25
  • gothmog
    #25
    Ezt bírtad válaszolni? Hogy te micsoda egy ócska alak vagy...
  • ostoros
    #24
    Feleslegesen tereled el a témát.
  • noland
    #23
    Szerintem nem ertettel meg. Addigra (ujra) terraformalni fogjuk a Foldet.
  • gothmog
    #22
    OK. Néhány éve még az volt az helyzet, amit írtam.
  • Sir Cryalot
    #21
    Wrong: https://mobile.twitter.com/greatdismal/status/1005958197654351872
    Cameron a rémálmát racionalizálta az adott kor keretei közt, meg kellékes lévén nem csoda ha ezt álmodta.
  • gothmog
    #20
    A tárgyban (a mesterséges intelligencia hatásai az emberiségre) felvetődő -és megoldandó- problémák szempontjából gondoltam. Azt tudom, hogy nincs számítógépe se internete. Nem az időutazó robotok okozzák a problémát...
  • Sir Cryalot
    #19
    W.G. aki újfent nem tudta megkülönböztetni a CDP féle cyberpunk77et a GTA-tól nem hiszem hogy esztétikailag mérvadó nem hogy technikailag:D.
  • gothmog
    #18
    " a mezőgazdaságból elzavart emberek olcsó munkaerők lettek"
    tulképpen maradhatott volna minden ahogy volt, és akkor ma nem lennénk ennyien, hiszen a modernizált mezőgazdaság (és ipar) nélkül ennyi embert sem lehetne etetni.
    De tegyük fel, hogy az emberiség úgy dönt, visszaáll a kézi élelmiszer-termelésre. Első körben az valósulna meg, amit annyit emlegetsz: a felesleges tömegek kipusztulása. Amíg valaki úgy nem dönt, mégiscsak gépesíti a mezőgazdaságot, és azzal máris elképesztő versenyelőnyhöz jut mindenki mással szemben.
    Vicces dolog ez az evolúciós nyomás, csak túl kellene lépni azon, hogy „Darwin szerint a majomtó származunk -höhö”...
  • gothmog
    #17
    Hol van már a terminátor, a témában a Black Mirrort javasolnám... meg William Gibsont
    Utoljára szerkesztette: gothmog, 2018.10.12. 14:08:46
  • Sir Cryalot
    #16
    Ennyit a fosásról...
  • Sir Cryalot
    #15
    Cameron a terminator scriptjét egy heveny gyomorrontás utáni rossz alvás / rémálom hatására írta, nem elvi meggyőződés vezette. Aki nem hiszi járjon utána...
  • csicso82
    #14
    Abszurd a hatékony MI (ha nem pusztít ki minket mint a Matrix-ban vagy a Terminátor-ban) akkor csak a gazdagoknak lesz jó mivel nem lesz többé szükség a TÖMEGEKRE: cselédnek, munkásnak stb. arra ott lesznek a gépek. Az embereket pedig meg lehet semmisíteni.

    Ne legyen senkinek illúziója.
  • Sir Cryalot
    #13
    Mintha kottázni tudna a cucc:DDD

    amikor kijött a microsoft songsmithje még nem gondoltam volna hogy egyszer menő lesz retardáltnak lenni.
    De persze azt sem hogy stereo képalkotást képesek lesznek hologramként eladni retardáltaknak.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2018.10.12. 11:36:08
  • molnibalage83
    #12
    Az MI képes megváltoztatni az emberiség evolúciós hozzáállását talán?

    Az egész egy ökörség. Jelenleg az MI nem létezik, egy szutyok botnak is komoly kihívás megtanítani, hogy egy fényképen megkülönböztesse a méhet a darázstól, ha egyáltalán képes rá. Kreatív gondolkodás? Ugyanmár...

    Aki meg a cikkíró és zeneszerő botokkal jön, ott jelzem, hogy a cikkek és a zene is algoritimzálható és blokkosítható. A kreatív gondolkodás jelen tudásunk szerint nem.

    Ez egy szép BS kinyilatkoztatás és cikk volt.
  • zola2000
    #11
    kisebb gondjuk is nagyobb lesz annál az akkor élő embereknek:
    https://index.hu/techtud/2018/10/08/varhato_idojaras_12_ev_mulva_pokol_varhato/

    (Hacsak nem lesz előbb globális atom vagy mégrosszabb fegyverekkel vívott világháború)
  • ostoros
    #10
    Majd meglátjuk. A túlvilágról. :)
  • noland
    #9
    Hat mi azt mar nem fogjuk latni, ugy erzem. Hogy mi lesz majd ha minden gepesitve lesz a gyartastol a vendeglatasig, az meg a sci-fi t surolja. Mi lesz utana az emberekkel mikor mar a gepeket is gepek javitjak, tartjak karban. Valoszinuleg nem hogy alapjovedelem nem lesz de a penznek sem lesz sok ertelme. Max pontokat kaphatnak ki miben reszesulhet, annak alapjan hogy ki mikent viselkedik, el egeszseges eletet vagy mit produkal. A munka nyilvan hobbi lesz. Ma ismert tarsadalmi kategoriaba sem igen lehet besorolni. Kommunizmus is lesz (mert a tarsadalom szolgalataban all) es kapitalizmus is (mert a szektorok magankezben lesznek), termelnek javakat ami egy organikus szisztema szerint lesz szetosztva, mindenki jol jar. Az alapjovedelem csak egy lepcso es semmi koze a kommunizmushoz max formalisan, de meg attol is fenyevekre vagyunk.
  • ostoros
    #8
    Na, de az meg a népességfogyás miatt van. Ami nagyjából belesimul az első scenárióba "vagy a felesleges emberek kipusztítása lesz".
    Ha magától is pusztul, annál jobb, kevesebb dolga lesz a hatalomnak.
  • zola2000
    #7
    Magyarországon most munkaerő hiány van, nyugaton is sok helyen az van, Ázsia is egyre inkább kezd fogyasztóvá válni.
  • ostoros
    #6
    Mert a technológia nem a közembert szolgálja, hanem azt akinek a tulajdona. A közember pedig a technológiai fejlődéssel mehet újabb, és újabb, és még újabb szakmába, gyakorlatilag menekülve az automatizáció elől.

    Előbb utóbb ha már szinte minden automatikus lesz, vagy a felesleges emberek kipusztítása lesz, vagy kommunizmus lesz valamilyen formában. A sokat emlegetett alapjövedelem is csak annak ( a kommunizmusnak) egy formája, mivel a gépek által termelt profitot keményen megadóztatja állambácsi és eljuttatja polgáraihoz, vagyis köztulajdonként kezeli a tőkések magánvagyonát.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.10.11. 21:26:28
  • dyra
    #5
    Mikor jutunk oda, hogy végre élvezzük a technológia előnyeit és ne 40 órás munkahét legyen hanem csak 30? Fejlődünk fejlődünk csak épp szabadidő nincs élvezni, hogy huuu de fejlettek vagyunk.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.10.11. 21:18:00
  • ostoros
    #4
    Régen sem volt ez a duma igaz. Egyszerűen arról van szó, hogy a mezőgazdaságból elzavart emberek olcsó munkaerők lettek, és így megszülethetett az ipar, ami felszívta őket.

    Ma az automatizálással és az ipar Ázsiába költözésével megint utcára került egy rakás ember (persze nem egyszerre, hanem évtizedek alatt), hát az emberek olcsó munkaerővé lettek megint, aminek kihasználására megszületett a szolgáltató szektor.
    Persze ezt úgy magyarázzák a liberális közgazdászok, hogy a fejlett országokban "csak úgy" megszületik a szolgáltató szektor, de valójában először el kell őket zavarni az iparból, és azután az embertömeg próbál kezdeni magával valamit. (pénztáros lesz, vagy pincér, vagy taxis vagy akármi, amíg azt is automatizálják, és utána lesz belőle kábszer csempész, prosti, jövendőmondó, illetve piti szélhámos)
  • Kissssss0 #3
    "De végül mindig kiderült, hogy ezek a dolgok több munkahelyet teremtettek, mint amennyit megszüntettek."

    hát azért ez már egyre nehezebben állja meg a helyét...
  • ostoros
    #2
    Megoldja, mi? Ennek végső megoldás szaga van.
  • noland
    #1
    Csak aztan az MI-nak PC-nek kell lennie, kulonben a fejlett vilagban nem sok eselye marad. XD