25
  • Glutamin
    #25
    Mert meg nem lattal eleget :)
  • ostoros
    #24
    Az orosz (szovjet) tengeralattjárók sok tekintetben fejlettebbek voltak, mint nyugati társaik.
  • ostoros
    #23
    A Japán bíróság is csak nevetett, amikor a japán cég (ami ellopta a magyar biotech cég minden adatát) perelte be azt, akitől lopott. És a tolvajnak adott igazat. Bizony. Csak olyan 30 millióba került a magyar cégnek a japán kalandja.
  • t_robert
    #22
    persze, mert egy hajtómű az kőkemény anyagtechnológiai fejlesztés is. Az önmagában kevés, hogy valaki szerez egy működő példányt és szétszedi. Ott bizony rengeteg fejlesztés és kémia van a legkisebb csavar előállításában is. Ezért van az, hogy az oroszok is másolják a nyugati technológiát csak az ő hajtóművük 150 óra után generálozni kell, ötöd annyi idő alatt bedöglik, és sokkal hangosabb és többet zabál mint a nyugati. Aztán az orosz gépek leginkább a földön állnak és kevés van belőlük, mert nem igen használhatok tartósan, hiszen anyagminőségben és kidolgozásban nem érik el a nyugati gépek szintjét. ott vannak a tengeraltjárok. az orosz megy mint a dörmögő medve és 50 km-ről hallani a egy szonárral, hogy közeledik. .
  • t_robert
    #21
    Nocsak a kínaiak feltalálták az amcsik B2 Spirit bombázóját.... vagy marha ügyesen copyznak... :)
  • Ender Wiggin #20
    én még jó minőségű másolatot nem láttam kínától. sem autót, sem telefont, sem zizegős mackót. semmit.
    és az, hogy "másolás", az eufemizmus. amit kna csinál, az nem másolás, hanem lopás. más szellemi termékének az eltulajdonítása, és a vevők megtévesztése. nem hogy nem érdemel tiszteletet, de büntetendő is. csak hát a kínai bíróságok csak nevetnek.
    Utoljára szerkesztette: Ender Wiggin, 2018.10.29. 12:23:03
  • fonak
    #19
    Hasonló tapasztalataik Nyugat-Európában vagy az USA-ban is voltak magyaroknak. Egy időben kifejezetten jó híre volt a magyar mérnököknek, mert itthon a kádári hiánygazdaságban megtanultak rögtönzött megoldásokat kitalálni, míg a német, amerikai stb. leállt, ha valami probléma volt, és várta fentről a megoldást. Persze az is benne volt, hogy őket úgy nevelték, hogy a szabályok szentek, a magyarok pedig kreatívan értelmezték azokat...

    Annak idején a japánokra is hasonló dolgokat mondtak, csak másolni tudnak, olcsó bóvlit tudnak csak gyártani, nem kreatívak (ami utóbbi igaz is volt nyilván, ők is keleti kultúra). A dél-koreaiakra is, lásd 20-25 éve a dél-koreai autókat lenézték, a Samsung nem számított menő márkának stb.
  • ostoros
    #18
    Te kevered az adminisztrációt és a fizikai munkához köthető probléma megoldást. Ez utóbbiban a fiatalok sajnos gyászosan elvéreznek.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.10.24. 22:49:18
  • ostoros
    #17
    "csak annyit mondok hogy masolassal utol lehet erni az elvonalat, de elsove, vezetove valni nem lehet."
    Hogyne lehetne. Csak meg kell venni a (vagy ellopni) a nyugati fejlesztést, és olcsóbban/hatékonyabban gyártani. Még jobb, ha a mérnököt veszed meg, LÁSD:BRAIN DRAIN.
    Nem szükséges a kínaiaknak izzadniuk ahhoz, hogy lenyomjanak vagy akár felvásároljanak egy innovatívabb vetélytársat. AZ USA is ezt csinálja állandóan.
  • Vampy
    #16
    ööö Azert a "kozelmultbeli kulturank" eleg hasonlo, ez nem igazan magyarazhato ezzel :)

    Sot, azt kell hogy mondjam, hogy a magyarokra is nagyon jellemzo (foleg a 40-50+ os korosztalyra) hogy folulrol varja a megoldast... Szuleim elo peldak... Kb ok vannak felhaborodva, ha valamit el kell intezni onalloan es folyton azt emlegetik, hogy "regen" milyen jo volt, csak osszenevettek Mancikaval a hivatalba es rendben volt minden, minden papirt elinteztek helyettuk...:)

    A fiatalok persze masok, de ok mar egy mas korban nottek fol...:)
    Utoljára szerkesztette: Vampy, 2018.10.24. 22:22:19
  • Sequoyah
    #15
    En nem itelkezek, csak annyit mondok hogy masolassal utol lehet erni az elvonalat, de elsove, vezetove valni nem lehet.
    (ha itelkeznek, akkor azt mondanam hogy lopjanak csak egymastol, de ne tolunk... ha minekunk tisztelni kene a masolas-kulturajukat, akkor ok is tiszteljek a mi nem-masolunk kulturankat).

    Egyebkent "szemelyes" tapasztalat, hogy tobb kozeli ismerosom is dolgozott kinaban, kinaiakkal, es mindenkinek az volt a tapasztalata, hogy nem jok a problemamegoldasban. A megoldast mindenki felulrol varja. Ez tokeletesen magyarazhato a kozelmultbeli kulturajukkal, es nem kedvez az innovacionak. Ezzel szemben a magyarok onalloan pillanatok alatt megoldottak a problemat.
  • wraithLord
    #14
    Igazából a kínai kultúrában nem számít szánalom tárgyának a másolás, hanem mindennek az alapja. Tök máshogy gondolkodnak, mint a nyugati ember. Náluk ugyanolyan menő dolog a másolást, a másolat minőségét tökélyre vinni, mint itt Einsteinnek lenni. Jó, persze jó kutatónak lenni ott is menő, csak itt nem menő másolni.

    Ezért van az, hogy a kínaiak mindent lekoppintanak. Náluk ez teljesen természetes, és becsülendő dolog.
  • Sequoyah
    #13
    Pontosan. Olcsobbak, mert egy csomo mindent nem kell kifejleszteniuk. Emiatt gyorsabban is fejlodnek, gyorsan utolerik a piacvezetoket. Megveszik, lemasoljak, ellopjak a knowhow-t.
    Ez nem feltetlenul baj onmagaban, meg mindig barlangban elnenk ha mindenkinek az elejerol kene kezdeni a fejleszteseket:)

    De a kovetkezo 10 evben derul csak ki igazan hogy mire kepesek. Utolerni konnyu, de piacvezetove valni es diktalni a tempot az sokkal-sokkal nehezebb. Es ez meg csak most jon nekik.
  • molnibalage83
    #12
    Olcsóbban csinálják meg a nyugati telót. Itt tartanak. Generális difi azért nincs. Tehát ár/érték arányban jobb lehet, de abszolút minőségben nem.
  • Sequoyah
    #11
    Az a baj, hogy a mai napig szinte semmi olyat nem tettek le az asztalra, ami eloremutato lenne. Most tartanak ott hogy sok dologban mar kepesek hasonlot produkalni (sok dologban pedig nem), es el kellene kezdeni innovalni is.
  • Sequoyah
    #10
    Hat azert vannak itt olyan technologiak, hogy ha ellopod a terveket es melle meg egy mukodokepes peldanyt is szetszerelni, akkor sem tudjak csak ugy reprodukalni.
    A hajtomu peldaul pont ilyen, az istennek se sikerul senkinek versenykepes hajtomuvet gyartani azok kozul akik nem kezdtek meg az 50-es evekig a fejleszteseket.

    Sarkitott peldaval elve kepzeld el hogy odaadod az osszes tervet es a komplett gyartosort egy kora kozepkori kiralysagnak. Vajon mennyi ido kell nekik, hogy lemasoljak?
    Egyszeruen ha nincs meg a tudomanyos hatter, es az ipar ami peldaul a megfelelo tisztasagu es minosegu femeket produkalni tudja, akkor szenvedes lesz, akarhany tervet is lopnak el a hackerek.
  • Whysper
    #9
    Hjaja csak mire eszbe kapsz mar minden kutyu korulotted Kinai ,de tenyleg semmit nem tesznek le az asztalra. Mondj olyan teruletet ahova nem gyart kina es nem jon vagy nincs mar ott valamilyen modon!!! Ott a telefon piac ami azert eleg sok szamit a kommunikacios csataban. mire felberedtel a Huawei odaverte a Iphonet es a Samsungot. mar a PC-be is elegge kezdenek megjelenni
    Utoljára szerkesztette: Whysper, 2018.10.24. 13:24:14
  • molnibalage83
    #8
    Csak az F-35 kapcsán volt ilyen hír és a levelezés egy részét lopták el, a szenzitív anyagokat offline gépeken tárolják. Aztán az jenkik sem tökkelütött hülyék.
  • molnibalage83
    #7
    Ez ebben a formában nem igaz. Mutass egyetlen stealth kialakítású európai vadászgépet. Az nincs, Kínában már kettő van. Az Eurofigther Typhoon gépek még mindig mechanikus legyezésű radarral repkednek, akikor lassan két évtizede a PESA és 10 éve az AESA csúcs. (USA-ban már 15+ éve AESA).

    Jelenleg ott tartunk, hogy amennyire meg lehet ítéli Kína már egyes téren lenyomja az oroszokat is..
  • fonak
    #6
    Elég sok adatot elloptak a kínaiak az USA-tól a lopakodókról is, szóval nem nézném annyira le őket.
  • lipovics
    #5
    A kínaiak mindig bejelentenek valami fantasztikus repülőt, csak előállítani nem tudják.
    Egy generációval vannak az amik mögött, fél generációval EU és a oroszok mögött.
    Fura, mert rakétát már tudnak gyártani.
  • Kelta
    #4
    Ugyan, a J-20 se az ami :) és messze még a hadrafoghatóság
    ez is csak mese, mint az oroszok PAK-FA hülyesége..
  • wraithLord
    #3
    Ha ez segít a világbéke elérésében és a globális felmelegedés visszaszorításában, akkor miért ne... :D
  • quatlander
    #2
    :D
  • ostoros
    #1
    El tud bújni a rizses tálban?