8
 • overseer-7
  #8
  érdekesség, hogy a Krupp dinasztia még ma is létezik, és tagja a nemzetközi pénz elitnek hálózatának..amiben számtalan ilyen dinasztia van.
  bankárok, média mogulok, nagy iparosok, fegyver gyárosok, stb
 • Csatabika
  #7
  Egy új technikai produktum létrehozásakor - márpedig az űrkutatás nagyrészt ilyen - a költségeket soha nem lehet előre belőni. Mivel a "pénzügyeseknek" mindig kell valamit mondani ezért készülnek kalkulációk meg szép színes grafikonok, de ezek csak a meglévő adatokból próbálják megsaccolni az ismeretlent.

  Még a náci Németországban volt divat, hogy a Krupp (gyk:az egyik legnagyobb német fegyvergyártó) az első példányt mindig ingyen adta.
  Ez pl a Swerer Gustav esetében 7 000 000 birodalmi márka volt.
  Érdekes lenne a Boeing esetében egy ilyet látni ... ;-)
 • amayyudan
  #6
  demo teherként nagy előnye lenne, hogy legalább a fellövése ingyenes lenne (ha már többmilliárddal túllépték az építési keretet), illetve a BFR akkora, hogy abban akár kinyitott állapotban is fellőhetnék, csökkentve ezzel annak a blamázsnak az esélyét, hogy nagynehezen feljut, de ott összecsukva marad valami nyitási hiba miatt, vagyis űrszemét lesz belőle...
 • fonak
  #5
  Az elég nagy blamázs lesz ennyi pénz elköltése után...
 • szabaka
  #4
  demo teherként mehet majd a BFR orrába :)
 • Kissssss0
  #3
  az már soha nem fogja elhagyni a földet...
 • NEXUS6
  #2
  Ha végre fellövik a James Webbet is felvihetnék magukkal! XD
 • end3
  #1
  A költségvetési források "csepegtetése" a különböző tudományos projektek kifutási idejét jó alaposan megnyújtja. Mert a szállító cégek a projekt elején, - hogy megnyerjék a tendert, - kissebb árakat adnak meg a ténylegesen előre tervezett-tudható bekerülési költség helyett.

  Viszont a több év csúszás alatt további pénzeket tudnak "bevonni", - kényszerűségből a kongresszus úgy is megszavazza nekik, - így végül is a pénzüknél lesznek. - (Lásd pl. James Webb) - A NASA és a tudományos kutatás meg szenved a költségvetési szüklátókörűség miatt, tervezhetetlenné téve a jövő projektjeit.

  A magáncégek haszonelvűsége soha, semmilyen okból nem fog megváltozni, - nevetséges, hogy elvileg, az emberiség jövőjét befolyásoló tudományos projektekre még ilyen "pluszokat" is ráterhelnek.
  Utoljára szerkesztette: end3, 2018.07.25. 09:02:35