15
 • Fefy
  #15
  Azért nálad is a szövegértelmezés 1-es.
  Segítek: "nem a fa épülettel van a baj, mert azt lehet korszerűre és stabilra is építeni" ez azt jelenti, hogy létezik olyan építési technológia, hogy ezt betartva a fa épület se dőljön össze. Felfogtad?

  A tégla/beton pedig miért ne bírná a vizet? Ismét segítek: Velence egésze a vízben van, egy része tégla alapzaton és nem jellemző, hogy összedőljenek az épületek, pedig némelyik elég régóta ázik. Ez tuti valami sátáni dolog, hogy a vízben is egyben maradnak ezek az épületek.

  Tudod vitatkozhatunk napokon keresztül, de ha megnézed például #10 cateran linkjét, akkor pont egy olyan példát hozott, ami mutatja, hogy a tégla/beton mennyivel jobban bírja a szelet. A linkelt cikk utolsó két képén pont az látszódik, hogy a beton alap teljesen sértetlen, egyedül az üveg felületek semmisültek meg. Lenne rá egy nagyobb összegem, hogy statikailag az épület közel sértetlen maradt, függetlenül attól, hogy a képeken vastagon borítja a törmelék. Igazából az utolsó képen látszódik egy minimális díszburkolat sérülés, ami akár régebbi is lehet. Ha nem betonból lenne az épület, akkor a helyén semmi nem maradt volna.
 • ostoros
  #14
  A tégla épület nagyon is jól bírja az elárasztást.
 • Sequoyah
  #13
  Mutass mar ra kerlek, hogy egesz pontosan melyik Europai hurrikan volt az 250+-os szellel amit olyan jol birtak a teglaepuletek...

  Egyebkent pedig az utobbi 4 hurrikanbol 3 eseten a szelet nagyon is jol birtak a fahazak, es az arviz okozta a nagy karokat, az ellen pedig a tegla sem ved semmit...
 • ostoros
  #12
  Amennyiben a tető megfelelő szögben van építve, a szél nem emeli, hanem lefelé nyomja.

  Igaz, tornádó ellen nem véd.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.10.16. 11:47:53
 • ostoros
  #11
  Aham, mert az építkezési fa az olcsó, igaz? Meg a burkolat rá, meg a vakolat, meg a termesz károk, meg az épülettel együtt kárba vesző összes bútor és személyes holmi is nem számít, igaz?
  Te okos.
 • cateran
  #10
  Hehh a sok okos...Nem tolem tudjatok (elottetek a net basszus) de fabol keszult epuleteket toredek ido es penz befektetesevel lehet ujra felhuzni....A hulye japok is azert hasznalnak/hasznaltak foleg fabol keszult hazakat..meg nadat meg minden olyasmit, amit 2 filler es 5 perc ujrarakni..a hulyek...Ahelyett, hogy a hurrikan/tajfun/ciklon ugyben verprofi magyarokat kerdeztek volna...
  Muvelodjetek....
  Utoljára szerkesztette: cateran, 2018.10.15. 21:01:34
 • Fefy
  #9
  Ezért is írtam az előző hozzászólásomban, hogy nem a fa épülettel van a baj, mert azt lehet korszerűre és stabilra is építeni (lásd: pl rönkházak). A baj azzal van, hogy ezek a házak minimális stabilitással vannak összerakva, és egy 200-250 km/h-s szelet már nem bírnak ki. Ezzel szemben európában maximum lekapja a cserepet/palát a tetőről, de alapvetően szerkezeti kárt nem szenved az épület. Az usában viszont egy 250 km/h-s szél szétbontja az éppen csak elégséges szinten összekalapált házakat.
  A normális és az elégséges között pedig árban is minimális a különbség. Csavart/több szöget kell használni és a külső falat légmentesen zárttá kell tenni, pl ragasztással. Ez a teljes ház árához képes elhanyagolható költségnövekedés, viszont ennyi módosítás elég ahhoz, hogy az épület ne kártyavár legyen egy tavaszi szellőben.
 • wraithLord
  #8
  Gondolom onnan ered a tradíció, hogy egyszerűbb volt egy könnyűszerkezetes egyszerű házat újjáépíteni, és ez máig megmaradt.
  Betonbunkerben senki nem akar lakni, a téglaházról meg ugyanúgy letépi pl. a nyeregtetőt a vihar, mint ahogy a papírházakat felszippantja, csak ott még a tetőlekapás strukturális sérüléseket is okoz, amit több munka javítani, mintha egy vacak faházat cakkumpakk eltüntet a vihar, ami helyett 1 nap alatt ácsolnak másikat.
  A cuccaikat meg a ház alá pincébe menekítik.
  Én így képzelném el. Nem akartak bunkerben vagy föld alatt lakni, így "egyszerhasználatos" házakat építettek. :D
 • harmi2009
  #7
  Ott sokkal nagyobb házakat építenek mint az EU-ban vagy bárhol a világon. A 300nm -s tök normál Itthon már a 150nm nagynak számít.
  Ekkora méretben sokkal olcsóbb egy fa ház mint egy tégla épület.

  Arról nem beszélve, hogy secperc alatt felépítenek egy ilyen házat. Már rég beköltöznek míg egy hagyományos házat még csak vakolnak.
 • Fefy
  #6
  Alapvetően a fa épülettel nem lenne baj, mivel ezeket is lehet szerkezetileg nagyon erősre építeni. SIP panelekkel (SIP panel=két OSB lap között van egy vastagabb réteg PUR hab/polisztirol lap (EPS/XPS is lehet)) pedig a hőszigetelés sem probléma, ráadásul ezt már az USA-ban is használják. Megfelelően összeépítve 100%-ban légmentes és brutális módon hőszigetelt épületet lehet belőle varázsolni (1-1 centis OSB lapok közé lehet rakni 30 centi polisztirolt is, ami így már szinte egy gyertyával is felfűthető épületet eredményez).

  A probléma azzal van, hogy az usában az építési szabályok nagyon lazák európához képest (igen, az egész kontinensen sokkal durvábbak az építési szabályok egy-két országot leszámítva). Valahol a neten belefutottam, hogy itthon például a tetőnek olyannak kell lenni, hogy 60 centi havat lazán megtartson úgy, hogy mellette 200km/h-s szél is fúj, ha ezt nem teljesíti, akkor még építési engedélyt sem kapsz rá (mivel neten olvasott, így lehet hülyeség is). Az usában ilyen nincs, úgyhogy ők lapátolják a tetőről a havat, hogy ne boruljon a nyakukba a tető, miközben zabálják a hamburgert vacsorára.

  Ettől függetlenül viszont én sem tudom sajnálni őket. A lazább építési szabályok nem tiltják meg, hogy normálisan építsék meg a házakat, szóval ott is megvan a lehetőség a hurrikán álló épületek építésére, de ez valahogyan nem divat náluk. Nem azt mondom, hogy építsenek betonbunkereket, de például ha szögelés helyett csavaroznának, akkor bőven erősebb szerkezeteket kapnának. Illetve az épület külső felét ha ragasztanák a csavarozás mellett, akkor nem tudna hol belekapni a szél. Ráadásul ez kb minimális költségnövekedés lenne csak.
 • duke
  #5
  "Viszont a hurrikán azért megszokott jelenség ezen a környéken is, ennek ellenére olyan házakban laknak, amit egy nagyobb szél alkotóelemeire bont."

  Na igen ettol megyek a falnak, mikor meghallom, hogy mar megint osszedolt fel Amerika.
  Mert oke, hogy a felmelegedes erositi a viharokat, de naluk 200 eve is ez volt, es megis olyan primtiv papir hazakban laknak, amire nalunk meg vikendhaznak sem adnanak engedelyt. Fol nem foghatom miert csinaljak, miert nem epitenek rendes hazakat ? Fogom a fejem, mikor valami filmben mutatjak a buszke ferfit, meg a kis csaladot, szoggel kalapaccsal hazat epiteni , par deszkat osszeszogelnek, meg farostlemez a haz oldala, orulet. Es akkor meg, ezeket a hoszigeteletlen fahazakat, (ismeretlen naluk a hoszigeteles) havi 1 MWh arammal futik ki, a minusz 30 fokba. Nem tudom sajnalni ezeket az idiotakat, ha rajuk dolnek a primitiv viskoik.
  Utoljára szerkesztette: duke, 2018.10.14. 22:24:21
 • Magnum PI
  #4
  Ez azert nem igaz. Trump ezen lepeseivel nem nagyon ertenek egyet. Altalanosaggban meg elmondhato hogx joval kornyezettudatosabbak mint mi. Csomo mindent csak azert csinalunk mert az EU hozott egy szabaly, amugy meg tojnank ra. Ott nincs ilyen de megis vedik a kornyezetet az emberek
 • barret
  #3
  Jó ez nekik,lehet menni építeni! Pörög a gazdaság! :D
 • esztyopa
  #2
  Jellemző,hogy a jenkik siránkoznak az egyre nagyobb hurrikánkárok miatt,de szemük sem rebbent,amikor a trumpli fönökük *kihátrált* a klímaegyezményből
 • Fefy
  #1
  "Hozzáteszik, hogy környékbeli rekordról van szó, ilyen erős példányt ugyanis még nem láttak itt."

  Viszont a hurrikán azért megszokott jelenség ezen a környéken is, ennek ellenére olyan házakban laknak, amit egy nagyobb szél alkotóelemeire bont. Egy tégla/beton épületnek a 2-300km/h-s szél meg sem kottyan, csak ez az usákoknál nem jellemző építőanyag.