6
 • kvp
  #6
  Az otlet az lenne, hogy minden adat titkositva van es csak azok ferhetnek hozza akik szamara az adat tulajdonosa ezt egy megfelelo digitalis alairassal lehetove teszi. Mivel az emberek nem adjak ki a sajat kulcsuk privat reszet, ezert csak ok tudjak megnezni a nekik kuldott adatokat.

  A megoldas hatranya, hogy minden egyes megosztott adatnal meg kell adni pontosan, hogy kik ferhetnek hozza. Az emberek jelentos reszenek pont az a fontos, hogy megossza az adatait a vilaggal, lehetoleg minel szelesebb korrel. Ez utobbi architekturalis okok miatt nem lehetseges ha minden egyes cimzettnek rendelkeznie kell egy csak szamukra alairt peldannyal minen egyes adatbol. Ha most valaki feltolt egy kepet a facebook-ra es kirakja publikus post-kent, akkor ha erre 10 ezer ember lenne kivancsi (ismert es kovetett szemelyrol van szo), akkor 10 ezerszer kellene alairni es feltolteni azt az egyetlen kepet. Ez se savszelesseggel, se tarhellyel nem igazan birhato.

  Szoval a technologia adott, de csak akkor hasznos, ha nagymertekben korlatozzuk azon szemelyek koret akik hozzaferhetnek egy-egy adathoz. Onnantol pegig pont a kozossegi platformok hirdetotabla jellege veszik el, mivel pont az a lenyeguk, hogy minel tobb ismeretlen ember szamara megmutassak az adott illeto kozlendojet, hogy minel tobb pozitiv visszajelzest (like-ot) kapjon, ami a legtobb embernek oromet okoz.
 • overseer-7
  #5
  a facebook az emberiség pöcegödre..
  olyan mint a rómaiaknak volt a cloaka maximus
 • Zoliz
  #4
  Ujabb FaceBook klón. A Facebookot nem lehet masolni és kijavitani, mert az emberiség összes jó és rossz gányát tartalmazza már most. Megszüntetni lehetne, lerombolni, majd újrakezdeni.
 • wraithLord
  #3
  Kezdek kételkedni az olyan mondatok értelmében, amiben egymás mellett szerepel a "közösségi platform" és az "adatvédelem" szavak... :D
 • lac coo
  #2
  Hogyne, Ott van Mészáros "SuperMario" Lajos, ő megmondta ...! :DD
 • masuda
  #1
  "Az Openbook használni fogja a személyes adatokat, de nem gyűjteni. Az információk nem hagyják majd el a felhasználók készülékeit."

  Azért ezt így nehezen tudom elképzelni, bár attól is függ, hogy ők mely adatokra és információkra gondolnak.