10
  • gaszton421
    #10
    Harc közben az nem elős ha kilövik az embert egy rakétával, ha a pilóta belekeveredik egy manőverezős légiharcba az legalább ilyen mértékbem csökkenti a sebességét, illetve növeli a hajtóm1 teljesítény igényét, (utánégetés), a laser csak max másodperces nagyságrendben igényli a teljesítmény egy részét. szóval csak választás kérdése hogy megpróbál manőverezéssel elmenekülni, (a légiharcrakéták sajnálatos módon nagyon gyorsak tudnak lenni), vagy a rendelkezésre álló plusz teljesítményt a laserre küldi és megpróbálja kilőni a rakétát. Vagy az egyikre kell a teljesítmény vagy a másikra.
  • fonak
    #9
    Harc közben azért nem lehet túl előnyös, ha a hajtómű teljesítménye hirtelen leesik, mert a lézerre kell az energia.
  • gaszton421
    #8
    A kézifegyver az egyértelműen lehetetlen pedig már a 80-as évek óta vannak vele kapcsolatos híresztelések.
    Itt viszont van egy érdekes lehetőség az F-35-el kapcsolatban. Az F15-ösön csak tesztelnék de szerkezetileg nem megfelel- egy ilyen lézer fegyverre, az F-35-nek viszont van egy olyan kialakítása a kezdeti tervezéstől ami kalkulál fedélzeti lézefegyverrel. a tengerészgyalogság számára tervezett F-35B verzió ami a függőleges leszállást egy a pilótafülke mögött elhelyezett hatalmas titánból készült ventilátorral termel megfelelő felhajtóerőt, ezt a főhajtómű tengelyéről hajtják meg és maximum 27000 lóerő teljesítmény leadására képes. Ezt az aknát eleve úgy tervezték meg hogy ennek helyére egy generátort tennének ami ennek a 27000 lóerőnek (ami több mint 20 MW!) ami egy fedélzeti lézerfegyvert hajtana meg. Ezt akkor ugyan elvetették, de a hely és az energia rendelkezésre áll ha meggondolnák magukat és a technológiai fejlődés kitermelne megfelelő beépítendő laser fegyverzetet.
    Amúgy az ellenséges repülők légiharcrakétái ellen nem feltétlen kell olyan erős laser ami szétégeti a burkolatot. ezek vagy radarirányításúak vagy infravörösek, már most is létezik olyan vedelmi lézer ami az infravörös érzékelőket képes kiutni, de a radarirányításúak elektronikáját is kilehet sütni egy erősebb lézerrel, azt nem lehet páncéllal védeni mert a radar eléggé kényes a kilátásra, a fedélzeti radarokat, de a rakéták saját radarját sem védi más mint egy nem túl vastag kompozit burok.
  • t_robert
    #7
    na pont ez a gond. ahhoz, hogy 1-2 másodperc alatt mondjuk 2 km távolságra annyi energiát sugározzon egy lézer ami képes megsemmisíteni egy célt több 10 mw teljesítményt kell használni. egy ekkora energia forrás vagy generátor túl nagy egy repülőgépre. el tudom képzelni egy hadihajón, aminek generátora képes ennyi energiát termelni vagy egy földi telepítési lézer, amit egy kisebb erőmű táplál. de repülő gép nem képes ilyen súlyt és ilyen energia sűrűséget magával vinni. bár a legtöbb sci-fiben ha energia fegyverrel tüzelnek az nem azonnali energia felhasználással tűzel, hanem valami féle kondenzátor szerű tárólban gyüjti az energiát majd azt süti ki hirtelen és süriti az energiáiba bele. vagyis az energia fegyver nem folyamatosan tűzel azonnal a generátorról, hanem összegyöjtött energiából, amit közben folyamatosan tölt valami energia termelő eszköz(generátor reaktor stb.) viszont ilyen tároló technikánk sincsen. :) jelenleg nem tudunk több 10 mw teljesitményű generátorokat szerelni egy repülőgépbe.
    mint ahogy ezért is nincsnek SW szerű kézi energia fegyvereink se. nem tudunk hordozható méretben annyi energiát tárolni, ami mondjuk elég lenne egy pár 10-ed másodperc alatt egy ember átégetéséhez. kisérleteztek kézi lézerfegyverekkel, de minden kísérlet csúfosan megbukott az elégtelen energia tárolás miatt. 30-40 kilogrammos energia telepeket kellett hátizsákként hozzá cipelni és akkor lelehetett adni vele pár lövést, amivel képesek voltak pár másodpercnyi lézer fénnyel megvilágítással pár száz méterről kifejezetten gyúlékony dolgokat felgyújtani. a gyakorlatban igen csak messze vagyunk Han Solo lézer pisztolyától. :)
  • Astrojan
    #6
    igen ez igaz, de 1-2 km azért kevés lesz ha figyelembe vesszük, hogy az f15 hangsebességgel repül a szembejövő hasonló sebességű rakéta felé. Az előzetesen bemért céltárgyra a tüzeléstől számítva így 1-2 másodperc áll rendelkezésre a céltárgy felhevítésére, ami nem sok ha figyelembe vesszük a rakéták hővédelmének leküzdését is.

    Nem véletlenül az egyik fejlesztendő részlet a lézer hatékonyságának növelése. Kicsit olyan szaga van a hírnek, hogy a putyin által harangozott támadóeszközökre kellett valamit válaszolni.
  • t_robert
    #5
    azért egy F-15-re szerelt lézer fegyver nem igazán 50-100 km-re akar ellőni, hanem pár száz méter vagy 1-2 km távolságban repülő tárgyra. Inkább úgy kell elképzelni funkciójában, mint egy közelharci fegyvert, mondjuk egy fedélzeti gépágyút. csak ez nem golyót tüzel hanem lézerfénnyel pusztít. Így a közeli távolság miatt kevésbé érvényesülne a légkörben levő zavaró hatások .
    Utoljára szerkesztette: t_robert, 2018.03.27. 10:24:01
  • t_robert
    #4
    Nekem azért valami azt súgja, hogy jelenleg nem lehet annyi energiát tárolni vagy előállítani egy vadászgépen, ami elég volna egy olyan lézersugárhoz, ami igazán komoly károkat okozna egy másik repülő tárgyban további gond, hogy két mozgó repülő objektum esetén nehéz is volna tartósan egy pontra fókuszálni egy lézersugarat. Földi bázisú(esetleg egy hajón levő) lézer esetén a dolog jobban megoldható, mert nagyobbak az energia lehetőségek ráadásul azzal, hogy az egyik pont nem repül közben ha viszonylag fix sokkal könnyebb a célzás.
  • overseer-7
    #3
    csak a látható spektrummal van baj.
    Az infrared tartományban már nem számít a felhő és egyéb légköri jelenségek.
    Vagy ha mondjuk az X-ray és gamma tartomány felé toljuk el a lézer sugár frekvenciáját, akkor sem jelentenek gondot a légköri jelenségek.

    A lézernek, nagy energiákon van létjogosultságuk a katonai alkalmazásban.

    A légkörben a különféle frekvenciájú EM hullámok különböző képen viselkednek és szóródnak.
    Ezért tűnik kéknek az égbolt, miközben vörösesnek látszik a nap.. főleg ha vastag légrétegen kell a fénynek áthatolnia.
    Ezért olyan szép a naplemente, mert ott a fénynek több levegőt kell leküzdenie és jobban szóródik a fény.
  • silverchain
    #2
    Teljesen mindegy, mert amíg a légköri hatásokat ki nem küszöbölik, addig életképtelen az ilyen hatásfokú lézer. (Felhőn nem tud átmenni, lol.) Több szerencsével járnának a világűrben, ott nincs ennyi közeg, ami gátolná az irányított fotonnyaláb útját.
  • overseer-7
    #1
    Arról miért nem szólt az államtitkár, hogy ennek a lézer fejlesztésnek a végső célja nem az, hogy F-15 ösöket szereljenek fel vele, hanem, hogy az atomfegyvereket lássák el önvédelmi képességekkel.
    Az a cél, hogy az ellenség ne tudja elhárító rakétákkal kivédeni az atomrakétákat.
    Azért igyekeznek a lézerrel annyira, hogy az usa a nato szövetségeseivel együtt bármely ország torkára rátehesse a kést.