10
 • gforce9
  #10
  Ezt már vizsgálták nem egyszer, bővebben:

  http://www.szabadgondolkodo.hu/szkeptikus/asztrologia/asztrologia-tudomanyos-vizsgalatai.php

  Röviden összefoglalva: Úgy baromság ahogy van.
 • esztyopa
  #9
  Látjátok? Ezért nem tudom félrtólni az asztrológiát,hogy - marahaság,mert az ár/apály nem csak most,jelenleg,de az egész evolúció folyamán hatott az emberre !
  Összetettebb,és bonyolultabb a boéygók egymásra,és a Földre hatása,sem mint gondolnánk.
  Csak azt nem tudjuk,hogy mennyi benne a tudomány,és mennyi a *szemfényvesztés*
 • gaszton421
  #8
  Értem én, nem vitatom, csak a cikkben a pályaváltozásokkal kapcsolatos hatásokról van szó. amúgy az árapály egészen biztos szerepet játszott abban hogy a tengeri élet meghódította a szárazföldeket, tehát ez a hatás egyáltalán nem elhanyagolható, a Nap is okoz árapályt de jóval kissebbet, ráadásul 450 millió éve, amikor a szárazföldek élet általi meghodítása zajlott a Hold is közelebb volt.
 • norbre
  #7
  igen.. csak arra próbáltam utalni, hogy arányaiban a Hold, Földön közvetlenül érezhető gravitációs hatásához képest a Jupiteré "csak" 100x kisebb, ami azért a távolságához mérten elég szép. Ha mondjuk az árapályt nézzük és a Hold 10m-t emel a vízszinten, akkor a Jupiter 10cm-t. Tudom ez ennyire nem egyszerű, csak az arányok miatt ez talán érzékletes.
 • gaszton421
  #6
  Ez igaz, de a Hold hatása egy közös tömegközéppont körül mozogva, egy rendszert alkot, a Föld Nap körüli pályáját, annak excentricitását nem befolyásolja, (tengely körüli forgást, egymáshoz viszonyított távolságot igen) A többi bolygó ami független pályán kering viszont igen, ezek közül viszont a jupiter messze kimagaslik.
 • norbre
  #5
  A Jupiter és a Föld a legmesszebb távolságon kb 8×10^17N, legközelebb pedig kb 2×10^18N erőhatást fejt ki egymásra. Ez nekem 37%-csökkenésre jön ki, de arányaiban majdnem mindegy is.

  Megnéztem a Föld-Hold viszonyát is, ez kb1,8-2,2×10^20N, vagyis 100x nagyobb "csak" mint pl a Jupiter átlaga, és ez már nem kis mértékben mozgatja az óceánokat a Földön.
 • gaszton421
  #4
  Ez a 10 a 18-adikon egészen szép nagy szám, semmiképpen nem a lófasz/10 kategória. A Jupiter különleges volta viszont akkor látszik igazán ha megnézzuk ugyanezen égitestek hatását amikor a legmesszebb vannak tőlünk, A jupiter által kifejtett erőhatás a 43%-ára csökken, a Vénuszé pedig alig több mint 2%-ra. A Jupiterhez képest összességében minden más bolygó elhanyagolható, együtt sincs akkora hatásuk mint a Jupiternek.
 • norbre
  #3
  Az F=G×m1×m2/r^2 formula alapján a legkisebb távolságokkal számolva a gravitációs erő:
  - a Jupiter és a Föld között kb 2×10^18N
  - a Vénusz és a Föld között kb 1,1×10^18N
 • gaszton421
  #2
  A Jupiter laza 588 millió kilométere mellett kb. 330x nagyobb tömegű mint a Föld. A Jupiter képes volt arra hogy átrendezze a belső Naprendszert, a kisbolygóövezetben azért nem tudtak összeállni az aszteroidák egy bolygóvá mert a jupiter nem engedte, akárcsak a trójai kisbolygók csoportját a Jupiter pályáján 60°-al elötte és utána haladva, pedig azok sincsenek 700 millió kilométernél közelebb tőle. Szóval a jupiter az a bolygó ami leginkább meghatározza a Naprendszerben a többi pályáját, még az Uranusz és Neptunusz pálaszámításainál is figyelembe kell venni a Jupiter hatását pedig azok jóval nagyobbak mint a Föld és jóval messzebb vannak tőle.
 • Tinman #1
  Pl. a Vénusz, ami kb. Föld méretű bolygó, milyen távolságra van nagyjából a Földtől? A legjobb felállásban is ~38 millió km? Akkor milyen gravitációs hatása volt/van a Földre? Lófasz/10?

  A Jupiter "laza" 588 millió km-ét már ne is említsem...
  Utoljára szerkesztette: Tinman, 2018.05.16. 20:27:13