14
 • ximix #14
  Csak úgy eszembe jutott, ha már vízből kell valamit kiszedni
  Annak idején a Dorogi Gépgyárban csináltak egy eszközt amivel homokot bányásztak, Hydrop néven futott, a gépgyár egyik egysége is megkapta a nevét, Külső Hydrop-nak becézték.


  Hydrop berendezés a Palatinus-tavon


  Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.04.19. 23:20:29
 • NEXUS6
  #13
  A raktárban ömlesztett árut kéne tárolni, a csomagolás meg a kijáratnál lenne, vagy a boltban, vagy ott is csak ömlesztett árut kapsz, amit bezacsizhatsz. Szerintem megoldható. Államilag elő kell írni, hogy 5 éven belül kötelező, ha nem alkalmazza a cég büntit fizet, jó sokat, és ennyi.
 • nlght
  #12
  Egy jó hír már van, pont ma reggel láttam h feltaláltak egy 6 hónap alatt lebomló műanyagot, ami erősebb mint azt alap műanyag. A gond csak az, hogy a multik nem fogják venni, mert a cucc nagy része a raktárban lebomlik mire használni kezdenék.
  Itt láttam: link
 • nlght
  #11
  a szemetelés abbahagyásához meg az ostabaságot kéne felszámolni, ehelyett nagy sebességgel haladunk az Idiokrácia című (Idiocracy) vígjáték sztorija felé
 • Agyturbinikusz
  #10
  Szerintem nem halóval kellene, hanem egyszerűen mint a feszített víztükrű medencék eseteben, egyfajta lecsorgató/szivattyúzó rendszert megalkotni(kb egy tartály a víz alatt egy hosszúkás nyilassal és abból szivattyúzni ki a vizet folyamatosan).
  Különben TELJESEN igazad van az okát kell megszüntetni először
 • kvp
  #9
  A bomlasi ido kb. 100+ ev. Ha beepul egy allatba akkor meg tobb. Gyakorlatilag nem bomlik le, csak egyre aprobb lesz, amig annyia szet nem esik hogy valami meg tudja emeszteni. Ezert nem jo otlet ujabban tengeri elolenyeket enni, mert tele vannak muanyagszemcsekkel.

  A halos begyujtes jo otlet lenne de kipusztitja a teljes elovilagot is. A sos viz marad csak utanna. A megoldas a szemeteles abbahagyasa lenne es varni par szaz evet...
 • NEXUS6
  #8
  Ez rossz hír is meg jó is. Egyrészt a finom részecskék biztos hogy bekerülnek minden élőlény szervezetébe, és ott elváltozásokat, betegséget okoznak. Jó hír hogy valszeg könnyebben el is bomlanak, mint egy egész petpalack. Kérdés persze, hogy mennyi ez a rövidebb idő!?
  Meg aztán jó lenne, ha megszűnne az utánpótlás is, mert akkor kb tök felesleges egyszer kiszedni, ha utána meg egyre csak több kerül a tengerbe.
 • molnibalage83
  #7
  A halak és a lebegő polimerszemcsék mérte között úgy 3 nagyságrend eltérés van. Ezt ne úgy képzeljétek el, hogy flakonok és vödrök lebegnek, hanem granulátom méretű szemécsk adott koncentrációban.
 • gaszton421
  #6
  A probléma az hogy itt már nem friss nagy arabos szemétről van sző hanem jórészt miliméteres nagyságúról, léteznek ugyan több kilométees halászhálók de nem ilyen méretű "halakra", ezt a méretet ún planktonhálóvallehetne begyűjteni, ezekből meg még senki sem gyártott, (és pláne működtetett) néhány méternél nagyobbakat.
 • Andrevv
  #5
  Mi lenne, ha én is kimennék a parkba és csinálnék egy tanulmányt az ott található szemétről, ahelyett hogy összeszednem? Mi a fenére várnak ezek? Ha tudnak több km-es hálót kihúzni halászat céljából, a szemetet miért nem tudják bevonni?
 • overseer-7
  #4
  nem lehetne ezeket egy kurva nagy.. egy arra alkalmas, több négyzet kilométeres a víz tetején úszó hálóval összeszedni és bevontatni a szemetet egy öbölbe, onnan meg beszállítani valami kimerült bányába a föld alá, ahova nem tör be a talajvíz.
 • kvp
  #3
  Ez eleg sok, de azert ha jobban megnezzuk az egesz beleferne egy nagyobb teherszallito hajoba. Szoval ha egy oritas teherhajo teljes rakomanya belezudulna a vizbe, az nagyjabol megduplazna a mennyiseget. (persze gondosan kiboritva a kontenerekbol es jol uszo anyagok eseten)

  A gondot az okozza, hogy nehez osszeszedni, mert nagyon szet van szorodva. A szabad szemmel is jol lathato szemetmennyiseg az ocean kozepi szemetszigeteteken is eleg jelentektelen, viszont hatalmas teruletrol van szo.
 • ugh
  #2
  " amelynek terve azonban némi kritikát váltott ki"
  Persze a kritikusok szerint inkabb ne csinaljanak, semmit mint ok, csak a legyen rinyalas miatta.
 • professional
  #1
  Wall-E!