11
 • Tetsuo
  #11
  Az önkiszolgáló pénztárnál is sokszor neked kell kiválasztanod a terméket listáról, pl. ha lédig, mégis egyre több helyen működik.

  Kicsit off:
  Emlékszem gyerekkoromban Bécs belvárosában sok helyen ki volt rakva egy stóc napi újság, mellé egy dobozka, nyílással... aztán egy idő után a cigányok miatt már kiírták, hogy "Magyar, ne lopj!".
  Rábaközben, faluhelyen még tíz éve is a ház előtt teli kosár, mellette az árcédula... A postaládába dobták a megfelelő összeget.
 • Elmin
  #10
  "ps: Egyebkent az rfid-s megoldas merleges aru (pl. zoldsegek) eseten is mukodne. Amikor lemerjuk, akkor a cimke amit kapunk tartalmazna az rfid-s matricat, a bolt szoftvere pedig tudna, hogy milyen erteket nyomtatott ra, igy olcso, read only id tag-ekkel is kezelheto lenne az egesz. Tehat az okosmerleg kommunikalna az automata okospenztar szamlakeszito moduljaval."

  Ezt már valamelyik boltban megoldották, de szinte azonnal ki is játszották.
  Mert a mérleg nem tudta, hogy a "100forintos krumpliból", vagy az "1000 forintos fehér szőlőből" vett a vásárló több kilót. Vagyis "szőlőt" választott de a "krumpli" kódját nyomta be.
  Utoljára szerkesztette: Elmin, 2018.07.17. 19:51:47
 • Szefmester
  #9
  https://www.youtube.com/watch?v=vorkmWa7He8

  Szerintem ez alapján a videó alapján íródott meg a cikk....
 • Sequoyah
  #8
  Letezik olyan bolt is, ahol kapsz egy mobil leolvasot (vagy most mar egy mobil appot), mindent leolvasol magadnak mikozben pakolod be a cuccokat a taskadba, a penztarnal pedig mar csak fizetsz.
  Neha auditalnak, ami meg mindig gyorsabb mint vegigallni a hagyomanyos penztarat.

  Persze inkabb csak a normalisabb kornyekeken latni ilyen...
 • Tetsuo
  #7
  Hogy szűrnék ki a csalásokat, lopásokat? Több biztonsági alkalmazott kell, mint raktáros...
 • kékherceg
  #6
  az meg több, mint 5 perc szerintem :)

  az rfid tényleg jó lenne, nem lenne probléma azzal, hogy 20 embernél több vásárol
 • kvp
  #5
  "De mi tart 5 percig egy számla elkészítésén?"

  Amig a fejlesztok vegignezik a vasarlorol keszult videot es kijavitjak az automata rendszer altal generalt hibas szamlat. :-)

  Viccen kivul, az automata penztar teljesen hasznalhato megoldas. Ha vonalkodok helyett atallnanak az rfid-s tag-ekre, akkor tenyleg ki lehetne setalni. Ha kartyaval szeretne fizetni az ember, akkor belepne a penztarba, megjelenne a nalla levo rfid tag-ek listaja alapjan osszeallitott szamla es mar fizethetne is a kartyaval. Most az a gond az Amazon fele rendszernel, hogy a szamla ellenorzese csak utolag lehetseges, mert mar reg kint vagyunk amikor megjon.

  ps: Egyebkent az rfid-s megoldas merleges aru (pl. zoldsegek) eseten is mukodne. Amikor lemerjuk, akkor a cimke amit kapunk tartalmazna az rfid-s matricat, a bolt szoftvere pedig tudna, hogy milyen erteket nyomtatott ra, igy olcso, read only id tag-ekkel is kezelheto lenne az egesz. Tehat az okosmerleg kommunikalna az automata okospenztar szamlakeszito moduljaval. Persze ez meg a jovo, de technologiai akadalya nincs.
 • kékherceg
  #4
  De mi tart 5 percig egy számla elkészítésén?
 • koviroli
  #3
  Húha!
  Jól elkéstetek ezzel a cikkel....... :D
 • felemelő
  #2
  Szerintem a középutat kellene először megalkotni, és aztán lépni tovább.
  Vagyis az önkiszolgáló kasszák koncepció, ahol a szenzorok és kamerák rögzítenek, de előfordulhat hogy nem 100% a megbízhatóság.
  Ezért önkiszolgáló kasszán kifizeti az ember (lehúzza a vonalkódokat mint most is a tesco önkiszolgáló pénztárban) és vagy az app-on keresztül vonja le a vételárat vagy hagyományos módon hitelkártyával fizet.
  Ha eltérés van, akkor csipog és előjöhet egy ember, aki amúgy sem árt hogy ott legyen (amíg nincs robotizálás:) hogy takarítson, rendezgesse a polcokat [*] stb.
  Így nagyobb és összetettebb áruválaszték is megoldható.

  [*] aki látott angol ruha boltot, eldobált válfák és szemét, csomagolás, földre dobott felpróbált de nem szükséges ruhadarabok, stb, az megérti :)
  Itt elég csak annyi, hogy a vevő rossz helyre tesz vissza dolgokat.
 • NEXUS6
  #1
  "A koncepció izgalmas, de a bevásárlás meglehetősen furcsa élmény, az embernek nehéz megszoknia hogy csak úgy kisétálhat."
  Azért én ismerek olyanokat, akiknek ez ma sem esik nehezére. ;)