9
  • SaGa
    #9
    Egy pici baj van ezzel. Az ingyenes google cuccnak semmiféle supportja nincs, és egy cég, különösen a nagyok kapuján semmiféle számítástechnikai cucc, legyen az akár hardver, akár szoftver, be nem teheti a lábát és ebben igazuk is van. Ha meg support is kell az „ingyenes” google cucchoz, aminek a használatáért igazából az adataiddal fizetsz, és ezt egy cég nem engedheti meg magának, máris ott van az ára a windowséval egy súlycsoportban.
  • barretter
    #8
    Ezen a híren csak mosolyogni lehet :)

    A Windows 2000-óta úgy néz ki, hogy sem tudás, sem tehetség nincs már a Microsoft-nál a Windows fejlesztéséhez. Hány Windows verzió óta is nincs egy normális egységes vezérlőpanel? De legalább mindig vannak új és igen sokszor idegesítő felhasználói felület variálások és ikon cserék.

    Nem régen volt az indexe-en a hír, hogy újra „Megváltoznak a Windows 10 ikonjai” – „A Microsoft teljesen újratervezi a Windows 10 ikonkészletét, hogy azok passzoljanak az Office 365 programcsomag új ikonjaihoz, amelyeket korábban bemutattak.” https://index.hu/techtud/2018/12/03/megvaltoznak_a_windows_10_ikonjai/

    Ehhez értenek a legjobban.

    A jövőt nézve a WINE-ban már több fantázia és lehetőség van, (talán még a ReactOS-ben is).
  • mortep
    #7
    szerver szinten??? Vállalati szinten elég stabil a ms szerverek helyzete, ezért a sima windows poziciója is... kisember meg eddig is linux servert telepített ha arra volt szűksége.
  • bunny
    #6
    Ahogy a világ halad szerintem az MS már csak azért létezik, mert a RÉGI jól megszokott alkalmazások lendülete viszi tovább. És a warez. Teljesen mindegy, hogy mit fejlesztenek, ami nem kompatibilis a jelenlegi x86 vonallal az bukó. Miért?
    Mert ha már nem fut rajta a megszokott programunk, akkor inkább átmegy az ember szerver szinten linuxra (ha már nem ott van), amúgy meg vagy apple vagy google platformra, ha meg játszani akar, konzolra. A telefonon meg már most is apple/google fut.

    Miért? És itt ismét az applikációk a lényeg. Mert androidra csilliárd app van. Mert iOS-re csilliárd app van. Meg ps4-re csodálatos játékok vannak.
    Azért használnak munkára windowst, mert azon futnak a jelenlegi rendszereik. Pont. Azért használ otthon józsi windowst, mert arra letorrenteli a gámát meg a fotóboltot meg mindent, ingyen. Ha nem lenne warez, nekem meggyőződésem hogy már rég csak a cégeknél létezne windows.

    Ha a MS kijön egy új, mindennel inkompatibilis rendszerrel az pont akkora pénzkidobás lesz, mint az RT, a windows phone vagy az UWP. Erről a vonatról baromira lekésett, az a csoda, hogy még létezik az apple/google mellett. Minek használná bárki, ha nem megy rajta amit használni akar? A windows store is kong az ürességtől, a kutyát nem érdekli.

    Én jelenleg nem látok más kiutat számunkra, mint tolni az x86-ot amíg lehet. Túl sokáig az se fog menni, mert előbb-utóbb csak lecserélődik mindenhol a régi vacak könyvelőprogram, meg pénzügyi rendszer valószínűleg valami böngészőből futó cuccra, és akkor tökmindegy milyen OS van a gépen. Na akkor fogják azt mondani, hogy a tököm fizet 70 rugót a windows-ért amikor az ingyenes google cuccon pont ugyanúgy elfut.

    Szerintem a MS úgy fog járni, mint az IBM. Profilt fog váltani. Hogy mire, azt nem tudom, ez legyen a jól megfizetett embereik dolga.
  • CairoJack
    #5
    Ahogy én látom, az MS számára 3 út nyitott. Az egyik, hogy az UWP-t erőltetik, és teljesen átszabják, de az a vonal egyre inkább bukónak tűnik, már sokadik alkalommal bizonyosodik be róla, hogy alkalmatlan arra, hogy az MS a jövőjét erre építse. Nyilván egy nagyon komoly ráncfelvarrás megmenthetné, de az MS még sosem volt képes értelmese irányba terelni egy már korábban bebukott fejlesztést.

    A második út, hogy a Win 32/64 API-t erőltetik, aminek sokkal nagyobb siker lehetnek a vége, ugyanakkor hosszú távon ez sem jó megoldás, mert maga az API mai szemmel már elavult, "nehézkes", hardverigényes.

    A harmadik út, egy teljesen új, minden korábbinál jobb, szebb, szerethetőbb, testre szabhatóbb, és stabilabb OS megírása lenne, ugyanakkor ez gigászi feladat, és ilyen kísérletekbe már többször is belebuktak, lásd WP.

    A probléma az, hogy a Win32/64 annyira elterjedt, annyira kiforrott, hogy szinte lehetetlen leváltani, főleg nem véresen komoly kompromisszumok nélkül. Már pedig az MS számára kezd rettenetes teher lenni az architektúra (X86) függés. Főleg úgy, hogy az Intel képtelen a Win-hez kellően erős, és olcsó mobil procit előállítani.

    Ironikus, hogy a One Windows jegyében ahelyett, hogy egységesítenék a Windows-t, szanaszét forgácsolták/ják most is. Windows Phone, Winodows S, UWP, PWA, és most ez.

    Látszik, hogy nincs egy egységes irány, jövőkép az MS-nél. Régen volt, a WP-vel, és az UWP-vel, de ez láthatóan teljesen bedőlt mára, ahogy ezek a nagyon rosszul sikerült kísérletek/kezdeményezések elhasaltak a való világban. Többnyire azért, mert hihetetlenül silány minőségűek voltak.

    Arra kíváncsi leszek, hogy ez az új OS mi lesz, egy ilyen gyurma, ami elvileg mindenen fog futni, de igazából egy tákolmány lesz, 4-5-6 féle Windows iteráció egyesítése, vagy sikerül végre egy ténylegesen egységes "mag" OS-t írni, ami tényleg működni fog a valóságban.

    Az biztos, hogy az MS az elmúlt 10 évet kidobhatja az ablakon, és szinte elölről kell kezdenie mindent, ha nem akar pár éven belül a történelem szemétdombjára kerülni.
    Remélem tanulnak a korábban elkövetett hibákból, és végre tisztességes munkát tesznek le az asztalra, mert ha nem ez is a Win 10S, meg a WP sorsára fog jutni pár sikertelen és anyagilag bukó év után.
  • bPatrik0521
    #4
    vagy csak elolvasta a másik cikket a főoldalon
  • Major
    #3
    Gondolom ezt Satya súgta füledbe személyesen.
  • kvp
    #2
    Mindezt akkor jelentik be, amikor kiderult hogy atallnak a chromium webbongeszo motorra. Miert nem adnak ki inkabb egy sajat Android verziot?
  • esemve
    #1
    Ez miért lenne nagyobb siker mint az RT volt?