8
  • overseer-7
    #8
    érdekesség, hogy a Krupp dinasztia még ma is létezik, és tagja a nemzetközi pénz elitnek hálózatának..amiben számtalan ilyen dinasztia van.
    bankárok, média mogulok, nagy iparosok, fegyver gyárosok, stb
  • Csatabika
    #7
    Egy új technikai produktum létrehozásakor - márpedig az űrkutatás nagyrészt ilyen - a költségeket soha nem lehet előre belőni. Mivel a "pénzügyeseknek" mindig kell valamit mondani ezért készülnek kalkulációk meg szép színes grafikonok, de ezek csak a meglévő adatokból próbálják megsaccolni az ismeretlent.

    Még a náci Németországban volt divat, hogy a Krupp (gyk:az egyik legnagyobb német fegyvergyártó) az első példányt mindig ingyen adta.
    Ez pl a Swerer Gustav esetében 7 000 000 birodalmi márka volt.
    Érdekes lenne a Boeing esetében egy ilyet látni ... ;-)
  • amayyudan
    #6
    demo teherként nagy előnye lenne, hogy legalább a fellövése ingyenes lenne (ha már többmilliárddal túllépték az építési keretet), illetve a BFR akkora, hogy abban akár kinyitott állapotban is fellőhetnék, csökkentve ezzel annak a blamázsnak az esélyét, hogy nagynehezen feljut, de ott összecsukva marad valami nyitási hiba miatt, vagyis űrszemét lesz belőle...
  • fonak
    #5
    Az elég nagy blamázs lesz ennyi pénz elköltése után...
  • szabaka
    #4
    demo teherként mehet majd a BFR orrába :)
  • Kissssss0 #3
    az már soha nem fogja elhagyni a földet...
  • NEXUS6
    #2
    Ha végre fellövik a James Webbet is felvihetnék magukkal! XD
  • end3
    #1
    A költségvetési források "csepegtetése" a különböző tudományos projektek kifutási idejét jó alaposan megnyújtja. Mert a szállító cégek a projekt elején, - hogy megnyerjék a tendert, - kissebb árakat adnak meg a ténylegesen előre tervezett-tudható bekerülési költség helyett.

    Viszont a több év csúszás alatt további pénzeket tudnak "bevonni", - kényszerűségből a kongresszus úgy is megszavazza nekik, - így végül is a pénzüknél lesznek. - (Lásd pl. James Webb) - A NASA és a tudományos kutatás meg szenved a költségvetési szüklátókörűség miatt, tervezhetetlenné téve a jövő projektjeit.

    A magáncégek haszonelvűsége soha, semmilyen okból nem fog megváltozni, - nevetséges, hogy elvileg, az emberiség jövőjét befolyásoló tudományos projektekre még ilyen "pluszokat" is ráterhelnek.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2018.07.25. 09:02:35