21
 • fonak
  #21
  Olyan RPG-t már bemutattak az oroszok, ami először egy pici rakétát lő ki, ami aktiválja az APS-t.
 • Sequoyah
  #20
  Nem igazan ertem, hogy ezzel a kritikaval mi a cel. Ha 5ot nem tud kivedeni csak 2ot, akkor mar nem jo a rendszer? Szerintem az a 2 is tobb mint a 0, amit nelkule lehet elerni...
  Kicsit eloreszaladtunk a dologgal. Inkabb elsore kerdezzuk meg azt, hogy 1-et milyen aranyban tud kivedeni a valosagban. Ha 1 ellen mukodik, lehet gondolkozni a tovabbfejlesztesen:)

  Egyebkent mar 1 kivedesenek is az az eredmenye, hogy egy osszecsapas vegen tobb tankjuk marad harckepes allapotban...
 • NEXUS6
  #19
  Jogos az észrevétel, részben poénból írtam.
  Azonban valóban nem lehetetlen elviekben, jól kiképzett emberekkel megoldható, és nem kell valós találatra törekednie mindenkinek, elég ha a rendszert túlterhelik és aki meg biztosra tud menni az talál.

  Másrészt ha a bevetett fegyvereink olyan hatékonyak lennének ezekben a háborúkban, akkor már rég győztünk volna, mellesleg nem az arabok jönnének ide tömegével, hanem mi mennénk az ő országukba. Az a hadviselési mód, ahol leszarják az emberéletet, de 50 év alatt 5X-ösére növekedett a népesség áll szemben olyan fegyverekkel, amelyeket a 3. VH-ra terveztek, mondjuk orosz tankok ellen. Még mindig nem azt a háborút vívjuk, amiben részt veszünk.
 • CairoJack
  #18
  Valószínűleg az ellen nem véd, ugyanakkor bár elvi szinten nyilván nem lehetetlen egyszerre 5 RPG-t indítani egy tankra, gyakorlatilag szinte kizárt. Hogy az összes RPG-nek tökéletes rálátása legyen, különböző helyekről (egymás mellől indítva nyilván nem jó, mert úgy az elhárító rendszer mindkét gránátot lerobbantja a röppályáról), zavartalanul tudjanak lőni, tökéletes szinkronban... ilyen szintű koordináció harctéren nem jellemző. Ha pedig ennyire felkészült az ellenség, akkor már valószínűbb, hogy telepített tankelhárító aknákat, vagy egyéb komolyabb antitank eszközöket.
  Valószínűleg ha utána nézel a nyilvános harci cselekményeknek, nem hiszem, hogy találsz olyan dokumentált esetet a történelemben, amikor egy tankra egyszerre 5 RPG-vel tüzeltek.
  Nyilván elvileg nem lehetetlen, de elvileg az sem lehetetlen, hogy egy tankra orbitális pályáról rádobnunk egy 100 tonnás meteort. Ugye.

  Amúgy meg ha összejönne egy ilyen 5 RPG egyszerre szitu, nyilván kilőnék a tankot. Tehát ez nem teszi elpusztíthatatlanná a tankot. Pusztán csak az RPG lövedékek 90+%-ától óvja meg.
  Amúgy nagyobb eséllyel fog elpusztulni a tank azért, mert a rendszer valamilyen hiba miatt nem, vagy nem időben reagált, mint az általad felvázolt esetben.

  A háború a számok művészete (is). Ha 100 RPG-vel kilőtt tankból mostantól 80-at meg tudnak menteni ezzel a technológiával, már megérte. (Gazdaságilag nézve valószínűleg sokkal kevesebb megmentett tanknál rentábilis a rendszer).

  Egyébi iránt még mindig ott van az a tény, hogy ha egy tankot ki is lőnek, valószínűleg lesz ott még pár másik a környéken.
 • fonak
  #17
  Tudtommal ez kissé bonyolultabb, kell pár cm a sugár kialakulásához, ezért formázottak a HEAT töltetek, továbbá a plazmasugár (bár szerintem pontatlanság plazmának nevezni, olvadt fémről van szó) hatótávjára én olyat olvastam hogy kevesebb, mint 2m (de nem pár cm). Az üreges páncélzatnál a kerámia vagy más betétpáncél hatékonyabb egyébként HEAT ellen is. Az oroszok pl. sima homokot (kvarc) is használtak a belső üreg kitöltésére, szerintük az is használt valamit.
  Utoljára szerkesztette: fonak, 2018.07.06. 09:58:58
 • inkvisitor
  #16
  Szia!
  A plazmasugárral működő páncéltörőknél a pusztító közvetlen hatótáv üres térben centiméterkeben mérhető.
  Amíg közvetlen ellenállással találhozik, addig fúrja magát előre, mert nincs lehetőség kitérni, de már egy pár mm-es üreg szétszórja. Ezért használnak üreges páncélzatot HEAT robbanófejek ellen.
  A plazmasugár is tudjjka a fizikát. Arra megy, amerre kisebb az ellenállás.
  Tömör páncélban csak előre, de ha van könnyebb út, akkor eltérül.
 • duke
  #15
  Gyakorolni kell. Kettot ossze szigszalagozol, es kettesevel inditod :))
 • NEXUS6
  #14
  Viszont jó lenne a gyalogosok védelmére is!
  XD
 • Zolly75
  #12
  Azért szivesen kipróbálnám azt a kamerát amivel ennyire le lehet lassítani egy lovedék útjáról készült filmet. Vajon hány képkocka/sec a felvételi sebessége?
 • fonak
  #11
  Üreges páncélzat (spaced armor), kitalálták már régen, egyébként ennek variációja, hogy egy rácsot szerelnek fel körbe a járműre, ami idő előtt elműködteti a robbanófejet.
  Az 1m nem biztos hogy elég lenne, meg elég nehéz is elképzelni hogy működne a javaslatod a gyakorlatban. Esetleg egy légzsákhoz hasonló mechanizmus távolítaná el a lemezeket egymástól?
 • NEXUS6
  #9
  Mutatom, hogyan kel:
  Akkor most háromra, Egy-Kettő-Három!
  Ennyi!
  XD
 • molnibalage83
  #8
  Nem értem, hogy miért okoskodsz annyi témában, amiről láthatólag nem sok fogalmad van.
 • molnibalage83
  #7
  Azért egyszerre 5 db RPG-t indítani másodpercen belül elég vicces mutatvány.
 • CairoJack
  #5
  Nem pajzs, rakéta elhárító. A reaktív páncélzat hasonló, csak ott maga az AMS is egy robbanással előzi meg a robbanást. Ez távolabbra is hatékonynak tűnik. És talán többször felhasználható.
  Ami engem érdekelne, hogy felülről érkező rakéták ellen is véd-e. Városi harcban, esélyes hogy tetőkről tüzelnek.
 • NEXUS6
  #1
  És egyszerre hány cél ellen képes tevékenykedni? Városi harcban, hegyek között, egyszerre 5 modern RPG ellen mennyire hatékony vajon?