32
 • ostoros
  #32
  Mire nem elég? Arra, hogy egyfolytában hamis riasztást küldjön mindenre?
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #31
  A Windows biztonsági frissítései is fontosak, vírusirtó+tűzfal+friss böngésző nem elég.
 • Mosdatlanfalusi
  #30
  Én Lutrist használok, nem bonyolultabb az sem, és a Protont (is) használja. Igazság szerint a PlayOnLinux-ot egy jó ideje nem ajánlja senki, de nekem sincsenek jó tapasztalataim vele.
  Nekem amúgy a három monitor állandó felcserélgetéséből és a hangkártya driverek nyűgjéből lett elegem Win10 alatt. Bónusz, hogy olyan régi játékok is elindulnak és mennek szépen Linuxon a wine-al, amik problémásak voltak az újabb Windowsokon (felbontás, képarány problémák, volt, ami csak 16 bites színmélységnél volt hajlandó elindulni, etc.)
 • DrSoong
  #29
  Én annó frissítettem W10-re így magvan az új installhoz való legális kulcsom. De ugye mivel néhány eszközöm nem működött a hiányzó drájverek miatt ezért visszatértem. Ha már csak 1 év van akkor most már tényleg ideje lenne drájvereket írni!!!!
 • hungi
  #28
  A steam könyvtárhoz hozzá lehet adni nem steam játékokat is, és a proton sem csak steam játékokhoz használható, pl. így:
  https://www.reddit.com/r/Steam/comments/99fjzw/steam_proton_for_non_steam_applications/e7aoayg

  Én hardcore szinten pár hónapja mondtam azt, hogy MS bekaphatja, nem sz*patom magam tovább, és azóta az elementaryos-t használok. Ráadásul egy gyenge inteles laptopon, és nagyon jól szuperál. A nem evidens alternatívákat kellett csak megtalálni, utána már másodlagos mi az os. Egyszer nem omlott össze, nem fagyott ki alkalmazásom, nagyon meg vagyok elégedve, összehasonlítva a pár évvel ezelőtti ubuntukkal ég és föld a stabilitás.
 • Tetsuo
  #27
  Ja, csak kár, hogy a Mac is egyre [email protected]
 • end3
  #26
  Minden Windows verziónak van egy olyan időszaka, amikor a javítások "célhoz" érnek, hiba már kevés maradt benne, az újabb "rontó"-korszak a nagyobb funkció-frissítésekkel érkezik. Tehát a 7-nél, a 10-nél is azt az időszakot kell konzerválni, - és nyújtani amíg csak lehet, - amikor ez az optimális állapot bekövetkezett. Mindenki tudja, nem örökre szóló megoldás, közöttük vannak időszakok amikor több-kevesebb a szívás. A cél az hogy minél kevesebb legyen. Általánosságban elmondható, ha a verzióváltást akkor teszed meg, amikor a két verzió a legoptimálisabb állapotban van, akkor jársz vele a legjobban. Tehát lehetőség szerint, őrizni kell a régi optimális állapotát, és figyelni az újabb verzió fejlődését. (Pl. most kezdtem el (és fejezem be,) cserélni az 1709-est 1803-asra. Legtöbben észre sem vették a munkatársaim, az 1803-as most már majdnem olyan hibátlan mint az 1709-es volt az elmúlt év folyamán. (1809-cel is még egy évet várni fogok, addig nyilván javítják majd ezt a verziót is.)
  Utoljára szerkesztette: end3, 2019.01.17. 10:42:52
 • Mosdatlanfalusi
  #25
  A Microsoft sikeresen egyesítette a rolling és a fix kiadási modell összes hátrányát...
  Szerintem, aki eddig nem váltott hetesről, annak jó oka volt rá, és a támogatás megszűnése sem fogja a 10-esre terelni. Vagy marad a megszokott rendszerén (a többség valószínűleg ezt választja) vagy másikra vált át (Linux / MacOS / Hackintosh). A többiek meg már nulladik nap váltottak úgyis tízesre.
 • Csatabika
  #24
  Én a Win7-ig eligazodtam, még a Vistában is megtaláltam a dolgokat, de a Win8, 8.1, 10 óta legjobb barátom a "NAGYÍTÓ" ;-)
  A LINUX kb. 15 éve próbálkozik, hogy az asztali fronton átvegye az uralmat, de az emberek, ha megszoktak valamit nehezen váltanak.
  Ha még a Win7 -> Win10 átállás is nyűgös (pedig ott azért rengeteg a hasonlóság) akkor el lehet képzelni mennyivel nehezebb egy Win -> LINUX váltás...
 • wraithLord
  #23
  Ja, az jó dolog, csak eléggé felszabdalódott a piac (+ szabdalódik tovább), és én Origint és Battle.netet is szoktam használni. (GoG-ot is, de az annyira nem probléma, mert igaz, hogy Linuxra nincs GoG Galaxy, de a legtöbb játékom ott linuxos, a Galaxy meg nem esszenciális.)
 • zola2000
  #22
  A steam proton óta egyre ritkábban kapcsolok át Windowsra játék miatt
 • TokraFan
  #21
  Nem azzal van a baj, hogy váltani kéne egy újabb, modernebb OS-re, hanem azzal, hogy az újabb jelen esetben egy fos! Értem én, hogy átlag józsinak, aki csak netezik és ikonokra kattintgat, annak tökéletes, és adott esetben az sem fogja zavarni, ha regy kényszeres frissítés miatt keresztbe szarja magát a rendszer, ahogy az már számtalanszor előfordult a Spy10-el. De aki mondjuk dolgozni szeretne, és nem az OS lelkivilágával akar szórakozni, annak jelenleg a 7-nél nincs stabilabb rendszer. Viszont éppen a fentiek miatt, a kérdés kevéssé érdekes, ugyanis Home verziója jellemzően azoknak van, akik nem értenek a gépekhez, számukra nem lesz nagy érvágás a support megszűnése. Cégeknél viszont, ahol ez igazából számít, még messze van a támogatás beszüntetése. Hacsak nem köti ezt díjhoz a köcsög MS.
 • Tetsuo
  #20
  A többség persze.
 • Nirz
  #19
  Kétlem mikor oda kerül a sor a többség a win 10-et fogja választani, linux egy szar.
 • Tetsuo
  #18
  +1
 • gergely1991
  #17
  A M$ számára a windows 10 az utolsó oprendszer,számomra az utolsó M$ oprendszer a windows 7,aztán linuxot használok.Szóval köszönöm M$ gondoskodtok róla, hogy oprendszert váltsak. :D
  Utoljára szerkesztette: gergely1991, 2019.01.16. 23:42:02
 • bunny
  #16
  Én a mai napig win7-et használok, hivatalos, folyamatosan frissítem és teljesen jó a sebessége. Megcsináltam az upgrade-et win10-re amíg lehetett ingyen, használtam is kb. 2 hónapig, aztán amikor az egyik frissítésre nekem is keresztbe állt, szépen visszakerült a win7 és rögtön lejjebb ment a vérnyomásom. Úgyhogy én amíg lehet maradok a win7-esen. Mivel professional, így remélhetőleg nem érint az említett home verziók követésének leállása, max a frissítések nem hivatalosak lesznek, kapja be a microsoft. Én win10-re majd akkor frissítek, ha nem lesz valamihez driver amit használok.
 • Tetsuo
  #15
  Ez nem így van. A böngésző, a vírusírtó és a (telepített) tűzfal frissítése jóval fontosabb, mint a Windows hülyeségei.
 • Tetsuo
  #14
  A Win 10-zel az a probléma, hogy egyrészt abszolút kémszoftver és minden funkció ennek van alárendelve, másrészt bugos.
  Ráadásul a felépítése és az MS hozzáállása miatt a bug javításai is bugosak. Komoly károkat okoz cégeknek, kagánszemélyeknek a mai napig.
  Ezenfelül ha probléma van és mélyebben akarsz turkálni benne, akkor nehezebb a 10-esben eligazodni, mint a 7-esben, sokan az alapvető kezelését is kényelmetlenebbnek találják.
  A Win 7 jelenleg egy működő, stabil opoerációs rendszer, ami teszi a dolgát. A 10-essel pedig több gond van, mint a 7-essel, még manapság is. Fejlettebbnek semmiképpen nem lehet nevezni; a megfigyelések menedzselése szempontjából maximum.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #13
  Ez addig jó is, amíg nem szeretnél online vásárolni a gépeden :-D
 • ostoros
  #12
  Igen, lényegében egyet értek.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.01.16. 21:53:07
 • wraithLord
  #11
  Hát az "erőltetik" a virágbolti verziója a kifejezésnek.
 • ostoros
  #10
  Ja, hát azt nem mondtam, hogy hagyom a hetet frissíteni. Le van tiltva, természetesen. :) Nem hagyom, hogy szétbasszák a dolgokat. A szerelés legelső szabálya, hogy ami működik, azt nem kell megjavítani. Sőt, többnyire nem is szabad.
 • wraithLord
  #9
  Nem "sír a szánk". Nekem is van Windows 10-em. Játékra használom. Dolgozni Linuxon szoktam.
  Az asztali gépeken a Linux mellet dual bootban Win7 van, az új laptopomon van Win10 a Linux mellett.
 • molnibalage83
  #8
  A win-t sosem értettem. A W95-tel kezdtem és maga a WIN használatának 99,99% az, hogy parancsikonra kattintok, SW telepítek és használok vagy leszedem és minimális beállítások. Az XP óta van az, hogy az USB-s dolgokkal egyre kevesebbet kell szarozni, de kb. ennyi.

  Minden WIN-nél első dolgom volt régi kinézetre visszaálni, mert okádék az új. A WIN7-em is '98 jellegű. A taskbar értelmesebb, de kb. ennyi változás van ma, hogy ha 3 db word van nyitva, akkor egy ikonon halmozódik fel.

  Nálam kb. annyit jelent a W95---->WIN7, hogy az OS háttérben biztos csinál valamit és az új programok működését elősegíti, de technikailag annyi difi van, hogy kevesebb driver kell.

  Az álaguser ennyit érzékel. Soha nem értettem azt, hogy "de jobb a WIN XY". Mire? Arra, hogy parancsikonra kattintsak vagy mire? Pont ugyanúgy használom, mint 20 éve a WIN98-at.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #7
  Szerintem nagyon nincs így. 3-4 éve igazad lett volna, de azóta MS szoftverfrissítésekkel elrontotta a hetet, nincs értelme használni. Spectre/Meltdown javításokkal lelassult és MS-nek nem érdeke optimalizálni ezeket 7-en, szupport idő vége előtt biztonságos maradt, de minden itthoni gépünkön lassabb, mint a 10. Core 2 duo-s régi gépen különösen rossz... Pont 1 hónapja próbáltam ki, hogy hátha javult a helyzet, de sajnos nem, pedig sok bajom van a 10-el. (kétmonitoros gépen kompozitor nem tudja megoldani, hogy ne legyen "képhasadás" videó közben pl.)
 • ostoros
  #6
  Tévedésben élsz. Egy szoftver nem "használódik" el. Nem fognak elkopni a bitek, értem?
  Sem rosszabb, sem jobb nem lesz egy szoftver, mint amilyennek megírták. Ami változhat, az az elvárás, amit támasztunk vele szemben. Ha az elvárás valós, akkor rendben van, oké, na de a többsége irreális. Az elvárások többségét a felhasználók támasztják. A win 10 pedig ezeknek az elvárásoknak NEM FELEL MEG. Jobb lett, mióta kijött, pofozgatták , foltozgatták, de "jó" még mindig nem lett. Elmegy kategória talán.
  A win 7 is bejárta ezt az utat, az sem úgy indult, hogy eleve "jó" volt, de azért csak sikerült összerakni. A win 10 is eljuthat ide olyan 2-3 éven belül. Mire kijön a legújabb win verzió, és elavult lesz...
 • hawkie22
  #5
  Most mi a bajotok a Win10-el? Korábban én is ódzkodtam töle, aztán új laptopot vettem, azon meg alapból Win10 van. Nem tudom, mit sír a szátok, szerintem jobb, mint a Win7. Pedig azt nagyon szerettem. Egyébként is fejlödni kell. Hány éves is már a Windows 7? 2009 végén jelent meg, az akárhogy is számoljuk, 9 év. Ennyi idö alatt még egy autó is elhasználódik, meg nem lesz olyan biztonságos, mint egy új, nemhogy egy operációs rendszer.
 • Tinman #4
  Erőltetik??? Lol.

  Kartelleznek. Kicsit sem gyanús, amikor egy notira minden driver lenne W7, W 8.1 alá, csak éppen 1-2 Intel driver hibádzik, gyakran az Intel GPU, így tolhatod fel a retek 10-est. De olyannal is szembesültem már, hogy Win 8.1 alatt minden drv ellenére random BSOD-t dobott, W10 alatt meg tökéletesen ment.

  Nem tudják megírni ezen OS-ek alá az Intel mérnökei a drivereket? Dehogynem, csak hát a háttér megállapodás az MS-el ugye...
 • ostoros
  #3
  Neked is így (lenne) jobb, akár hiszed, akár nem.
 • csicso82
  #2
  Ha neked így jobb.
 • wraithLord
  #1
  "...azóta viszont megelőzte a Windows 10." Ha erőltetik, akkor nem csoda.
  Amúgy nem feltétlenül nagy érvágás, hogy nem jönnek rá szar frissítések, csak gondolom, gyorsan ráállnak majd a hackerek a fixálódott biztonsági résekre.
  Kell rá egy sima vírusírtó meg egy malware/exploit elleni realtime monitorozó cucc, és valószínűleg nem lesz nagyobb baj, mint amikor még jött rá frissítés.