86
  • wraithLord
    Hát ja... :D
  • Sequoyah
    Azert a premiumok kozott inkabb olyanokat lattam ami alul is falig er. Bar most hogy irtad utananeztem es valoban van jopar ami alul jo vastag kava. Erre premiumnal nincs mentseg... Habar... vegulis a szememnek jobban esik ha alul vastag es felul vekony, mint forditva, szoval vegulis nem teljesen ertelmetlen...

Egy kozepkategorias telefonnal viszont van ertelme hogy az iPhone kinezetet utanozzak, akarmennyire is nincs ertelme. Van egy reteg aki szeretne iPhone-t mert statusz-szimbolum felejuk, de penzuk nincs ra, es utanzatot vesznek.
  • Tinman #44
    Az emberek többsége Trumpra szavazott. Idehaza meg a.... lol.

"Persze nem biztos, hogy jót tesz neked, ha kiszolgálják az ízlésedet."
  • wraithLord
    Azért elég nehéz úgy nem divatot sejtetni a háttérben, hogy egyedül az Apple használta "értelmesen" a notchot. Mert ha megfigyeled, csak náluk nincs alul káva (vagy legalábbis nem nagyobb, mint oldalt), minden más telefon előlapjának az alján ott éktelenkedik egy néha otromba nagy, néha mérsékelten nagy káva, ami azonnal indokolatlanná teszi a notch-ot, és azt sejteti, hogy az iPhone-okon kívül mindenhol máshol csak egy - remélhetőleg gyorsan lecsengő - trend kelléke, semmi technológiai indoka nincsen.
    Gyakorlatilag ahelyett, hogy alul-felül vékony kávát csinálnának, feltolják a kijelzőt a készülék tetejére, a két vékony káva alul összeadódik, plusz raknak felülre egy notchot is, mert azért a kamera/szenzorok felül szoktak lenni ám... Értelmes.

Amúgy ha jól emlékszem, valamelyik cég közvéleménykutatást csinált, és az emberek többsége vagy leszarta, hogy notch van a telefonon, vagy még tetszett is neki. Valószínűleg főképp ezért van rajta. Nem sok vizet zavar, max. plusz bevétel, mert újszerű megjelenést kölcsönöz a telefonnak...
    Az Apple nagyot lépett előre, mert a X előtt röhejesen szarul használták ki a telefon előlapját kijelző-előlap arány szempontjából. Most gyakorlatilag csak egy kis benyúló sziget van a tetején, ami nem a kijelző. A többiek meg leginkább csak majomkodnak, van aki okosabban, van aki nem. (szerintem)
  • Sequoyah
    Nem mondta senki hogy rossz. Ez egy dontes kerdese. Vagy faltol falig kijelzot akarsz jo elolapi kameraval/faceID-val de akkor bevagas lesz, vagy nem lesz faltol-falig kijelzod.
    De akar azt is mondhatjuk hogy a Samsungnak is van bevagasa, csak az a telefon teljes szelesseget elfoglalja:D Szoval igazabol semmit nem vesztunk el a bevagassal, mert feligtele/feligures jelleggel a bevagas = extra kepernyoterulet. Szokas szerint akkor lesz bicskanyitogato, ha a marketing csapathoz kerul a dolog, es a fel centis extra kepernyoteruletet teljes ertekukent szamoljak bele, es igy nagyobb kepatlot hirdetnek. De nekem pl mind1, mert nem a specifikacio alapjan veszem a telefont...
  • Tikal #41
    Látod a Samsung nem lépte meg, hagytak fent meg lent is egy kis sávot, nem rossz az.
  • Sequoyah
    Divatbol senki sem csinal hulyesegeket, amikor az Androidos telefonok egyik fo elonye, hogy nem feltetlenul kell kovetnie az Apple hulyesegeit:) Lasd most is azon dolgozik sok gyarto hogy minel kisebbe tegye a bevagast, de el senki nem hagyja.
    Egesz egyszeruen ma nincsen jobb megoldas a bevagasnal... Eddig inkabb kihagytak a funkciokat amik miatt a bevagas szukseges, mert senki nem gondolta volna hogy az emberek el tudnak fogadni egy ekkora dizajn-hibat. Az Apple bevallalta, es bejott nekik, az emberek nem utaltak annyira megse. Szoval most mar a tobbi gyarto is meg merte lepni.
  • Tikal #39
    Értelek, kösz az infot
  • Tikal #38
    Nyilván :)
  • molnibalage83
    Sajnos igen.
  • Tinman #36
    Értelek.

Elképesztően jó minőséget lehet kicsikarni egy normális flagship telóból jack-en keresztül, nem gagyi jack fülhallgatóval. Abszolút valid audiofil élmény... persze nem 128k mp3-ból.
  • Tinman #35
    Nem sikerült értelmezni a leírtakat látom. A BT-os fülhallgatóm volt 20k... honnan tudod, hogy a vezetékes Sennheiser cuccom mennyibe került? Nem tudod, pedig említettem, hogyha a BT-s lemerül, van alternatívám. Akkor meg miről dumálsz?
  • kvp
    "Én pl. AKG fejhallgatót szoktam használni, nekem az jön be (legalábbis az árat is figyelembe véve). Csak kell hozzá egy kis hordozható erősítő is. De ez a fejhallgató akkor is jobban szól a gépemben lévő dedikált hangkártyával. Igaz, ha az erősítőm helyett egy DAC+AMP-om lenne gondolom ez is megoldható lenne..."

Igen, ez az egy amiben jobb lehet az usb C-s fules. Ott a DAC es az erosito is a fulesben kell hogy legyen, ezert lehet jo minosegu is, fuggetlenul attol hogy mi van a telefonban. A leginkabb hifi egyebkent egy usb C-s DAC+AMP es hozza olyan fules vagy hangszoros hangrendszer amit akarunk. Plusz tomoritetlen adatformatum az usb-n at.

Egyebkent szobai hifihez is szerintem a legjobb ha arnyekolt DC-s tapegysegrol hajtott a hangszorokba szerelt DAC-okkal es optikai audio kapcsolattal rendelkezo rendszert rakunk ossze. Persze ez hangszoronkent 1-1 optikai audio kimenetet es hangszoronkent 1-1 DAC + erosito parost jelent, de cserebe az analog jel csak par centit tesz meg az arnyekolt burkolaton belul a hangszorokig, tehat biztosan zavar es torzitasmentes lesz ha maga az elektronika jo minosegu. (a digitalis optikat pedig nem zavarja semmilyen elektromagneses jel, az arnyekolt kabeles DC tap pedig azert kell, hogy jo messze legyen a tenyleges AC tapegyseg az erositoktol)
  • M2 #33
    Van jack dugód? Igen? Jól van, akkor nem vagy buzi!
    Meg látom nem vagy szarrágó, 20 ezret költöttél az audiophile cuccokra.
  • xyl
    6.35 mm (​1⁄4 collos) jack aljzatot a mobilokba!!!!!
  • wraithLord
    Szerintem a Bluetooth a legkevésbé káros hatású a rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzások között. Pl. az intenzitása keményen ezred része a hasonló frekvenciájú (2.4 GHz) WIFI sugárzásnak, wireless router pedig kb. mindenhol van. Ráadásul a BT dinamikusan szabályozott, tehát ha jó a jel, akkor nem nyomja a készülék a BT jelet max. intenzitással.
    Ha megfigyeled, akkor a BT jel még akkor is sokszor bajban van, ha ruházaton vagy tenyeren kell keresztüljutnia, lehetséges, hogy át sem jut a koponyán.
    (Nekem van egy JBL BT headsetem, és télen, amikor sok ruha van rajtam, néha szakadozik a jel. Persze ez készüléktől is függ, a 4 éves flagshipnél jobban szakadozik, mint az egyévesnél, egy egyszerű, olcsó BT-s mp3 lejátszó meg kb. használhatatlan... igaz, az mp3 lejátszó esetén még egy bevásárlóközpont routerei is használhatatlanságig zavarják a BT jelet).
    Ráadásul a Bluetooth 4.0 szabvány eleve sokkal kisebb intenzitású, mint a régebbi szabványok.

Ezzel foglalkozó kutatók buzdítják arra az embert, hogy ahelyett, hogy a telefont a fejedhez raknád, minél többet beszélj BT fülesen keresztül, minél messzebb legyen a telefon a fejedtől, miközben éppen maxon játszik adóvevőt a telefonod, mert az bizonyítottan káros lehet az agyra.
    A Bluetooth az embert körülvevő hasonló frekvenciájú sugárzások között kb. lepkefing. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lehet káros, csak "highly unlikely".
  • Tikal #30
    Látod azt mondják olyan alacsony erősségű a jel, hogy nem kellene hogy bajt okozzon... és lehet nem is okoz, csak pont történt ami, és véletlen.
  • wraithLord
    Én pl. AKG fejhallgatót szoktam használni, nekem az jön be (legalábbis az árat is figyelembe véve). Csak kell hozzá egy kis hordozható erősítő is. De ez a fejhallgató akkor is jobban szól a gépemben lévő dedikált hangkártyával. Igaz, ha az erősítőm helyett egy DAC+AMP-om lenne gondolom ez is megoldható lenne...
    Profi audiofil hangrendszerem nincs, mondjuk szobám sincs hozzá.
  • Tinman #28
    Ezek a gyártók nem csak a desktop szegmensbe gyártanak csúcs audio eszközöket, hanem mobilokhoz is, ahol a FLAC pl. egy HK cuccal azért nem mondanám, hogy szarul szól, meg, hogy nem igényes, mert qrvára az.

Az Apple-től ha idézel ennyit látok: "bla-bla, bullshit, veddmegazújabbszarom"
  • kvp
    A jack elhagyasa technikai szempontbol addig ertelmetlen amig van analog hangszoro es mikrofon a keszuleken. Ugyanis ha mar ugyis van benne A/D es D/A konverter akkor annak a jelet kivezetni az aljzatig mar nem kerul szinte semmibe. A vastagsag csokkentest tenyleg akadalyozhatja, de a legtobb analog fulescsatlakozo nelkuli keszuleken amugy elferne. Az usb C-s headsetek tenyleg lehetnek jobbak mint a telefon alaplapi DAC-jai, de ilyenkor a teljes hangkartya a fulesben van, szoval a jok dragak.

Egyebkent nekem volt egyedi fules csatlakozos Ericssonom (osi T sorozat) es ott a fules breakout csatlakozojanak a hataba lehetett bedugni a toltot. Nem volt szep. Meg a regi Android 2.2-es ceges HTC amin csak egy mikro usb volt es a fulest nem lehetett hasznalni se tolteskor, se az usb adatkabellel. Bejovo hivaskor meg cserelgethette gyorsan az ember.

Szoval jo, legyen usb C a fules dugo is, de akkor kellene legalabb 2-3 port hogy legyen mindent hova dugni. A 10 inches laptopomon is van 3 usb, a ket full A a leveheto billentyuzetben (kihajthato portok a vastagsag miatt), a 3. befert a fules aljzat es a microsd/sim slotok melle a kijelzo szelere. Mindez egy filleres win10-es laptopban...

ps: En telefonalni is csak headsettel tudok, mar 2 perc gsm-es beszelgetestol is faj a fejem. Bluetooth kizarva es sajnos minden bluetooth fules ketiranyu, mert a mikrofon jelet is vissza kell kuldeniuk, nem csak az ack csomagokat. Aktiv audio asszisztens (siri/google) vagy voice dial eseten ez folyamatos forgalmat jelent, meg btle eseten is, amit raadasul csak az ujak tudnak.
  • Tinman #26
    Na csak azért kérdezem, mert BT-os mellkaspántos övet használok futáshoz, pulzuskontroll céljából. Kb. 3.5 éve, de lehet már 4 is.

Cirka 1-1.5 éve fáj pontosan ott a mellkasom, ha enyhén megnyomom, ahol az elektróda fut. Anno voltam tüdőszűrőn mikor kezdődött, azt mondták semmit nem látnak. Fogalmam sincs mi okozza, de ha tudnám biztosra, hogy ez, akkor váltanék valami HQ csuklós megoldásra. Viszont, ha nem ez, akkor feleslegesen nem dobnék ki egy negyedmilkás kitet (maga a triatlonos óra + 2 öv, egyik úszáshoz).

Próbáltam azt is, hogy bő 1.5 hónapra hanyagoltam az övet. Nem éreztem különösebb változást. Viszont a jobb oldalon picit sem fáj és ott is van elektróda, viszont ott meg nincs a szívem :-/
  • wraithLord
    Nem is tudtam, hogy igényes ember kizárólag mobilon hallgat zenét. :D Itt a kicseszett okostelefonokról van szó, a mobil zenehallgatásról, nem arról, hogy a jacket ki akarják törölni a tér-idő kontinuumból, mert minek az.
    Ráadásul nem is én mondtam ezt, hanem az Apple-től "idéztem"... és azért mondtam rá, hogy igaz, mert ha Lightning csatin/USB-C-n keresztül hallgatsz zenét, az azt jelenti, hogy (egyéb más telefonos tényező mellett) nem a telefon DAC-jától függ a zene minősége, hanem a fej-/vagy fülhallgatóétól, amit megveszel. Ez pedig bőven lehet jobb, mint egy jackes telefon DAC-ja. Igaz, lehet sokkal rosszabb is. Nyugodj meg kérlek. :D
  • Tikal #24
    Családban volt egy komolyabb eset huzamos bluetooth headset használat előzte meg. Persze nem tudom azt mondani, hogy az okozta, de mikor pont azon az oldalon van agyér elzáródás ahol a headset volt, az így elgondolkoztatott. Biztos lehet találni tanulmányt mindkét oldalról, meg lehet már nem is sugároznak olyan erősen mint régebben, nem tudom, inkább óvatos vagyok....
  • Tinman #22
    "Lightning port sokkal jobb minőségű zenét tesz lehetővé. Ami igaz."

Mer' azon aztán még az 1-es szára is látszik, meg a nulla pocakja... ja nem.

Szóval, ezt a blődséget mondd az audiofileknek, meg a Harman Kardon, Primare, Bose usereknek. Csak szívgörcsöt ne kapjanak a röhögéstől.
  • wraithLord
    Az Apple állítólag elsősorban azért tüntette el a jacket az iPhone-ról, mert az nem saját szabadalom, és bárki gyárthat hozzá jackes fülest, amennyit akar. Viszont a Lightning az Apple szabadalom, és ha valaki vezetékes fülhallgatót akar csinálni iPhone-hoz, akkor előbb az Apple-nek kell fizetnie. Plusz ott van a Beats, ami Apple tulajdon, szintén gyártanak lightning csatis és wirelesst fül-/fejhallgatót is... (Pont abban az évben vették meg, amikor kijött az iPhone 6, az utolsó jackes iPhone generáció első tagja - utána még jött a 6S és az SE.)
    Ezt mondjuk úgy vezették be, ha jól emlékszem, hogy a Lightning port sokkal jobb minőségű zenét tesz lehetővé. Ami igaz.

----
    Egyébként nem az Apple találta ki először a jack eltüntetést, hanem az Oppo 2012-ben, csak akkor még a másik alternatíva a microUSB volt, ami végül nem lett túl sikeres.
    Viszont amikor az Apple dobta a jacket a Lightning csati javára, akkor a többiek is dobták (talán ugyanolyan divatból csinálták, mint utána a notch másolást), viszont az addigra már alappá vált, és sokkal alkalmasabb USB-C a többi cégnek is megalapozta a 3.5"-os jack elhagyását.
  • zola2000
    Logikusan: amikor valaki mobilon beszél, kilóméterekre lévő telefontoronynak adja a jelet, míg a Bluetooth olyan gyenge, hogy a másik helyiségből is alig működik, meg csak vevő nem adó -> az szerintem semmi.

A Jack is azért tünhetett el, mert van a telefonon usb type c, azon keresztül megy a hang, még csomagolnak is a telefonhoz ilyenkor typeC-jack átalakítót, van aki a telefon töltéséhez szükséges elektromágneses tér miatt aggódik, úgyhogy az USB type C nem fog eltűnni szerintem.
  • Tinman #19
    Komolyan kérdezem: Van erről tanulmány, hogy árt az idegrendszernek, agyműködésnek, fülnek?

Nem tudom a választ, kérdezem.
  • Tikal #18
    Töltés lehet vezeték nélküli, de egy Bluetooth vevőt nem akarok a fülem mellett huzamosabb ideig.
  • takysoft
    Én remélem, hogy mihamarabb :D

Nem beszólogatni szeretnék, szóval minden tisztelettel, csak így érzem :)

A mobil legyen mobil. Qi töltés, és minden vezeték nélkül :)
  • Tikal #16
    Remélem a vezetékes csatlakozás sose tűnik el.
  • Tikal #15
    Ezen feleslegesen idegeskedsz, ez így megy minden területen :)
  • Tinman #14
    A többi gyártó kényszeres Apple másolása, ahelyett, hogy a saját útjukat járnák.
  • kvp
    "És hogyan csatlakoztatják a vezeték nélküli fülhallgatót? Aljzatba, nem? Akkor milyen helyet is spóroltak meg vele?"

A radios fullhalgatokat altalaban a telefon egyik radios egysegehez, jellemzoen a bluetooth rendszerhez csatlakoztatjak. A radiohullamoknak nem kell fizikai csatlakozo. (rendes laptopokon sem egy usb csatlakozoba dugjuk a vezeteknelkuli egeret hanem azert van bluetooth a gepben, hogy azzal menjen)

Varhatoan ez odaig mehet vegul el, hogy semmilyen fizikai csatlakozo nem marad a keszulekeken. Tehat adatatvitel wifi es bluetooth, toltes vezetek nelkuli indukcios elven es gombok helyett is csak a kijelzo van. Igy kvazi ket darabol (hatlap/kijelzo) ossze lehetne ragasztani a telefonokat, pont mint egy hitelkartyat. Amilyen az Apple meg a vegen tenyleg megepiti ezt az otletet...

Mondjuk szemely szerint en nem szeretem ha le van kerekitve egy kijelzo vagy ki van vagva belole. Az elolapi kamerat szerintem fel lehetne szerelni a hatlap fele nezve es harom kis tukorrel elorehozni a keret szelere, egyfajta periszkopkent. Ugy pont eleg lenne egy 1-2 mm-es keret felulre, rajta a kis lencse. De a kihajthato/kihuzhato megoldas is jo, foleg mivel az jol mutatja ha a kamera eppen aktiv.
  • Tikal #12
    Akkor meg nem értem mi a problémád, hiszen van miből válogatnod. Én nem mondtam, hogy a Sony hülye lenne, vagy a Samsung.
  • Tinman #11
    A gyengébb cégek nagy része az Apple-t akarja kényszeresen másolni, aztán néha döbbennek, hogy a mocsárba gázolnak utánuk. Vajh miért nem lett notch-os az S8, S9, sőt az XZ3 se lett az. Tudom, a Samsung és a Sony is hülye, hát persze. A Huawei is kb. felére vette a notch méretét... persze még mindig parasztul néz ki, de kevésbé legalább mint az ájfosé.

A Xiaomi meg kényszeres iPhone másoló. Még a nyomorult üzleteik is az Apple-t másolják. Rohadtul ciki.

Nem, 2 évet ad.
  • Tikal #10
    És ezt a cégek nem látják csak te?

A Samsung nem 12 hónapot ad?
  • tilato
    "A most lezáruló évben egyre-másra jelentek meg azok a csúcs- és középkategóriás okostelefonok, amelyek már elhagyták a megszokott 3,5 mm-es csatlakozót, ehelyett pedig egyre gyakrabban a kijelzőn ejtett bevágáson hagytak csak helyet a további komponenseknek." Ennek a mondatnak mi értelme van? A kettőnek mi köze van egymáshoz?
    Utoljára szerkesztette: tilato, 2019.01.01. 08:56:52
  • igazamvanvagyig
    jaj de jo,jo sok penzt sporoltam egyik sz@rt sem vettem meg pedig minimum 3 at szoktam evente.
    ingyen sem kellene egyik kepernyohibas sem.
    Utoljára szerkesztette: igazamvanvagyig, 2019.01.01. 03:38:26
  • CairoJack
    Jó lesz, ha abba is hagyják ezt a bevágósdit, mert barom rondák ezek a kijelzők. Inkább legyen pár milliméter káva. Az S9 nekem kb tökéletes. Ők meg abbahagyhatnák az oldalsó kerekítést.
    Az Apple-t majmolni meg szánalmas, mint ahogy az Apple is.
    A kedvencem amúgy, amikor az oldalak is le vannak kerekítve, és notch is van. Csak, hogy mindenkitől lopjunk. :)
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2019.01.01. 02:20:42
  • emberz
    És hogyan csatlakoztatják a vezeték nélküli fülhallgatót? Aljzatba, nem? Akkor milyen helyet is spóroltak meg vele?