15
  • Kelta
    #15
    értelmetlen amiket írsz, ne tegyél fel semmit, ne feltételezz
    én a mai helyzetre írtam és nem a 40 évvel ezelőttire
    a mai 72-sek alig jobbak mint az eredetiek, bár 85-óta a B modell eléggé megerősödött
    de az M1A1 az új Merkava, és a Leopard2 fejlesztései messze felülmúlják ma már

    értelmetlen az alapgépeket hasonlítgatni, mivel nem arra utaltam, logikusan,
    Utoljára szerkesztette: Kelta, 2018.08.20. 18:55:05
  • Kelta
    #14
    Bármelyik
  • Csatabika
    #13
    Tegyük fel, hogy a kolléga a Leopard 2-esre gondolt,annak is az első szériájára.
    Ez ugyanakkor került gyártásba mint a T-72-es, szóval nem látom okát, hogy bármelyiket is egyértelmű kacatnak nyilvánítsuk a másikhoz képest.

    Merkava esetén vegyük azt, hogy az 1-es széria.
    Ez is kortársa a T-72-nek bár igaz hogy pár évvel később ált rendszerbe.
    Itt van némi alap, hiszen 1982-ben a Golán fennsíkon csaptak össze a szíriai T-72-esekkel. Bár az izraeli Merkavák sikeresebbek voltak, árnyalhatja a képet a hagyományosan jóval alaposabb izraeli kiképzés is.

    Abrams esetén tegyük fel, hogy a kolléga az M1 alap típusra gondol (nem a későbbi M1A1-re) Mivel közös alapról indultak a Leopard 2-vel a helyzet hasonló. Ez később ált szolgálatba mint a T-72, de azért itt sem egyértelmű a fölény.

    A világ legjobb tankját is berakhatod a képzetlen katona alá, mit sem ér, ha nem tud vele harcolni... ;-)
    Utoljára szerkesztette: Csatabika, 2018.08.14. 15:26:03
  • molnibalage83
    #12
    Ez ebben a formában nevetségesen pontatlan kijelentés.

    Melyik T-72 változat melyik Leo és M1 ellen?
  • Kelta
    #11
    ruszkik, mi?
    ne nevettesd már ki magad..
  • fonak
    #10
    A nyugat nem akarta leverni az ISIS-t, csak a látszat kedvéért bombázgatta, drónozgatta őket, meg hogy túl ne terjeszkedjenek, amíg meg nem jelentek a ruszkik. Az ISIS-nek az irániak ellensúlya szerepet szánták ugyanis. Törökök pedig konkrétan segítették az ISIS-t, de az olajmonarchiák is gyanúsak, hogy küldtek nekik pénzt, fegyvert. Sőt, az amerikaiak is felfegyvereztek, kiképeztek "mérsékelteket", akik aztán átálltak a dzsihádistákhoz, esetenként lehet, hogy magához az ISIS-hez is. Az ISIS vezetője, al-Bagdadi az amerikaiak foglya volt, amíg ki nem engedék stb.
    Szóval, ha akarták volna, az ISIS-t már a bölcsőben megfojthatták volna, csak nem akarták, szerepet szántak neki.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2018.08.09. 11:13:46
  • fonak
    #8
    Épp az hogy nem lóbálja, szépen csendben visszafogták a fegyverkezési programokat, az Armata megy a levesbe, a Szu-57 szintén stb. Rájöttek, hogy még rengeteg pénz kellene, hogy a gyakorlatban használhatók legyenek, az meg most nincs elég. Esetleg takaréklángon folytatják a fejlesztést és talán 15 év múlva befejezik. Addigra már persze minden potenciális ellenfélnek lesz stealth harci gépe stb.
  • emberz
    #7
    A csóringer ruszki vadember szokás szerint a fegyverét lóbálja. Ezenkívül nincs semmije, amivel érvényesülhet a csuti tahó példaképe.
    Utoljára szerkesztette: emberz, 2018.08.04. 09:09:53
  • Ellaberin
    #6
    "Az armataban annyi elektronika van, hogy 3 evente garantaltan szet kell szedni es cserelni mindent ami elkopott."

    Elektronika ami elkopik? Az elhasználódik szó talán jobban illene rá. Ugyanakkor az orosz elektronikai alkatrészek - legalább is régen - legendásak voltak az "idő állóságukról" (szórásról most nem beszélnék :). Persze, ha kínai alkatrészek vannak bennük......
    Ugyanakkor a ma használt elektronikai alkatrészek könnyen megzavarhatók és inkább ez az ami miatt sok helyen nem "érdemes" használni. Illetve ugye plusz hibaforrás, amit sokszor nehezebb helyben megjavítani, mint egy mechanikai problémát.
  • Kelta
    #5
    Jó duma :)
    az Armata el se készült rendesen, valszeg befulladt elképzelés, így gyorsan kihátrálnak belőle..

    a T-72 elavult esélytelen bármilyen komolyabb harckocsival szemben (Merkava, Abrams Leopard)
    de hát maga az orosz hadsereg is egy vicc (atomot elszámítva,. de az már nem játszik)

  • Sequoyah
    #4
    Nincs penz, ennyi. Az oroszok abba buknak bele, mint mindig. Eros gazdasag nelkul nincs eros hadsereg, maximum csak ideiglenesen.
  • kvp
    #3
    A T-72-ben nem nagyon van semmi elektronika ami elromolhat es sokat gyartottak belole, tovabba meg mindig gyartjak. Raadasul viszonylag sokaig birja tarolt formaban is, tehat el lehet rakni oket a spajzba. Egy atlagos teruletvedelemmel foglalkozo hadseregnek, ahol nem keszulnek azonnali totalis haborura, olyan fegyverek kellenek, amik olcsoak, sok van beloluk es akarmeddig lehet tarolni oket, viszont specialis ipari kapacitas nelkul is javithato. A T-72 ilyen.

    Az armata inkabb az expedicios alakulatoknak johet jol, akik hasznalni is szeretnek, cserebe nem baj ha par ev utan felujitas szukseges, mert addigra ugy is vagy tesztaszuro lesz belole vagy megnyerik a haborut. Az armataban annyi elektronika van, hogy 3 evente garantaltan szet kell szedni es cserelni mindent ami elkopott. Ezert raktaban tartott fegyvernek nem jo, aktiv harcra pedig csak nehany alakulat hasznalna, akik jellemzoen oroszorszag hatarain kivul harcolnak.

    Az automata lovegtorony egyebkent jo dolog, de ha azt sikerult automatizalni, akkor lehet erdemesebb lenne az egesz tankot es valahol a frontvonaltol tavol elhelyezni a szemelyzetet. (a jelenlegi orosz probalkozas nagyon bena, szvsz. inkabb az armata alapjain lenne erdemes tavvezerelt rendszert epiteni)

    ps: Ugyanez a baj a klasszikus kalasnyikov utodaival is. Az eredeti annyira jo arra amire kell, hogy a legtobb alakulatnal nem igazan eri meg lecserelni.
  • Vanek úr
    #2
    Szerintem jól értelmezed, a T-72-re vonatkoznak az infók.
    Az Armata (vagy T-14) elvileg a T-72 továbbfejlesztése lenne (nagyobb tűzerő, védettebb kialakítás, távvezérlés, javított alváz), de mivel még drága (a kis legyártott mennyiség miatt), így a T-72 mai változatai jóval olcsóbbak. Persze, amint szükség lenne nagyobb tételben egy távvezérelhető lövegtornyos megoldásra, akkor fel lehetne futtatni a T-14 gyártását is; de jelenleg még nem tartanak ott.
  • T_I
    #1
    Szövegértési gondom van: "... Armatákkal a fegyveres erők egészét? A T-72-re hatalmas kereslet van a piacon, mindenki veszi. Az Abramsokkal, a Leclercekkel és a Leopardokkal összevetve, az ár, a hatékonyság és a minőség tekintetében jelentősen meghaladja őket" Melyik? Az Armata vagy a T-72? Mintha a T-72-re vonatkozna! És ez igaz? Mert ha igen, akkor minek az Armata?