2
 • ezkonax
  #2
  A Kirin 990 5G nehéz időt fog adni a Qualcomm számára
 • kvp
  #1
  Hat erdekes, de szerintem ezzel az 5G technologival nagyon elmentek a rossz iranyba. Egyreszt a beam forming lehetoseg azt jelenti, hogy kevesebb az elvesztegetett energia, mert a bazisallomas csak a keszulek antennaja fele surgaroz, viszont igy ami a ket eszkoz kozze esik (pl. egy ember) az fokuszaltan kapja a nagyfrekvencias sugarzast. Aztan ott van a modulacios algoritmus, ami jo, de a qam256 mar gyakorlatilag a digitalis kabelteves zajerzekenyseg, csak eppen arnyekolt kabel helyett kilove a levegobe. Ez igy nagyon erzekeny lesz arra is, ha pl. egy ember athalad a telefon es a bazisallomas kozott. Persze a mimo elvileg lehetoseget ad arra, hogy mas utvonalon, visszaverodessel kuldjek a jelet, de ehhez meg folyamatosan keresni kell az alternativ utakat, ami massziv radiozajszennyezest jelent egy nyugalmi allapotban levo halozatban is. Ehhez kepest egy bekapcsolt mikrosuto belseje nyugis hely lesz.

  ps: Egyebkent az 5G radiojele csak a legalso csatornat es a legbiztosabb modulaciot hasznalva megegyezik a 4G-vel, szoval a 6 Ghz alatti reszet lehetne 4.5G-nek is hivni.

  Ennek ellenere a 24-86 Ghz kozotti frekvencia az ami aggasztobb, mert pl. a katonai tamado mikrohullam 95 Ghz-en uzemel. Ezzel egy talalat a leirasok alapjan olyan erzes mintha eppen leegne az ember bore es sok esetben masodfoku egesi seruleseket okozott. Az emlitett katonai rendszer 1 watt / negyzetcentimeterig biztonsagos embereknel, viszont az 5G rendszer osszesen 4 wattos adoteljesitmenyt enged egy csatornara, ami egy hibas beam forming szoftver vagy egy szerencsetlen mimo visszaverodes miatt siman erhet fokuszaltan egy 1 negyzetcentis teruletet. Szoval az 5G rendszer nagyfrekvencias komponense a teljes specifikacio szerinti okos antennakkal siman valhat mikrohullamu fegyverre is. Raadasul a frekvencia engedelyek miatt ezt a technologiat meg nem teszteltek a nyugati vilagban...