2
 • kvp
  #2
  Pedig tenyleg igy hivjak az egyik programtervezesi modszert. Ez meg abbol az idobol maradt rank, mielott az angol nyelv elkezdett beszivarogni a szamitastechnika teruletere. Szoval nagyjabol a 60-as evek elejenek nyelvezete. Programtervezesi szempontbol a CFD-hez hasonlo. Teljesen elkepzelhetonek tartom, hogy az oroszok meg mindig nem csereltek le az anno a TKS-ekhez kifejlesztett rendszert, ami alapvetoen a szaljutoktol jott. Vagy legalabbis a tervezesi modszereiket nem frissitettek, bar ha mukodik akkor minek.

  Magyarul ez ugy hangzik, hogy ha a harombol kiesik egy szamitogep, attol meg mukodokepes marad a rendszer, sot igazabol egy darabbal is. Viszont a megbizhatosaga csokken. 3 gep eseten ha az egyik hibazik, akkor a masik ketto eredmenyei alapjan tudjuk melyik hibazott es mi a jo eredmeny. Ha csak ketto van, akkor tudjuk, hogy hiba tortent. Ha pedig egy, akkor vagy mukodik vagy nem, de ha az is hibazik, akkor nem fog azonnal kiderulni.

  A programkeszseget elvesztett pedig azt jelenti, hogy hibazott, a rendszer levalasztotta es kiesett a szinkronbol a masik kettovel. A Google cluster-einel ez normalis napi jelenseg, csak ott a rendszer ujrainditasa, ontesztje es ujraszinkronizalasa is automatikusan megy. Az oroszoknal meg ezek szerint nem. (A nasa rendszerei meg failover alapuak, 2 szamitogepet hasznalnak, amibol 1 fut aktivan. Ott meg kisebb a hibadetektalasi kepesseg, de legalabb automatikusan valt a masikra, gond akkor van ha az is rossz.)

  Azert a Google translate helyett lehetett volna rendes ferditest is hasznalni a cikkhez, de ugy nez ki senki nem vette a faradtsagot...
 • T_I
  #1
  "a normál ciklogram két csatorna használata mellett is végtelen idejű repülést tesz lehetővé. A szakemberek csütörtökön azonban újraindítják a programkészségét elveszített komputert" Ez ugyanaz a zagyvaság, mint a hvg.hu és a ma.hu cikkében. Ezek a szavak, hogy "ciklogram", vagy "programkészségét vesztett komputer" a magyar nyelvben zavarosak, nem szokták így használni