24
 • M2 #24
  Ellene érvelni is tök felesleges, mert még jó sokáig nem lesz eltörölve, így a téma csak felesleges hisztériakeltés, hype.
 • Merces2
  #23
  Konkrétan megkérdőjelezhető hogy van-e valós haszna. A világitáson eddig is keveset spóroltak a led világitások elterjedésével ez még minimálisabb . Amikor kitalálták az óraátálitást az emberek döntő többsége még a szabadban dolgotott , azóta a mezőgazdaságban dolgozók száma kilencven százalékkal csökkent. Annak pedig hogy próbálsz melette „érvelni ” konkrétan semmi haszna :D
 • M2 #22
  Konkrét, pénzben kimutatható nemzetgazdasági haszna van. Az ilyeneket nem szokás idiotizmusnak hívni.
 • Andrevv
  #21
  Az az idiotizmus, hogy az órát állítgatják ahelyett, hogy a programot módosítanák azok, akiket érint a nap állása. Miért kell mindenkire ráerőltetni ezt az állítgatást. Pont emiatt minden évben kétszer kell a programomat módosítsam, hogy ne kelljen télen szívjak a délutáni sötétséggel és hogy a munkahelyen is találjunk a keleti időszámításokkal. Sokkal több hátránya van ennek az állítgatásnak mint haszna.
 • M2 #20
  Mert náluk a napi időbeosztás is hátrébb van tolódva. Jellemzően nem 8-ra járnak dolgozni, hanem 9-10-re.
  Utoljára szerkesztette: M2, 2018.12.20. 09:13:46
 • M2 #19
  Jaja, az zseniális, hogy tekerjük el az órákat állandó nyári időszámításra, de mindenki 8 helyett 9-re járjon dolgozni! :-)

  Tényleg nem látod itt a teljes idiotizmust? Ez a baj, hogy az átlagember olyan hülye, hogy simán elhiszi, hogy ha marad egész évben a nyári időszámítás, akkor több lesz télen a napsütéses órák száma. Meg talán még melegebb is lesz, nem?
 • ktamas74
  #18
  "Kurva sok baleset lenne abból, hogy télen pont a csúcsforgalom alatt még vaksötét lenne, pont amikor a reggeli félálomban bóklásznak az iskolába igyekvő gyerekek meg a volán mögött félig alvó felnőttek."

  Nem hiszem, hogy Barcelonában például több baleset lenne, mint nálunk.

  https://www.timeanddate.com/sun/spain/barcelona

  Amúgy részemről mindegy melyik marad, csak ne kelljen évente 2x átállítani a bioritmusom.
 • M2 #17
  Persze, meg az ingyen sört! :-)
 • Tinman #16
  Itt már nincs kérdés. Tények vannak. Az óraátállítás gyakorlata legkésőbb 2021-ben megszűnik. A többség a nyári időszámítást szeretné. Pont.
 • Tinman #15
  Reggel már nem vaksötét van és egyre világosabb van percről percre. Reggel az emberi szervezet pihentebb, míg a délutáni sötétség miatt, már indul a melatonin termelődés, lankad a figyelem, a sötétedés hozza a rosszabb, csapadékosabb időjárást is, etc.

  Az a "rendes" időszámítás az akkor volt, amikor ősatyáid mezítláb hajtották a teheneket. Egy "kicsit" azóta elhúzott a világ. A városokban egyre gyakoribb a 9:00-ás, vagy a 8:30-as, elmélkednek arról is, hogy a tanórákat is akkor kezdenék.

  "Van egy rendes időszámításunk, a téli. Ha nem lesz óraállítás, arra fogunk fixen átállni, ez nem is kérdés"

  A vágyaid ne keverd ide. Semmi köze a valósághoz, de főleg ahhoz nincs, amit a döntő TÖBBSÉG óhajt.

  https://index.hu/belfold/2018/12/09/a_magyarok_haromnegyede_eltorolne_a_teli_idoszamitast/

  "Bár minden korcsoportban többségben vannak azok akik inkább a nyári időszámítást választanák, a 30 évnél fiatalabbak körében háromnegyedes (75 százalék) döntene így, a 60 évesnél idősebbek körében kicsivel több, mint a felük (55 százalék, 35 ellenében)."

  Ergo hozza az uniós korábbi szavazás mutatóit... az emberek háromnegyede, eltörölné ÉS a nyári időszámítást preferálja.
  Utoljára szerkesztette: Tinman, 2018.12.17. 15:26:08
 • M2 #14
  Hibás a kérdésfeltevés, a választás ez:
  - állandó téli időszámítás (nyáron hamar sötétedéssel),
  - állandó nyári időszámítás (télen reggeli vaksötétben),
  - állítsuk az évszaknak megfelelően (nyáron tovább világos, télen nem szívunk reggel).
 • M2 #13
  Kurva sok baleset lenne abból, hogy télen pont a csúcsforgalom alatt még vaksötét lenne, pont amikor a reggeli félálomban bóklásznak az iskolába igyekvő gyerekek meg a volán mögött félig alvó felnőttek.
  Van egy rendes időszámításunk, a téli. Ha nem lesz óraállítás, arra fogunk fixen átállni, ez nem is kérdés.
 • Archenemy
  #12
  Jó a nyári, lentebb megírták hogy miért.
 • Tinman #11
  Lol! Az aztán qrva egyszerű, hogy minden évben 2x kell tekergetni az órákat (tekerik magukat, de a népnek alkalmazkodni kell hozzá) + a biológiai órák átállása sokaknál 1 hét.

  Nemtom' melyik része nem világos annak, hogy egy időszámítás a kívánatos, méghozzá a nyári? Nincs megegyezés, mert a fasz kivan vele, lehetett szavazni alulmaradt a kretén kisebbség:

  - Hazánkból szavazók közül 90 százaléknyian, azaz 10-ből kilenc honfitársunk tette le voksát az óraátállítás ellen.
  - Összesen 4,6 millió európai állampolgár vett részt a szavazáson. A voksoló tömegnek tetemes része, !!!84 százaléka!!! szavazott arra, hogy nem kérnek többé a téli-nyári időszámításból.

  Szóval, miről beszélsz?
  Utoljára szerkesztette: Tinman, 2018.12.05. 13:36:45
 • M2 #10
  Vagy: télen kelhetnénk egy órával később. Mind megegyeznénk, hogy télen egy órával későbbre járunk dolgozni. Ja de várj, az óraállítás pont ez, csak egyszerűbben!
 • Sequoyah
  #9
  Ki az az allat akinek eszebejutott hogy a teli idoszamitas maradjon? Az egesz problema abbol indult ki, hogy az emberek utaljak hogy koran sotetedik.

  Kit erdekel a reggeli sotet, olyankor ugyis vagy alszok, vagy munkaba keszulodok. Delutan van az amikor meg esetleg a kirandulast vagy takaritast meg vilagosban szerenem befejezni...
 • Csaba161
  #7

  A TÉLI IDŐSZÁMÍTÁS MARADJON!!!!!

  A fene sem akar felkelni egy órával korábban
 • Tinman #6
  "és maradjon a nyári időszámítás."

  Erről van szó! Ha nem így lesz, lehúzhatják magukat a csatornába.

  A téli időszámítás lehet, hogy a normális, de a NEM kívánatos, mert már nem a középkorban élünk.

  A nyár időszámítással nyáron maradnának a hosszú világos délutánok ahogy kell, hogy minél többet tudjon kint lenni a polgár a szabadban. A "csúcson" 20:50 körül megy le a nap, ami baromi jó, mert nem vagyunk orkok akik a föld alatt élnek -.-

  Télen pedig lehet, hogy reggel sötétebb van (így is villanyt kell gyújtanod nem?), de cserébe szűkülni fog az az időszak, amikor este hulla fáradtan, jelenleg már 16:00-kor a sötétben botorkálsz haza, ha felhős az ég, már simán fél négykor, ami beteges! Tömegek autóznak jelenleg 16:00-17:00 közti kritikus időszakban a sötétben... amikor esik az eső ez még tovább súlyosbítja a helyzetet, aki sokat vezet ilyenkor az tudja jól, hogy ez egy pokol és a balesetek esélye erősen megnövekszik.

  Nem mellesleg kellemesebb a szemnek/szervezetnek, ha reggel van még inkább kicsit szürkület/félhomály és ahogy haladsz előre a melóba/tennivalóba úgy lesz nagyon gyorsan egyre világosabb.

  További érvem, hogy milliószor tapasztaltam már, hogy a napnyugta az időjárásra is egyértelmű befolyással van. Ha addig nem eredt el az eső, akkor napnyugtakor majd fog, vagy kapsz egy jó adag ködöt az arcodba. Ezért is nagyon fontos, hogy a nyári időszámítás maradjon egész évben.
 • ostoros
  #5
  Rosszul írtam, mindegy.
 • ostoros
  #4
  Éljen!
  Fenének sem hiányzik, hogy nyáron este tízig világos legyen, miközben a nap már hajnal háromkor kelni fog.
  Jobb ez így.
 • M2 #3
  "a márciusban és októberben esedékes óraátállítás körül az egészségi hatások miatt nagy a lakossági aggodalom"

  Akkor mekkora lenne a pánik, ha első alkalommal megtapasztalnák a sötét nyári estéket, meg hogy az óraállítás eltörlése nem hozta el a téli nyarat!?
  Meg milyen szép is lenne, ha a határok nélküli európában úgy vennéd észre, hogy átmentél a határon, hogy szarul jár az órád! Barmok!
 • Csaba161
  #2
  Márpedig tavasszal én aludni fogok tovább reggelente és nem térek át a nyári időszámításra...
 • Fefy
  #1
  Tehát összefoglalva:
  Az emberek többsége megszüntetné a zéró gyakorlati hasznú óraállítást (áramot már nem lehet vele megspórolni), de a lassú és bürökratikus rendszer miatt halogatják még. Ennek azért "örülök".