13
  • _svd_
    #13
    "Hát pont itt van a csapda, hogy ha robotok fognak gyártani, akkor nem lesz annyi pénz az embereknél, hogy megvegyék."

    Eddig a szolgáltatásokba terelték át a termelésből kieső embereket.
    Ezután is meglesz a jövedelmek újra felosztási módja, amivel a teljesen automatizált termelés termelés végtermékeit el lehet adni. Raktárra, tartósan, senki sem fog gyártani. Bármennyire olcsó lesz a termékek előállítása.
  • _svd_
    #12
    ""Ergo a A BTK es PTK mindent lefed, hiszen emberek csinálták az egészet."
    Dehogy fed le. Már egy egyszerű szoftvernél is felmerül erkölcsi/etikai dilemma, például egy gyerekeket célzó játékprogram mennyire legyen addiktív.."

    Ezt (is) a örvényeknek kell lefedniük. Az etika és erkölcs olyan társadalmi/vallásos törvény, ami csak irányelvekben van megfogalmazva. Az értelmezésük szabadon változik. A filozófia sem teljesen is hasonló problémával küszködik. Túlságosan szabadon értelmezhetőek a világ dolgai a filozófia szemszögéből nézve.
    "Néhány területen már elveszítette az ellenőrzést az ember "
    Ez elég érdekes kijelentés, ahhoz képest, hogy a mai napon még nem létezik valódi mesterséges intelligencia. Az utolsó néhány évben többet léptünk előre, mint előtte a teljes történelmünkben. De még mindig csak a professzionális szakértői rendszerek szintjénél tartunk. Ezeknek a rendszereknek egyetlen önálló gondolatuk sincs.
  • Elmin
    #11
    Hát pont itt van a csapda, hogy ha robotok fognak gyártani, akkor nem lesz annyi pénz az embereknél, hogy megvegyék. Ha növeled az áfát, akkor még kevesebbet fognak megvenni. Ráadásul a sok munkanélküli emberrel is kell kezdeni valamit.
    Az alapjövedelemnek vannak buktatói, mert a semmiért kapott biztos pénz könnyen tespedésre serkent ha sok, ha kevés akkor meg csak vegetálásra jó.
  • defiant9
    #10
    Ráteszel + 100 fabatkát a termék árára amit odaadsz a fogyasztónak, de ő ugyanott van mint korábban, nem tudja megvenni a terméket mert közben felment az ára +100-al.
    Az ÁFA-ból nem tudod fedezni a termék bruttó vételárát mert annak az csak egy része. Excel azt mondaná rá körkörös hivatkozás:)
    A robotnak adózási előnye van e humán munkással szemben mert nem kell utána járulékokat fizetni, sőt még költségként el is számolható a beszerzésük. Az teljesen jogos hogy a kiváltott munkás SZJA-jat be kellene csengetni utánuk, ahogy TB-t+ nyugdíjat is mert ez fedezi a munka nélkül maradt fogyasztó ellátását. Így azonban versenyképtelenek lennének a gép robotok a humán robotokkal szemben, egyrészt megtörné a fejlődésüket, másrészt az áruk szabad áramlása miatt tuti lenne olyan ország aki az élő munkaerő költségcsökkentés mintájára a robot munkaerő költségét kezdené csökkenteni hogy becsábítsa a robot gyárakat. Ez csak úgy működne ha a nagy piacok egységesen alkalmazzák, vagy vámot vetnek ki a nem alkalmazókkal szemben. Jelenleg a munkanélküliség csökken, úgyhogy kaptunk egy kis haladékot. Afelől persze ne legyenek illúzióink hogy a politikusok ezt az időt a probléma megoldására fogják fordítani, most csak kényelmesen hátradőlnek, ezen a hídon majd csak akkor megyünk át ha már ég a ház mögöttünk.
  • globint
    #9
    Nem kell robotadó.
    Elegendő a fogyasztói adó, magyarán az "ÁFA".
    Akkor teljesen mindegy, gép gyártotta, vagy ember, folyik be az adó.
  • defiant9
    #8
    Ez mindig is így volt és mindig is így lesz. Ha focipályát vagy plázát épít valaki, ott sincs szabály hogy mennyi időt tölthet el rajta/benne a gyerek. Ami egyértelműen ártalmas pl. pornó vagy horror tartalom ott pedig mind a médiát mint a SW-t kötelező korhatárhoz kötni.
  • Agyturbinikusz
    #7
    Te szerinted a szoftvert kell büntetni, nem az őket meggyártó embereket illetve aki a marketinget csinálta? Ezen személyek etikus viselkedésen múlik milyen lesz a termek...Szerintem ennyi....Vagyis a szankciót nem a programra kell alkalmazni hanem annak elkészítőre/terjesztőire. Ezert írom hogy marhaság jelenleg ezzel érvelni.
    Ha nem akarod látni az embert és annak szándékát az a te ügyed, de bűnbakot csinálni egy szoftverből szerintem nagyon nem járja.
    Vagyis a készítőket kell szabályozni nem?
  • esztyopa
    #6
    Érdekes lesz etikára tanítani a Skynetet...
    Vaknak a rózsaszínt,süketnek Vivaldit.
    Úgy néz ki,hogy megjelent az emberiség *filmjében* a The End !
    Megtanítottuk tanulni,és *átalakítani*magát az MI-t,és be kell ismernünk,hogy már nem tudjuk,hogy mit is csinál.
    /Minden esetre kreáltunk egy gépi Frankensteint./
  • Cat #5
    "Ergo a A BTK es PTK mindent lefed, hiszen emberek csinálták az egészet."
    Dehogy fed le. Már egy egyszerű szoftvernél is felmerül erkölcsi/etikai dilemma, például egy gyerekeket célzó játékprogram mennyire legyen addiktív, milyen gyakran várja el a belépést, milyen jutalmazási/pontozási rendszer legyen, milyen üzleti modellen alapuljon stb. Ezeket a jogszabályok semmilyen formában nem szabályozzák, max. az adott alkalmazásbolt szabályainak kell megfelelni.
  • Agyturbinikusz
    #4
    Mi az az etika??? Mert a technika es a humán viselkedésforma közti kapcsolatra nem használható fogalom, hiszen a technológia célt szolgál egyenlőre amit az EMBER szab meg. Ergo a A BTK es PTK mindent lefed, hiszen emberek csinálták az egészet.
    Az öntanuló algoritmus az emberi viselkedés formát másolja, és a Majdani AI-is, ergo amilyen marhák vagyunk most kb olyan nagy marha lesz az is amit kitermelünk.... Persze mást/gepeket kell hibáztatni, mert az ETIKUS Sajnos nincs akkora facepalm ami tükrözni tudna csalódottságomat az emberi értelem hiánya miatt
  • Oliwaw
    #3
    Mikor látványosan előadjuk a semmit, hogy igen fontos és okos embernek tartsanak. (biztos sok Coelho-t olvas)
  • bundasjezus
    #2
    "Néhány területen már elveszítettük az ellenőrzést, így például az internetet nem lehet egyszerűen csak lekapcsolni, mert a világgazdaság azonnal összeomlana. Néhány napra rá már halottak is lennének, mert fontos ellátási láncok szakadnának meg, például az élelmiszer-kiszállítás sem működne."

    Hátborzongató belegondolni, hogy lassan minden adatunk, videóink, képeink, tudásunk stb. elektronikus formában létezik valami szerveren, felhőben. Túlságosan kiszolgáltatjuk magunkat az internetnek a kényelemért (egy kattintásra van minden) cserébe. Lassan eljutunk oda, hogy a modern társadalom működéséhez már nem csak az ivóvíz, az élelem, a fosszilis tüzelőanyagok és az elektromos áram lesz elengedhetetlen, hanem az internet is.
    Mi lesz akkor, ha a hatalmas digitalizáció közepén egy óriási napszél, vagy terroristák, hekkerek, vagy műszaki hiba miatt úgy elszáll majd az internet világszerte, hogy azt sem tudjuk majd mi történt? Ülünk majd a sötétben a szoba sarkában?

    Ha egy óráig nincs net és Facebook, a mai fiatalok már dührohamot kapnak és összeomlanak...
  • end3
    #1
    Igen értékes, a valóság talaján álló alapfelvetések, érdemesek a továbbgondolásra...