor egy mai telefon elég lenne pc feladatokra is, csúcsmobilok -idén 10 giga ramos+1tera romos készülékek jönnek- meg már komolyabb dolgokra is egyre inkább, de mivel vagy nem lehet dokkolni telefont vagy nem szabványosan-egyszerűen ha igen akkor sem egy megszokott pc felület fogadja az embert, ezért ez nem akar összejönni.
 • zola2000
  #16
  India még oké, de lassan a steamnek a legnagyobb piaca Kína lesz (főleg hogy nagyon sok "amerikai" felhasználó is igazából kínai vpn-el )
 • TokraFan
  #15
  A RAID SSD-nek hátránya is van, nem csak előnye. RamDisk már más tészta, az valóban hazavág bármilyen SSD-t sebességben, viszont adattárolásra nem használható, tehát nem igazán ideális a "kezdő gamer PC-be". Nem beszélve a RAM árakról...Ráadásul felhasználásfüggő, 3D rendernél pl. sokkal többre mész minél több maggal, mint egy gyors adattárolóval.
 • Tank84
  #14
  annyira imádom amikor a gamerek, kezdők izmos 16 magos procit vesznek egy db ssd-vel. Pedig egy közép kategóriás CPU + 4db RAID SSD (vagy inkább egy RAM Drive) úgy elpicsázza legtöbb téren a az előbbit hogy ajaj.

  És nem kell mondani hogy többet számol a 16 magos, mert az engem nem kell hogy érdekeljen. Azért nem érdekel mert a "számolni való" betöltésével foglalkozik a legtöbbet a gép, nem pedig a számolással. Betöltés gyakoribb, nagyobb, pont. Trust me, Im an engineer.
  Utoljára szerkesztette: Tank84, 2019.02.02. 11:21:13
 • Tank84
  #13
  aaaah, pedig az hittem lesz 1,9 nanóméteres tranzisztor. Meg aztán 1,89, 1,987..... Demóré törvény vagy valami :D
 • ostoros
  #12
  Talán hazai pálya az intelnek... :D Vagy sok a szakember ott.
 • TokraFan
  #11
  A Ryzen jó processzor lett, de sebességben nem veri az Intelt, viszont ár/érték arányban egyértelműen igen. Örülök az AMD sikerének, mert versenyt generál, de hülyeségeket azért ne beszéljünk arról, hogy az AMD bárhol megelőzte volna az Intelt. Desktop vonalon akár még ez is bekövetkezhet egyszer, ha az Intel nem szedi össze magát, de szerver fronton az AMD jelenleg labdába sem rúghat, még az Epyc-el sem. Ráadásul a cégek nem könnyen váltanak egy bevált rendszerről, itt nem csak az ár a fontos. És igazából ez számít, mert innen van a nagy bevétel, nem a kisgyerek otthoni gamer PC-jéből.
 • jkedzs
  #10
  miért akar valaki high tech technológiákat, GYÁRAKAT és kritikus infrastruktúrákat (az ellátólánc is odaköltözik) egy biztonságilag instabil területre telepíteni??

  amikor majd az arabok odavernek a zsidóknak, akkor hogy legyen mire hivatkoznia Usákiának, hogy miért száll be a háborúba?
 • wraithLord
  #9
  "What? Az Intel piaci részesedése globális szinten még mindig háromszorosa az AMD-nek, szerver/vállalti piacon meg gyakorlatilag mérhetetlen az AMD. Intel vs AMD piaci részesedés, Intel Xeon CPU-k piaci részesedése 2018-ban."

  Technológiailag éppen nem kullognak az Intel után. Sőt, olcsóbban kínálnak ugyanolyan jó vagy jobb procikat (Ryzenek). Másról (pl. piaci részesedésről) nyilván nem lehet beszélni az AMD javára. Lényegesen kisebb cég, lényegesen kevesebb erőforrással, ráadásul alig kecmergett ki a Bulldozerrel ásott gödörből. (de jó képzavar :D)

  Nekem van Piledriver procis gépem, nincs azzal gond, csak nem egyszálas/1-2 szálas feladatokra kell használni (mostanában csak többszálasítható számításokat szoktam rajta futtatni Linux alatt, arra teljesen jó). Sajnos az AMD mellélépett, amikor azt hitte, hogy a multithreading felé kell mennie, és az Opteron vonalon kell folytatni. Most már viszont lényegesen időszerűbb lett az elképzelés. Mondjuk a Bulldozer nem is volt túlzottan jó, szó se róla...
  Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2019.01.31. 17:52:55
 • TokraFan
  #8
  "A fentiek egyike sem PC, legfeljebb a fentiek egy (jelentős) része hasonló architektúrát használ mint egy átlag PC."

  A fentiek mindegyike PC, azonos architektúra. Nyilvén, a szerverekben alapvetően más prioritással, de a Xeon-t pont úgy használhatod desktop lapban is, a munkaállomások eleve Xeonnal készülnek. Persze egy rack szerver felépítése nem teszi alapból alkalmassá otthoni felhasználásra, de ettől még az Intel szemszögéből -mert erről volt szó a cikkben-, az ott használt CPU architektúra megegyezik a PC-kben használtakkal. A HEDT széria CPU-i szinte minden esetben a szerver piacról lehozott Xeonok butított változatai!

  "mondd el Indiában és Kínában akiknek nincs otthon semmilyen számítógépe, és mobilról intéznek mindent a neten."

  A consumer vonalat tetszik keverni az ipari és vállalati felhasználással, mely utóbbi pöttyet vastagabb terület. Másrészt, telefonon soha nem fog senki dolgozni! Mutass egy grafikust, programozót, vagy csak egy szimpla titkárnőt, aki telefonon végzi a munkáját! Almát hasonlítasz körtével. A PC-nek NEM alternatívája a telefon. Period.

  hosszú idő óta először az AMD-nek sikerül eléjük kerülni.

  What? Az Intel piaci részesedése globális szinten még mindig háromszorosa az AMD-nek, szerver/vállalti piacon meg gyakorlatilag mérhetetlen az AMD. Intel vs AMD piaci részesedés, Intel Xeon CPU-k piaci részesedése 2018-ban
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.01.31. 16:40:09
 • wraithLord
  #7
  A PC utáni korszak nem azt jelenti, hogy megszűnik a PC, hanem hogy túlhaladt már virágkorán, a csúcsán stb. és már másban is kell gondolkodni.
  Tulajdonképpen Windows utáni korszakról is lehet beszélni, pedig a Windows egyelőre köszöni szépen, jól van (ahogy a PC is). Viszont a Microsoft szoftveres részlege már elkezdett másban gondolkodni, hogy más szoftverekre, szolgáltatásokra is jelentős hangsúlyt helyez, másra helyezi át szépen lassan a hangsúlyt, mert a Windows túlhaladt a csúcspontján, többet nem keresnek már vele, max. kevesebbet.
 • molnibalage83
  #6
  Csudálatos ahogy a szutyok tartalomfogyasztást össze tetszik mosni a munkával és iparral. Tekintve, hogy lassan a WC-t is számítógéppel húzod le...
 • grobs
  #4
  "Mai napig a PC vezet minden fronton. Szerverek, munkaálomások, ipari felhasználás"

  A fentiek egyike sem PC, legfeljebb a fentiek egy (jelentős) része hasonló architektúrát használ mint egy átlag PC.

  "A telefon meg nem alternatíva, teljesen más platform."

  Ezt majd annak a kb. 2 milliárd embernek mondd el Indiában és Kínában akiknek nincs otthon semmilyen számítógépe, és mobilról intéznek mindent a neten.

  "Az Intel jelenleg a PC piacra sem tud elég processzort gyártani, annyi megrendelése van."

  Az intel-nek azért nincs kapacitása, mert a 10nm-es gyártásuk már 1 évet csúszik. A régi meg már nem versenyképes. Ezért hosszú idő óta először az AMD-nek sikerül eléjük kerülni. A legnagyobb chip gyártó címet is elbukták tavaly.
 • Voltan
  #3
  Pontos megfogalmazás, magam sem tudtam volna jobban :)
 • kvp
  #2
  Az eredeti belinkelt cikk arrol szol, hogy bovitik az izraeli fejlesztesi es gyartasi kapacitast. Ez az a csapat akik az pentium 4 es indiaiak beegese utan elojottek a core sorozat otletevel es megmentettek az intel x86-os processzorait. Varhatoan az intel azt szeretne ha ez a csapat elojonne valami olyan megoldassal amitol az emberek tovabbra is intel processzort akarnak venni ha nagy teljesitmenyre van szukseguk altalanos uzleti logikahoz. (desktop/szerver piac).
 • TokraFan
  #1
  Hülye SG, ki utálja nálatok ennyire a PC-t? Mi ez a hülye cím már megint? Milyen PC utáni korszak? Mai napig a PC vezet minden fronton. Szerverek, munkaálomások, ipari felhasználás...maximum a játékosok _egy része_ használ konzolt, a táblagépek teljesen kimennek a divatból, folyamatosan csökkennek az eladási számok. A telefon meg nem alternatíva, teljesen más platform.
  Az Intel jelenleg a PC piacra sem tud elég processzort gyártani, annyi megrendelése van.

  Be kéne már fejezni ezt a szubjektív baromságot a PC-vel kapcsolatban. Köszönjük!
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.01.31. 02:38:40