35
  • kvp
    #35
    "Ennél a lézerrel üzennének dolognál jutott eszembe.
    Már van hadiipari lézer"ágyú", de akkor miért nem lőtték meg a Oumauamua-t, és aztán vizsgálhatták volna, miből van, stb..
    Talán van valami csalafintaság a lézerrel, vagy a Oumauamua-val, vagy lőtték de nem találták el, vagy.....?"

    Vagy van egy nemzetkozi szerzodesben leirt tilalom a fegyverrendszerek urbe telepiteserol es nem akarja senki, hogy az oroszok megelozo csapast merjenek ra, mert lezereket vitt fel. A kerdeses targy olyan gyoran jelent meg es ment tovabb, hogy nem volt ido meg egy sima szondat sem inditani az iranyaba. Nem mintha lenne olyan lezer ami olyan messze barmit is erne, mert egysegnyi teruletre vetitve mar a Holdra is csak annyi feny jutna el mintha egy zseblampa villogna a Foldon. Ami eleg impozans, csak eppen semmi ereje nincs. Ezt egyebkent szoktak is hasonlot csinalni, a Holdon levo Apollo tukroket szoktak megvilagitani lezerrel, hogy merjek a felszini rezgeseket (jellemzoen a meteorbecsapodasokat). A Fold-Hold tavon oda-vissza egy teljes celzott sugarbol is jo ha 1-1 foton visszajon. Pedig ez a tavolsag toredeke a meg a Fold-Mars tavolsagnak is. (a radios adatatvitellel sem jobb a helyzet, az is fenybol all csak mas hullamhosszon)
  • VolJin
    #34
    Az evolúció legfontosabb tényezője a véletlen. Éppen ezért a mi biológiánk aminosavjai egy adott akkori környezetnek voltak a legmegfelelőbb kombinációi, sőt nem is biztos, hogy a legmegfelelőbb a helyes szó. Inkább az akkori állapotoknak megfelelően kiszelektálódott kombinációk. Amik ma már örökletesek, hiszen maga a biológia alakítja a saját környezetét, rátért egy útra, ami alapvetően determinált, nagyon szók határok között tud változni. Még egy sárgarépával is van közös genetikai állományunk, vélhetően azért, mert egy kezdeti élőlény leszármazottja az összes földi élőlény. Vélhetően ennek köszönhető, hogy igen kevés aminosav kombinációja vagyunk mind.
    Szóval nagyon valószínű, hogy máshol az élet más aminosavakból épül fel. Illetve nagyon is elképzelhető, hogy több fajta kombináció is kialakulhatott egyszerre, és az egyik törzs mérgezéssel kiirtotta a másikat.
  • VolJin
    #33
    Ha a kiválasztódásban a véletlenek is szerepet játszanak, akkor máshol más aminosavakból is felépülhet egy alternatív biológia. Ennek jóval nagyobb a valószínűsége, mint annak, hogy a miénk az egyetlen működőképes modell, illetve annak, hogy csak a miénk alakulhat ki szelekcióval, illetve a szelekció minden esetben a mi építőköveinkhez vezet. Elég, ha a prionokra gondolunk, ami egy fontos fehérje izomerje, nem csak a gazdatestet károsítja, hanem a táplálékláncon keresztül is fertőz. Egy olyan alternatív biológia, ami alapvetően más építőkövekből épül fel, mérgező lehet a táplálékláncon keresztül mindkét biológiai rendszerre.
  • globint
    #32
    Ennél a lézerrel üzennének dolognál jutott eszembe.
    Már van hadiipari lézer"ágyú", de akkor miért nem lőtték meg a Oumauamua-t, és aztán vizsgálhatták volna, miből van, stb..
    Talán van valami csalafintaság a lézerrel, vagy a Oumauamua-val, vagy lőtték de nem találták el, vagy.....?
  • fonak
    #31
    Berserker probe
  • Tetsuo
    #30
    Az is sokat tévézik (vagy sok ponyvát olvas), aki potenciális veszélyforrásként tekint az "idegenekre".
    Veszélyes éppen akkor lenne, ha hasonló lenne a felépítése. Más aminosavakból felépült lény kb. "elmenne mellettünk", mert biológiai értelemben nem lenne kompatibilis velünk. Az ő fertőzéseik, parazitáik ránk nem hatnának és fordítva. Már akkor is így lenne, ha "jobbra forgató" molekulákból állnának azok az aminók.
    Másrészről pedig az a valószínű, hogy Földön azért alakulhatott így, mert ez a legelőnyösebb ebben a világban, vagyis ahol ezek a fizikai törvények, ott ezek az aminosavak választódnak ki az élethez.
  • giacomo gesso
    #29
    Sokan adottnak veszik azt, hogy a (hülye) horror-, meg zombi-, meg űrlényfilmekben persze egymást zabálják a szereplők, pedig pont az lenne a kivétel, a különös, a meglepő, hogy megemészthetnék, hasznosíthatnák egymás fehérjéit.
    Mivel itt a Földön (evolúciós okok miatt) ez így van, ezért "automatikusan" elfogadjuk, előfeltételezzük, kiterjesztjük.
    Ha VolJin-nek van igaza, akkor nem, hogy nem tápanyag az idegen életforma, hanem egyenesen veszélyforrás.
    Ha viszont nekem (azon az alapon, hogy nem véletlen, hanem egy kb. /a Földön/ 2 milliárd éves kémiai evolúcó eredményeként választódott ki az a két tucat aminosav...), akkor viszont ez egy univerzális tényező, és van okunk rinyálni.


  • giacomo gesso
    #28
    "A lehetséges millióból úgy két tucat aminosavból épül fel a bolygónk biológiája,..."
    Valószínűen ez nem véletlen, hanem a biológiai evolúciót megelőző (bio)kémiai kiválasztódás eredménye.
    Tehát igenis ígéretes lehet egy "idegen" élővilág meghódítása, igenis lehetséges, hogy kölcsönösen képesek vagyunk egymás felfalására és megemésztésére...ahogy itt, a Földön is...Mindenki-mindenki ellen...Csak egy (aminosav-rendszer) maradhat!
  • ostoros
    #27
    Aha, és ha az idegenek istene egy megtisztított univerzumot akar? :)
  • VolJin
    #26
    A lehetséges millióból úgy két tucat aminosavból épül fel a bolygónk biológiája, így élettérnek nem lenne megfelelő nekik, ásványokkal meg tele van az egész univerzum. A kolonizáció élettelen bolygók terraformálásával lehetséges, ahol van élet, az mérgező lehet a máshonnét származóknak...
  • fonak
    #25
    Jogos, bár ha egy civilizáció olyan fejlett, hogy ide tud jönni és ártani nekünk, az feltehetően megtalálna minket jelzések nélkül is.
  • Irasidus
    #24
    Éppen erről írok, ha elolvastad volna. 6. A filmektől eltérően nem látható fényben működő lézereket használnak adattovábbításra, mivel annak az áthatolóképessége nem túl jó. Inkább infravörös, rádió és egyéb lézereket. Egyébként nem kell tippelgetni, hogy mennyi energiára van szükség, milyen minőségű lézerre, mivel ezt ki lehet számolni. Ha nem haragszol a hasráütés szerű kételkedésed nem oszt nem szoroz. Meg lehet csinálni, és működik az eljárás.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.11.16. 12:41:16
  • kvp
    #23
    Van meg egy problema, a csillagkozi por. Mivel a lezerfeny is csak feny, ezert eleg jol elnyelodik a csillagkozi poron, tehat bizonyos szint alatt mar a naprendszerbol sem jutna ki a jel erzekelheto modon. Aztan a becelzott naprendszerbe eljutva kerdes hogy a jelenlegi technologia mellett mekkora lenne a sugar merete, ugyanis az energia a sugar atmerojenek novekdesevel szetterul. Nagyon konnyen le lehet junti az 1 foton / exobolygo szint ala es onnantol nem igazan fognak eszrevenni.

    A masik az, hogy aki egy ilyen lezert kiszurna (meg ha nem is tudja ertelmezni), az mar sajat passziv tavcsoveivel is siman latja a foldi ejjeli fenyeket. Igazabol ez az egyik legjobb megfigyelesi modszer, ugyanis ha eleg nagy egy kompozit tavcso felbontasa, akkor siman ra lehet nezni az exobolygokra es ha van valami a felszinen (elolenyek, idegen civilizacio), az valamennyire latszni fog. Raadasul a folyamat teljesen passziv, nem kell hozza senkinek celzott jelet kibocsatania. Ilyen modon egy intelligensebb tarsadalom siman meglathatja a Foldet is, persze csak annyi ido utan amire odaer az ipari forradalom koranak fenye.
  • Archenemy
    #22
    És miért lenne jó jelezni az idegeneknek? Már ha vannak. Én úgy látom, hogy már maga az élet is elég ritka dolog (a sok bolygó közül csak egyen van), a civilizáció meg még annál is ritkább (a brutálisan sok faj közül egy tudott civilizációt alkotni), annak az esélye hogy egy civilizáció meg velünk hasonló "korú", tehát pont beleesik abba a néhány ezer évbe amiben mi vagyunk (tehát kommunikálni tudnak de utazni nem), meg totálisan elenyésző. A veszélyekről meg nem tudunk semmit. Én kussban maradnék.
  • Irasidus
    #21
    Néhány apróság mert úgy látom kicsit páran eltévedtetek...

    1. Mint írta valaki, a lézer széttartó, a Holdra küldött lézersugár már a Hold távolságában 6,5 km széles lenne. Ilyen távolságból egy egész Naprendszeren áthaladhat.

    2. Kétfajta működésű lézer van, impulzus lézer, és állandóan sugárzó lézer. Nyilván az utóbbit érdemes használni ha adatokat akarunk küldeni...

    3. Lézer adatátviteli eszközök, már egy ideje létező eszköz, és valószínűleg ez a középtávú jövő - az űrkutatásban legalábbis. Ez azt jelenti, hogy digitálisan kódolt (vagy bárhogy) adatokat tudunk küldeni lézer segítségével. Ez lehet puszta adat, tévéműsor, és bármit. Ráadásul, sok nagyságrenddel nagyobb mennyiségű adatot lehet vele küldeni mint rádióval. Szóval ezt a morzés dolgot felejtse el aki írta.

    4. A SETI rádióadás kereső programja mellet fut egy lézerkereső program is már egy ideje. Optical Search for Extraterrestrial Intelligence.

    5. Bármily meglepő a lézer jelensége lehet természetes eredetű is, főleg szupernóvák keltenek koherens sugárzást. Tehát a lézerjel még önmagában semmire nem bizonyíték...

    6. A filmektől eltérően nem látható fényben működő lézereket használnak adattovábbításra, mivel annak az áthatolóképessége nem túl jó. Inkább infravörös, rádió és egyéb lézereket. És megint elérkeztünk a hullámhossz problémához, mint a rádióhullámok keresésekor.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.11.16. 07:51:43
  • kipeti
    #20
    Tiszta Csatahajó feelingem van, miután ezt olvastam :)
  • quatlander
    #19
    Az idegeneknek vagy nekünk lesz jobb, ha észrevesznek bennünket? :)))
  • VolJin
    #18
    Ja, tényleg, valakivel gunyoros voltam, de aznap visszajöttem egy névváltozattal, amit az admin látott is, de csak röhögött rajta.
    Az email-címből kihagytam a pontokat vagy ilyesmi. Talán az admin tanácsolta, mert nem tudta visszacsinálni...
    Utoljára szerkesztette: VolJin, 2018.11.15. 18:11:07
  • VolJin
    #17
    Nem voltam bannolva...
    Ezt honnan veszed?
    Az viszont elég egyértelmű, hogy sorban kell célozgatni. Gondolom akkor szúrnák ki, ha a mi bolygóvadász megfigyeléseinkhez hasonlatosan vizsgálnák a csillagok fényét, és az intenzitás változásban kiszúrnák a szabályosságot. Prím számokat morzéznánk vagy akármi. Gyorsan visszamorzézgatnának a néhány év alatt erre a célra megépített eszközeikkel, nekünk meg épp figyelnünk kellene a válaszra 100 év múlva. Szerintem sincs sok értelme...
  • esztyopa
    #16
    Ugrálunk,mint a*beszélő szamár* - hogy itt vagyunk,itt vagyunk !
    Mégis...mire vagyunk annyira büszkék?
    Hogy mennyi mocskos dolgot csináltunk a jók mellett?
    Talán nem véletlen,hogy senki sem *kopogtatott* az ajtónkon.
  • Tetsuo
    #15
    Így, ezzel a módszerrel egyenként sorban kell célozgatni a naprendszereket, mondjuk heti-havi ciklusban, ami kb. hasonló sikert érhet el majd, mit a SETI annakidején - semmilyet.

    (Dehát téged végleg bannoltak, nem?)
  • VolJin
    #14
    A nagy teljesítmény is azért kell, hogy egyáltalán észlelhessék...
  • VolJin
    #13
    A lézer az széttart, nem teljesen koherens. Az egész naprendszerben szétterül, érzékelhető lesz.
  • T_I
    #12
    A villanást, amit előzőleg említettem, meg lehet nyújtani, ha a lézer követ az égbolton egy fix pontot. Akkor ugyanaz(ok) a bolygórendszerek hosszabb ideig láthatják a lézer fényét. Így viszont jelentősen csökken a célpontok száma, viszont az általunk kiválasztottakra, például a viszonylag közel lévőkre lehet koncentrálni
  • Tetsuo
    #11
    Az is valószínűsíti, hogy léteznek intelligens idegenek, hogy nem vették fel velünk a kapcsolatot.
  • T_I
    #10
    Mivel a naprendszer és benne a Hold folyamatosan mozog, ezért az intelligens fogadók csak egy villanást látnának, jó esetben periodikusan. Na ez alatt a villanás alatt kellene a lézersugárnak a küldendő információt legalább egyszer tartalmazni. Ahhoz, hogy a választ lássuk x év múlva, nekünk is egy villanást kellene keresni BÁRHOL az égen, ami felé valaha is sugároztunk üzenetet. És az a villanás nem biztos, hogy a mi üzenetünkre válasz, így a viccbeli párbeszéd alakulhatna ki: - Mennyi?, - 30, - Mi 30?, - Mi mennyi? :D
  • Csatabika
    #9
    Olyan távon az a "szuken sugarzo lezersugar" már elég szépen szóródik ;-)
    Ha pedig a 2 megawattot minden irányba "szétszórnád" nem lenne túl erős az a jel.
  • duke
    #8
    Egyebbkent nem tudom mire jo, egy szuken sugarzo lezersugar. Soha senki nem venne eszre. Ennel joval nagyobb az eselye egy minden iranyba sugarzo sima radiadonak.
  • duke
    #7
    Ja nem a legjobb kapcsolatfelveteli kiserlet, hogy a Halalcsillaga alakitott holddal szetlovunk egy ismeretlen civilizaciot.
    Persze ha megis idejonenek szamonkerni, akkor meg mindig mondhatjuk, hogy nem mi voltunk, hanem a holdlakok.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2018.11.13. 23:42:17
  • MZperX75
    #6
    Brit tudósok?
  • ostoros
    #5
    Ismerős történet. Marslakó a mostohám?
  • paby88
    #4
    de ha 4 fényévre van ide akkor van legalább 8év megírni az üdvözlő beszédet :D kivéve ha tudnak teleportálni
  • wraithLord
    #3
    Ja, aztán támadásnak veszik, és idejönnek háborúzni. :D Vagy a lézernyalábbal kiirtunk egy élet kezdetet, ami 1 milliárd év múlva a miénkhez hasonló szintre fejlődne. :D
  • quatlander
    #2
    Legalább a TRAPPIST-ból csinálunk EDAMI-t...
  • Tetsuo
    #1
    És mi van, ha belevilágítanak a szemükbe és karamboloznak a bolygókkal emiatt? :-)