20
  • TokraFan
    #20
    Mindkét esetben egy komoly problémát hoztál fel példának (elhízás, drog), a hasonlat pedig azt (is) szemléltet(het)i, hogy a negatív következményt kiváltó okok közül tulajdonképpen lényegtelen, melyik mellett érvel az ember, mert mindkét ok következménye ugyanolyan káros (drogfüggés, elhízás, egészségkárosodás).

    A hasonlatból tehát számomra az következett, hogy a korábban szóba került szórakozási formákat (videojáték és a TV), a drogozáshoz/elhzáshoz hasonlóan, alapvetően negatív tevékenységnek tartod ahol felesleges a kevésbé káros ellen érvelni, mert végeredményeben ugyanoda fognak vezetni.
    Még le is írtad: "De ezzel az erővel mondhatnád azt is hogy jó dolog az metamfetamin, inkább azt használod mint heroint. És valóban, a heroin durvább, de ettől a met sem lesz hasznos és jó."
  • lammaer
    #19
    Egy szóval sem írtam hogy a játék káros - ez megint egy hiba: szalmabáb

    :)

    Még a végén végigmegyünk az összesen :D
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.01.25. 09:20:30
  • lammaer
    #18
    Gondoltam hogy a károsság el fogja terelni a mondanivalóm lényegéről a figyelmet.

    Akkor vegyünk egy másik példát: ha elhízásról van szó, akkor védhetnéd a cukor iránti rajongásodat azzal hogy a zsír még rosszabb :)
  • TokraFan
    #17
    Szerintem nem jó a hasonlat, mert ennek alapján a videojáték egy káros függőség, és bár valóban válhat nagyon ritkán azzá, de alapvetően nem az, hanem szimpla szórakozás. Mint a mozi vagy bármi más, ami örömet okoz anélkül, hogy károsítana.

    Ahogy a filmeknél is, itt is lehet egyszerű bugyuta szórakozás, de lehet olyan címekkel is játszani, ami tanít, mozgatja az agyat, logikus gondolkodásra, problémamegoldásra ösztönöz, de akár nyelvtanulásra, gyakorlásra is tökéletes mellesleg. Sokan tartják károsnak, pedig nem az. Mitől károsabb ez, mint amikor valaki reggeltől estig gubbaszt a műhelyében és barkácsol valamit? Semmivel sem jobb vagy rosszabb tevékenység, már amennyiben a megfelelő játékprogramokkal hasonlítjuk össze, nyilván egy agyatlan lövöldében nem sok tanulnivalót vagy kreativitást fejlesztő eszközt talál a delikvens, de kár lenne az egész videojáték ipart erről a műfajról megítélni.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.01.24. 22:25:24
  • lammaer
    #16
    A TVnél biztosan jobb, mert ez egy picit aktívabb tevékenység, ez tény :)
    De ezzel az erővel mondhatnád azt is hogy jó dolog az metamfetamin, inkább azt használod mint heroint. És valóban, a heroin durvább, de ettől a met sem lesz hasznos és jó.

    Ezt hívják hamis dilemmának... :D
  • TokraFan
    #15
    Én nem is akarok lejönni róla! Inkább ez, mint a TV...A haverokra, koncertekre így is van idő IRL, köztes szabadidőben viszont nincs, ami jobban ki tudna kapcsolni.
  • lammaer
    #14
    Talán azért mert minden gyerek játszik, mig a felnőttek jóval kisebb arányban - igy a játék elsősorban a gyerekekhez kötődő fogalom.
    Nem kell ezt túlgondolni hogy ez is magyar...
  • s0n1c
    #13
    Sosem értettem hogy lehet egy hobbit kinőni, csak azért, mert a "játék" szó benne van. Gamification-t ma már nagyon sok területen használják. Gondolom azért használjuk a "kinövés" kifejezést, mert a videojáték még mindig annyira megértett és elfogadott hobby, mint amennyire elfogadott pl.: a pszichológia (vagy coaching) a köztudatban. Egy szóval semennyire. Szarügy, dehát ez is itthoni sajátosság.
    Utoljára szerkesztette: s0n1c, 2019.01.24. 14:14:37
  • molnibalage83
    #12
    Ahhoz képest, hogy régen mennyit játszottam, az picsafüst, ami ma megy. De azt veszem észre, hogy elképesztő üdítő tud lenni még az is, hogy egyik hobbimról váltok a másikra. Ha éppen sokat írtam cikket vagy ilyesmi, akkor olyan érzés RPG-t tolni, mint amikor sokáig nem volt idő könyvet is olvasni, de most azt teszem.

    Persze amíg régen kb. 1 hét alatt kitoltam egy Gothic 2-őt, addig ma ez azt jelenti, hogy tavaly májusban elkezdtem a Wasteland 2-őt, amit megszakítottam, Aug-ban toltam egy kicsit és most folytatom...
  • lammaer
    #11
    Mindenkinek arra van ideje ami fontos/érdekes számára.
    Baráti társaságomban több 40 feletti játékos van (én magam is az lennék), mindenki teljes idejű munkás, van aki családos van aki nem.

    Ha belegondolsz, odaírtad hogy te is "pihensz", na amikor más heverészik a kanapén és nézi a plafont esetleg bámulja a tévét, mi akkor aktívan szórakozunk.

    Amúgy egy percig se sajnáld hogy te kinőtted a játékokat, nagy időrabló és szélkergetés az egész, bár én is le tudnék jönni róla :)

    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.01.24. 10:18:42
  • frensys23
    #10
    De rohadtul ráérnek egyesek játszogatni. 30-35 éves koromig még volt idő ilyenekre, utána már család stb. meg meló mégtöbb reggeltől estig, örül az ember ha hullán hazaesik belőle, hétvégén meg főzés mosás takarítás bevásárlás pihenés stb.
  • lammaer
    #9
    Én vettem a PChez régebben egy PS2, nemrég egy X360 controllert, mert bizonyos játékfajtákhoz (Dark souls és társai) nekem jobban bejön a controlleres irányítás.

    Amúgy semmi bajom a konzolokkal illetve a konzolos játékosokkal, azon vitatkozni hogy melyik jobb kb annyi mintha azon vitatkoznánk hogya kék vagy a zöld szin szebb.... csak rühellem amikor jön a PC temetés meg a konzol exkluzivitás istenítése... ilyenkor jól jön egy ilyen statisztika :D
  • molnibalage83
    #8
    Az utolsó mondatot nem értem, mert furán és érthetetlenül van megfogalmazva. A "nyár előtt rész előtt" egy pont lenne?

    A PS kerülést nem értem, amikor PS exkluzív játékok miatt vennék PS-t...
  • zola2000
    #7
    Eléggé játékstílusfüggő a dolog, lövöldözős játékok máig jobbak egérrel hiába a fejlesztések (pl giroszkópos célzás)

    De verekedős és sport játékok esetén a gamepad a jó választás (ami szintén lehet pcn is)

    Viszont jelen pillanatban a Playstation kerülendő nyár óta bevezettek egy hülye troll szabályozást, amivel fél év alatt már vagy tíz játék cenzúrázottabb ps4en mint a pc-switch-xbox verzió.
  • molnibalage83
    #6
    Soha életemben nem volt konzolom, de mikor majd fillérekbe kerül, akkor azért beszerzek majd PS4 Pro-t, mert van kb. két kezemen megszámolható cím, ami érdekel vagy majd talán érdekelni fog.

    Konzolos tapasztalatom még a '90-es évekből van, amikor "játékteremben" óradíj alapon lehetett tolni, akkor néhány játékot kipróbáltam, de kb. ennyi.

    A kontrollertől azóta is falra mászok, hogy mennyire alkalmatlan vezérlő.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.01.23. 11:22:35
  • molnibalage83
    #5
    Minden opciónál 100% azt jelentené, hogy minden megkérdezett játszik rajta. A válaszokból az látszik, hogy az adott kérdésre válaszolók töredéke játszik konzolon, ellenben a laptop és asztali pc aránya megdöbbentően magas.
  • lammaer
    #4
    Mi hülyeség? Egyértelmű volt hogy PCn játszik a döntő többség, csak a konzol parasztok próbálják elhitetni mindíg mindenkivel hogy a PC haldoklik csak azért mert van egy két exklúziv címük ami igazából senkit nem érdekel :P
  • masuda
    #3
    Nyílván nem csak egy platformon játszanak az emberek. Gondolom a kérdőíven is úgy volt, hogy válassza ki azokat az eszközöket amin játszik.
  • Macropus Rufus
    #2
    lehet én vagyok a értetlen, de valaki el magyarázá, hogy "Min játszanak" rész, hogy a fenében jött ki? A 100% csoportból 65% telón játszik és 114% meg mással? Nem értem.
    Mint ahogy az is necces, hogy csak 13%-k játszik konzolról. Hát ez a hülyeség. (meg a teljes lista, mert mint feljebb írtam a 100% megkérdezettből 114%-k mással játszik...)
  • leeloodallas
    #1
    Ezen nagyon meglepődtem. Vagy nem?
    Lassan a bal egérgomb használatát is unlockolni kell, persze $-ért. Esetleg €-ért.