24
  • ostoros
    #24
    Nem igazán értelek.
  • Yagami
    #23
    És erre büszkének kell lennie, ezt kell éltetni, mellkast döngetve kiokádni magunkból. Halleluja, agymosott barátom. NEHOGY tegyünk ellene valamit, inkább okoskodjunk itt egy sort, hogy a többieknek milyen szar lesz majd.
  • csicso82
    #22
    Minek? Nekem tuti nem ültetnek semmit a bőröm alá.
  • Macropus Rufus
    #21
    és kiben nem volt chip? A főgeciben. Na valami ilyesmitől félek azért, mert mindig vannak egyenlőbbek. :(
  • ostoros
    #20
    Mocskos húsevő! :)
  • Macropus Rufus
    #19
    jelenések könyve, 13 rész

    nem vagyok sem vallásos, sem hívő se semmi. De azért ez min. érdekes. :)
    És ha bele gondolok, Kínában már müxik a dolog. Még nem a kézben van a dolog, de 100%-k, hogy ott kötelező lesz hamarosan. És ott ugye már van pont rendszer. És akinek sok pontja van az jó ember, azzal lehet üzletelni meg haverkodni, akinek kevés pontja van az rossz ember, felejtős.
  • Macropus Rufus
    #18
    teljesen egyet értek veled. Nekem is volt szerencsém anno az MRI-hez. Ott mesélte a dokinő, hogy volt egy idős bácsi akinek még gyakornok koréban (kb. 50 éve) egy pici fém forgács került a kézfejébe. Kisebb mint ez az izé amit be akarnak ültetni.
    Nem is csinálták meg a vizsgálatot amíg ki nem szedték belőle. Amúgy az öreget egyáltalán nem zavarta.
    Kérdeztem, hogy miért, hisz egy 1-2mm-es valamiről volt szó. Azt mondta, hogy a mágneses mező képes lehet keresztül rántani azt a fémet a koponyáján. Tehát a ha a mágnes pont úgy helyezkedik el, akkor a kezéből akár az agyába is kerülhet a cucc. Ha csak egy indokot kellene mondanom e chip ellen akkor ez lenne. Ha többet, akkor ott a totális megfigyelés lehetősége, de az is, hogy - mint a cikkben is szerepel - nem kikapcsolható, csak műtéti úton lehet eltávolítani. Ez nem egy mobil, hogy kikapcs oszt jó napot. De ide a rozsdást, hogy több millió olyan ember lesz, aki beülteti és lehet, hogy 15-20 év múlva már kötelező lesz.
  • ostoros
    #17
    Majd ha minden adatod ezen lesz, és mondjuk az állam úgy dönt, hogy kizár a rendszerből valamiért, majd pislogtok mint béka a kondérban. Még a saját házad se fog beengedni, ha letiltják a csipedet, mehetsz csövesnek. A digitális pária, akihez senki még csak hozzá sem szól, mert ránézésre látják, hogy bűnöző.
  • Mat666
    #16
    Azért vicces hogy a scfi hogy válik valóra.
    https://www.youtube.com/watch?v=71RisJKKoOM
  • barret
    #15
    Miért nem egy nyakláncba integrálják? Azt is lehetetlen elhagyni,eltávolítása sokkal egyszerűbb.
  • Palinko
    #14
    Szerintem is a gyűrű, karkötő, nyaklánc azért jobb mert mégha el is vesztik, letiltják és kap újat, de bőr alá beültetni bármilyen szarságot sok gonddal jár. Pl elkezdhet vándorolni is a testben és akkor nem találod meg és minden hülyeség előfordulhat vele.
  • Jawarider
    #13
    Jönnek majd a kivéztelezők. Hogy kivétel politikus meg akinek megadja a hatalom....
  • kvp
    #12
    Ezek a tag-ek elsosorban meg csak egy egyedi azonositot tudnak, szoval igazabol kb. azt tudjak mint egy ujjlenyomat csak konnyebb cserelni ha szukseges. Jelentos mennyisegu adat nem nagyon fer rajuk. Szinte semmi masra nem jok mint egyedi azonositasra. Es ezt barmelyik leolvasonak hajlandoak biztositani, viszont csak kis tavolsagban. A tenyleges adatokat jellemzoen az azonositokhoz kapcsolt online adatbazisok taroljak.

    Maganak a chipnek nincs nagyobb maganeletbeli veszelye mint a klasszikus sorozatszam tetovalasnak amit anno a nacik hasznaltak, szinte csak az orvosi es egeszsegugyi problemak azok amik tenyleges gondot jelenthetnek. Ha meg kotelezove teszik az az allampolgarok hibaja lesz, mert ha az adott orszag lakossaga ezt hagyja, akkor a tetovalt sorszamot is hagyna. (azt egyebkent valamivel konnyebb eltavolitani, mint a betokozodott uvegcsovet a kez idegeinek es izmainak roncsolasa nelkul kivenni)
  • wraithLord
    #11
    ? Már miért lenne benne?
  • wraithLord
    #10
    Tudom, a kényelem nagy úr... de ha már egyetlen eszközzel akarsz mindent helyettesíteni, akkor nem egy utolsó szempont, ha ezt a valamit legalább nem tudod elhagyni... Tehát a mindent helyettesítő gyűrűnél a bőr alá ültethető chip ilyen szempontból jobb.

    Szerintem ennek az egésznek inkább az lenne a jelentősége, hogy itt alapozódik meg jól vagy rosszul a kütyük emberbe ültetésének gyakorlata. Jelenleg csak egy RFID-s információhordozó vacak, holnap egy okostelefon minden funkcióját tudni fogja.
    Ha ezt is úgy szabályozzák, mint az állandóan online (okos)eszközökről történő automatikus adatgyűjtögetést, akkor pláne kimaradnék belőle, amellett, amit az első kommentemben írtam, hogy szeretném továbbra is otthon hagyni a 21. századot, ha úgy esik jól, és nem kérem a bőröm alá...
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2018.12.13. 12:33:23
  • lammaer
    #9
    Akkor már biztos benn volt a rendszerben az ujjlenyomatod, max a személyidbe nem került bele. De már benn vagy a rendszerben, szóval tökmind1.
  • lammaer
    #8
    Erre nem gondoltam, igazad van, viszont ez csak egy technikai kérdés - a cikk elsősorban nem erről, hanem az etikai meg szabadságjogi dilemmálkról szól. Ezekkel semmi bajom sincs.

    (amúgy zárójelben: azért MRI-t nem végeznek mindenévben az emberen, 43 év alatt eddig 1x volt ilyenem, akkor se teljes testscan hanem az egyik kezemen. Nekem belefér hogy ilyenkor eltávolítsák az eszközt, gondolom nem szuperműtét se a beültetés se a kivét.)
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.12.13. 12:30:55
  • wraithLord
    #7
    Nem vették le, hanem megkérdezték, hogy ujjlenyomatos személyit szeretnék-e. Mondtam, hogy nem (Igaz, legfőképpen azért mondtam, mert siettem, és nem akartam még azzal is tökölni).
  • lammaer
    #6
    Ezek a biztonsági problémák nagyrészt ugyanigy léteznek a jelenlegi azonosító és beléptető rendszerekkel is. Eből a szempontból irreleváns hogy be van építve vagy a zsebedben hordod

    Amúgy meg az elektronikus személyik bevezetésekor se volt "nemzeti konzultáció", hogy mint állampolgár szeretném e hogy levegyék az ujjlenyomatomat és tárolják a rendszerben. Levették azt kész.

    Szerintem annyi bőven elég lenne hogy opcionálissá teszik, aki akarja annak legyen, aki nem az meg játsszon tovább a papírjaival :)
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.12.13. 12:26:11
  • csulok0000
    #5
    Nekem sincs bajom ezzel, főleg a jelenlegi elterjedése miatt. Ez majd akkor válik komolyabb problémává amikor már nagyon elterjedt lesz. Valamint az lesz a fontos kérdés, hogy maga az eszköz csak azonosít minket, amivel elérhetünk adatokat/szolgáltatásokat, vagy magán az eszközön tárolunk majd minden fontos adatot. Az első esetben a titkosítás feltörésével és az azonosító ellopásával, bárhova bejuthatnak ahova mi is betudunk. A második esetben pedig szinte bármelyik beléptető/azonosító eszköz lenyúlhatja az adatainkat. A második esetben az első eset is megvalósulhat :D

    De szerintem, ha csak mint kiegészítő funkciót látna el és valami egyéb azonosításnak is történnie kellene az rfid-n kívül akkor elég biztonságos lehet.
  • kvp
    #4
    Azert azt figyelembe veve hogy a legtobb esetben vagy teljesen kizarja vagy korlatozza egy ilyen tag jelenlete az MRI-s vizsgalatokat, jelenleg szerintem fontosabb az hogy ha kell elozetes mutet nelkul be lehessen tolni az embert egy MRI gepbe es lehetoleg ertelmes meresi adatok jojjenek ki belole. Nekem mar sajnos volt ra szuksegem es a kerdeses vizsgalat nelkul valoszinuleg nem irogatnek itt most. Az elektromagneses sugarzast egyaltalan nem hasznalo es azt nem is zavaro rfid tag-eket meg egyelore meg nem talaltak fel.

    A fentiek fenyeben mi a fontosabb? Az hogy ne kelljen a belepeshez kartyat, karkotot vagy okosorat hordani vagy az hogy az orvosok ha kell tudjanak kezelni?
  • lammaer
    #3
    Hát, én 43 vagyok, de alig várom hogy elterjedjen ez a technológia. Nem érzem semmivel se rosszabbnak mint azt hogy nálam kell legyenek az irataim, a céges belépőm, a jogsim stb...

    Kapnék helyettük egy ilyen csipet valahova, azt soha többé nem kell hajkurásznom meg keresgélnem semmit. Ja meg a lakáskulcsot is kiváltanám vele...:)

    De már annak is örülnék ha mondjuk egy jegyyűrű jellegű eszközzel le lehetne ezt mind fedni.
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.12.13. 11:26:07
  • kékherceg
    #2
    Én sem vágyom rá.
  • wraithLord
    #1
    Szerintem ez generációs kérdés. Aki nem élt olyan világban, amikor még a vezetékes telefon is alig volt, annak ez nem tűnik akkora problémának. Én szeretem néha otthonhagyni az okoskütyüimet, és úgy csinálni, mintha nem léteznének, mert bármennyire is kényelmesebb és hatékonyabb a mai világ, hiányzik az az idő, amikor ezek a kütyük még nem voltak... Ezért kihagynék egy bőr alá ültetett chipet...