10
  • kvp
    #10
    A cikkben is irjak es en is kiemeltem lent, hogy a cel az, hogy a csoveket, belso burkolatokat is bele tudjak nyomtatni a hazba. Fal:meszkohabarcs, merevites:acel, cso:muanyag, vezetek:muanyag+rez, butor:muanyag+acel+rez Tehat az egesz hazat egyben akarjak kinyomtatni.

    Gyors es olcso epiteshez ott a hazgyari technologia, azzal a kinaiak egy nap alatt felhuznak egy 100 emeletes felhokarcolot. Minden cso, vezetek es burkolat bent van a falban mar a kiszallitaskor. Meg az ablakok es az ajtok is, csak ossze kell kotni az elemeket a helyszinen.

    A Marsra pedig egyszerubb alagutfuro gepet kuldeni es a sziklat a tormelekbol eloallitott folyekony betonnal (shotcrete) befujni. Ez egyszeruen megoldana a sugarvedelmet is.
  • grobs
    #9
    Nem a kiváltáson van a hangsúly hanem azon, hogy ez egyetlen fázis, ráadásul nem is időigényes a többihez képest. Gyakorlatilag fing reszelés.

    Az űr-nyomtatásról lehet álmodozni, de ebben a formában annak sincs értelme. Ez egy fix állványos nyomtató. Szerinted az állványokat majd a manócskák viszik a holdra? Összeszerelni meg a koboldok fogják? Elég messze van attól amit egyrészt betömsz egy rakétába, másrészt a holdon szkafanderben összerakod. Ha egyszer hasonlóval építenek is valamit másik bolygón akkor az már a sokadik épület lesz. Akkor van nagy előnye egy ilyen szerkezetnek amikor a másik bolygón található anyagokkal tudják "etetni". Odavinni ezt, és még az alapanyagot is abszolút pazarlás. Viszont egy bázison nem kell aggódni a csövezés, kábelezés miatt. Kutyát nem érdekli majd ha nincs falba süllyesztve.

    Reálisabb a felfújható sátor ha már kell valami épület egy közeli égitesten. A BEAM-et már 2 éve tesztelik a Nemzetközi Űrállomáson. Valószínű ilyen lesz az első kereskedelmi űrállomás is.
  • csicso82
    #8
    +1 A telekszomszédunk építkezik és a régi ház bontásától végig követem az eseményeket és egyet kell hogy értsek. Az alapozás is pikpakk megvolt, nem is zsaluztak kiásták aztán felülről folyós betonnak kitöltötték és kész, persze utána volt még vele gond hogy felült szintezve legyen de az semvolt sok a fal felrakása - Ytong téglával ami bazi nagy és alig kell közép kötőanyag szintén hamar megvolt de már egy jó 2 hónapja csak a belső szöszmötölés megy.
  • TokraFan
    #7
    OFF
    Hú, ennyi helyesírási hibát rég láttam egyetlen posztban...Alig tudtam értelmezni...Na mindegy.
    ON

    Az űrben van létjogosultsága, de a Földön jelenleg még nem látom értelmét. Leírtuk már, mi a probléma.
    Modul rendszerű/készházak jelenelg is léteznek, igaz, ott kötve vagy a kínálathoz, a meglévő tervekhez. Cserébe az tényleg gyors (eleve benne van a csövezés, vezetékezés stb.), pillanatok alatt összelegózzák a helyszínen, láttam már ilyet.

    Én is pártolom a 3D nyomtatást, de jelen formában az építészetben nem sok értelme van. Majd később lesz, ha már komplex anyagokkal is tudnak nyomtatni. Amíg csak a nyers falat nyomtatják, ráadásul betonból, addig nem spórolsz sem időt, sem költséget. Egy ház összeköltségének kb. 10%-ka a nyers fal, 20-25% a vázszerkezet egyéb elemeivel együtt (tető, födémek, alap stb.). A maradék legjelentősebb rész a gépészet és a belsőépítészet (burkolás, bútorozás, fűtés, elektromos rendszer, vízmű stb.). Ebből jelenleg semmit nem old meg a 3D nyomtatás.


    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.06.08. 18:54:37
  • Whysper
    #6
    En partolom ezt es nema komuvest akarom kvialtani ,hanem elemekben kinyomtatni egy hazat majd ossze szerelni a helyszinene es olyat amilyet te akarsz. Bar En 3d grafiksu vagyok es a nevelo apam epitesz mernok. Mind a ketten latjuk a pozitivumot ebben. Bar ez az mondatodon kivul egyszer meg sem fordult a fejemben,hogy barkit ki szeretnenk valtani vele. Csupan epiteni vele. NASA is erre fejleszt,hogy olyan objektumot epiten ia HOLD-ra ,hogz tombokben vinni az alapanyagot es majd ott helyben nyomtatjak az elemet formara. Macera lenne ivelt acelrudakat vinni egy hosszukas egyenes hordozo raketaban. Meg helyben elkesziteni egyszerubb. Tovabba az is macera lenne,hogy a komuves ott helyben falazzon egy kulso bolygon. Arrol nem is beszelve,hogy egy jol programozott robot is kepes amegadott elem szallitasara es es elhelyesere ember nelkul vagy legalabbis taviranyitassal. Oclso nem olcso lassan 1 millio Ft / m2-es Bp-n a bevalorsban a ingatlan ar. lassan oclsobb ,ha dragan kinyomtatok egyet videken. :) es bejarok.
    Utoljára szerkesztette: Whysper, 2018.06.08. 15:46:32
  • TokraFan
    #5
    Egyetértek!
    Egy építkezésnél a falazás megy leggyorsabban! Ráadásul a beton, mint fal alapanyag, nem a legjobb választás. Alapnak és födémnek jó, falnak tré, szellőzésre képtelen, a hőhidak is rendre a betonszerkezeteknél keletkeznek. Betonba bármit bevésni kész rémálom.

    A formával nincs gondom, mert aki ilyen házat akar, az eddig is tudott ilyen UFO formát építeni és eddig is az volt a megoldás, hogy nem sztenderd szekrényt toltak oda, hanem egyedi készítésű bútorok vannak, egyedi belsőépítészeti tervezéssel. Tehát ez megoldható, az más kérdés, hogy akkor megint csak bonyolódik a helyzet, és egyre távolabb kerülünk a fő céltól, a gyorsaságtól, egyszerűségtől.
  • Tetsuo
    #4
    A háznyomtatás általános (és meglehetősen utópisztikus) koncepciója az, hogy a falakat vezetékekkel együtt nyomtatják, ugye. Annyi erővel pedig a szerelvényeket és bútorokat is belenyomtathatnák.
    A jelenleg megvalósult lépések kezdetlegesek, de kiindulásnak jók - állítják sokan.
    Én maradok a hagyományos építkezésnél. ;-)
  • grobs
    #3
    A gond, hogy itt is csak a kőművest akarják kiváltani. A "nyomtató" csak 1 anyaggal dolgozik ami itt betonszerű. Holott egy épületnek csak kb. 15%-a az amit a kőműves csinál. Másik 15% amit az ács, és a maradék 70% amit az épületgépész, villanyszerelő, burkoló, stb. Marhára nem az a gond, hogy a falakat lassan húzzák fel (egy lakóháznál), vagy nem elég rugalmasan variálható a tégla. A teljes épület felhúzása ami bonyolult és nem igazán gyors. Ezért nem tarolta le a piacot anno az Ytong se, pedig azzal is marha gyorsan fel lehet húzni egy házat. A legtöbb embert nem érdekli, hogy az 5-6 hónapos teljes építési időben 1-2, vagy 3 hét, hogy a falakat felhúzzák. Itt is ki kell települni, ki kell nyomtatni a házat, aztán jöhet a többi. Nyert vele egy ytong-hoz képest 3-4 napot a 150-ből.

    Ameddig csak a falakra koncentrálnak addig semmi értelme az egésznek. A csövek nem húzzák be magukat, villany nem lesz magától. Ráadásul a burkoló nem jöhet a gépész előtt, mert az egyik lerakja a padlófűtést meg a szennyvízcsövet a másik meg beteríti és kiegyenlíti. Ha ezeket továbbra is hagyományos módon kell megoldani akkor megette a fene az egészet. Ha legalább azt láttuk volna a videóban, hogy a csövek helyet nem kell kimarni, de nem. Az anyag összeesik ha nem tartja semmi, így nem tudnak szerviz lyukat kihagyni.
    Aztán próbálj meg egy ilyen csodálatos kavics formájú íves falhoz szekrényt tolni, vagy akassz rá egy képet ... nagyon innovatív.
  • Tetsuo
    #2
    A múltkor nyomtattam egy medencét, de elázott. :-)
  • kvp
    #1
    Elvileg acelt mar tudnak nyomtatni, a nyomtatofej gyakorlatilag egy hatalmas palcas heggesztogep. Betont is tudnak nyomtatni, ez trivialis es ha jol ertem a csoveket pedig muanyagbol szeretnek nyomtatni, ami mar jo ideje megoldott. Csak az a kerdes, hogy megeri-e anyagilag, amire a valasz az, hogy jelenleg meg nem annyira. A tomeggyartott betonvas annyival olcsobban es konnyebben eloallithato, hogy lehet inkabb abba az iranyba kellene elmenni, hogy a kesz betonvas tekercsekbol dolgozzon a rendszer. Foleg ha kisebb, kulon legyarthato darabokra szedik az epuletet amit utanna mar csak ossze kell illeszteni. (igen, ezt hivtak anno hazgyarnak es ar/ertek/sebesseg aranyban nehezen verheto, persze esztetikailag mas kerdes)