8
 • Fionn
  #8
  A szerzők azt remélik, hogy a tanulmány révén további vitát generálhatnak a témában, ami idővel konkrét eredményekhez vezet majd.

  ezen már 25 éve túl kéne lenni nem most kezdeni.
 • csicso82
  #7
  A címet sem értem: " két lehetséges jövő?" Egy út van: el fog olvadni az a sok jég ezzel megemelkedik a tengervízszint, sőt akár a golf áramlat - sós víz kapcsolat is megbolydulhat a kritikus elsótlanodás miatt - mint a Holnapután c. film alapját jelentette, ami csak egy film de az alapja valós felvetés.

  Az, hogy lehet az Antarktiszon termelni stb. az max ezt a folyamatot gyorsíthatja fel valamennyire.
 • mizar1
  #6
  Negyed század alatt annyival lett kevesebb jég a Földön, amennyi az Antarktisz jegének egy ezreléke.
 • gaszton421
  #4
  Én közel 50 év távlatában állíthatom ugyanezt, Az utolsó igazán kemény él, (amikor komolyabb fagyok nemcsak a tél ideje alatt 1-2 hétig voltak, hanem hónapokig) az 1995-ös volt amikor az utcánkban a nyári csatornaépítés után frissen aszfaltozott utcánkat vastagon belepte a hó valamikor novemberben és a közlekedés csak egy 3 cm körüli vastagságú jégréteggé tudta tömöríteni, ez viszont egész télen megmaradt, februárban olvadt el magától, addig az utcabeliek szórták meg rendszeresen hamuval hogy ne csússzon annyira, párszor volt kissebb felmelegedés amikor a teteje megolvadt utána megint jéggé fagyott. Ezma már teljesen elképzelhetetlem,

  Ugyanakkor valamikor 1986 találkoztam először olyan káninikulával addigi életemben először amikor 35-38 C°melegek voltak kb 10 napig egyfolytában, azóta ez már rendszeres, minden nyáron van ilyen akár többször is.

  Rendszeresen találkozom olyan egyénekkel akik a 25-30 évük minden tapasztalatával internetes konteo oldalakon szerzett bennfentes "tudásuk" alapján állítják hogy nincs is melegebb, miközben elég lenne kitenni a lábukat a légkondival hűtött szobájukból és kicsit körülnézni.
 • maestro85
  #3
  Kb. 25 év távlatából emlékszem, hogy a gyerekkori telek jelentősen hidegebbek, zordabbak voltak mint az utóbbi években tapasztalhatóak és a kettő között egy viszonylagos lineáris átmenet volt érzékelhető.
  De hát annyira rá vannak egyesek függve a gúglira, hogy a saját emlékeinek, tudásának és érzékszerveinek sem hisz, csak annak, ami a neten van és ami épp szimpi, mert a neten is van minden féle, így kiválogatja a legszimpatikusabbat számára.
 • molnibalage83
  #2
  Link 1

  Link 2

  Ne SG-s linket tegyéb be, picit mélyebbre ássad le magad...
 • Macropus Rufus
  #1
  https://sg.hu/cikkek/tudomany/115618/erosodik-az-antarktisz-jegtakaroja

  "köszönhetően több csapadék érkezik ezen tájakra, tehát az erősebb havazás ad hozzá újabb tömeget a jégtakaróhoz. 1992 és 2003 között ez összesen további 112 milliárd tonna jeget jelentett, amihez 2003 és 2008 között újabb 82 milliárd tonna társult. "

  de hát kell a para az embernek...