18
  • mrzed001
    #18
    "Azzal nagyon nem értek, hogy bármiféle zsenialitás kell ahhoz, hogy valakinek egyetlen ötlete legyen. Ez a legkönnyebb. Egy ötlet. Egy ötletcsíra is elég."

    Pont ezzel nem értek egyet. Az az "ötletcsíra" az pontosan, ami olyan szinten kihunyt nyálivúdban, hogy már a remake remakejének a remake-jét is készítik mert nincs új ötletük.
    Sőt, még csak be se fejezték pl a Teen Wolf sorozatot, de már akkor a remake-jét emlegették.
    Ez nooooooormááááális ? Hát, nem.


    "A tudás nem az, hogy arra egy 20 vagy 40 perces epizódot felhúzzanak (ami nem egyszerű, az az, hogy a gondolatiság mellé karakterizálás is férjen). "

    Pont itt a tévedés. Pl a Defying Gravity pont ebbe pusztult bele. Volt a zseniális öltet. Sőt még a felvezetés is kiváló ... lett volna, de elb-szták mert egy nyilenyál "űr" Grace klinikát akartak csinálni belőle. Na ez be is tett a nézettségnek, jogosan.

    És igen, ezért nem jósolok nagy jövőt a Manifest-nek sem, ha nem állnak neki ismét ötletelni és ÍRNI.
    Mert körítésnek az ok, hogy a magánéletük hogy alakul, de CSAK körítésnek. Ha ez is családregénybe megy át, ez is bukik mint oly sokan előtte (jogosan).

    A B5-el azért nehéz dobálózni, mert nemhogy évadonként dobtak be új és új ötleteket és szálakat (hanem akár 3-at is egyben), de ráadásul oda-vissza linkeltek részek között az időben. Na igen, JMS durván kitett magáért. (most láttam a régi jó szellemirtók rajzfilmsorozatot is ő írta ... ma is szívesen megnézem bármely részét ... nem olyan mint a mai agyament rajzfilmek, amikor érzi rajtuk az ember, hogy az írónak egyszerűen ötlete sincs mégis mi legyen a sztori meg a konfliktus meg minden ... csak el kell ütni valahogy a screentime-ot)
  • Cyberdog
    #17
    Filmekben sokkal jobbak, mint sorozatokban. Bár mondtad, hogy a The Day of the Triffids-ről nem tudsz semmit. Nem vesztettél sokat, Sem az eredeti, sem pedig a feldolgozással kapcsolatban. Az alapötlet valahol rohadtul nevetséges, de valahol meg egyedi, azaz mégsem unalmas, de annyira gáz, hogy mégsem tudod hírtelen díjazni az egyediségét. De ezzel az összes pozitívumát el is mondtam a filmnek.

    De igen vannak jó sci-fijeik és horrorjaik is meg fantasy-juk is.

    De jó sci-finek tartom a Lifeforce-t. Szerintem az angol sci-fi egyik remekműve a film. Az egyik jelenete ráadásul a a 80-s évek végén ill. a 90-s évek elején, a magyar moziajánló TV műsor intro-jában is benne volt.

    Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2018.12.26. 02:03:14
  • kalapos01
    #16
    Ja. Abban a világon semmi hanyatlás nincs, hogy valaki nem 45 perces sztorikat akar írni. De ha ezeket hiányolod, ott vannak a nyomozós sorozatok. Azok nem gondolkodtatnak el, de ott ugyanaz megvan, még logikázgatsz is közben, ha az IQ-d miatt aggódsz. Azokat is megcsinálhatnák minden részben más szereplőkkel, de inkább ugyanazokkal csinálják, hogy megtartsák a nézőket. Mert nem véletlenül haltak ki az Outer Limits-szerű sorozatok. A nézőknek nem volt miért nézniük. Nem volt összekötő elem. Ha leültél egy rész elé, nem tudtad, hogy jó lesz vagy rossz. Mert lehetett rossz is. És random sem sok értelmét látták nézni a sorozatot.

    Nézd meg bármelyik mostani 20 vagy 40 perces antológiát.
  • kalapos01
    #15
    Szögezzük le, hogy az Outer Limits tényleg nagyon jó volt.

    De.

    Azzal nagyon nem értek, hogy bármiféle zsenialitás kell ahhoz, hogy valakinek egyetlen ötlete legyen. Ez a legkönnyebb. Egy ötlet. Egy ötletcsíra is elég. A tudás nem az, hogy arra egy 20 vagy 40 perces epizódot felhúzzanak (ami nem egyszerű, az az, hogy a gondolatiság mellé karakterizálás is férjen). Az Outer Limits sokszor csak erről szólt. Mint ahogy más antológiák is. A lényeg sosem az volt, hogy milyen az ötlet, hanem az, hogy mennyire sikeredik megkapóra a körítés, ami működőképessé teszi az ötletet.

    Ahogy írod, vannak azok a sorozatok, amik éveken át boncolgatnak. Itt a gond, hogy te félreérted az egészet. Vannak az univerzumépítő (ld. Babylon 5), illetve a mitológiaközpontú sorozatok (ld. Lost - nem szeret/nemszeret kérdése, de ott rengeteg ötlet volt), és vannak azok, amik vesznek egy csavart, és bedobják a szereplőket (ld. Manifest). Az utóbbiak próbálnak többek lenni egy ötletnél, próbálnak karaktereket létrehozni, megmutatni, hogy az új körülmények között miképp viselkednének. És ez nem egyszerű feladat. Sokszor szappanná silányul a dolog, amibe tessék-lássék beviszik a részenkénti pár perc mitológiát, hogy azok, akiknek ez kell, és akik heti pár perccel beérik, maradjanak.

    A lényeg, hogy tökéletesen megférnek egymás mellett a műfajok. Vannak ma is remek antológiák, mint az Outer Limits - van, aki rövid novellákat szeret olvasni. Van, aki rövidfilmeket néz a moziba, mondván egy filmnek elég 15 perc. Kurva jó magyar rövidfilmek készültek idén is, ahogy láthattuk a Friss Húson. És vannak, akik normál sorozatokat néznek. És normál hosszúságú filmeket.
  • mrzed001
    #14
    És az a vicc, hogy azért régen születtek olyan zseniális művek, mint a Végtelen Határok (Outer limits).
    Ami azért nem semmi, mert minden rész különálló, semmi köze a többihez (más hely, más idő, más szereplők, más szitu, más történet)
    És minden rész egy tanmese, egy hatalmas csattanóval a végén (igazi vérbeli scifi: társadalom és/vagy jellemkritikával ... hol a földön, hol az űrben, hol idegen bolygón, hol a jelenben, hol a jövőben ... ).
    Nem 1.0-ás embereknek készült. Bár ha megnézték és megértették, lehet részenként 0.1-et csúszott fel a szintjük (meg 1-et az IQ-juk).

    Az egész hanyatlás amúgy Nyáliwúdból ered, mégpedig a kreativitás és írói minőség hanyatlásából.
    Manapság már ugye egy jó poénos, csattanós (sztori)ötletre is egy egész sorozatot alapoznak (Flash Forward, Manifest, Lost, ... Misfits csak hogy angolt is írjak) ... majd utána évadokon át boncolgatják új ötlet mentesen.
    A Végtelen határokba meg részenként volt egy (és ez valami extrém zseniális írói stábot feltételez).

    Az 1.0 embereknek még a Babylon 5 is oly távol volt agyilag, mint az Alfa Kentauri. Csoda, hogy lett belőle 5 évad. Alapmű.
  • cateran
    #13
    Pedig - meglepo modon- scifiben nem voltak olyan rosszak a britek..Red Dwarf, Hitchhiker`s Guide to the Galaxy, Black Mirror vagy az altalad is emlitett Dr Who...meg 1 csomo masik, amikrol semmit sem tudok (The Day of the Triffids, Misfits. etc)
    A Discovery of Witches meg szar...wannabe Twilight....nalam cancel az 5. resz utan...
    Amugy mrzed001-gyel ertek egyet..sajnos egyszeruen az atlagembernek minden tul bonyolult, ami 2-nel tobb agysejtet igenyel....Amerikaiaknal ez a szam 1....
  • mrzed001
    #12
    Az a legviccesebb, hogy lennének ott azért az angoloknak is jó alapötleteik ... de utána a storyline, a kivitelezés, na az csapnivaló.
    Volt egy sorozat, Misfits. Egész érdekes első évaddal, de utána meredeken zuhanó színvonallal. Egyvalamit köszönhetünk ennek: Iwan Rheon. Aki azóta megjárta a Trónok harca és az Inhumans sorozatokat is.
    Volt egy Merlin sorozatuk is. Amúgy egész nézhető lekvár sorozat, semmi komoly. Na ott eleve lazára vették, megérte.
    Volt egy Stan Lee's Lucky Man. Talán az egyetlen "nézhető" angol sorozat. Persze ez is tele angolos badarságokkal.
    Volt egy Humans. Egész érdekes koncepció, fura kivitelezéssel. Ha kevesebb lenne benne az angolos badarság, no meg kidolgozottabb storyline, egész jó is lehetne.
  • Cyberdog
    #11
    Ami a sorozatokat illeti összességében igazad van. Az zavar engem az angol sorozatokban, hogy átlagban 6 részből áll egy évad. Néha... esetleg 9-ből.

    Bár szerintem a Dr. Who-t egész jól eltalálták... bár jómagam nem vagyok nagy rajongója, de azért láttam belőle jó néhány részt. Egy jó, a sok ramaty angol sorozat közül.
    Az ’Allo ’Allo!, vagy a You Rang, M'Lord?... ezeket sem sorolnám a jó angol sorozatok közé. Soha nem tudtam nevetni rajtuk. Sőt eléggé fárasztóak voltak szerintem.

    Mostanában elég sokan dicsérek a A Discovery of Witches sorozatot, ami most indult el a Sky One-n. De annak olvastam az eredeti regényét. Magyarul a Boszorkányok Elveszett Könyve címen jelent meg.

    Borászoknak és Sommelier-eknek kimondottan ajánlott.

    Amikor urban fantasy-val hoz össze a sors, mindig elfelejtem, hogy óvatosnak kell lennem, mintha csak egy aknamezőn lépkednék. Na… ez most nem sikerült. Figyelmetlen voltam, ráléptem, robbant, bele a képembe. Már csak becsületből olvasom végig. Eddig, egy könyvet hagytam félbe egész életemben, A kőszívű ember fiait (azt sem ma fogom befejezni, vagyis soha). Ezzel a könyvvel kapcsolatban egy kérdés fogalmazódott meg bennem. Mi ez? Ez most borászati ismertető, vagy fantasy, vagy romantikus regény (a rosszabbik fajtából), vagy mi? A történet, elveszik a leírások szürke tengerében, a féltudományos maszlagokban, a borászati brosúrákban. Az eredeti történetről kiderül, hogy nem az eredeti történet, hanem csak egy mellékszál, a mellékszálról, hogy a főszál.
    Fantasy-nak, túl fantáziátlan… romantikusnak, túl giccses… erotikusnak, meg unalmas…
    Úgy vélem a sorozat sem lehet, annyira más.
    Így a sorozatba félve kezdtem bele. 10 perc után kaszáltam.

    De azért az angol sorozatok között akad néhány igai gyöngyszem is. Neil Gaiman: Sosehol minisorozat adaptációja a BBC-nél. De Terry Pratchett Korongvilág filmjeit is imádom. Mondjuk igen, azok filmek... de jók.


    Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2018.11.26. 02:11:56
  • mrzed001
    #10
    A brittek és a filmipar, az amúgy egy igen vicces páros. Láttál már angol sorozatot? Elsőnek ott bukik meg az összes, hogy sztori a kanyarba sincs. Erre jön rá, hogy akkor valamivel mégis meg kellene tölteni azt a 40 percet, legyen sok unalmas, életszerűtlen dialog, felesleges és hosszú vágókép, lényegtelen történethez nem kapcsolódó dolgok hosszan mutatása (pl fogmosás ...).
    Volt egy angol sorozat amiben az X-aktákból Scully (Gillian Anderson) játszott főszerepet. Na mondom, ezt már csak nem tudják elb.szni.
    Hát .... de.
    30 perc ásítozás után hagytam is.

    A Harry Potter sorozatot ugye a Warner Bros csinálja, ami azért csak amcsi cég (még ha angliában veszik is fel, és angol színészek kell hogy szerepeljenek benne ... mármint az eredetibe ez megkötés volt, a Legendás állatoknál nem tudom).

    Ha így nézzük rossz példa volt, mert filmeknél már jobban globálisan gondolkodnak, de sorozatoknál még mindig csak az amcsi nézettségi mutató érdekli őket.
  • Cyberdog
    #9
    "...Lásd most az új Legendás állatok filmet. USA-ba "kvázi" bukás. Mindenhol máshol meg hatalmas siker (itt is).
    Szóval csoda, ha lesz következő része..."

    Elfog, mert többségében brit alkotás és nem amerikai. A britek inkább a globális piacot nézik... az amerikai piac csak egy részét képezi ennek.
  • mrzed001
    #8
    Ja volt még egy Salvation is mostanság (eddig 2 évad ... bár csak érintőlegesen űr).

    Úgy mondanám, hogy ritkán készülnek ilyen sorozatok. Régiből sem tudnám órákon át sorolni ami volt.
    És hogy miért nem készül?
    Ahogy írtam, egy buta 1.0 ámerikánernek ez túl magas.
    Márpedig a nézettséget kizárólag amcsiba nézik, saját statisztikájuk alapján. Azaz ami ott nem megy el, az nem fog elkészülni.
    Lásd most az új Legendás állatok filmet. USA-ba "kvázi" bukás. Mindenhol máshol meg hatalmas siker (itt is).
    Szóval csoda, ha lesz következő része. Utoljára talán a Knight Rider volt, hogy amcsiba bukás első évad, de EU-ba annyira sláger lett, hogy ezért folytatták. Manapság, már abból se készülne második évad.

    Szóval igen, ritka az űrscifi, mint a fehér holló. Pedig a CGI már a B5 óta olyan szinten van, hogy nem is drága, és über látványos.
    Csak hát kellene hozzá egy bestseller (sorozat) amit meg tudnának filmesíteni. Mint ahogy az Expanse esetében is tették. (és még nem olvastam el, de már bekészítettem)

    Ezzel a problémával amúgy a játék készítők is küzdenek. A Mass Effect-et sem a szép látvány tette naggyá, hanem a jól kidolgozott story amit elmond.
  • TokraFan
    #7
    Te meg miről beszélsz? A véleményemet írtam le. Tudsz te szöveget értelmezni? Én kényszerítek rá mezei nézőként bármit egy íróra? Ezt te komolyan gondolod ember?

    Mrzed001

    Igen, ezeket már mind kivégeztem, van amit többször is. De a felsoroltak jórésze régi, újak alig készülnek.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.11.24. 19:13:17
  • mrzed001
    #6
    Mondjuk úgy, hogy nem sok van.
    Kiemelkedő most pl a The Expanse sorozat. Már 3 évad ment le belőle. Reális űrscifi
    Se mitikus energiapajzs, se mesebeli műgravitáció, se mindent romboló giga lézerágyúk.
    Csak a gyorsulás-lassulás, a hajó burka, gatling és rakéták.
    Valamint a kolonizált naprendszer problémái (pl alacsony gravitációhoz genetikailag módosuló lakosság).

    Kissé régebbről van a Defying gravity ami szintén reális űrutazásos (csak 1 évadot kapott sajna).

    Na ezeken felül már tényleg csak a régi nagyok vannak, a Star Trek sorozatok (van új sorozata a Discovery), meg az örök király Babylon 5.

    Egyik se horror.
    Szóval igény van rá, bár "réteg"sorozatok (amcsik túl buták hogy meg is értsék, még ha szájbarágósra veszik is).
  • Cyberdog
    #5
    "...akik nem mesélnek el szimpla űrhajósokat..."

    Rengeteg van. Hazánkba, - a most aktív angol nyelvű sci-fi írók munkásságának - közel 0.5% ha eljut. Van köztük mindenféle stílusban és alműfajban alkotó.
    - hard, soft, katonai sci-fi, tech noir etc... etc... műfajba írók
    - cyber-,postcyber-, steam-, diesel-, bio-, dream-, solar-, decopunk műfajú írók
    S még lehetne sorolni.

    Ha valakinek megy az angol és szeret is ezen a nyelven könyvet olvasni, ajánlom az amazon könyvrészlegét. Rengeteg ingyenes könyv van, most aktív kortárs íróktól, de fantasy-ban és urban fantasy-ban is.

    Isaak Hooke is az egyik ilyen író. Pár év alatt az amazon egyik legfelkapottabb szerzője lett. Ő a kevert műfajokban alkot legtöbbször. A Forever Gate (scifi-fantasy kevert univerzum) szériájának vagyok az engedélyezett fordítója. A regényszéria öt részére kaptam meg az engedélyt, hogy lefordítsam és közzé tegyem ingyen, úgy ahogy Ő is tette.

    Ezzel csak azt akarom mondani, hogy számtalan remek író van, remek történetekkel, akikről mi még csak nem is hallottunk. S sok van köztük szimpla űrhajós, fedezzük fel az galaxist együtt, miközben mennek a karakterdrámák a csillaghajón, űrwestern, űropera és még lehetne sorolni.

    De amúgy teljesen igazad van ©zetortraktor... mindenki akinek van egy kis írói vénája, olyan sztorit meséljen el amilyet csak akar. Hisz az, az Ő története.

    De akik meg ezekből dolgoznak fel, azoknak van mihez nyúlni. Számtalan műfajból, számtalan írónak, számtalan regénye.
    Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2018.11.24. 13:11:21
  • jkedzs
    #4
    kurvára igazad van.

    https://www.youtube.com/watch?v=9fUU6y5-rTc
    néztem ennek az Origin nevű "scifi" szarságnak is az első két részét, mert ingyenes a jutubon és 4K, de már ennyiből látszik, hogy csak arról szól ez a szar, hogy be van 10 ember zárva egy űrhajóba és jön valami gyilkológépezet, amiről persze nem tudnak semmi. misztikus horror faszom jump scare jelenetekkel.

    arról nem is beszélve, hogy idióta női karakterek szerepelnek benne, akiknek csak az a funkciójuk, hogy folyamatosan bajba keverjék a többieket. amikor meg bajba keverik őket, senki nem áll oda, hogy jól pofánbassza őket az idióta "mindenki meg akarok menteni, mert érzelmileg instabil, hormonzavarodott, ingerült, öreg hülye picsa vagyok" viselkedésükért. lol

    szánalmas.
  • scagnetti
    #3
    Nézzél Star Trek-et. Ott úgyis végig űrmeghódiccsa van.
  • zetortraktor
    #2
    Nem kell, de hadd írjon már mindenki olyan történetet, amit akar. Ha valaki horrorsztorit akar elmesélni, akkor a f*asznak kényszerítsz rá mást? Nem az ú hibája, hanem azoké, akik nem mesélnek el szimpla űrhajósokat. Olyanból is van azért jó pár, de azokban sem csak űrhajót vezetnek a semmiben, mert az marha izgalmas lenne.

    " A sz*r nyomozós, akciós, kórházas baromsággal közben dunát lehet rekeszteni"

    Milyen szarokat láttál? Mert elég jókkal is dunát lehet rekeszteni.

  • TokraFan
    #1
    F*asznak kell mindig belekeverni a horrort a jó scifi-kbe? Nincs egy értelmes űrhajós sorozat, csak ezek a horroros baromságok. A sz*r nyomozós, akciós, kórházas baromsággal közben dunát lehet rekeszteni. Nem hiszem el, hogy nincs igény egy horror nélkül is izgalmas, fantáziadús űrhajós scifi-re.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.11.24. 00:11:07